1. Китай наистина се развива много бързо икономически.mimosata написа:Zdravei,
ami po-konkretno iskam da te pitam:
1. naistina li Kitai se razviva (4uvala sym za tqhnata ikonomika) i 6te ima vyzmojnost za rabota posle?
2. ima li silno razviti vryzki Bulgariq-Kitai
3. spored teb kolko godini ot jivota mi 6te idat, za da moje poznaniqta mi za kitaiskiq da stanat dolu-gore prili4ni?
4. za6to si struva da se zahvana s kitaistika, a ne s nqkoq evropeiska filologiq i dali izto4na filologiq e po-dobre ot evropeiska.
5. za6to qponistikata da e TOLKOVA po-dobra ot qponistikata
6. kitacite studeni li sa kym evropeicite - da ne ne me iskat posle nikyde i da ostana bez rabota
7. dali ima vyzmojost posle za prevodi angliiski-kitaski
8. (ako ne nahalstvam) ti s kakyv ezik vleze, s kakva ocenka i za6to to4no kitaistika? druga specialnost li iska6e, ili se naso4i direktno kym tazi? Koq godina si sega? Trudno li se vzemat izpitite? Poneje ako iskam vtora specialnost trqbva da mi e mn visok uspehyt.
9. dokolko se u4at proizvedeniq na kitaiski ezik i dokolko politika i kultura?
10. o6te ot pyrvata godina li po4vata da u4ite kitaiski, ili pyrvo u4ite ob6ti raboti kato razvitie na ezicite, starogrycki i tem podobni?
11. ako vlqza druga specialnost 6te moje li da zapi6a kitaistika vtoro vis6e? mnogo li e trudno vlizaneto i eventualno ako iskam da syvmestq dve filologii, edna ot koito kitaiskam 6te moga li da se spravq?
12. ima li magistraturi po kitaistka i zadyljitelno li e da gi kara6?
13. posle magistraturi sled kitasitika ima li jurnalistika i mejdunarodni otno6eniq
14. 4uvala sym za indologiq 4e pra6tat bezplatno 1 godina sled zavyr6vaneto da u4i6 v Indiq. Sled kitaistikata pra6tat li te i izob6to dali ima perspektiva za razvitie v Kitai s angliiski ezik, ili samo v Bulgariq sys znaniqta po kitaiski?
Predvaritelno blagodarq! Tova sa mi vyprosite, nadqvam se 4e nqma da te zatrudnq mnogo i 6te mi otgovori6!
Mimi
2. Имо доста добри връзки между България и китай, вече зависи какво разбираш под "силно развити".
3. 4 те оправят за прилични познания, за да го научиш наистина, цял живот не стига.
4. Ами защото завършваме 5 души на година, докато много повече хора знаят европейски езици. А тепърва все повече фирми започват да поддържан връзки с Китай и са нужни специалисти. За това колко много ще те обогати в духовен план това да се докоснеш до нещо съвсем ръзлично, няма смисъл да говорим.
5. Това не го разбрах. Но предполагам става въпрос за японистика и китаистика. Япония по-рано от Китай започва политика на популяризиране на културата си и затова в момента тя е по-популярна тук. Но на практика повечето неща, с които е известна в културен план са заети от Китай, в определен момент от миналото, включително йероглифите и кимоното, целият ареал на източна Азия векове наред търпи влиянието на китайската култура. Тук, японистите са по-привилегировани от нас, имат възможност да отидат до Япония като им се поемат всички разходи, а ние сами си плащаме самолетния билет.
6. Китайците са особен народ с особен начин на мислене, но много се радват на чужденци, които знаят китайски. Ако си страателна през следването си, ще си намериш работа.
7. този въпрос не го разбирам. Ако си знаеш английски и научиш китайски едва ли ще има проблем, ако съм схванала правилно въпроса.
8. Аз учих първо друго, после се прехвърлих, влязох с 5.75 по руски, сега завършвам, след два дни ми е вторият държавен, ако се стараеш и ХОДИШ РЕДОВНО, наистина е много важно това, може да изкарваш добри оценки без проблем. като запишеш втора специалност, обаче е тежичко, китайският иска време, но не е невъзможно, аз се справих.
9. Прекалено сложен въпрос. Никой няма да ти даде за домашно да четеш китайски роман, ако това имаш предвид. Политика се учи само един семестър и то не е точно политика, а държавно и политическо устройство, култура се учи повечко, най-много разбира се учат литература, езикознание и история.
10. Още от първия ден, най-късно от втория започват и йероглифите
11. Не може като втора специалност, възможно е да се съвместят, но пак зависи каква е другата филология.
12. Има магистратура обща за китаистика, кореистика и японистика, но не е задължителна, много колеги карат икономически магистратури например.
13. Пак не съм убедена, че разбирам въпроса, но ако схващам правилно, трябва да провериш изискванията на магистратурите, които искаш, всяка магистратура има определени изисквания, за да можеш да я запишеш, не съм проверявала.
14. Има стипендии и за 4 години и за 1 година, плащаш си само самолетния билет, много хора остават в Китай.