Право - всички курсове 2

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Публикувай отговор
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Познато ми звучи, ама нещо не се сещам, то скоро ли беше....аз ходех при една жена в Историческия факултет, ама и нейното име нещо не мога да си спомня :?
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Специалност: право
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Право - всички курсове 2

Мнение от Josefinne »

Здравейте,
Може ли да ви помоля да ми помогнете с решаването на един казус. Ето го и него:
През месец юли 2004 г. страните сключват писмен договор за продажба на изплащане на два компресора. В изпълнение на договора ищецът / продавач по договор/ е изпълнил задължението си и е предал двете машини в определения от договора триседмичен срок. Това се доказва не само от предоставения приемо-предавателен протокол, но и от извършените плащания с две платежни нареждания от месец октомври 2004 г. В тях изрично е посочено основанието за извършеното плащане - по договор за продажба. Плащанията съвпадат като дати и размер на сумите с определените в договора вноски.
Предмет на спора са последиците от неизпълнението на задълженията на купувача, произтичащи от договора за продажба на изплащане с недоплащане на 24 000 лв.
Въпроси:
1. Може ли продавачът да търси заплащане на цената на вещта, която е останала негова собственост или може да претендира само за нейното връщане?
2. Би ли могъл ответникът /купувачът по договора/ да противопостави възражение за връщане на вещта и по същество да иска разваляне на договора?
Нормативният материал за решаване на казуса: чл.335 ТЗ, чл.205,ал.1 ЗЗД.

Аз лично тоговорих така:
1/ Продавачът запазва собствеността над вещта, доакто получи последната вноска. Тъй като договорът е сключен в писмена форма, то продажбата на изплащане е действителна. Продавачът може да иска заплащане на цялата сума, определена в договора. Ако нещо се случи на вещта в периода, преди плащането на последната вноска, въпреки че ищецът е собственик на вещта, то рискът се поема от ответника, тъй като вещта му е предадена. ( чл 205 ал 1 ЗЗД ) . За връщане на вещта може да се претендира само, ако договорът бъде развален.
2/ Ако сумата от 24000 не надвишава една пета от цялата сума, дължима по договора, то ответникът няма право да върне вещта и по същество да развали договора. Ако договорът все пак бъде развален, то ищецът има право да иска обещетение, тъй като е по вина на ответника.

Благодаря много!
Изображение
Аватар
jantex
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от jantex »

jantex написа:1) Начева и Костов късат ли... :roll: Имам пред вид под форма на заяждане дали късат, ей така за спорта...или ако си си научил (що годе) нормално ще минеш... :roll:

2) По някои от дисциплините АПП, КП и ГП забранено ли е да се ползват съответните необходими закони на изпита...демек мога ли да си ползвам ЗЗД на теста по ГП :roll: ...все пак на упр. ни учат, че не тря да се учат законите наизуст :D

3) Някой може ли да си спомни миналата година, на кои дати са били изпитите по АПП, КП и ГП за 1 поток..много ще съм благодарен :D (питам и за редовно и за задочно) :)
Това се обърках и го пуснах в темата за "Право - 2 курс", но отговор едва ли мога да получа от колегите, които са 2 курс и не са минали още по тоя път! :D
Последно промяна от jantex на 16 Яну 2008, 19:46, променено общо 1 път.
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
EgoWar
В началото бе словото

Мнение от EgoWar »

някой може ли да сподели впечатления и препоръки за изпита по криминалистика при проф. Р. Беленски. като гледам колгите от пети курс не се счупват да пишат във форума....но все пак да питам
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Ами, аз май съм единствената от 5 курс, която пише, та айде ..да не мрънкате много :twisted: Начева не къса, поне такива са ми впечатленията, но изисква много /изпита продължава сравнително дълго/.При нея е хубаво /даже наложително/ да си научиш Конституцията и другите нормативни актове много добре.Костов го мразя :twisted: :twisted: къса от време на време, но не е чак практика.
Колеги, нормативни актове само по Трудово право са давали за сега да ползваме на изпита, както и на казуса по МЧП /който ми предстои/,до колкото знам и на процесите може, но не съм 100% сигурна.
Беленски е ок, зависи в какво настроение е.Единственият ми съвет е да се явите на изпита при него сега, че на септември и двамата с Коцева много нервничат, че изпитват...иначе рядко късат,предимно 5 пишат
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Вики, а някакви отзиви за ПИС? :)
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Got,първият семестър въобще не го мисли :D Вторият е кофти.
По ПИС влязох последна да ме изпитва и той нямаше търпение да си ходим и никакви допълнителни въпроси не ми е задавал, а другите ги пита
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Мерси.Това е добре,на нас сега ще ни е и писмен изпита. :)
А за 2 семестър знам,всеки казва,че е трудничко с тия 2-семесртриални. :| А относно избираемите 2 семестър всякаква информация ще ми е от полза,благодаря предварително. :D
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Застрахователно право имаше.За съжаление само това си спомням със сигурност....нямаше много защото 4 изпита е достатъчно натоварено, но в 5 курс имаш богат избор от избираеми предмети :D
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Аха.Сигурно не са се явили повечето от колегите ти...Знам,че е множко,ама има хора като мен,които са назад с избираемите и гледат да понаваксат,затова ще го имам предвид. :P Случайно да си дочула как е там?( на застрахователно).Пак мерси: :)
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Русчев го води, но няма нищо общо с ГП :D Съвсем прилично - 5 или 6 пише
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

:shock: :) :P Това ме изненадва.
EgoWar
В началото бе словото

Мнение от EgoWar »

аз се надявам да не го видя до края на следването....хахаха дааа и ми се пада на държавен изпит...хаххаа...представяте ли си
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Е,ако на избираем се минава добре... :)
Аватар
vikito
Пишете, о, братя

Мнение от vikito »

Русчев съвсем не е най-лошото нещо, което може да се случи на човек...Според мен Средкова го задминава по всички точки :evil:
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”