Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
mareto
Драскач

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от mareto »

До колкото съм запозната, от СУ не дават заглавията на темите, които ще сложат в пликове, а дават хронологични рамки.
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
rkk
Драскач

Re: ;)

Мнение от rkk »

usmivka написа: Историята е една и съща във всички учебници (някъде по-съкратено, някъде подробно).
Аз вече съм минал по тоя път.... Определено, ако четеш учебник за Търновския и учебник за СУ, можеш да си помислиш, че става дума за историята на две различни държави :lol:
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

Нека и аз да споделя моя метод на подготовка. Уроци в Образователни технологии, Стара Загора: литература - 2 години, история - една. Повече четене, по-малко писане, без разказване на теми. Резултатът: 5.50 на предварителния по история и лауреат на олимпиадата по литература, тоест в началото на юни вече бях приет право в СУ
Що се отнася до уроците, аз ходих на такива поради липса на самодисциплина и голям мързел. При добър самоконтрол може да се мине и без уроци/курсове (особено при ниски балове като тазгодишните). Успех и късмет на всички кандидат-студенти, които пишат в този форум :)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
ivoto_la
От дъжд на вятър

Мнение от ivoto_la »

Аз искам да питам друго.Започнах уроци по история скоро,но не съм сигурен дали самите уроци протичат напълно нормално,а именно в диктуване на теми след,което ти си ги учиш,допълваш и даваш да ти ги проверяват.Това ли са нормалните частни уроци или напразно си давам парите :brilsmurf: :brilsmurf: :cat: :brilsmurf:
strange```
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от strange``` »

Ние не процедираме точно така :wink: Аз ходя в Образователните. Малко по-надолу видях, че има цяла тема за тях, но пак ще кажа как протичат часовете, специално по история. Имаме книжки, които съдържат самите теми и отделно си имаме и план-структура за всяка една от тях. Като отидем на занятие пишем част от темата и я предаваме за проверка. Останалото го пишем сами вкъщи и пак предаваме. Ако оценките са ниски се прави поправка...и така докато не ни я оценят достатъчно високо :lol: В останалата част от часа учителката ни разказва новата тема. И така всеки път. Та това е подготовката при мен :wink:
Аватар
Shawty
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Shawty »

Учебникът ми по история за ЗП и ЗИП е на "Просвета", двама от авторите са професори/преподаватели в СУ - Александър Николов и Веселин Янчев.
Доста е масивен като обем - 448 страници :D .
Купих си едно помагало с готови разработки - "История на България (за зрелостници и кандидат-студенти)" на Милена Калфова. Отделно имам теми от в-к "Гимназист" .
По л-ра ползвам теми от същия вестник, освен тях имам няколко помагала с анализи и тестове. Учебници за 11 и 12 клас също имам :) .
По история няма да се записвам на редовен урок - от време на време ще посещавам роднина, която е Доцент по историческите науки.
По БЕЛ се записах, но все още не сме провели занятия.
Някакви съвети от миналите по този път? :P
"В миналото са корените на настоящето, към миналото човек се обръща и в жаждата си за знания, в желанието си да познава човешкия живот, също и в стремежа си да проникне в бъдещето." - Димитър Талев
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър

Мнение от Scorpion »

Един съвет от мен: стремете се да обогатявате речника си. Това е важно както за изпита по литература, така и за този по история.
И още нещо: в интерпретативното съчинение не прекалявайте с текстовия анализ(епитети, метафори и тем подобни), а акцентирайте върху междутекстовите връзки(т.нар. "интертекстуалност").
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
rachence
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

ivoto_la написа:Кога ще се разбере със сигурност под какви форми ще са изпитите ?
Имаше заседание онзи ден и е решено да не се променя формата на изпита, както и темите. Поне засега. Предложението за някакъв вид тестова форма е отхвърлен категорично :)
И правилно.
Така че.. четете и пишете :)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете! :geek:
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

Joker написа:Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете! :geek:
Антиосманска съпротива и борба за независима църква :x
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
kaloyand
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от kaloyand »

mareto написа:
Joker написа:Да, и моите сведения са такива. Така че, гответе ВСв, БЗНС, културата през 15-17 век и т.н., вие си знаете! :geek:
Антиосманска съпротива и борба за независима църква :x

тва е много гадна тема бе :(
аз се надявам на нещо от Средновековието
Право,3 курс,13гр
Аватар
rachence
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

Каквото и да е - учете. Темите не са кой знае колко много. А и като имате шансът да избирате между 2 теми на изпита...
Дефакто общо 4 шанса имате, тъй че никой няма да има правото да се оправдава,че няма късмет :)
I believe I can fly I believe I can touch the sky.. If I can see it, then I can do it cuz I believe in me
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

rachence написа:Каквото и да е - учете. Темите не са кой знае колко много. А и като имате шансът да избирате между 2 теми на изпита...
Дефакто общо 4 шанса имате, тъй че никой няма да има правото да се оправдава,че няма късмет :)

Аха, ама понеже не сме свикнали на тези обеми и малко трудно се учат. Аз понеже вече минах Средновековие, ако темата е от този раздел, нека е Симеон.
Изображение

Роналд Рейгън
Аватар
rachence
Паисий
Обратна връзка:

Мнение от rachence »

Темата,ако е симеон няма да е в целия си вид. Имат навика да ги разделят. Примерно може да е Външна политика при Симеон. Трябва да знаеш,че не е важно да се наредят сухите факти. За всяко събитие най-важното е не да кажеш кога и къде,а защо е станало и какво следва от това. И ще имаш успех,бъди сигурен :)
kaloyand
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от kaloyand »

rachence написа:Темата,ако е симеон няма да е в целия си вид. Имат навика да ги разделят. Примерно може да е Външна политика при Симеон. Трябва да знаеш,че не е важно да се наредят сухите факти. За всяко събитие най-важното е не да кажеш кога и къде,а защо е станало и какво следва от това. И ще имаш успех,бъди сигурен :)
това е доста интересно.Тази година до колкото знам се падна тема само за Крум,а не и за наследниците му или май беше обратното,не съм сигурен
Право,3 курс,13гр
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”