Събудихме ли се ?
-
Elenaks
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Re: Събудихме ли се ?
Dr Dulcamara, сестра ми и аз с удоволствие бихме се включили в изследователските работи. В училище винаги ни е било интересно на лабораторните упражнения, макар че, може би, няма да има нищо общо с това, което сме правили. Смятам, че би ни било полезно да приложим на практика знанията.
И аз съм поредната изненадана от варианта за език. И до колкото разбрах се учи просто формално, а не както аз съм чувала че се учи свързано със специалността (като конкретни термини и изрази).
Ако има случайно желаещи за френски или руски и ако има преподавател, може да сформираме група през Октомври.
И аз съм поредната изненадана от варианта за език. И до колкото разбрах се учи просто формално, а не както аз съм чувала че се учи свързано със специалността (като конкретни термини и изрази).
Ако има случайно желаещи за френски или руски и ако има преподавател, може да сформираме група през Октомври.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
jorobekyma написа: ... Какво точно имате предвид под изследователска работа в лаборатория? Изследване на... ? Включват ли се опити? Интерес за работа по разни теми винаги има, стига да има и време. Нужна е само една лаборатория като на Dexter, от анимационното филмче, и ето на.
Много ми е приятно да "чуя" това!Elenaks написа: ... сестра ми и аз с удоволствие бихме се включили в изследователските работи. В училище винаги ни е било интересно на лабораторните упражнения ... Смятам, че би ни било полезно да приложим на практика знанията.
Под изследователска работа разбирам целенасочена дейност, чийто резултат са нови знания, нови методи, нови уреди, нови приложения на нещо, вече известно.
Какво да се изследва ли? Каквото падне
А сега, по-сериозно. Във факултета много отделни колеги, малки или по-големи групи от преподаватели и студенти, които работят по най-разнообразни идеи. Всички те виждат смисъла от своята дейност в едно или друго отношение. Всеки един от вас решава сам, в коя област и с какво ще му бъде интересно да се занимава.
Ако става дума за конкретни направления, аз предпочитам временно да замълча, защото нямам достатъчно пълна представа за голямото многообразие от изследователски теми във факултета. Със започване на учебната година, няма да е трудно да се подготви такава информация. Само кажете, че Ви интересува.
Ето един пример (вероятно известен) за началото на едно мащабно изследване http://bnt.bg/bg/news/view/40611/nachalo_na_nova_nauka . Ръководител е "нашият" проф. Николай Витанов, но по-важното в случая е друго. Една от най-чувствителните и отговорни части от апаратурата, едночестотните лазери, беше създадена, почти напълно самостоятелно, от двама наши студенти, които в момента завършват магистратура.
Дали се включват опити? Може да се включват, може и да не се включват. Зависи от характера и развитието на изследователската идея. Има чисто теоретични разработки, доказателства за които се събират от наблюденията върху природните явления. Има и съвсем приложни изследвания, които позволяват директно експериментиране. Накрая, ако се страхувате, че ще създадете теория, но няма да имате условия за експериментиране, не се бойте. Сред колегите познавам поне няколко, създали теоретични разработки, за които се поставят експерименти в световно известни лаборатории, а самите те са канени там за участие.
Аз май попрекалих с писането, но какво да правя, като задавате такива въпроси?
- Luvitzata
- В началото бе словото
- Специалност: АМГ - задочно
- Курс: първи
Dr Dulcamara, аз лично смятам, че са единици тези от новоприетите студенти на физическия, които наистина са подготвени за такъв тип работа! Вие не сте ли на това мнение? Аз мисля, че за всички важи това, че щом е кандидатсвал това(което е строго специфично), има желание да се развие точно в тази област. Но това означава ли ,че е подходящ за работа без самите Вие (преподавателите) да сте сигурни в основните знания на кандидата? Може би ще кажете, че хората които не се чувстват сигурни просто няма да изявят желание, но не бих се съгласила, понеже попринцип има хора, който нямат самочувствието, че биха се справили с работата, но се оказва, че точно те имат качествата и знанията, за да свършат най-добре възложените им задачи.
Да, аз имам желание. Но Вие сигурен ли сте, че само желанието е достатъчно?
Само като погледнем броя на студендите след 2 курс и мисля, че ни става ясно, колко са "оцелелите" или имащи реалното желание да се занимават с това.
Мисля, че е най-добре (от 1 курс) новоприетите да имат по-голяма увереност в това, че наистина биха могли да се реализират в тази област, като им се даде старт с практика в тези програми ПОНЕ след 1 курс.
И все пак, ако смятате , че един първокурсник би могъл безпроблемно да си свърши работата, то няма лошо!
Извинявам се предварително, ако някой не желае да се включи под общия знаменател на студентите. Това е моето лично мнение по въпроса. Не искам да Ви приравнявам, колеги
Да, аз имам желание. Но Вие сигурен ли сте, че само желанието е достатъчно?
Само като погледнем броя на студендите след 2 курс и мисля, че ни става ясно, колко са "оцелелите" или имащи реалното желание да се занимават с това.
Мисля, че е най-добре (от 1 курс) новоприетите да имат по-голяма увереност в това, че наистина биха могли да се реализират в тази област, като им се даде старт с практика в тези програми ПОНЕ след 1 курс.
И все пак, ако смятате , че един първокурсник би могъл безпроблемно да си свърши работата, то няма лошо!
Извинявам се предварително, ако някой не желае да се включи под общия знаменател на студентите. Това е моето лично мнение по въпроса. Не искам да Ви приравнявам, колеги
Последно промяна от Luvitzata на 11 Авг 2011, 22:05, променено общо 1 път.
Take care!
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Да, имате право, но само до известна степен. Кото цяло, изследователската работа е много високо квалифицирана, но от друга страна тя се състои от множество отделни дейности, някои от които не изискват, кой знае какви знания. В една група (колектив) хората се занимават с това (или поне се стремят към него), което умеят най-добре. Така един студент, дори само в първи курс, ще може да върши нещо, да се чувства полезен, да упражнява на практика притежаваните вече и придобиваните във факултета знания, ... ще има възможност да види "цялатата своя картина", преди да се е научил да "рисува".Luvitzata написа:Dr Dulcamara, аз лично смятам, че са еденици тези от новоприетите студенти на физическия, които наистина са подготвени за такъв тип работа! Вие не сте ли на това мнение? ...
Подходящ е. Не е нужно да бъдем сигурни в нищо, свързано със знанията и интелекта. Нали част от работата ни е да обучаваме.Luvitzata написа:... има желание да се развие точно в тази област. Но това означава ли ,че е подходящ за работа без самите Вие (преподавателите) да сте сигурни в основните знания на кандидата? ...
Този "разговор" е насочен до голяма степен към по-плахите. Нямам никакви съмнения в техните способности. Това са много различни неща, но първото пречи да се изяви второто.Luvitzata написа: ... Може би ще кажете, че хората които не се чувстват сигурни просто няма да изявят желание, но не бих се съгласила, понеже попринцип има хора, който нямат самочувствието, че биха се справили с работата, но се оказва, че точно те имат качествата и знанията, за да свършат най-добре възложените им задачи ...
Желанието е предпоставката, то е ирационалната част, следва мотивацията и т.н. Тези неща са необходими, но все още не са достатъчни. По-нататък почти всичко зависи от Вас самите. Според мен, причината за многото "загинали" е в липсата на желание и мотивация, а не в способностите и интелекта, или в "нечовешките усилия", които трябва да бъдат полагани. ( Да не забравяме и мързелаLuvitzata написа: ... Да, аз имам желание. Но Вие сигурен ли сте, че само желанието е достатъчно? ... Само като погледнем броя на студендите след 2 курс и мисля, че ни става ясно, колко са "оцелелите" или имащи реалното желание да се занимават с това. ...
Може би, факултетът е донякъде длъжник на студентите си по отношение на възможностите за реализация. Няма никакви пречки да се започне и по-късно.Luvitzata написа: ... Мисля, че е най-добре (от 1 курс) новоприетите да имат по-голяма увереност в това, че наистина биха могли да се реализират в тази област, като им се даде старт с практика в тези програми ПОНЕ след 1 курс.
- ceco_sim
- В началото бе словото
- Специалност: АМГ
- Курс: трети
Наистина, езикът се учи фолмално, даже не се и учи - просто се явявате на изпит. Ако има желаещи обаче за занятия или консултации, мога да помогна с такива на руски и на английски. Не гарантирам, че знам всичко в тези езици, но в крайна сметка обучението е процес, при който се обучават и обучаващитеElenaks написа: И аз съм поредната изненадана от варианта за език. И до колкото разбрах се учи просто формално, а не както аз съм чувала че се учи свързано със специалността (като конкретни термини и изрази).
- Luvitzata
- В началото бе словото
Абсолютно съм съгласна с Вас Dr Dulcamara . И в такъв случай се радвам, че има реално и успешно включване на новоприятите в работния процес по програми. Явно имам някакви заблуди по въпроса, какво всъщност става в лабораториите и какви точно са изискванията за работа там.
""Според мен, причината за многото "загинали" е в липсата на желание и мотивация, а не в способностите и интелекта, или в "нечовешките усилия", които трябва да бъдат полагани. ( Да не забравяме и мързела
)""
Абсолютно съм съгласна и с това! И искрено се надявам, аз да не се включа в бройката на "загиналите"!
И понеже явно успявам сама да се включа към бройката на срамежливите, ще кажа само - нека за мен е след 1 курс
А що се отнася до университета, да, би било добре, дори и късно да започне да лансира завършилите
, както може! 
""Според мен, причината за многото "загинали" е в липсата на желание и мотивация, а не в способностите и интелекта, или в "нечовешките усилия", които трябва да бъдат полагани. ( Да не забравяме и мързела
Абсолютно съм съгласна и с това! И искрено се надявам, аз да не се включа в бройката на "загиналите"!
И понеже явно успявам сама да се включа към бройката на срамежливите, ще кажа само - нека за мен е след 1 курс
А що се отнася до университета, да, би било добре, дори и късно да започне да лансира завършилите
Take care!
- Luvitzata
- В началото бе словото
Помощ! http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/studen ... 010-11.pdf това какво е? Есенна изпитна сесия за тези, който са 1 курс от миналата година ли или...? Аз ще се опитам да се свържа утре по телефона да попитам, но все пак... да питам и вас
Хем пише 2010/2011, хем, че е от 29.07.2011 ?!?!
Take care!
- ceco_sim
- В началото бе словото
Това е поправителна сесия за колегите, които миналата година бяха първи курсLuvitzata написа:Помощ! http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/studen ... 010-11.pdf това какво е? Есенна изпитна сесия за тези, който са 1 курс от миналата година ли или...? Аз ще се опитам да се свържа утре по телефона да попитам, но все пак... да питам и васХем пише 2010/2011, хем, че е от 29.07.2011 ?!?!
- Luvitzata
- В началото бе словото
Ето и програмата на задочниците: http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/studen ... rs-zad.pdf
Take care!
- Luvitzata
- В началото бе словото
Dr Dulcamara написа: Една от най-чувствителните и отговорни части от апаратурата, едночестотните лазери, беше създадена, почти напълно самостоятелно, от двама наши студенти, които в момента завършват магистратура.
Това ми стана интересно! Това е лазера, който задържа атомите на едно място? Съжалявам, но наистина не съм запозната. Добре, ако е така... колко е струвало да се направят тези лазери (не че има значение де, но споменават нисък бюджет)? И всъщност тези студенти са измислили този лазер, или на тях им е хрумнало, че могат да го използват, за да задържат атомите? А това за едночестотните и споменаването на едноснопните едно и също ли е?
П.П.: Какво ще се учи 21 часа по Начални Компютърни Знания?
Take care!
- ceco_sim
- В началото бе словото
По НКЗ се учите как да ползвате MS Excel, а после и някакви първоначални знания по програмиране на фортран 77.Luvitzata написа: П.П.: Какво ще се учи 21 часа по Начални Компютърни Знания?
Според мен този курс е напълно ненужен в тази си форма. Много по-добре би било програмата му да се замени с практиките "Програмиране в UNIX", където ще се научите да пишете скриптове, да работите в Линукс среда и да програмирате на С, но това е само мой възглед
- rOyals
- В началото бе словото
- Специалност: медицинска физика
Така като сме започнали с въпросите и аз да попитам. За спорта, ако се запиша тенис на корт как стои работата с часовете, в смисъл колко часа седмично и примерно изпита( или там както се води) какво представлява? Аз видях че тенис корта е до самия факултет, затова ще го запиша, че не ми се разкарва много много да обикалям да търся къде кой спорт е ( то си пише къде е, ама какъвто съм GPS ....
). То трябва май някой който го практикува да каже, но пиша тука, че се пак си е до ФЗФ и може да се намери някой тенисист да ми обясни

-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
абе хора, Dr Dulcamara не е енциклопедия, нито бюро справки о.О Има телефони за информация в департамента по спорт, в канцеларията на Физическия и т.н.
Тия неща със спорта ги пише в учебния план по колко часа са на семестър, идете и проверете в темите за Тенис на корт в подфорума "Спорт" как са часовете и т.н - там ще има повече информация. Също може да си зададете тия въпроси към департамента по спорт. Най-вероятно е 1 път седмично по 1-2 часа.
Тия неща със спорта ги пише в учебния план по колко часа са на семестър, идете и проверете в темите за Тенис на корт в подфорума "Спорт" как са часовете и т.н - там ще има повече информация. Също може да си зададете тия въпроси към департамента по спорт. Най-вероятно е 1 път седмично по 1-2 часа.

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- ceco_sim
- В началото бе словото
Спортът е по един час на седмица - в програмата се предвижда време за спортуване. Записването ако не се лъжа е първите две седмици на семестъра, но за тениса местата свършват бързо, защото кортовете са магнит и за колегите от ФМИ и ХФ, така че ще трябва да го направиш още първите 2-3 дена.
Изпит няма, ако ходиш редовно - иска се присъствие поне на 2/3 от учебните занятия. Ако не ги покриеш, или няма да получиш заверка, или ще те изпитват (на което не съм бил никога свидетел), или ще те накарат да идваш по-често следващия семестър (и ако не ходиш, няма да получиш оценка на края на годината).
Основен проблем с тениса е липсата на съблекални, съответно бани и т.н. Не знам, дали този въпрос е решен, но поне до преди 2 години не беше...
От спорт трябва да имате оценки за 2 години от четирите, като препоръчвам да се напънете в първи и втори курс, защото по-натам няма да ви стига времето за да си нагласите програмата с изборните курсове
Изпит няма, ако ходиш редовно - иска се присъствие поне на 2/3 от учебните занятия. Ако не ги покриеш, или няма да получиш заверка, или ще те изпитват (на което не съм бил никога свидетел), или ще те накарат да идваш по-често следващия семестър (и ако не ходиш, няма да получиш оценка на края на годината).
Основен проблем с тениса е липсата на съблекални, съответно бани и т.н. Не знам, дали този въпрос е решен, но поне до преди 2 години не беше...
От спорт трябва да имате оценки за 2 години от четирите, като препоръчвам да се напънете в първи и втори курс, защото по-натам няма да ви стига времето за да си нагласите програмата с изборните курсове