Да аз съм ХристоFeelingSad написа:Мрент, с теб май се запознахме в Адамс?Ако е така, радвам се, че си се сетил да пишеш и поздравления за Археологията. Иван какво е приет междудругото? И още една молба към теб, ако пак излизате четиримата или поне с Иван, викнете ме да се видим и да се почерпим.
А, да, може ли да кажеш нещо повече за книжката, на която си се натъкнал. Още тогава ми стана интересно, но обстановката и музиката май не позволяваха развиването на дълги теми.
Ами аз съм попадала на отделни фрагменти покрай интереса ми към танка и хайку. Учителката ми по японски ми даде текстове на Сей Шонагон, "Записки под възглавката", също и на Сокун Ту, Джу Шуджън, Хуан Тандзиен и други. И си мисля, че именно покрай тези текстове попаднах някак и на Лао Дзъ и Нацуме Сосеки.
Добре, аз ли греша, или на Лао Дзъ е мъдростта, че щастието е нищо друго освен здраве и лоша памет? Вече не знам..
Междудругото, Мрент, бях ти обещала едни стихове на Сокун Ту. Ако те заинтересува, ще ти намеря другите.
Проявата и външното линеят
В дълбокото е скрита същността.
Върни се в Пустотата,
влез във нея,
за да откриеш истински мощта.
Вселената е тук във цвойта цялост.
Ти пронижи небесния простор,
на облаците тонната грамада,
на вятъра нестихващия вой.
Мини отвъд фиксираната форма,
влез в центъра на този вечен кръг
и там от тази равновесна точка
черпи безкрай енергия и звук.
Сокун Ту - поет от династията Тан
Интересни стихове. Този Сокун Ту е китаец значи. Още не съм стигнал до династията Тан. Тъкмо свърших с империята на динаситя Хан
Относно тази мисъл няма точно такова нещо в книжката май
Иначе в тази книга на Иван за военните работи има примерно на Мън Дзъ и Джуан Дзъ туй онуй което не е само за войната, както и много интересни откъси от Хан Фей Дзъ, който е един от основните фигури в школата на легистите на базата на чиито идеи после се образува империята на Хан. Всъщност аз нея съм я почнал само. Последното което прочетох е, явно доста извеснтото произведение на Сун Дзъ "Изкуството на войната".
За японската литература и философия не знам абсолютно нищо (както всъщност и за китайската история до преди един месец някъде), но ще ми бъде интересно да науча, както впрочем и твоите размисли относно мангата и анимето. Аз преди много им се дразнех главно заради специфичния стил на изображенията и движенията. Те и сега не ме радват особено ама все пак някой неща ми харесват като например Vampire Hunter D Bloodlust, а и това аниме Claymore, което Иван ми показваше в тях...
За книжката го бях казал в предния пост главното. Якото е че има преди самия текст туй онуй, относно личността на Лао и за произведението. Ако искаш може да ти я дам, когато се видим. Иначе Иван нямам представа какво е приет, но вероятно нещо в биологическия.