Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Ruby Rose
В началото бе словото

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от Ruby Rose »

Английска филология в СУ или Икономика, общество и човешки ресурси в УНСС? :?
Lina__
От дъжд на вятър

Мнение от Lina__ »

Избираш специалност или университет? Двете специалности са много различни, затова те съветвам да погледнеш плана за обучение, изучаваните дисциплини и анотациите към тях. Така ще се ориентираш кое повече те влече ;) Успех!
Ruby Rose
В началото бе словото

Мнение от Ruby Rose »

Lina__ написа:Избираш специалност или университет? Двете специалности са много различни, затова те съветвам да погледнеш плана за обучение, изучаваните дисциплини и анотациите към тях. Така ще се ориентираш кое повече те влече ;) Успех!
АФ ми се струва суха материя - знам, че трябва да се учи много и се набляга на неща, които едва ли ще ми потрябват занапред. Имам позната, която учи АФ две години и се премести в друга специалност, защото много се заяждали учителите :shock: Не знам дали е така, по принцип не се плаша от много учене и обичам езика, но се чудя дали има смисъл да записвам АФ при положение, че в днешно време всеки знае английски, а и вече имам сертификат CAE, т.е. имам документ.
От друга страна, в УНСС всяка година завършват хиляди икономисти - и куцо, и сакато :mrgreen: Икономика, общество и човешки ресурси ми е по-непознато като материал, приемам го повече като предизвикателство.
А за реализацията как мислите, че стоят нещата? :?
solar_sea
В началото бе словото
Специалност: Информатика
Курс: завършил

Мнение от solar_sea »

Някой може ли сподели мнение за магистърската програма "Информационно-технологични услуги и проекти" към ФМИ.
Мисля да кандидатствам за нея, но нямам преки впечатления от ФМИ, тъй като не съм учил там.
marto_
В началото бе словото

Мнение от marto_ »

Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
От друга страна историята също ми върви /горе долу; не толкова силно като географията/, а БЕЛ-а ми е супер. Знам, че всяка година излизат супер много прависти, но ако съм добър в това, което правя, ще успея.
Та обобщено се чудя да избера лесното влизане със съмнително бъдеще или малко по-трудното влизане и учене със малко по-перспективно?
ПС: Мисля да се пробвам да замина да работя в САЩ след като завърша; имайте го и това в предвид.
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

marto_ написа:Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?
От друга страна историята също ми върви /горе долу; не толкова силно като географията/, а БЕЛ-а ми е супер. Знам, че всяка година излизат супер много прависти, но ако съм добър в това, което правя, ще успея.
Та обобщено се чудя да избера лесното влизане със съмнително бъдеще или малко по-трудното влизане и учене със малко по-перспективно?
ПС: Мисля да се пробвам да замина да работя в САЩ след като завърша; имайте го и това в предвид.
ПС: Правото се практикува в страната, в която си го завършил. Ако ли не, то поне мястото където го практикуваш да е със същата правна система като страната, в която си го завършил. Тоест да завършиш Право в СУ и да заминеш в САЩ, откъдето и да го погледнеш са си изгубени 5 години. Имай го това предвид.
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
marto_
В началото бе словото

Мнение от marto_ »

Виж, за това не бях се змилял хаха мерси
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Можеш да работиш с Право в европейските институции, не като ръководител, а като експерт, като се предполага, че трябва да заложиш на международното право и на европейското право. Иначе да работиш само в САЩ като юрист - нужно е да си завършил право там. Тяхното е различно от континенталното право.

Също човек може да работи от България като експерт по международно право, което например ще ти даде шансове да работиш като юрист по казуси в други държави, макар и базиран в България.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

marto_ написа:Moже ли малко помощ. Сега започвам 12 клас. Догодина трябва да кандидатствам, но се колебая между туризъм (география и английски) и право (БЕЛ и история). Географията винаги ми е била абсолютно силна, през пролетта се класирах на второ място на областен кръг, а английкият го уча още от детската градина. Тоест влизането ще ми е като детска игра, но след това... какво ще работя? Тур-агент? Администратор в хотел?

Някакси се чувствам длъжен да оставя и аз своите 5 стотинки по темата. Доколкото географията има нещо общо с туризма, то историята и литературата нямат нищо общо с правото. Ако историята ти е интересна и ти върви, това не значи, че същото ще се пренесе и върху правото. Обратното също е вярно. Ако посочените предмети не ти вървят, може пък правото много да ти потръгне.

Относно перспективите... Не знам, какви са перспективите в туризма (предполагам клонящи към никакви), но, ако запишеш право с идеята, че ще ти даде по-добри перспективи в живота, ще се разочароваш. Малко са специалностите, които оправдават очакванията на студентите - информатика и производните й, скандинавски и разни "екзотични" филологии. Правото не е такава.

Съветът ми е да не обосноваваш такова важно решение в живота ти на това, което пишат хората тук. Прецени, кое ти харесва повече, проучи възможностите за реализация и си реши сам за себе си. Изначално ниските очаквания за университета и реализацията ти в последствие са ключови за удовлетвореността ти от образованието изобщо ;)
marto_
В началото бе словото

Мнение от marto_ »

Aз от една година само мисля и премислям какво да правя, просто исках да чуя и едно странично мнение от хора, които имат някаква представа за какво иде реч в университета (например които учат там). Споменах историята и БЕЛ-а, защото с тях се влиза право, а не защото имат нещо общо...Но мисля да си остана с туризъм, пък кавото сабя покаже.
Мерси на всички за отговорите :)
VikeZ
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от VikeZ »

Съфорумци, трябва помощ за резервна специалност в СУ. Втората ми матура ще е по История, а изпита по Английски. Избрах си Европеистика, История, Минало и съвремие на Югоизточна Европа и Кореистика. В момента издирвам всички теми за специалностите и вероятно ще ми се избистрят още повече желанията, но според вас кой е най - добрия резервен вариант?
Аватар
Mephisto
От дъжд на вятър
Специалност: Книгоиздаване
Курс: втори

Мнение от Mephisto »

МСЮЕ ми звучи най-добре
.:{~Блог~}:.
natetyyy_sun
В началото бе словото

Мнение от natetyyy_sun »

аз пък имам още няколко месеца да го мисля, но за сега съм се спряла на Английска филология ама здраво май ще трябва да поу4а по Английски, където нивото ми не е много високо, а уж съм в езикова гимназия .. :lol:
Аватар
Mondscreen
Паисий

Мнение от Mondscreen »

VikeZ написа:Съфорумци, трябва помощ за резервна специалност в СУ. Втората ми матура ще е по История, а изпита по Английски. Избрах си Европеистика, История, Минало и съвремие на Югоизточна Европа и Кореистика. В момента издирвам всички теми за специалностите и вероятно ще ми се избистрят още повече желанията, но според вас кой е най - добрия резервен вариант?
Моят съвет е, че матурата по История е лош избор, ако ще ти трябва за кандидатстване. Все пак ти си избираш, но добре го обмисли.Изображение
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”