Логически/математически задачи

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Пробвам те ;)
Инекцията не ти гарантира равномощност. Освен това инекция има.
Освен това и функция има.
Освен това - кажи какво е функция за да разбереш какво ти казах в миналия пост.
Инекция има - сюрекция няма.
Въпрос: сюрекцията гарантира ли равномощност? За да има сюрекция необходима ли е инекция?
Последно промяна от Methuselah на 13 Дек 2007, 19:08, променено общо 1 път.
Бeтон написа:Нормалните хора сме малко.
Аватар
Fed
Летописец Виртуоз
Специалност: Компютърни науки
Курс: четвърти

Мнение от Fed »

Ясно е че инекцията не гарантира равномощност. :wink:
Но: Инекция - най-много един съответстващ елемент...
т.е. задачата трябва да има еднозначен отговор, а не е така.

Искаш ли да си направим една тема за математика? :lol:
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Fed написа:Който не иска да мисли също да не посещава темата. :lol:

След малко ще пусна нещо без никаква математика специално за тебе и за всички като тебе.
Нали не дефинираш мислене, само с разбирането на математика и знаенето на разни формулки :roll: :lol:
Математиката може да те научи да си по-логичен от другите, но едва ли нещо повече, поне според мен. Както и да е, това е дълга тема.

За задачата - може да се кажат много неща. Може да има режим на водата, може барманът просто да е бил ядосан, може мъжът да е бил издирван престъпник, политик и т.н., може мъжът да е искал да обере бара и т.н... Отговорите са безброй. Т'ва също е тъпичко според мен, задачите с повече от 1 верен отговор, губи се идеята на "първенството" и така.
medicate, medicate
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Неее. Твърде е гийки... :lol:
виж, за изображения може :lol:
Като се видим ще проведем този безсмислен спор.
Сега давай по задачата.
Аватар
Fed
Летописец Виртуоз

Мнение от Fed »

phoebe написа:Нали не дефинираш мислене, само с разбирането на математика и знаенето на разни формулки :roll: :lol:
разбира се че не :wink:
phoebe написа:Математиката може да те научи да си по-логичен от другите, но едва ли нещо повече, поне според мен. Както и да е, това е дълга тема.
За 19 години съм осъзнал че не е само това...
phoebe написа:За задачата - може да се кажат много неща. Може да има режим на водата, може барманът просто да е бил ядосан, може мъжът да е бил издирван престъпник, политик и т.н., може мъжът да е искал да обере бара и т.н... Отговорите са безброй. Т'ва също е тъпичко според мен, задачите с повече от 1 верен отговор, губи се идеята на "първенството" и така.
Така е! :wink:
Аватар
Fed
Летописец Виртуоз

Мнение от Fed »

Methuselah написа:Неее. Твърде е гийки... :lol:
виж, за изображения може :lol:
Като се видим ще проведем този безсмислен спор.
:lol:
Сега вече наистина по задачата. :wink:
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

че кой е казал ,че в математиката нещата имат по едно единствено решение едно просто доказателство x^2-4=0 има две решения в реалните числа .... phoebe да не засягаме въпроса математиката какво щяла и нещяла!! ;)
Аватар
Methuselah
Легендарен флуудър

Мнение от Methuselah »

Математиката е мноо зле :lol:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Fed написа:Next:

Мъж влиза в бар и си поръчва чаша вода. Барманаът се замисля за минута, вади пистолет и го насочва към него. Мъжът казва "Благодаря" и си тръгва.

Иска се обяснение на ситуацията.
Нормалната реакция, ако някой насочи пистолет към тебе, е да се стреснеш. А щом благодариш, значи си искал да се стреснеш. :roll: (това е от мене). Защо ще поръчваш вода в бар (от другия мозък, с който мислим заедно по задачата)? Водата и уплахата са решение за един и същ проблем - хълцане (дружно решение след дълъг размисъл, няма да казвам чия беше идеята, че ще ме бият през ръцете). Следователно, човекът е хълцал. Друго логично решение не виждам/е.

И аз се присъединявам към апела за не-толкова-математически задачи като тази с отровата и затворниците. Извратена е за нашите хуманитарни умове.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Търговецът на кристал написа:
Fed написа:Next:

Мъж влиза в бар и си поръчва чаша вода. Барманаът се замисля за минута, вади пистолет и го насочва към него. Мъжът казва "Благодаря" и си тръгва.

Иска се обяснение на ситуацията.
Нормалната реакция, ако някой насочи пистолет към тебе, е да се стреснеш. А щом благодариш, значи си искал да се стреснеш. :roll: (това е от мене). Защо ще поръчваш вода в бар (от другия мозък, с който мислим заедно по задачата)? Водата и уплахата са решение за един и същ проблем - хълцане (дружно решение след дълъг размисъл, няма да казвам чия беше идеята, че ще ме бият през ръцете). Следователно, човекът е хълцал. Друго логично решение не виждам/е.

И аз се присъединявам към апела за не-толкова-математически задачи като тази с отровата и затворниците. Извратена е за нашите хуманитарни умове.
бам,
това го знаех,
ама сте ме изпреварили...
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
Fed
Летописец Виртуоз

Мнение от Fed »

Да, това е отговора.

Когато мога от сега нататък ще пускам по две задачи - една логическа /за обичащите математика/ и една "логическа" /да си развинтите фантазията :lol: /. Който каквото му харесва това да решава...
И нека не пускам само аз задачи... :lol:

Next 1.

Имало един отшелник, който никога не напускал своя дом. Единствената причина някой да го посети е когато му свърши храната или нещо друго свързано с оцеляването му, но никога не влизали в дома му. Тогава по време на една снежна буря той получил нервна криза. Качил се на горния етаж, изгасил всички лампи и се върнал в леглото си. На следващата сутрин се оказало че е предизвикал смъртта на няколкостотин души. Как?

Next 2.

Мислите ли че таблицата долу може да бъде запълнена изцяло с двойката квадратчета от дясната страна без да се припокриват?

Изображение
abstract
Пишете, о, братя

Мнение от abstract »

нека първото квадратче на доминото е А а второто B. Значи доминото е AB. Сега запълваме цялата тавлиса със AB така че да няма съседни AA или BB, което ще рече А да съседстава само със B и обратното понеже това ще ни бъде едно доминото. Като запълним таблицата с А и B като почнем с А виждаме че броя на А е 50 , а на B е 100-50-2=48 а едно домино е АB значи остават две А.
Ако почнем с B се получава обратното 50 B и 48 А => че таблицата неможе да се запълни с домино.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

За логическата - знам я, затова няма да се обаждам. Но е МНОГО лесна.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Аз също я знам,но ще дам предимство на Търговецът на кристал.Ако иска да напише отговора :)
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Fed
Летописец Виртуоз

Мнение от Fed »

abstract, точно!