Абортът - да или не?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Абортът - да или не?

Мнение от Crematory »

Миличък, като дораснеш да искаш дете и да ставаш баща, няма да ти пука от тези неща :)
Иначе мога да ти опиша и по-красиви картини, ама айде няма нужда на 22-23 да ти се прищява да ставаш татко и да трябва да ти търсим мъничка японка :lol:
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Все едно пък мъничката японка е нещо лошо :P

Общо взето се присъединявам към становището, че до шестия месец майката трябва да има право да направи аборт. Без значение дали бебето е здраво, или с вече установени увреждания. Това дали тя ще се възползва от правото си вече е друг въпрос. Бащата би трябвало да има право на консултативно мнение, но решението трябва да принадлежи на майката, по обективни причини.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Аз смятам, че 6 месец е малко късно за аборт... За 6 месеца все трябва да си решил искаш ли го или не го искаш.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Е да де.
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

6 месец, луд ли си? В 6ти месец може да има жестоки последствия :| 12та седмица си е добре. Хората разбират в 5-6 най-късно, имат достатъчно време да се размислят.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Crematory написа:6 месец, луд ли си? В 6ти месец може да има жестоки последствия :| 12та седмица си е добре. Хората разбират в 5-6 най-късно, имат достатъчно време да се размислят.
Именно.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Аз говоря как ми се струва справедливо от правна гледна точка, тъй като, както казвате, от 6 месеца нататък бебето има шанс да оцелее, ако бъде извадено от утробата.

От морална гледна точка това може би е един от най-трудните въпроси и е изключително трудно да се даде еднозначен отговор. Не смятам, че трябва да се принуждава майка, която е заченала не по собствено желание, да задържи детето, както било в Ел Салвадор и т.н. Тя трябва да има избор. А от угризенията на съвестта не може да я спаси никой закон, съд, затвор, нищо извън самата нея. Така че това би трябвало да е достатъчен възпиращ фактор, когато се зачуди дали да не абортира, при положение, че би могла да го отгледа прилично.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

pora_e_priqtel написа:Аз говоря как ми се струва справедливо от правна гледна точка, тъй като, както казвате, от 6 месеца нататък бебето има шанс да оцелее, ако бъде извадено от утробата.

От морална гледна точка това може би е един от най-трудните въпроси и е изключително трудно да се даде еднозначен отговор. Не смятам, че трябва да се принуждава майка, която е заченала не по собствено желание, да задържи детето, както било в Ел Салвадор и т.н. Тя трябва да има избор. А от угризенията на съвестта не може да я спаси никой закон, съд, затвор, нищо извън самата нея. Така че това би трябвало да е достатъчен възпиращ фактор, когато се зачуди дали да не абортира, при положение, че би могла да го отгледа прилично.
Ами, ако знам, че за този период, няма как да го отгледам това дете, какво да го правя? Но си прав, за собствената съвест няма никакво лекарство.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Нали това казвам - трябва да имаш право на избор, но ми се струва твърде гадно да решиш да правиш аборт към края на бременността. Така пък възниква въпросът къде преминава границата, кой я определя и въз основа на какво. Май най-адекватен отговор могат да дадат лекарите.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Според един сайт:
Колкото по-скоро, толкова по-добре
Надолу Опитай се да уредиш аборта, колкото е възможно по-скоро след като си направила своя избор. Ранните аборти са по-лесни, по-безопасни и по-евтини от абортите в по-късна бременност.
Боли ли абортирането?
При всички аборти се използва някакъв вид болкоуспокояващо лекарство. Повечето жени изпитват спазми. Спазми може да имаш по време на и след ранен хирургичен аборт. При медикаментозен аборт ще изпиташ силни спазми.
Може ли зародишът или плодът да изпитва болка?
Почти винаги абортът се извършва преди да се развие способността за усещане на болка.
Как ще се чувствам след аборта?
Повечето жени се чувстват облекчени. Внезапните хормонални промени след аборта могат да причинят чувство на гняв, съжаление, вина или тъга за известно време.
Някои хора, които се противопоставят на правото на жените да взимат сами решения твърдят, че абортът често причинява емоционални проблеми или "след-абортен синдром". Няма научно доказателство за тези твърдения.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Нали това казвам - трябва да имаш право на избор...
Ами изборът си го имаш дори и преди забременяването.... :roll:
Тясно свързан въпрос с темата тук: представяте ли си да се наложи да издържате дете... :shock: :|
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Да. Избрала съм му кошчето за кола, слинга, количката, знам колко ще ми струва като пелени, знам колко време ще искам да го кърмя (ако имам кърма)...Поне за началото съм си сметнала разходите и смятам, че мога да се справя с майчинството, което ще имам. Мъжът ми само наема да ми плаща и евентуално да ме храни. Пък ко нямам мъж, се връщам за 1 година в Пловдив, там имам собствен апартамент.
Но при мен всичко е много добре замислено, защото това е единственото нещо, което искам от много отдавна и всичко, което правя, по един или друг начин е подчинено на идеята, че ще имам дете скоро . Виж, бившият ми съпруг изпадаше в ужас да си представя, че може да се наложи да издържа дете. Въобще да има дете, мани издръжката, майчинството ми ще покрива бебето. Така че това си е до вътрешна нагласа и зрялост. И преди съм го казвала, дете може да струва и много пари, и малко пари, зависи колко имаш, как ги разпределяш...И дали е здравичко...
Мъжката гледна точка на 24 години обаче най-вероятно е доста по-различна от тази на жена на 24 :) Както вече казах, де.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Ти остави, ми тя гледната точка си седи същата и дооооста след 24-те години от живота :lol:
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Имам поглед на 24-25 и 30-31. Някъде междувременно са се сменили приоритетите :lol: Сега разпитах, човекът каза, че на 28 е сменил мирогледа на тая тема. :lol:
Но пък и голяма част от жените не са готови на 20-25 да стават майки, де. Аз съм частен ненормален случай.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър

Crematory написа:Да. Избрала съм му кошчето за кола, слинга, количката, знам колко ще ми струва като пелени, знам колко време ще искам да го кърмя (ако имам кърма)...Поне за началото съм си сметнала разходите и смятам, че мога да се справя с майчинството, което ще имам. Мъжът ми само наема да ми плаща и евентуално да ме храни. Пък ко нямам мъж, се връщам за 1 година в Пловдив, там имам собствен апартамент.
Но при мен всичко е много добре замислено, защото това е единственото нещо, което искам от много отдавна и всичко, което правя, по един или друг начин е подчинено на идеята, че ще имам дете скоро . Виж, бившият ми съпруг изпадаше в ужас да си представя, че може да се наложи да издържа дете. Въобще да има дете, мани издръжката, майчинството ми ще покрива бебето. Така че това си е до вътрешна нагласа и зрялост. И преди съм го казвала, дете може да струва и много пари, и малко пари, зависи колко имаш, как ги разпределяш...И дали е здравичко...
Мъжката гледна точка на 24 години обаче най-вероятно е доста по-различна от тази на жена на 24 :) Както вече казах, де.
Как ти беше ника в форума на бгмама :P ?
Аз пък мисля, че на 24-25 вече си ти е време.
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”