[КСК 2010] Български език и литература

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: първи

Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011

Мнение от vladiboy »

Да се включа и аз! Писах темата, въпреки че бях почти отписал Гео Милев, а и той не ми е силата :) Като цяло му се възхищавам, защото е гений, но е особен за интерпретация. Искам да питам голяма грешка ли е, че съм разменил 1 дума в цитирането и имам 1 място, където съм объркал новоредието (все пак тази фрагментарност не е лесна за помнене...)
Очаквам не много висока оценка, но дадох каквото можах (с оглед на това, че от 8 до 8.30 драйфах в градинката пред СУ (сори можех да ви спестя това инфо)) :P
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Mackle »

Май всички сме объркали реда в цитирането... дано не се взима много. :roll:
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика

Мнение от iliyana_blg »

avocat_du_diable написа:Понеже темата беше отвратителна, очаквам по-щедро оценяване. Все пак оценяването по литература става на следния принцип: проверителят прочита абсолютно всички работи, които са му разпределени, и чак след това започва да поставя оценките според средното ниво.

А всички, кандидатствали миналата година, които твърдят колко лесна е тазгодишната тема за Гео Милев, да си гледат в собствената паничка. За мен пък миналогодишната тема беше елементарна, прекалено субективно е. Ако на тях им се беше паднал Гео, а на нас - Смирненски, сигурно друга песен щяха да пеят. Всеки случай догодина аз не смятам да злорадствам пред кандидатстващите, независимо какъв им е късметът.
Виж сега, нашите теми също бяха ЛЕСНО, МНОГО ЛЕСНИ дори! Винаги съм го твърдяла - и на редовните, и на предварителните! Лесни бяха. Не изкарах особено високи оценки, но пак си държа на мнението, че бяха лесни.
Много се дразня, когато някой не успее с нещо и започне да търси вината във всеки друг и във всичко друго, но не и в себе си. ;)

ЕДИТ: Като прочетох какви си ги писал и за кандидатстването ви след седми клас, вече искрено се смях :) 91 били черните овце :D Да, да...цялата система е срещу вас, не усещате ли конспирацията... :lol: /В Русия съм, в Русия съм/
А пък да не коментираме въпроса, че в КСК-то не участват само хора, които са набор 91, а и 90, 89, 88...
Последно промяна от iliyana_blg на 25 Апр 2010, 18:48, променено общо 4 пъти.
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър

Мнение от vladiboy »

А и още нещо:

Април
ще
бъде
през
юли!
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Аз пък не цитирах цялостно една градация, защото не си я спомнях, а я написах така:

-------------
Велики!
НАРОД!
(на мястото на чертичките трябваше да бъде "страхотни" :oops: )
И ме е яд, че забравих да спомена за слънчогледите, но беше вече :(
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
avocat_du_diable
В началото бе словото

Мнение от avocat_du_diable »

Тези, дето много харесват темата, после ще се чувстват недооценени, както след предварителния изпит по история. Искам тогава да ги чуя.

Аз съм доволен от себе си, така че не търся никаква "вина" у никой друг, просто правя максимално обективен коментар на това, което се случи днес.
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Аз съм доволен от темата, но това не значи, че съм демонстрирал необходимите компетентности, дори имам големи пропуски, и очаквам оценка за знания, показани на средно ниво :)
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

В крайна сметка, каквото сме направили...направили...остава само чакането, а и не виждам да сме толкова недооценени, защото дадоха лесни теми днеска. Както се случи и с Историята :) Тъй че.. @avocat_du_diable .. твоето разсъждение е много безсмислено.
RA[sgB]
Да живей словото
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

Borisg написа:Аз пък не цитирах цялостно една градация, защото не си я спомнях, а я написах така:

-------------
Велики!
НАРОД!
(на мястото на чертичките трябваше да бъде "страхотни" :oops: )
И ме е яд, че забравих да спомена за слънчогледите, но беше вече :(
Това за слънчогледите си е наистина откровн пропуск,спомням си моята госпожа как постоянно натъртваше колко важно място заемали в поемата тези слънчогледи....
А това че випуск 91 били прецакани,хора....... абитуриенти станахте,пораснете малко и стига с този ученически манталитет...
Аватар
mina_k
Пишете, о, братя
Курс: кандидат-студент

Мнение от mina_k »

за мен истината е ,че можеше да бъде много,много по-трудно.гео милев е лесен от тази гледна точка ,че акцентът попада върху едно произведение.отчитам ,разбира се,факта ,че е единствен по рода си в бг литература.
а цитатите-е,аз заради тях отидох.изпитът по литература въобще не ми е основна цел,затова и не бях достатъчно подготвена сега,надявах се най-вече на 12 юли.но сравнението можеше да бъде много по-неприятно,а и това е предварителен!давайте напред,весело изпращане,хубави празници и ...отново дълго чакане за резултати! :D
Аватар
vladiboy
От дъжд на вятър

Мнение от vladiboy »

mina_k написа:за мен истината е ,че можеше да бъде много,много по-трудно.гео милев е лесен от тази гледна точка ,че акцентът попада върху едно произведение.отчитам ,разбира се,факта ,че е единствен по рода си в бг литература.
а цитатите-е,аз заради тях отидох.изпитът по литература въобще не ми е основна цел,затова и не бях достатъчно подготвена сега,надявах се най-вече на 12 юли.но сравнението можеше да бъде много по-неприятно,а и това е предварителен!давайте напред,весело изпращане,хубави празници и ...отново дълго чакане за резултати! :D
Евала! Много верни неща каза!
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

Да се отчета и аз..Прибрах се преди някъде час-два.. ( Ели, прибрах се, не съм объркала спирката-Мерси много! ) Та.. Като ми се зачете тази ми ти тема и като ми заизлизаха кандидат-студентите,че като ми стана благо на душата..Е благо, благо, ама колко да ми е благо.. Знаех си увода за поемата , характеристики на експерсионизма , заложих теза за целта на бунта, от какво е продуктуван и прочие и спрях, за да събера и без това блъскащите се мисли в главата ми.. Направих си план , най-отзад, както си му е реда, около 3 страници излезе , прегледах го, мозъчните ми клетки го одобриха и започна писането.. Писане, писане, ама колко да беше това писане- 7 миризливи страници..
Започваме с пълен анализ на пролога на поемата и аджеба най-любимата ми част от поемата: разбира се, раждащата нощ..
Продължаме с описание на времето преди съмването, появяването на тълпите от дълбините на някакъв хтоничен мрак, хаос и прочия- следва описание на масите- мотив за първичното, деградиралото и тн..
Следва любимия ми образ за слънчогледите, които хем гледат небето, хем после милите падат в прах..Тук си го смуках от пръсите на краката-каквото такова...
Подем на масите- колкото можах-описах, прехвърлих бързо на погром на масите и тук даже ми се струва, че претупах нещата, ама наблегнах на погрома- от 7. Започва трагедията! до любимият ми втори момент: главите, които се валят с накълцани и обезобразени лица.. пак натуралистично, пак детайли, пак апологии на грозотата...
Продължаваме с образът на поп Андрей- асоциация с Обесването на Васил Левски..
И най-накрая анализ , доколкото пълен, дотолкова, на 12 глава от поемата - образи и мотиви от гръцката митология, "Долу бог" -защо? Ами защото видите ли бил Бог на лицемерието и лъжата, той е измислен кумир и трябва да бъде премахнат..
Толкоз измъдри моята личност и както казах и на Търговеца, на мама, на тате, на крис, и на съкровището-чакам от 2 до 4 всичко... И все пак не мисля, че ще бъде честно на фона на цялата излизаща маса- "хиляди маса народ" :) и аз да имам 2, макар че 3 часа стоях и мъдрих... Ами това е от мен..Някой по-навътре с литературата да ме обнадежди , че ще стигне за Българска филология :D
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Търговецът пък ти каза, че в зависимост от средното ниво могат спокойно да ти пишат и едно 4.75 или 5.00, примерно. Понеже все ще има нещо, за което да те порежат (плюс пунктуация, членове, някакви такива дреболии). :wink:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Borisg написа: пп: някой да е бил в 239 на биологическия? :)
Аз бях отговорник на залата! :mrgreen:
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

вечен студент написа:
Borisg написа: пп: някой да е бил в 239 на биологическия? :)
Аз бях отговорник на залата! :mrgreen:
Жълтата вратовръзка? :lol:
Аз ви запомних и 10-мата квестори, ти кой беше? :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”