[КСК 2010] Български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Diegooo
- Драскач
- Курс: кандидат-студент
Re: Подготовка по БЕЛ, КСК 2010-2011
Еми ето,не сме ли си идиоти българите... 
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
Идиотско е самото съществуване на подобен изпит, защото литературата, като всяко друго изкуство, не подлежи на клишета и стереотипи и усетът на всеки към нея е строго индивидуален и субективен. Което съвсем не означава, че е погрешен.
Друга странност - защо при положение, че изпитът е по Български език и Литература, с много по-голяма тежест при оценяването са литературните познания на кандидата, т.е. двете дисциплини не са равнопоставени. Според мен трябва да се поставят две оценки - една по правопис, пунктоация и граматика (Български език) и една по литературознание. Средната оценка от двете би била значително по-обективна.
Друга странност - защо при положение, че изпитът е по Български език и Литература, с много по-голяма тежест при оценяването са литературните познания на кандидата, т.е. двете дисциплини не са равнопоставени. Според мен трябва да се поставят две оценки - една по правопис, пунктоация и граматика (Български език) и една по литературознание. Средната оценка от двете би била значително по-обективна.
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
avocat_du_diable написа:Идиотско е самото съществуване на подобен изпит, защото литературата, като всяко друго изкуство, не подлежи на клишета и стереотипи и усетът на всеки към нея е строго индивидуален и субективен. Което съвсем не означава, че е погрешен.
не давай такива грубовати идей
Последно промяна от Teditooooo на 22 Апр 2010, 14:02, променено общо 1 път.
"Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума- в знанието". - ТАЛЕС
- ennie
- В началото бе словото
Какво му има на Тютюна. В топ 10 на любимите ми романи е. Когато го прочетох не можах да повярвам, че го е писал българин, а после на един дъх изчетох "Поручик Бенц" и "Осъдени души".
Много ме радва Димов, много го искам за неделя.
А Пенчо е поносим само в "Сън за щастие", много дразни мисълта за елитарното изкуство. Поемите му са ужасно тромави, едвам ги прочетох...
А за цитати ми се иска нещо свързано с мисията на изкуството - кръга Мисъл + символистите срещу останалите. Супер много ще се зарадвам ако е това.
във ВТУ сме били само 300 човека на тема, аз имам 5.13
Много ме радва Димов, много го искам за неделя.
А Пенчо е поносим само в "Сън за щастие", много дразни мисълта за елитарното изкуство. Поемите му са ужасно тромави, едвам ги прочетох...
А за цитати ми се иска нещо свързано с мисията на изкуството - кръга Мисъл + символистите срещу останалите. Супер много ще се зарадвам ако е това.
във ВТУ сме били само 300 човека на тема, аз имам 5.13
Свестните у нас считат за луди
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
аз пак не съм наясно, втората тема е сравнение между два цитата, тъй ли?
суперско... 
- Teditooooo
- Пишете, о, братя
"Осъдени души" е много яко произведение много ме радва

"Блаженството на тялото е в здравето, блаженството на ума- в знанието". - ТАЛЕС
-
tintirimintiri
- В началото бе словото
ПОЗДРАВ! 
МАЛЪК ПЕНЧО
Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.
Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.
Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.
1888
МАЛЪК ПЕНЧО
Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.
Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.
Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.
1888
мм и аз бих се израдвала на романите..И на мен Славейков ми е адски тромав,но за съжаление съм 90% убедена,че все някъде ще се падне..или най-малкото един от модернистите.Но философските поеми,ужас.Не бих го преживяла.Нещо "Бойко","Ралица"...
- vladiboy
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
Дано си прав, но аз се съмнявам, че усърдието по литература повишава шансовете значително... Тук по-скоро става въпрос за потенциал, който не се придобива (не изтъквам себе си, разбира се, това ще направят проверяващите)!Crippled Alice написа:оо и "Под игото" ще е екстра ако се падне... Но не и светилникът![]()
@vladiboy, спокойно, на изпита всичко ще изникне и ще си напишеш всичко... Няма начин ако учиш толкова усърдно да нямаш висок резултат... Т.е. има, но това е при много условия - ако стане нещо си, пишеш грозно и т.н.
@Diegooo, какъв "тип" е романът "Тютюн"?
Относно краснописа - пиша "полугрозно", но считам, че е четливо. В никакъв случай не е красиво и подредено тип "ученичка" :0
"О, аз ще възкръсна като птица Феникс!"
- avocat_du_diable
- В началото бе словото
Браво на tintirimintiri, че ни го припомни това произведение - винаги съм се чудeл защо ни карат да го учим този Пенчо, като е бил такъв нехранимайко в очите на баща си

- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
Уви, женско съмvladiboy написа:Дано си прав, но аз се съмнявам, че усърдието по литература повишава шансовете значително... Тук по-скоро става въпрос за потенциал, който не се придобива (не изтъквам себе си, разбира се, това ще направят проверяващите)!
Относно краснописа - пиша "полугрозно", но считам, че е четливо. В никакъв случай не е красиво и подредено тип "ученичка" :0
Според мен ако направиш един приличен анализ на литературно произведение няма начин да ти смъкнат оценката. Не говоря за утопичните 5.75+.... 5++ за мен е една доста стабилна оценка, която, ако кандидатстваш право, те устройва перфектно.
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
А друго на Караславов чел ли си? И защо всъщност смяташ, че трябва да фигурира въобще в списъка с авторите.Diegooo написа:...Георги Караславов например със ,,Снаха,,![]()
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
-
tintirimintiri
- В началото бе словото
avocat_du_diable написа:Браво на tintirimintiri, че ни го припомни това произведение - винаги съм се чудeл защо ни карат да го учим този Пенчо, като е бил такъв нехранимайко в очите на баща си![]()
![]()
Точно това си мислех и аз
- Diegooo
- Драскач
WickedWitch, позачитал съм и другата му известа прозаична творба ,,Татул,, , но той не ми хареса и го зарязах. Иначе ,,Снаха,, веднага ме грабна с действието в самата творба, с битовизма. Много ми наподобяваше Гераците и Железния... Може би имам афинитет към подобен род творби.Защо на теб не ти ли харесва ,,Снаха,, ?
Последно промяна от Diegooo на 22 Апр 2010, 14:58, променено общо 1 път.
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Курс: четвърти
Той, че не е чел като малък, това може и да е вярно. Но че човекът е бил ужасно ерудиран, не мисля, че можем да спорим.
А и като творец определено е класи над баща си- просто няма място за сравнение между двамата.
Иначе дали се е мислел за по-добът от баща си - не съм сигурна как си достигнал до този извод. По стихотворението, което е посветил на него, подобно нещо не можеш да твърдиш
А и като творец определено е класи над баща си- просто няма място за сравнение между двамата.
Иначе дали се е мислел за по-добът от баща си - не съм сигурна как си достигнал до този извод. По стихотворението, което е посветил на него, подобно нещо не можеш да твърдиш