Столицата и провинцията

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

la_cazadora написа:
когато е бил определян книжовният български език, е бил избран източният диалект и на него се основават по-голяма част от нормите
Това е така, но забележи - на повечето правила, но НЕ НА ВСИЧКИ! :roll: Това преминаване през "и", което е толкова характерно за източните говори (вместо "не" казват "ние") книжовната норма го е изчистила и го е заменила с твърдото произнасяне на "е" след съгласните, което е характерно за западните говори. :roll: Именно затова книжовната норма е толкова различна от източните говори. Като най-характерното нещо за източните говори е толкова изменено как да кажеш, че източните са най-близки на книжовната норма?! Не казвам, че е по-близка до западните, а пак подчертавам: Книжовната норма е изкуствено създадена смесица от двата говора и еднакво различна и от източния, и от западния.
Работата е там, че не осъзнаваш, че замяната на е с и е почти нищо пред постоянната замяна на е и я, неправилното поставяне на ударението, добавянето на -е след глаголи в 1л. мн.ч. и прочие грешки, които правят западняците.
Това имам в предвид аз :wink:

uktc, и на нас ни е забавно, като чуем шоп :wink:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Мен бартчедите ме взимат на подбив като след 4 години учене в София изпусна нЕкое... :oops: Конфузия голЕма! Опс...
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

почти нищо
Съвсем не бих казала, но и двамата сме пристрастни. :wink:
Добре, а смятате ли, че е добре човек да променя родния си говор с книжовния?
Изображение
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

E добре де, как съвсем не... я сравни поне тези, които съм ти изброил резултатът е 3:1 с перспектива за нарастване в наша полза :lol:

А иначе - да смятам... ако не смятах така, щях да говоря миеко :lol: :lol: :lol: Просто за мен си е достойнство и уважение към другите, когато говориш на официален език :)
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Колкото и да е изкуствен един книжовен език, той е нужен, за да се разбираме навсякъде с него. Как говореше само прабаба ми в Кюстендилско... :roll:
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

резултатът е 3:1 с перспектива за нарастване в наша полза
+
постоянната замяна на е и я, неправилното поставяне на ударението, добавянето на -е след глаголи в 1л. мн.ч.
Ще хвана вярно да се замисля. :wink: Въпреки че на мен и двата говора ми звучат прекалено далечни на нормата.

А за изчистването на диалекта и според мен трябва да има един книжовен език. Аз самата винаги съм се пазила от всякакви диалекти, но не убиваме ли някакво богатство като променяме родния си изказ? Все пак езикът е част от културата на дадено място. (Аз няма да се върна към граовския говор, но искам да пофилософстваме по въпроса, защото един мой учител (също варненец :P ) го повдигна веднъж и се чудя какво мислите.
Изображение
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

la_cazadora написа:и се чудя какво мислите.
Да му Ебем майката кой какво мислел. Най-звучните рецитали стават с "да Ебем", "да преЕбеме". И в некъв спор се сети кой как е псувАл и ше ти стане ясно кой какъв е :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Бeтон написа:
Да му Ебем майката кой какво мислел. Най-звучните рецитали стават с "да Ебем", "да преЕбеме". И в некъв спор се сети кой как е псувАл и ше ти стане ясно кой какъв е :lol: :lol: :lol:
Хаха...Сетих се за оня виц с "Крум и Никифор спорят...." :lol: :lol: :lol:, но това не е по темата. Та я ми кАжи за културното разнообразие. :P
Изображение
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Бeтон написа:
Абе и "ибьЕм" и "приибьЕм" си имат своя чар :lol:
Аватар
Berserker
Легендарен флуудър
Специалност: MO, Master
Курс: завършил

Мнение от Berserker »

Всяка година в разгара на КСК се отваря тема "Колко е прекрасна София и колко провинцията съкс", контрирана от теми от типа "В София е супер тъпо и сег аще дойда да уча там и да живея и да се ожена за да ви го докажа".

Писнало ми е да се карат "софиянци" със "селяни". Кореняците софиянци едва ли са повече от хиляда, и ми е писнало "софиянците" от Трапоклово са се удивляват колко за зле "селяните" от Джулюница.

Вече няма гражданство и няма значение къде живее човек, местожителството не определе нищо! Познавам колкото интелигентни 'селяни', толкова и прости 'софиянци'.

София като град е вече многолюден град, с най-много възможности za реализация и най-много места за развлечение, пазар и т.н., и това е нормално при положение че има токлова много хора тук.

София е и мръсна, и натоварена, и се пука по шевовете. И това става защото кьораво и сакато се е засилило към София като към обетованата земя.

В такъв случай си трайте поне! А "Софиянците" - с НИЩО не сте повече от всеки друг българин!

Ще заключа и двете теми, защото е напълно безпредметно възхваляването на София или оплюването на провинцията.

СОФИЯ е столица на БЪЛГАРИЯ, и ако я намаше ПРОВИНЦИЯТА нямаше да има нужда от столица!!!

Отсега нататък ще заключвам директно всяка тема "Колко съм велик щот вечи съм суфиянчи" или "Баси колко са тъпи шопите, сред които много искам да се набутам да живея".

София не е панацея, Провинцията не е АД, а за да сте Софиянци - дръжте се като столичани!!!

Софиянец не е качество, да си софиянец е отговорност - да покажеш на всички как се държат жителите на столицата на една европейска държава. Псуването на сънародниците си не попада в категорията "стличанстване"!
Последно промяна от Berserker на 08 Май 2007, 20:21, променено общо 1 път.
Изображение

Изображение
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Смей па да заключиш темата... :shock: :x :x :evil:
„Най-големият университет не се присъединява, той води"
Боян Биолчев
Заключено

Обратно към “България”