Театър

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Re: Театър

Мнение от Art[less] »

Интрига! :bounce:

Специално заради "Копой" се отбивам. Още като бях пубер, след римейка на Брана, реших, че този текст ще да е първият, който ще реализирам на сцена. В този смисъл, очакванията ми бяха големи, да. Калин Ангелов е даааааааалеч. Опитът му върху Здрава Каменова, не му помага тук. Кофти. Не само ми липсваше дълбочина(та), ами и отсъстваше достоверност. Кримка(до което е оголен текста) без достоверност е еба си кримката, ще ме прощавате.:Д
Исках да я видя тази история, като сексуална игра между дългогодишни партньори. Много исках. Ама к'ви бяха тези отговорени обаждания отвън? Това изтрива всичко под повърхността. Едната условно пренесена сценография от филма не стига. Актьорите не са зле, режисьорът не си е направил действения анализ. Жалко.

//Колкото до 199, те са достатъчно нагли и неетични. Падат им няколко представления, другите остаряват, поставят се безумни мечкарски неща. Да са живи и здрави!)

Тази седмица си наваксах с много неща, ама нямам какво хубаво да кажа, та ще си замълча. Новият филм на Бертолучи е як :albino:
Само "Хамлет" не съм гледала:Д А трябва. Ама ги нямам тея пари и това си е. Продължавам(е) да бойкотирам(е) НТ, Васев стига е папкал.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Е, каква интрига, все едно пък не знаеш за какво говоря и за кои заглавия, дето паднаха. Ама то беше преди време. Така или иначе, част от историята (такава, каквато я разказах на Ер и Дид) са заключения, до които съм стигнала сама на базата на наблюдения, факти и сведения и може да не са верни. Моят извод е, че безкрайно се радвам, че "Пълните съчинения на Шекспир" се играят отново; че обичам Съни (ужасно се забавлявам като почнат да го плюят) и че повече няма да дам пари, за да гледам Атанас Атанасов на сцена. Нито пък ще отделя от времето и вниманието си. Да е жив и здрав.

Вярно е, че Т199 поизнагляха с цените на билетите, но то и в другите театри вече не са евтини. За репертоара не съм съгласна - изпуснах им премиерите от последната година, но преди това си поддържаха много разнообразни заглавия, правени от разнообразни творци. И си имаше за всекиго по нещо. Изключвам откровени провали като "Черно птиче" на Борислав Чакринов (леле, това сигурно държи рекорд по най-бързо сваляне от сцена след "Малкия принц" на Столичен куклен театър) и "Облогът на Паскал". Но такива има навсякъде.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Уау. Просто УАУ е представлението, от което се връщам сега.

Ще започна отначало.

Днес не смятах да ходя никъде. Дори на форумната. Даже имах намерение да остана до по-късно на работа.

Тогава, изведнъж Ерка ми прати това:

Изображение

Със следния текст:

"ИЗНЕНАДА!? Писах, че днес и на 18 декември са ПОСЛЕДНИ за годината представления на "СКЪПА ЕЛЕНА СЕРГЕЕВНА", а те се оказаха съвсем ПОСЛЕДНИ... И МИ Е МНОГО МЪЧНО... ДНЕС ИМА САМО 13 продадени билета. Ултиматумът на "Сфумато" е: ако не станат 60 до довечера, няма да се играе. Това беше... Кой видял, видял... Току-що ми го съобщиха... Не мога за толкова кратко време да измисля още 50 човека, които да поканя, по-скоро да помоля да дойдат. Пиша това тук. Ако някой реагира, ще звънна до касата да съобщя. Дали са ни време до 16ч., доколкото разбрах...
Жалко. Играеше ми се това представление – исках да кажа някои неща чрез него... И те не са репликите ми в спектакъла, не.
Както и да е. Ходете на театър, хора. Но избирайте какво да гледате.
Ех, толкова исках да изберете НАС, не предлагаме боклук, а напротив – струва ми се по реакцията на гледалите го досега познати, повече непознати, хора: представлението ни ги беше доста развълнувало...
Така свършват нещата – за миг, за два, за час, за два, за ден... Но най-често финалите са... неочаквано кратки и не навреме. Така и не се научих в този живот, че нещата приключват за миг. Като катастрофи.
Ето, публикувам това – без надежда. Просто като някаква вяла, последна реакция. Елате, ако не сте го гледали и ако имате интерес. Колко е часът? 14. Е, два часа."

За тези от вас, за които е tl;dr съкратената версия - поради малкия интерес на постановката, тя може да не бъде играна повече.

Ерка, каза:
- Хайде, хайде, хайде да я спасим!
Аз помислих и отговрих:
- Ами хайде!

Събрахме се общо 4 човека и.. отидохме. Нямах високи очаквания (играе се в Сфумато, никога не съм го чувала, и от това, което прочетох, не ме привлече въобще като сюжет), наречете го предубеденост или умора (мисля, че беше от двете по малко), а може би това бе и една от главните причини толкова да се впечатля.

Сюжетът, декорите, актьорите, начинът, по който владяха сцената, всичко, всичко, всичко бе.. УАУ.

За първи път ми се случва всички актьори да играят прекрасно. Замислих се, дали не е от малкия им брой (общо петима). Ами.. не, в "Копой" са двама.. и какво? И самият факт, че публиката е така близо до сцената.. направо те вкарва в сюжета. Беше наистина изумително, четирима от петимата актьори са толкова млади, а играят в пъти по-добре от доказани такива в Сатиричния или ТБА.. Играят, а аз им вярвам, разбирате ли, вярвам в техния морал, честност, истерия, грубост, насилие, в тяхната.. подлост ако щете. А учителката... ах... тя играеше с поглед, дори нямаше нужда да говори.

Тази постановка измества "Летище" от първото място и.. няма да е за кратко, убедена съм.

И така.. става дума за "Скъпа Елена Сергеевна", играно в Сфумато, следващо представление - 18 декември (дано се случи). Горещо препоръчвам.

Още само едно нещо ще кажа.. което казах и на Ер, когато си събирахме багажите от седалките.. А. А. ряпа да яде.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Ер Малка
Вазов
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Ер Малка »

Ми, аз заради Диана ся нямам какво да добавя :mrgreen:
Много силно представление, препоръчвам го. Имате последна възможност да го гледате на 18-ти, защото го свалят от сцена, за жалост, и няма повече да се играе. Явно наистина стойностните представления се превръщат в отживелица...
"Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos."
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Аз обаче имам какво да си добавя.. тряяяяяяяяяше да се бутнем да ги поздравим, ей!

Другия път, като имам притеснения, ме подкокуросай!
Ер Малка
Вазов

Мнение от Ер Малка »

FloWersOfEviL написа:Аз обаче имам какво да си добавя.. тряяяяяяяяяше да се бутнем да ги поздравим, ей!

Другия път, като имам притеснения, ме подкокуросай!
На 18-ти сме там с цъфтя и ентусиазми! ^^
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от Ангел »

Ето го и моето ревю:

"СКЪПА ЕЛЕНА СЕРГЕЕВНА"

Срам ме е. Срам ме е, че рядко посещавам театрални постановки. Започвам с това, защото и аз (редом с всички други, които обичат театъра, но рядко се срещат с магията му) съм виновен за демотивиращо празните зали. Заради "мен", това представление можеше да не се състои и дори да няма следващо. Ще се поставя за последно на 18.12.2012г. Ако вярвате, че краят на света ще настъпи три дни по-късно, имате изключителната възможност да ги преживеете със спомена за нещо великолепно. Рядко (ако изобщо някога) ползвам тази дума в писаната си реч, освен саркастично. Е, сега е напълно искрено окачествяване, при това - дори леко недостатъчно да опише възхитата ми. Сериозно. Разчистете си час и половина нея вечер - не е много време, но преживяването е...много. Запазете си билети още от сега. Цената на студентският билет е 6лв., но (имайки вече удоволствието да съм изгледал постановката) бих дал в пъти повече, за да мога да я изгледам отново за първи път. Ако решите да ми се доверите и да я посетите, опитайте да си намерите билети на първи-втори ред в средата или вляво (от място 9 - нататък). Дотук с общите приказки.

Актьорският състав е изграден от четирима младежи и една зряла дама. Няма да преповтарям резюмето от афишите, но действието се развива в дома на гимназиална учителка, където се настаняват четирима нейни ученици.
Реквизитите и декорът са първото нещо, което прави впечатление, още преди началото на представлението, и веднага способства за пренаствойката на мирогледа: от мелницата на злободневието, към дома на учителя. Без да издавам нищо, целият декор и реквизити се оказаха доста интерактивни. Тук е мястото да обърна внимание на умелата режисьорска експлоатация на един несъзнаван и вече отмиращ фетиш (не сексуален).
За мое съжаление и въпреки желанието ми, няма да коментирам и анализирам елементи от сюжета в това си писание, защото не искам да ви ограбвам от удоволствието да ги изживеете.
Мога обаче безопасно да се спра поотделно на актьорите и на представлението в цялост.

Ангелина Славова - в ролята на Елена Сергеевна.
"Брилянтна". Ако трябва да опиша играта й с една дума, нека да е тази. Шлифованият й талант и авторитетното й сценично присъствие владееха сцената, когато действието се фокусираше върху персонажа й, но пък успяваше с лекота да тушира вниманието към себе си, когато се отделяше от центъра на събитията. Пресъздаването на така искрения конфликт на персонажа й ставаше като че ли без усилие - умелост привличаща внимание едва след свършека на постановката. До последната секунда Ангелина Славова е Елена Сергеевна и само нея (не звучи смислено, но отидете и ще ме разберете).

Благой Бойчев - в ролята на Володя
Думата за него е "очарователен". Замислете се за етимологията й. Играта му беше хипнотична. Доминираше с маниер всяка сцена с негово участие. Направи ми впечатление, как нито за секунда не излезе от образ, дори когато изместването на фокуса го позволяваше (всъщност, направи ми впечатление, че никой никога не излезе от образ, но при него това личеше най-много, защото успяваше да притегли дори периферното зрение на публиката). Физическите му данни рязко контрастираха с първото впечатление, което прави персонажът му, но с развоя на събитията определено подпомогнаха постигането на целеното за персонажа излъчване. Володя е единственият без вътрешен конфликт и Благой Бойчев не остави никакво съмнение за това.

Милко Йовчев - в ролята на Паша
"Изненадващ". Превъплъщението му в Паша, във всичките аспекти на Паша, беше нелепо успешно. Бистротата на играта му и сякаш безпреходните му преобразявания, комбинирани с неподправена страст и жива емоция ме оставяха в състояние близко до ступор. Отвъд речниковият ми запас са суперлативите, които заслужава. Това беше най-комплексният персонаж след Елена Сергеевна. Самият обем на емоциите, мотивацията и другите фактори образуващи неговият вътрешен конфликт (някои от които следваше да препредаде само секунди след установяването им) направи играта му впечатляваща извънмерно. Всъщност, не обемът - неговото умение да го изобрази и внуши, при това с нюанси.

Никола Стоянов - в ролята на Витя
"Реален". Витя беше ролята с най-малко време на сцената. Никола Стоянов обаче запълни малкото му отредени минути с един толкова жив и неподправен персонаж, че всеки ще разпознае поне един свой съученик в него. Макар мотивацията на Витя да е най-простата, интелектуалният му капацитет го подтиква да я взима твърде насериозно. "Осъзнаванйки" този порок, Витя неизбежно преминава през катарзис, което предоставя на Никола Стоянов възможност да разгърне (макар не напълно) потенциала си. Вярвам че има още много за показване, ако се сдобие с повече време на сцената. Натуралистичните му епизоди може да не са по вкуса на всекиго (тук не визирам себе си), но оценявам много високо отдадеността и искреността, с които съживи един неблагодатен персонаж.

Ева Данаилова - в ролята на Ляля
"Трогателна". Не съм изненадан от решението на режисьора да я постави с гръб към публиката за известно време - дори когато фокусът беше върху Ангелина Славова и Благой Бойчев, Ева Данаилова успяваше да привлече погледа ми от фона. Персонажът й беше вторият най-емоционален и вторият най-рационален (виж горе). Конфликтът тук е очевиден. Ева Данаилова обаче превърна тези контастиращи и несъвместими качества в трогателна амалгама, използвайки вече установените за персонажа й човечност и етичност. Не успя задоволително да вложи целите си умения и потенциал...до последните 40 секунди - в тях изличи всякакво съмнение, че "толкова си може" и това е върхът на нейните умения - разбрах че просто ролята изисква да се самоограничава. Просто ме отвя. Не можех повече да се залъгвам, че влагата в очите ми е следствие от целенасочен отказ да мигам, за да не пропусна нещо. В тези последни секунди направи нещо, което не ми се беше случвало от поне 6 години в театър - емоцията, която Ева Данаилова успя да извика, беше в абсолют, всепоглъщаша, неудържима. Не съм способен да напиша нещо по-адекватно от това.

Като цяло, актьорският състав направи нещо впечатляващо - всеки персонаж беше повече от достатъчното, за да е правдоподобен. Тази допълнителна мярка дълбочина на представлението го отличи от и издигна над повечето (не "всички", просто защото трябва да си опресня една пиеса, за да съм сигурен и да го напиша с чиста съвест) други, които съм имал удоволствие да гледам. Като съм на темата за съвестта, в цялото представление забелязах един единствен (очевидно неволен и автоматичен) жест, който не си беше на мястото и не се вписваше, а аз гледах много внимателно. Всички. Вероятно само на мен би ми направил впечатление, затова няма да го коментирам повече - просто трябваше да има кусур, за да не съм гледал "перфектното представление" и да има на какво да се надявам и да очаквам.

Самата проблематика на пиесата е изненадващо обширна - има от всичко по...малко повече от просто "достатъчно", но не "твърде много": морал, етика, религия, политика, история, ценности, философия, пропастта между поколенията, междуличностна и вътрегрупова социална динамика, шуробаджанащина, право, алкохолизъм... Мога да изреждам още, но ще ви оставя другите около 2/3 да ги откриете (надявам се) сами. Единствено на 18.12.2012г.

В този абзац е редно да спомена и сценографът - Пламена Дичева, чийто принос съвсем не остана незабелязан: осветяването беше изпипано, декора/реквизитите/бутафорията бяха забележително и забележимо интерактивни и доставящи допълнителен смисъл, а изборът на гардероб беше прецизен и подходящ.

За самото поставяне на "Скъпа Елена Сергеевна" мога само да похваля режисьора Мартин Киселов и да му благодаря за незабравимия спектакъл! Достатъчно би трябвало да е да споделя, че излязох разтреперан и останах безмълвен десетина минути след края.

Това е моето виждане за "Скъпа Елена Сергеевна", поставяна в СФУМАТО, вкратце и несъдържащо разсъждения върху сюжета. Имате само още един шанс да я видите за пръв път и/или за последен - даже отсега обмислям да си резервирам билет за 18.12.2012г., защото може никога повече да не я изгледам.

Ангел
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
PRIME_BBCODE_SPOILER_SHOW PRIME_BBCODE_SPOILER: Offspring
Running down a spiral
with the light of better men,
shouting: "PROGRESS IS SURVIVAL!",
take one last look and see me...
„Пий повече!“ „НЕ МИ Е ДОБРЕ.“ „Този ПЕТЪК няма да свърши!“
ФАРА!!!
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ангел написа:Достатъчно би трябвало да е да споделя, че излязох разтреперан и останах безмълвен десетина минути след края.
Свидетелствам за това.

Ели, ако си тука на 18-ти, просто... задължително я посети : )
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Не съм, ..... му. Идвам си на 20-ти. Иначе отдавна не съм чела толкова възторжени отзиви за нещо подобно и съм напълно склонна да ви се доверя. Никога не съм и чувала дори който и да било от въпросните актьори (то сигурно е срам за мен), а за режисьора мога само да предполагам, че е син на Младен Киселов, понеже подобно съвпадение ми се вижда невъзможно.

Аз си имам един спектакъл, който предизвика подобни емоции у мен някога и ви разбирам отлично. Той също не се радваше на особен интерес от страна на публиката и го свалиха от сцена много брутално - отидох да го гледам за пореден път и... вместо въпросното заглавие, обявено по афиш, играха друго от репертоара на театъра. Няма да ви описвам как се почувствах, още повече, че бях и малка - на 14-15 години, но вече с достатъчно категорично формиран вкус. И ми беше... криво. И тоя спектакъл си ми остана в съзнанието и най-вече в сърцето през всичките тези години. Дори миналата година се запознах с дъщерята на автора му (която ми подари копие от текста на пиесата, която никога не е била издавана!), а мой текст участва в конференция, посветена на творчеството му (скромно отдаване на почит към него, работата му и този великолепен спектакъл).

Думата ми е, че всеки трябва да има подобно преживяване, без значение дали го е споделил с други, или не. Полезно е, прекрасно е, ваше си е. :) И много се радвам, че ви се е случило.

"Моят" спектакъл се казваше "Хиляда и вторият" и беше описан от в. "Култура" (които винаги ме докарват до смях до сълзи с безумието на театралната си критика) като "жив пример за мъртъв театър" (дори и това е достатъчно, за да знаете, че спектакълът е бил възхитителен). Между другото, текста го има тук: http://borisaprilov.wordpress.com/2012/ ... 1977-1984/. Дъщерята на Ахото направи този сайт след онази конференция миналата година и качи огромна част от творчеството му. А аз продължавам да я мисля тая пиеса и... кой знае, някой ден... ;)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Търговецът на кристал написа:Никога не съм и чувала дори който и да било от въпросните актьори (то сигурно е срам за мен), а за режисьора мога само да предполагам, че е син на Младен Киселов, понеже подобно съвпадение ми се вижда невъзможно.
Не знам колко е срам за теб, те са наистина съвсем млади. Единият (Никола Стоянов), между другото, е завършил актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. Любопитен факт, не мислиш ли?

:lol: :lol: :lol:

Освен това играе в "Крал Лир" И "Господин Балкански" в Младежкия, което Либра препоръчваше!!! РЕНАТААААА!!!

Милко Йовчев пък играе в "Стъпки в пясъка", филм, който още не съм гледала.
Благой Бойчев играе, в "Пухеният", РЕНЕТА!!! ОТИВАМЕЕЕ!!! Там е и Милко Йовчев! Вай.

РЕНЕТААААААААААААААААААААААААА!!!!!
Ер Малка
Вазов

Мнение от Ер Малка »

Търговецът на кристал написа:а за режисьора мога само да предполагам, че е син на Младен Киселов
Същият е, Мартин Киселов :mrgreen:
FloWersOfEviL написа: Не знам колко е срам за теб, те са наистина съвсем млади. Единият (Никола Стоянов), между другото, е завършил актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ. Любопитен факт, не мислиш ли?

:lol: :lol: :lol:

Освен това играе в "Крал Лир" И "Господин Балкански" в Младежкия, което Либра препоръчваше!!! РЕНАТААААА!!!

Милко Йовчев пък играе в "Стъпки в пясъка", филм, който още не съм гледала.
Благой Бойчев играе, в "Пухеният", РЕНЕТА!!! ОТИВАМЕЕЕ!!! Там е и Милко Йовчев! Вай.

РЕНЕТААААААААААААААААААААААААА!!!!!
Да, много са млади, едната мацка май още не е завършила, набор '90 е. =]
Иначе... и сама си знаеш колко трудно ме нави, но от мен да мине :mrgreen:
Аз така или иначе "Пухеният" отдавна съм си го набелязала...
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ох... значи... сурвакай здраво, щото след Нова година какво ще е.....
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

Да, бе... Много ми харесаха всички, ама викай само Ренета на други техни участия... ФАРА за тебе.
Животът е твърде кратък, за да си позволяваш да го разхищаваш в неща, които не ти носят удоволствие.
Running down a spiral
ФАРА!!!
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Ангел написа:Да, бе... Много ми харесаха всички, ама викай само Ренета на други техни участия... ФАРА за тебе.
С нея сме обсъждали всички тези постановки не веднъж и не от вчера, затова. А ти кво се правиш на ощипана госпожица, уау. Все едно няма да пиша в съответната тема, когато отиваме за билети. Все едно не можеш ТИ да организираш нещо. Ма много можем да мрънкаме.

Вай.
Аватар
Ангел
Летящите Пръсти

Мнение от Ангел »

И повече мога, ама номерът е и с малко да успява човек... Чил - само те закачих...
Running down a spiral
ФАРА!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”