Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2010

Мнение от Borisg »

city_glam написа:Искам да ви питам хора, понеже в момента за това четох, мислите ли, че темата за насилие над жени спада към "теми от политическия, икономическия и културния живот" :?:
Спада. :)
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Becksy
От дъжд на вятър
Специалност: Неформално образование
Курс: първи

Мнение от Becksy »

Hope написа:Здравейте : )
Имам един въпрос, надявам се някой да може да ми отговори. : )
На беловата средни скоби ли се използват, когато искаш да задраскаш някоя дума? Вкарвам се във филми да не направя нещо, което да се вземе за знак...
Полудявам вече, извинявам се за глупавия въпрос, но все нещо ще объркам, като преписвам беловата, та реших да попитам. : )
Мисля,че е най-правилният начин е да зачеркнеш с права хоризонтална линия думата и да я сложиш в скоби.И аз се чудех подобни неща,споко,не си единствена.Ще си попитаме на място квесторите.
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Becksy
От дъжд на вятър

Мнение от Becksy »

easy написа:сега като се замисля може би причината да не харесвам (но отново подчертавам - това не значи че не уважавам) въпросните авотри е че в училище когато се изучават призведенията им се налага определено разбиране на текста което се счита за "правилна интерпретация" и не се оставя място за изграждане на лично индивидуално мнение на ученика за произведението а съчиненията които пишем са просто продължение на този затъпяващ модел от който произлиза и класическият израз "какво е искал да каже автора"

много повече се създава усещането че това е просто някаква (досадна) работа която трябва да се свърши ти да се научиш как да нпишеш правилно съчинението си и да си вземеш матурта с по - висока оценка отколкото да четеш и да разбираш и да можеш да напишеш нещо (не задължително всички да пишат супер-съчинения но поне да показват грамотност и елемнтарно разбиране) т.е. смисълът на четенето е абсолютно извратен и ето добър пример:

- бацо, к'ва е тая книга. "Мътилника" ли четеш?
- не, "По Пътя".
- тая има ли я на матурата? - повдига вежди полу-любопитно, полу-стреснато.
- не?... - вдига вежди полу-изненадано
- тогава що я четеш? - вече напълно очудено

Голяяям проблем на българското младо общество-НЕ ЧЕТЕ!Каквото е сложено в задължителната програма,това!Бих казала,че съм от четящите и не може нищо толкова много да ме смути и ядоса,от това някой да дойде и да ми каже:"Защо четеш сега това,то не ти е задължително....ля-ля-ляя"-ограничена работа!

Колкото до тълкуването на текстове-има език/речник на символите,който е много важен.Образи като тези на вълка,змията,гарвъна,осата,планината и т.н. са често използвани и без да знаеш какво означават и какво символизират,няма как да напишеш хубав анализ.Аз също съм много против НАЛАГАНЕТО на нечий анализ като ПРАВИЛЕН!!!Няма ПРАВИЛЕН и ГРЕШЕН анализ,има МОЙ и ТВОЙ.Това,че някоя учителка не зачитаказаното от вас,то тя чисто и просто си е сбъркала професията!Литературата НЕ Е математика,няма точност в нея,всичко е плод на фроволната мисъл на автора и на читателя.ДА,има утвърден език на символите,речник на символите също има,НО това не значи,че вашите собствени разсъждения СА грешни!!!
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Becksy написа:Това,че някоя учителка не зачитаказаното от вас,то тя чисто и просто си е сбъркала професията!Литературата НЕ Е математика,няма точност в нея,всичко е плод на фроволната мисъл на автора и на читателя.ДА,има утвърден език на символите,речник на символите също има,НО това не значи,че вашите собствени разсъждения СА грешни!!!
Можем да поспорим. "Фроволната?" мисъл на читателя е за часовете-дискусии, не случайно се дават такива.
В един литературен анализ всичко е плод на комплементарните коментари по зададения проблем.
Becksy
От дъжд на вятър

Мнение от Becksy »

Извинявам се за грешките-пиша бързо и бъркам буквите в изписването им.
Borisg написа:
Becksy написа:Това,че някоя учителка не зачита казаното от вас,то тя чисто и просто си е сбъркала професията!Литературата НЕ Е математика,няма точност в нея,всичко е плод на фриволната мисъл на автора и на читателя.ДА,има утвърден език на символите,речник на символите също има,НО това не значи,че вашите собствени разсъждения СА грешни!!!
Можем да поспорим. "Фроволната?" мисъл на читателя е за часовете-дискусии, не случайно се дават такива.
В един литературен анализ всичко е плод на комплементарните коментари по зададения проблем.

Няма как да ме убедиш,че добрите анализи са назубрените анализи.Ако в една интерпретация не вложиш част от себе си,част от собствените си разбирания,възгледи и жизнен път,то тя ще бъде толкова суховата и безинтересна,че ...лично аз не бих си направила и труда да прочета.Всеки текст е уникален сам по себе си.На мен лично не ми е приоритет да правя "copy,paste" на някой текст на Милена Цанева,Елка Димитрова или И.Панов и т.н.

п.с: Уважавам мнението ти,коментарите ти,но много по-красиво би звучал ако не бе използвал чуждица като "комплементарен",някой го мислят за оригинално,но ,уви,не е!Бъди българин и не замърсявай речта си,за да не изчезне съвсем!
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Becksy написа: Няма как да ме убедиш,че добрите анализи са назубрените анализи.Ако в една интерпретация не вложиш част от себе си,част от собствените си разбирания,възгледи и жизнен път,то тя ще бъде толкова суховата и безинтересна,че ...лично аз не бих си направила и труда да прочета.Всеки текст е уникален сам по себе си.На мен лично не ми е приоритет да правя "copy,paste" на някой текст на Милена Цанева,Елка Димитрова или И.Панов и т.н.

п.с: Уважавам мнението ти,коментарите ти,но много по-красиво би звучал ако не бе използвал чуждица като "комплементарен",някой го мислят за оригинално,но ,уви,не е!Бъди българин и не замърсявай речта си,за да не изчезне съвсем!
Никой не говори за зубрене, а за разбиране. За правилно разбиране на проблема, а не фроволно. Ако влагаш в една интерпретация собствения си жизнен път, то променяш самия формат ;)
А "комплементарно" съм го срещал в поне 12 учебни материала. Речта е последното нещо, което замърсявам.
Изобщо готвела ли си се сериозно за изпит с ЛИС? Въпросът ми е сериозен.
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от city_glam »

И аз не съм съгласна да се изполват чужди думи, които ИМАТ точен еквивалент в българския език, НО и аз ги използвам, защото проверяващите го оценяват

И тъй като сега ще бъда 100% нападната за това си изказване, мога в своя защита да кажа предварително, че докато стигна момента, в който съм се наложила като име трябва да се съобразявам с авторитетите, независимо дали са литературни критици, проверяващи и т.н. Когато станеш журналист от ранга на Карбовски и Бойко Василев, тогава без притеснение можеш да кажеш "Майната им на критиците". Засега това ще бъде ценено на изпита по журналистика и критикувано на този по БЕЛ (поне аз така си мисля, поправете ме ако греша)
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... :connie_29:
mravke
В началото бе словото

Мнение от mravke »

^^^

Не мисля, че някой държи да чете високопарни слова на кандидат-студенти ;)
Да, използването на термини е задължително при литературен анализ, но в неделя... вие си преценете.
Друго исках да попитам - Карбовски и Бойко Василев в една категория ли ги слагаш? Защото единия може да те накара да се вълнуваш с него и неговите герои, да си съпричастен или ако щеш а го псуваш, но определено предизвиква емоция у зрителя/читателя, докато Бойко Василев... приспива.
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Не ги слагам в една категория, според мен са просто различни :wink: и може би са за различна публика, не можеш да отречеш, че Бойко Василев е интелигентен човек (досега когато съм го гледала, сам си в взимал интервюта на различни езици) според мен може да провокира гостите си, за разлика от да речем Ани Цолова, която за мен не е добър журналист. Всеки с мнението си. Независимо дали аз или ти харесваме Ани Цолова, Бойко Василев или Карбовски, тези имена са наложени и могат да си говорят много свободно :wink:

А за високопарните слова - зависи от степента, мога да ти кажа, че учителят ми по литература в училище (чиято съпруга преподава в СУ) си умира да му кажеш "амбивалентен", въпреки че мен тая дума хич не ми харесва и не я използвам :lol:
Аватар
easy
От дъжд на вятър

Мнение от easy »

mravke написа:...докато Бойко Василев... приспива.
Изображение
F for fake.
mravke
В началото бе словото

Мнение от mravke »

@ city_glam

Съгласна съм :) Панорама като цяло е интересно предаване, поне аз като го засека го гледам, най-вече, защото политиката ми е интересна. Василев е професионалист, но въреки всичко по някакъв начин успява да ме отегчи, но това няма значение.
Като цяло е много хубаво, че тук са се събрали доста мислещи хора, това би било много добре за бългрската журналистика 8) Успех ви желая и дано този,който тегли темата да не се налага после да го пребиваме с бухалки :rabbit:
Becksy
От дъжд на вятър

Мнение от Becksy »

Borisg написа:
Becksy написа: Няма как да ме убедиш,че добрите анализи са назубрените анализи.Ако в една интерпретация не вложиш част от себе си,част от собствените си разбирания,възгледи и жизнен път,то тя ще бъде толкова суховата и безинтересна,че ...лично аз не бих си направила и труда да прочета.Всеки текст е уникален сам по себе си.На мен лично не ми е приоритет да правя "copy,paste" на някой текст на Милена Цанева,Елка Димитрова или И.Панов и т.н.

Никой не говори за зубрене, а за разбиране. За правилно разбиране на проблема, а не фроволно. Ако влагаш в една интерпретация собствения си жизнен път, то променяш самия формат ;)
А "комплементарно" съм го срещал в поне 12 учебни материала. Речта е последното нещо, което замърсявам.
Изобщо готвела ли си се сериозно за изпит с ЛИС? Въпросът ми е сериозен.
Виждам,че се изказваш неподготвено,надменно и свадливо.Не го прави. ;)
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Becksy написа:Виждам,че се изказваш неподготвено,надменно и свадливо.Не го прави. ;)
Нищо подобно. Съжалявам ако така съм прозвучал.
Въпросът ми беше провокиран от факта, че масово в българските училища литературата не се преподава както трябва.
В предвид убежденията ти, те попитах дали си се готвела сериозно за ЛИС, за да си направя една констатация за самия себе си. Която е всичко друго, но не и признак на надменност.
А в изказването ми не мисля, че има нещо неподготвено : ) Просто помисли малко и ще се убедиш, че съм прав :))
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

mravke написа:@ city_glam

Съгласна съм :) Панорама като цяло е интересно предаване, поне аз като го засека го гледам, най-вече, защото политиката ми е интересна. Василев е професионалист, но въреки всичко по някакъв начин успява да ме отегчи, но това няма значение.
Като цяло е много хубаво, че тук са се събрали доста мислещи хора, това би било много добре за бългрската журналистика 8) Успех ви желая и дано този,който тегли темата да не се налага после да го пребиваме с бухалки :rabbit:
успех и на теб :wink: а кой тегли темата между другото, смисъл как го избират? е, тя темата за едни може да е страхотна, а за други - ужасна :lol:
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Излязло е разпределението на залите в персонална информация.
Къде ще сте? :)
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”