Размисли и страсти с valandin

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Re: Размисли и страсти с valandin

Мнение от Markov »

Scorpion написа:Ахил или Хектор? Т'ва се изтърка като на Кристо въпроса за съдбата. Айде аз да питам: Креон или Антигона?
Ама са си кофти тея въпроси отвсякъде... :wink: Който и да избереш все нещо пропускаш, защото и двамата изживяват пълна трагедия...Кой страда повече Антигона, която загива несправедливо защото следва справедлива кауза, или този, който загубва власт, царство и син, всичко заради една грешка с целия ужас да я разбере...
Аватар
valandin
Живее, за да пише
Специалност: Политология
Курс: втори

Мнение от valandin »

Оооо, man, гръцки митове.Добра съм в Пантеона, но останалата част ми е мъгла.Но нека се пробвам.

Ах, Зуи, ах семейство Глас, ах Селинджър. Ще се разберем с тебе, девойко.
Е, съгласи се, че това най-лесният път да накараш някого да те хареса.Всеки обича Селинджър. :P

Та, кои литературни герои би направила истински? Защо?
Доктор Живаго, Кайл, Зуи, Сам Хамилтън.Лазар и Борис от Талевата тетралогия.Нека не коментираме факта, че цитирам само мъжки образи.Те ще оцелеят в този свят и аз имам нужда от такива хора, вярвам го.Имам нужда от един такъв чист идеалист като Живаго, от енциклопедична личност с неповторимо светоусещане, от самомнителния, но в крайна сметка надвил себе си Кайл, от душевно осакатения, но прелестен Зуи.От мъжете с родова памет и гордост-Борис и Лазар.А Сам Хамилтън ще е моят мъдър дядо.

Ако избираш Хектор, това значи ли, че идеалът ти за Жена е Андромаха, а не Елена?
Абсолютно.Както руутвах за Божана, а не за Ния в началото на книгата и както Тоня ми беше по-мила от Лара Антипова.Не съм прелъстителка и не харесвам прелъстителки :P СссссСССссссСС.

А къде е мястото на Касандра в цялата драма?
Един от най-тъжните женски обпази за мен.Обречена на ужаса от собственото си предсказание и сама пред него.И Касандра като образ я обичам в поемата на Гео Милев ``Септември``.Винги ме побиват тръпки на:
``Едничка остава
- стои и пребъдва
през вековете -
Касандра-пророчица:
тя вещае възмездие
- и в с и ч к о с е с б ъ д в а.``
New jorney
Аватар
valandin
Живее, за да пише

Мнение от valandin »

Пенелопа и съдбата на смъртен или Калипсо и безгрижно безсмъртие? И защо...
Казах вече, че не се считам за femme fatale.На мен ми отива да съм Пенелопа, а не мога да бъда богиня, защото не разбирам концепцията за безгрижието, концепцията на охолството, а безсмъртието ми звучи като грозна детска прищявка, от тези дето хлапето ляга на земята и рита с крака докато не си получи своето.

Айде аз да питам: Креон или Антигона?
Скорпионе, това е малко като един безумен въпрос на Класната ми-``По-честно е да имаме майка с две деца болна от рак или дете на 13 години болно от рак``.И какво значи Креон или Антигона? На кого съчувствам повече? Креон е циник препил с власт първоначално, но получава своя урок стократно.На пръв поглед Антигона изпълнява родовото си задължение, знаеки че ще последва наказание....но не е ли редно да се изберат живите, които обичаш и те обичат пред мъртвите?Не претендирам за правилна трактовка, четох мита отдавна. Но пък да оставиш ли брат си да гние?..

Ама са си кофти тея въпроси отвсякъде... Който и да избереш все нещо пропускаш, защото и двамата изживяват пълна трагедия...Кой страда повече Антигона, която загива несправедливо защото следва справедлива кауза, или този, който загубва власт, царство и син, всичко заради една грешка с целия ужас да я разбере...
Точно като казусът кой е по-добре да е болен....
New jorney
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Мерси за бързите отговори. :)

Последното не беше въпрос иначе. Но мерси за отговора. :wink:
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Валндинка, съжалявам, че повлякоха крак сред гръцкия ми мотив :)

Пиеш ли? Какво? А какви коктейли предпочиташ?
Ако можеше да направиш съвършения бонбон, то той бил...?
Жена, която те вдъхновява?
Жена, на която се възхищаваш?
Доколко си феминист(ка)?
Можеш ли да преглътнеш лъжа?
Харесваш ли филма "Вчера"?
А изобщо български филми?
Ако можеше да се върнеш назад във времето, би си избрала ... година?
Коя книга искаш да беше написала ти?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ол, и тази тема ли направихте елитарна? Аре и аз да пусна един елитарно-снобски-културен въпрос:
Моби или Фетбой Слим? Защо? :mrgreen:
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Нека обясня за моя "древногръцки" въпрос, та да се види, че не е толкова безумен. Питах за Креон и Антигона, защото в 9 клас проведохме една дискусия в час по литература. Аз тогава защитавах (и защитих) тезата, че Креон е напълно прав. Защо ли? Защото поставя реда в държавата над личните субективни драми, а спазването на правото трябва да бъде поставено над собствените виждания за това, кое е справедливо.
Още повече, че въпросният брат на Антигона е родоотстъпник и братоубиец. Лесно е да се заеме позицията на горката Антигона, но обективната преценка казва друго.

Кристо, чак елитарна не е станала темата, но предполагам изисква по-голямо интелектуално усилие от "Човекът над теб"...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
valandin
Живее, за да пише

Мнение от valandin »

Валндинка, съжалявам, че повлякоха крак сред гръцкия ми мотив :)
Проблемът на интренет-общуването е, че не предава интонация.Нямам абсолютно никакъв проблем, такива въпроси ми раздвижват мозъчето.И се радвам, че ги има заедно и с познавателните тип ``Каква тоалетна хартия ползваш`` :mrgreen: :P :P :P

Пиеш ли? Какво? А какви коктейли предпочиташ?
Не пия, защото имам първичен страх от напиването.Поръчвам си едно нещо и цяла вечер съм си с тази чашка, в изключителни случаи е имало втора.На 8-ми се опитаха да ме напият, но изобщо не съм се връзвала на идеите им.Обичам по-сладки, тръпчиви коктейли и питиета като цяло.Уискито ми е смърт.Водка без разредител също.Калпава работа :mrgreen:

Ако можеше да направиш съвършения бонбон, то той бил...?
Огромен и направен от малки части с различни вкусове

Жена, която те вдъхновява?
Като литературен образ, например, споменах за Ния, но от ``Преспанските камбани`` нататък.За реална личност ми е малко по-трудно...Хелън Мирън има невероятно излъчване на силна и в мир със себе си дама. Пък и толкова хубава на тези годин...

Жена, на която се възхищаваш?
Колко ли cheesy ще прозвучи това....Майка ми.

Доколко си феминист(ка)?
Дотолкова, че уважавам правата си-граждански и лични. И бих ги отстоявала ако бъдат застрашени.

Можеш ли да преглътнеш лъжа?
Да, аз лесно прощавам, умея да виждам различни гледни точки.Но лъжата не трябва да бъде фрапираща.

Харесваш ли филма "Вчера"?
Много.И малко съжалявам, че нашето поколение някак си няма този дух...

А изобщо български филми?
Има една отличителна черта на българското соцкино- отвратителни сексуални сцени, със изнасилвания и други мъчения.И българският режисьор винаги претендира да ни открие истината за живота-на много малко им се получава.Слаба комедия обаче нямаме или поне не се сещам.А съвременното кино е плачевна история- онзи ден даваха по телевизията трейлър за филма ``Единствената любовна история, която Хемингуей не описа`` и ако някой може да ми обясни защо женският глас зад кадър звучеше като погребален агент...само това ми е достатъчно да ме откаже.Добре, нямате пари, но не ни наказвайте нас с фалшив елитаризъм. Иначе искам да гледам ``Прогноза``.

Ако можеше да се върнеш назад във времето, би си избрала ... година?
2006 година, разказах вече, че беше много спокойна, много щастлива година с красиви емоции и Стинг!

Коя книга искаш да беше написала ти?
Библията :P
New jorney
Аватар
valandin
Живее, за да пише

Мнение от valandin »

Kristo написа:Ол, и тази тема ли направихте елитарна? Аре и аз да пусна един елитарно-снобски-културен въпрос:
Моби или Фетбой Слим? Защо? :mrgreen:
Не са, бе, не скачай веднага :P Много бързо ще ти отговоря-Моби, просто защото неговите парчета повече ги познавам.От друга страна и не слушам много такава музика, та мнението ми е мъгляво
New jorney
Аватар
valandin
Живее, за да пише

Мнение от valandin »

Scorpion написа:Нека обясня за моя "древногръцки" въпрос, та да се види, че не е толкова безумен. Питах за Креон и Антигона, защото в 9 клас проведохме една дискусия в час по литература. Аз тогава защитавах (и защитих) тезата, че Креон е напълно прав. Защо ли? Защото поставя реда в държавата над личните субективни драми, а спазването на правото трябва да бъде поставено над собствените виждания за това, кое е справедливо.
Още повече, че въпросният брат на Антигона е родоотстъпник и братоубиец. Лесно е да се заеме позицията на горката Антигона, но обективната преценка казва друго.

Кристо, чак елитарна не е станала темата, но предполагам изисква по-голямо интелектуално усилие от "Човекът над теб"...
Да ти кажа честно още снощи усетих, че имаше нещо с Креон, което ми убягваше и сега си спомних, че и ние имахме такава дискусия. На мен Антигона не ми импонира заради това, че избира мъртвия пред живите-човек трябва да има силата да направи компромис със себе си.А въпросът не беше точно ``безумен``, сигурно има и обективна преценка за казуса с болните от рак. И ако ми зададеш още такива ще се радвам :D
New jorney
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Стана ми интересно да те питам нещо. Когато влизаш в нов дом, какви са първите ти впечатления, кое забелязваш първо? Можеш ли да направиш изводи за хората, които живеят там, само по дома им и как?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
valandin
Живее, за да пише

Мнение от valandin »

Стана ми интересно да те питам нещо. Когато влизаш в нов дом, какви са първите ти впечатления, кое забелязваш първо? Можеш ли да направиш изводи за хората, които живеят там, само по дома им и как?
Първо забелязвам разположението на мебелите-дали е просторно или има много от тях.После дали е светло или преобладава тъмното, има ли много картини, кръстове, икони, къде са книгите, има ли семейни снимки.И да, правя си изводи.За едни приятелско семейство бях останала с впечатление, че са снобари и държат на лукса, но дома им се оказа доста семпъл и уютен.Но дотук с изненадите.В едно друго семейство, в което жената винаги е на вафлички, с оранжеви блузи и голям ластик, имаше алпинеум в и без това малката им кухничка и стените бяха окичени с препарирани нощни пеперуди, а в другата стая, където спяха всички членова на семейството имаше и бухал o__O При едни други приятели пък, които са впечатляващи чревоугодници и обичат лукса, стените в хола бяха в различни цветове на червеното, а до вратата имаше стилаж с вина. Та да...домът издава много и мисля, че е храм, в който не бива да бъде допускан всеки
New jorney
Заключено

Обратно към “Размисли и страсти”