Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
budesht
В началото бе словото

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от budesht »

Здравейте отново. Интересува ме какво мислят студентите, които следват "Стопанско управление". Добра ли е тази специалност в СУ и има ли хляб в нея за в бъдеще? :) Благодаря. :)
Lama
Пишете, о, братя
Специалност: Стопанско управление /немски/
Курс: първи

Мнение от Lama »

Разбира се, че има хляб в нея, навсякъде търсят мениджъри на разни отдели, но ти трябва да имаш някакви познания и в тази област, в която искаш да работиш. Учи се икономика, банки, маркетинг също и общо взето вече като се изучат нещата ще знаем коя част точно ни е най-интересна и в кое искаме да специализираме.
Мен лично най-много ме привличат банките, но се отказах он УНСС /и на двете места ме приеха на първо желание/, средата просто е различна. Хората в специалността ми са амбициозни като цяло и това ме стимулира и мен :) А и много държах на езика, а в УНСС дори и да бях записала някоя от специалностите с език, то просто той не се учи :)

То зависи и тук с какъв език кандидтстваш, де, защот с английски имат само 1 предмет на английски. И все пак аз избрах тук, защото сега е времето да уча по-сериозно, а после вече магистратурата може да я запиша в УНСС, но тогава да си и работя вече и да у междудругото :)

Ако имаш някакъв по-конкретен въпорс, питай.
United_
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: първи

Мнение от United_ »

А в специалност "Философия" има ли хляб ? :) :roll:
Аватар
wtf
Драскач
Специалност: Социология
Курс: втори

Мнение от wtf »

Интерес имам и към физиката и философия.
Търся нещо, което да ми даде стабилен набор от знания.
Какво разбираш под стабилен набор от знания? Стабилен набор от знания в коя сфера или просто питаш в кои специалности наистина се учи и в кои се ходи на лекции само, за да намериш с кого да идеш да пиеш кафе?
А и физиката и философията са доста далеч една от друга. Бъди по-конкретен/конкретна.
I speak sarcasm as a second language.
Аватар
S.B.Y.
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от S.B.Y. »

аз пък искам да питам , кое е по лесно ? Да влезеш или да завършиш СУ :P
Аз съм богат , без да имам пари !
Аватар
Arsena
От дъжд на вятър
Курс: друг

Мнение от Arsena »

Здравейте, аз пък не мога да си обясня защо Скандинавистиката е по-предпочитана от Японистиката :roll:
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

И аз не мога :lol: , а я уча. Mного е интересна и приятна, да /същевременно трудна, обаче/. Но защо толкова много хора я искат напоследък, си е загадка.
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

Solveig написа:И аз не мога :lol: , а я уча. Mного е интересна и приятна, да /същевременно трудна, обаче/. Но защо толкова много хора я искат напоследък, си е загадка.
Аз знам за някои, които са я избрали защото е с най-висок бал :lol: че дори са успели и да влязат...но за мен масовото е,че просто държавите са много развити и блазнят да заминеш там.А пък и скандинавските култури са си интересни :P
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Скандинавските страни са доста по-близичко от Япония...а и психопатите там са по-малко. :P
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Arsena
От дъжд на вятър
Курс: друг

Мнение от Arsena »

Тединкъъъ написа: Аз знам за някои, които са я избрали защото е с най-висок бал :lol: че дори са успели и да влязат...но за мен масовото е,че просто държавите са много развити и блазнят да заминеш там.А пък и скандинавските култури са си интересни :P
Всички сте много прави. :king: А и това го има, че Скандинавистика се учи само на едно място в България, което прави специалността да изглежда по-престижна
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

S.B.Y. написа:аз пък искам да питам , кое е по лесно ? Да влезеш или да завършиш СУ :P

зависи какво учиш...
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

S.B.Y. написа:аз пък искам да питам , кое е по лесно ? Да влезеш или да завършиш СУ :P
Влез във ФМИ или ЦИЕК и сам ще си отговориш на въпроса.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Ок,в ЦИЕК е трудно да влезеш,а да излезеш без психически повреди е подвиг. :mrgreen: Иначе при повечето престижни специалности според мене са трудни и двете.Ама всичко си е въпрос на желание все пак-ако ти се учи,ще учиш,ако не-ще буташ до тройка и после като си вземеш дипломата и пробваш да работиш по специалността си,ще гледаш като теле в железница.
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Много зависи от специалността. Една позната, която учеше химия, твърдеше, че изпитът е фасулски, но самото следване - непосилно. Беше отличничка на курса си, докато не се сблъска с физикохимията, където започнаха да я късат, късат и така докато не реши да ходи в НБУ (според мен щеше да си изкара изпита на третия опит, но се възхищаваше от идеята да я обгрижват и ми заяви "ще ида там и ще си плащам, за да ме уважават" ... ). Иначе, за моята специалност (Книгоиздаване) впечатленията са ми следните - влизането ми беше трудно, защото изпитите бяха три (сега са два, литературата отпадна и се взима оценката от матура) и всъщност литературата ми беше най-сложна за "прескачане". Сега обаче самото следване ми е доста по-лесно. Вярно е, че отделям доста време покрай изпитите за учене, но по никакъв начин не са ми непосилни за изкарване, макар и да има и по-сложнички.
Казват, че сега втори семестър на втори курс ни чакат истински трудните дисциплини, които щели да ни разкажат играта, но ще видим. (:
Във всеки случай, ако успееш да влезеш това, което истински искаш да учиш, колкото и трудно да е, ще се справиш със завършването. Това е разковничето. (;
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Напълно съм съгласен с мнението на Шепот. Едва ли някой си мисли, че има специалност, която се завършва много лесно. Винаги се намира нещо, което да ти е трудно или не толкова приятно и интересно. Както казах обаче има и специалности, които, ако искаш да ги завършиш с отличен, трябват наистина много усилия - от началото до края. Това в някои случаи (както сподели и silver_wings) води до определени отклонения от нормите, но това вече не ти прави впечатление, защото не си единственият. Най-вече учете това, което ви харесва, без да мислите предварително колко трудно ще е, няма нещо невъзможно, с което не може да се справи човек.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”