Олимпиадата по български език и литература

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Публикувай отговор
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Re: Олимпиадата по български език и литература

Мнение от aozora »

@ axinora
Ами, не е точно така, защото сред тези, достигнали националния кръг, имаше доста хора, които пишеха анализ на непознат текст (аз съм един от тях). Анализът на непознат текст беше премахнат по различни причини от Олимпиадата.
Успех на всички!
晴耕雨読
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

И аз писах по есето. Може да е грешка, защото ще кандидатствам в СУ с тема, но просто си направих сметка, че ако пиша за Йовков, то това ще ми коства ужасно много време и имам да "разнищвам" много разкази. Иначе ми хареса темата за Йовков и знаех какво да пиша, но пък Далчев ми е малко или много страст, хареса ми темата за есето, а и винаги съм обичала да пиша повече есета, отколкото ЛИС. Каквото стане, дано не ми е лоша оценката :roll:
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
mеmento
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от mеmento »

aozora написа:@ axinora
Ами, не е точно така, защото сред тези, достигнали националния кръг, имаше доста хора, които пишеха анализ на непознат текст (аз съм един от тях). Анализът на непознат текст беше премахнат по различни причини от Олимпиадата.
Успех на всички!

Аз също стигнах до национален кръг и писах анализ на непознат текст - трябва да ме е срам от това ли, щото по-горе срещнах мнение, което не искам да цитирам?!? Няма да цитирам и колко от хората, чиито критики сега учите, също са приети именно с отлична оценка на такъв анализ... Ако стигнете до националния кръг там ща ви ги цитират. Аз не мисля, че по този начин съм минала по-леко, не мисля и че литературата е наука, която трябва да се зубри. Кое е по-лесно - да измислиш или да наизустиш тема?!? и бтв аз имах 5 - на анализа на непознат текст, ами 5 - колкото да отбия номера и да мина лесно!
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

абе ееййй в СУ има тема по цитати, която е в избираем жанр...така че = що пък да няма есе? (все пак за есето на олимпиадата пак беше по цитат...макар и само 1)
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
axinora
Пишете, о, братя
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти

Мнение от axinora »

аз никога не съм можела да уча на изуст. а и не смятам, че някой който държи на себе си би го правил. или човек харесва литературата, или - не. независимо дали пише есета, стихчета, разкази или анализи.
извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат. не съм имала такива намерания. просто изложих позиция, изхождайки от нещата, на които съм учена последните 12 години.
а и един изпит по литература няма за цел да оценява човека и неговите качества, а нещо което и до сега не мога да разбера. ако някой ми обясни защо изобщо съществуват тези изпити ще съм доволна.
Четвърти курс, Българска филология:)
Втори курс, Румънска филология ;)
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

На мен лично есето ми е по-приятно, макар и все още да не съм се спирал да уча Далчев. Между другото предчувствах, че ще се падне Йовков за съчинението, но странно защо ме мързеше да попрочета нещо.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Аватар
mеmento
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от mеmento »

axinora написа: извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат. не съм имала такива намерания.
Май и аз трябва да се извиня тогава и го правя :) Колкото и да не ти се вярва обаче наистина има хора, които си зубрят, наизустяват и рецитират готовите темички на някой преподавател! Което е тъпо и много ме дразни. Успех на всички, най-много на хората от Шн, аз завършвам - така, че трябва някой да ме замести все пак, стискам палци!!! :wink:
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Да, знам, че има и такива хора и затова не ми харесва идеята за изпит. поне не само той. аз през цялото си съзнателно съществуване знам какво искам и какво мога и това е да се занимавам с български език. честно си признавам, че по начало не харесвам толкова литературата, колкото езикознанието :)
изпитът е някакво моментно състояние - може да те боли глава, да си болен, да те боли ръка (както мен вчера) или какво ли не още. но аз поне от 5 години не съм спряла да чета и да обогатявам "хуманитарната си култура", както би се изразила учителката ми по история :D не може ли към изпитите да прилагаме и постигнати резултати (я някои спечелен конкурс, я някой написан доклад) :D предпичитам да ми дадат 2 седмици и задача да напиша 100 страници по определен проблем от българската литература и така да ме приемат, ама едва ли ще доживея :D
сега ще си чета, да се надяваме да стане от мен филолог :D
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Олимпиада: Йовков. Планът ми не беше като на axinora, единственото общо, че започнах с военните разкази, но това си е нормално. Аз спазвах историческата структура: цел; повод; акт; резултатност (за по-голям фън - първо пълна и реална, после сетивноневъзприета, но пълноценна с духовната победа). Колкото хора, толкова начини. И в моята зала около 80% писаха за Далчев, а там нещата са по-сложнички, защото не се изисква есе тип журналистика, а литературно, обвързано с текста, че защо не и с творчеството на поета. Ама ще видим.
Относно изпита - зубрачите по статистика изкарват стабилни оценки (между 4 и 5.20). За по-малко трябва да не са си дали достатъчно зор в заучаването. Но си личи кога работата е писана "в момента", енергията е друга (дори няма нужда от емоции, разсъжденията са далеч по-добри и по-добре структурирани). По-висока оценка идеално научените теми не могат да донесат. За 5.40-6 трябва или наистина да чаткаш нещата, или да хванеш клизма, но второто е 1 на 100. Така че се стягайте, разбирайте и не зубрете фрази и цитати. Или пък... знам ли, по-слабата конкуренция ще се отрази добре :wink:
Don't think you are, know you are!
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Съгласна съм, че трябва да ти идва отвътре, за да има "магнетизъм" в темата, но според мен без познаване на текста и елементарни познания и четене на материали не става. Ето, аз обичам литературата, не я уча от неволя, можех спокойно да си избера друг предмет. Просто тя ми се отдава, обичам да пиша, но някои автори примерно не ми лежат на сърцето. Как да пиша за Вапцаров или Гео Милев, като са ми непонятни? И тук идва ролята на ученето предварително. Е, ако ми се падне Йовков...далеч няма да имам нужда от заучени фрази, но пак казвам, че понякога и зубренето е задължително. Аз мога да си драскам стихчета и есенца, ама при писането на ЛИС(примерно) си има определени изисквания и правила, с които е удачно, ако не задължително, да се справиш и хората, които проверяват искат да видят отбелязани основни важни аспекти в творчеството на даден автор, има неща, които просто си се учат, няма как да стане да ги изпуснеш. Извод=>готино е да имаш талант, да ти идва отвътре, но трябва и да се чете...Тогава имаш по-голяма възможност за успех. Поне аз така мисля :roll:

Колкото до олимпиадата-знаех, че ще съжалявам, ако се откажа от Йовков, но нещо ме накара да пиша по Далчев. Вътрешен подтик. Иначе не знам какво точно трябва да включва това есе. Аз започнах с интересен увод, в тезата поставих основния проблем от заглавието и направих препратка с Далчевото стихотворение. В изложението писах за основните проблеми в творчестово на Далчев. После писах за живота и смъртта, за греха и святото. Говорих за "Камък" и направих препратки с други стихотворения, които имат сходен проблем...Завърших с изложение, което е подобно на увода, но имаше развитие :D Дано да е станало добре...
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология

Мнение от bubbly_water »

От Шумен има две класирани момичета (нали 5.50 е нужно?)...аз не съм сред тях.....имам 4.75 :x ...много ме е яд...но нищо не може да се направи
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Някой друг с резултати? Аз още не знам своя, но това е по простата причина, че напоследък рядко се вясвам в училище. По въпроса - предполагам, че олимпиадите от София още не са проверени, поне по история е така.
Don't think you are, know you are!
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

Мнението на axinora за необходимостта от този род изпити звучи наистина актуално.
Трагично е обаче едно - хората влизат в Университети, без да могат да структурират текст от 1 (една) страница.
Според мен основната задача на заниманията с БЕЛ трябва да бъде именно обучение по мислене, по разсъждение, по структуриране. Затова са необходими не само знания, но и умения.
Радвам се, че има хора, които се занимават с това и се надявам измежду тях да се появи някой, който би променил системата. Не с груби "ала Вълчев" реформи. А с любов. Както според мен трябва да се пише тема.
晴耕雨読
Ardjet
В началото бе словото

Мнение от Ardjet »

Някой да знае горе-долу колко човека са се класирали на националния кръг??За щастие сам една от тях :albino: м дамз 5.50 беше границата
axinora
Пишете, о, братя

Мнение от axinora »

Извинявай, но всъщност не знаеш дали си се класирала.
Според наредбата за олимпиадите до национален кръг се допускат до 120 души. Процедурата е следната. Явяваме се на областен кръг. Областната комисия ни оценява по някакъв начин. Работите, които областната комисия е оценила от 5.50 нагоре, се изпращат до националната комисия, която ги препроверява. Тя вече прави списък на допуснатите до национална олимпиада. Но този списък става известен най-късно 10 работни дни преди олимпиадата.Това е процедурата макар да е малко несправедлива. Освен това не знам от къде си, но в Русе още нямаме резултати по литература, така че бройката на хората с оценки над 5.50 за страната още не е известна, камо ли на класираните. за да си класирана трябва мисля да получиш писмено уведомление от инспектората или поне да ти се обадят.
Ще дам един пример, защото може да не съм обеснила ясно. В Русе има 7 души, които имат оценки над 5.50 на олимпиадата по история. Но в Монтана няма нито един, доколкото разбрах. така,че сметка не може да се прави, макар да излиза,че долу горе по 4 души от област би трябвало да се допуснат.
Много съжалявам. Ще трябва да почакаш още малко, но ти желая успех :)
Аз, например, имам 5.50 по история, но никои и дума не обели за национален кръг, просто защото още нищо не се знае :cry:
Публикувай отговор

Обратно към “Олимпиади”