Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Опера

Мнение от Dr Dulcamara »

Тази вечер "Мадам Бътерфлай" в парка на Военната академия.

Музиката - вълшебна, но представлението
http://www.contactmusic.com/videos.nsf/ ... cca-chiusa

За първи път бях там и разбрах, че е съвсем неподходящо за такива спектакли. То е просто едно място с подиум. Няма нищо общо с Античния театър в Пловдив или пък с Летния театър в Бургас.

От всяка пръчка свирка не става!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Да, Пловдив! Там всичко става добре! :P :cheers:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Ох, аз смятам да ида на "Норма" на 8-ми. Стискайте палци на компанията да й/му хареса.
До 8-ми ще пее Румен Дойков, така че съм пас. Ако имате мерак да се организираме повече хора, пишете - тъкмо се прибрах и съм относително ъвейлъбъл. :)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

На мен никак не ми се ходи пак на онова място, та много се чудя. Ако се наканя ще е заради "Норма".
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, толкова зле ли е било? В смисъъъъъъл, примерно Оги няма да се впечатли особено (че смятам да го водя)? Декори и прочее?
И благодаря за другото инфо - явно ще почакам, пък ще видим.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа:Е, толкова зле ли е било? ...
Може би, не беше чак толкова лошо, но ме вбесиха две неща:
+ изпълнението - басите за по няколко минути надпяха останалите - без повече коментари;
+ мястото и организацията:
- наоколо е гора, която поглъща звука и не се чува достатъчно добре дори оркестърът;
- не е тихо: преминаха четири самолета и няколко коли/мотоциклети с продънени ауспуси;
- столовете са такива, че при определено положение издават силни, неприятни звуци, щом човек се размърда;
- през първата част нямаше субтитри;
- никъде, в програмата също, нямаше "листче" със състава за представлението.

За "Норма" е ясно, че Мартин Илиев ще се чува добре, но ако сопраните и дуетите им са слаби (в залата на операта беше така, доминираше тенорът :D ), просто не знам.

Ама ти не се отчайвай. Можеш да го приемеш от романтичната страна:
- "сред гората" има павилион, осветен с приглушено осветление, където продават вино и дриги неща;
- през антракта ще е тъмно и покрай бордюрите светят малки лампички;
- дамите са облечени в хубави официални рокли, но са доста смутени, защото в летните им обувки влизат камъчета и прах от алеите;
- зад сцената се виждат певиците и хористките;
- на излизане няма осветление и светят само малките лампички, а се върви дълго;
- ако човек пожелае може да се "загуби" в гората, дори още по време на антракта.

Не се притеснявай! Всичко ще мине добре.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мхм. Значи ще го бъде. Риск печели... :) Пък и то си звучи почти добре, честно казано - имам предвид, няма нищо, което да не съм виждала/(не съм) чувала на другите спектакли на открито.
А дали ще можем да се видим през идната седмица на по капучино и евентуално би ли могъл да носиш картата за намаление, за да вземем билети, ако вие няма да я използвате?
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Ние решихме да не ходим и картата е на разположение. Аз имам два много добри видео записа на "Норма" и сега кандардисвам компанията да се съберем някъде. Има шанс да бъде и навън, на една тераса :) .

През следващата седмицата ми е зает вторникът. Побързай за билетите!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Аз още чакам да ми насрочат 2 изпита през следващата седмица и не знам кога ще бъдат (и дали изобщо, или ще ме оставят за септември, че нали съм специален случай), което е повече от отвратително, но няма как. Ще гледам най-късно сряда/четвъртък да се видим, че това ми е шансът. Ама и не ми се вярва билетите за последните спектакли на "Норма" да засвършват - който ще го гледа, ще го гледа на първите, надявам се. Поне на Античния форум в СтЗ обикновено е така.
Ето какво ми попадна по повод спектаклите: http://www.youtube.com/watch?v=d2DLN9dK ... r_embedded
И Мартин участва, но, кълна се, толкова странно тоя човек никога не е изглеждал. С някакъв такъв поглед отдолу-нагоре... :) Все повече започва да прилича на Том Ханкс.
Иначе пее една ария на финала, продължавам да му гласувам доверие (а явно и тези от Националната опера). Предполагам обаче, че няма да си възхитен - както аз съм твърде критична към баритоните по принцип, ти май си имаш определен афинитет към "Норма". Самата аз чувам някои неща, които може да са и по-добре. Любопитно ми е дали това интервю е наживо и наистина е правено сутринта. Това би обяснило много неща - особено при Мартин. :lol:
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Това интервю не го знаех. Аз в последно време почти не се сещам да пускам телевизора. Благодаря!

Дали е наживо и наистина ли е сутринта, т.е. дали не е "назаспало" ли? Иначе Мартин Илиев има хубав и силен глас и пее добре. Не искам да коментирам за "някоите неща", които чувам/чуваш.
Но не мога да се въздържа от друго: около и след 14:00 "Quando fra noi terribile Viene a locarsi un'ombra ... ", аз настръхвам, а той (интонацията) - не или много малко. После след 14:40 "Più l'adorata vergine Io non mi trovo accanto ...". Най-обожаваната девойка, допреди малко до него, изчезва мистериозно, а той ми го казва сякаш ... разглежда някаква витрина и ми докладва.
А накрая "Norma così fa scempio D'amante traditor!", защо "Норма и т.н." не звучи злокобно?
Верно, музиката е достатъчно изразителна, но ...
Извинявай, де! Искаше ми се просто да обясня.

За билетите, пак те предупреждавам, внимавай! Във вторник ние купихме осем от десетте последни билета за представлението на "Мадам Бътерфлай" в петък 24.06.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Въх! СтресирВаш ме. Явно още понеделник/вторник трябва да се отиде (най-късно сряда, щом във вторник си зает). Към неделя ще ти пиша. А конспектът е излязъл и съм в стрес - това го споменавам само между другото.

Колкото до Мартин - коментирай спокойно, аз ги чувам тия неща, но до голяма степен съм му свикнала на "изразителността" и не ми прави такова впечатление. Доволно непоклатим е, наистина, но в музикално отношение продължава да ме радва. Пък и малко ми е писнало от преиграващи тенори, та нямам против да си остане такъв "ръб" и занапред. Приятно разнообразие е (поне за мен). Но наистина - не ми е кой знае колко близък приятел, просто сме познати и критиките по негов адрес по никакъв начин не ме засягат/притесняват. Да не говорим и че за много от нещата си прав, а някои са въпрос на лична интерпретация и, в този смисъл, също не бъркаш.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал написа: ... Да не говорим и че за много от нещата си прав, а някои са въпрос на лична интерпретация и, в този смисъл, също не бъркаш.
Търговецът е великодушен, както винаги. Това ми напомни една фраза на Талбот (или Талбо') от "Мария Стюарт": "Un angelo d' ... , E magnanima sempre.". Пропуснах в средата, че може да стане много ... съмнително. Това не можах да го намеря, но "пускам" друго нещо от същата опера, като пример за изразително пеене:
http://www.youtube.com/watch?v=rBiYSDPpknc
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Впрочем, критикуват Девия, че била "машина за пеене" и точно, че не била изразителна. На мен ми е абсолютна любимка. Съвсем няма нужда да се преиграва - това винаги много ме е дразнило и откровено предпочитам ръбовете като вариант.
Колкото до другото - не съм великодушна. Просто ако е фалшиво, фалшиво е. Няма място за вариации. Но ако става дума за изразителност и цялостно представяне, има място за интерпретации и в този смисъл твърдя, че няма прав и неправ. Просто с тебе търсим леко различаващи се неща, без това да значи, че някой от нас бърка.
Девия е невероятна, няма нужда от коментар (точно тоя запис с Барберини много го обичаме).

Виж този контест, впрочем - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... lit=fedora. Една от най-, ама най-любимите ми арии. И забележи последното ми мнение - и у Арагал съм харесала именно студенината. Влиза, обяснява й, че я обича, излиза си. Няма драма, няма нищо. Прекрасен. Така че не търся начин да оправдая Мартин, просто това е нещото, което наистина ме впечатлява и ми допада. Любопитно ми е ти кое изпълнение на "Амор ти виета" би харесал. Ако искаш, се пробвай с този контест - така и така не съм заключила темата.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Тази опера, за съжаление, не познавам. Арията съм слушал много пъти.

Пуснах повечето по няколко пъти, макар че някои вече ги няма (Карузо, Джили, Tенели, Доминго).
Арагал пее много добре. Струва ми се, че е само "подлъгващо" студен, сякаш за да стане по-интересно. Веднага се усеща, как "отвътре напира" (слушах го и без да гледам). Започвам да се чудя дали това не му е и номер в живота.
Карерас също ми хареса.
А Павароти с типичния си тембър и с лекотата, с която пее, веднага "грабва". И тук се чувства, макар и едва-едва, това, което един наш певец злобничко беше нарекъл "превароти" (идва от преварен картоф, преиграване). Каквото и да е, Павароти ми е един от любимците.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Ще ходи ли някой в петък на ... това?
http://www.youtube.com/watch?v=dOaUMOXrGT0
http://www.youtube.com/watch?v=STtwkh1rAAs
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”