КСК 2009 - История

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
GBog
Драскач

Re: КСК 2009 - История

Мнение от GBog »

Batbayan написа: Не може да има по-сурово наказание, защото това ще компрометира обективността на изпита, а от СУ не мисля, че искат това.
По тази логика още по-недопустимо ще бъде високите оценки, изкарани сега на изпита, да участват в едно класиране и да са напълно равноправни с тези от април. Все пак кандидатите сега имаха ЦЕЛИ два месеца и половина повече за подготовка, а отгоре на това база за сравнение между темите на двата изпита пак ще кажа, че няма. Отдавам заслуженото на кандидат-студентите, които ще си изкарат добре на изпита, но хората от предварителния определено се нуждаят от някаква компенсация. Сопред мен най-добре е това да стане в по-стриктно вглеждане в пропуските и ''по-голяма ножица'' от проверяващите. Нямам повече какво да добавя !
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

Четохте ли 24 часа? Майка ми ми каза, че имало статия за изпита по БЕЛ и проверяващите били в ужас- нямало за какво да се хванат, за да пишат оценки :blackeye:
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
Chimera
В началото бе словото

Мнение от Chimera »

happyswift написа::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

@Chimera

В темата за Симеон, единственият момент, в който можеш да покажеш "разбиране" е момента за Pax Bulgarika vs Pax Byzantia и причините, поради които Симеон предивява претенции за престола на василевса.Всичко друго си е просто фактология.Това е история, не философия.Темата се базира на 90% научени неща и 10% анализ....че май 10% е много
Напрооотив, от кажи-режи всяко събитие може да се направи извод, което си е разбиране и анализ... Феникс ти изброи доста примери, мисля (: А пък и ми се струва, че проверяващите оценяват подобен подход, не искат просто суха фактология... Важна е, да, но не пречи да изпуснеш някоя и друга дата примерно, някоя подробност, ако си показал цялостно осмисляне на проблема, и така...
И бтв историята малко или много ИМА общо с философията (:
happyswift написа:Можеш ли да ми кажеш, какво разбиране и "анализ" ще вкараш във всички тези неща ? Ти правиш ли разлика между "излагам научни тези" и "развивам свои тези" ?

Тук единствено заключението можеш да напишеш нещо свое лол
И никой не е казал, че трябва "да развиваш свои тези", ако искаш да анализираш... Можеш да извадиш заключение, базирано на "научни тези", да го изложиш по свой начин, а пък и сам да го направиш - не е кой знае колко трудно да разсъдиш какво е значението на еди-коя си победа или защо Симеон се стреми към византийския престол примерно... Иначе, егати, ако нямаш слонска памет, за да разчиташ само на изчерпателни факти, не трябва и да си помисляш да припарваш до тема по история... (: Това с назубрянето на всякакви подробности си е излишно затормозяване и губене на време, ако питаш мене (:
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

gbog написа:
Batbayan написа: Не може да има по-сурово наказание, защото това ще компрометира обективността на изпита, а от СУ не мисля, че искат това.
По тази логика още по-недопустимо ще бъде високите оценки, изкарани сега на изпита, да участват в едно класиране и да са напълно равноправни с тези от април. Все пак кандидатите сега имаха ЦЕЛИ два месеца и половина повече за подготовка, а отгоре на това база за сравнение между темите на двата изпита пак ще кажа, че няма. Отдавам заслуженото на кандидат-студентите, които ще си изкарат добре на изпита, но хората от предварителния определено се нуждаят от някаква компенсация. Сопред мен най-добре е това да стане в по-стриктно вглеждане в пропуските и ''по-голяма ножица'' от проверяващите. Нямам повече какво да добавя !
Човек, разбирам че се чувстваш предаден, ощетен, прецакан, но не може да има такива разминавания между проверяването.Темите според правилника за изпит и заложения материал се считат за равностойни.Ако има разлика то тя трябва да бъде отразена в регламента.Иначе едно такова различие в оценяването става незаконно и може да настане небивал скандал.Имай предвид също, че това където много хора знаят по-добре темата за Симеон или за Иван-Асен Втори не значи че въпросните теми са леки.Просто са популярни и затова много хора ги знаят.Да не говорим, че хората изкарали добри оценки на предварителните би следвало да знаят добре материала и да се справят за 5.50 до 6.00 на тези две теми и пак да си осигурят желания бал.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
La_Contessa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология, Международни Отношения
Курс: четвърти

Мнение от La_Contessa »

Абе хораааа, кво ви става ?!
Откъде на къде трябвало да са по-стриктни проверяващитее????
Защооо? Ще си проверяват професорите, както и на предварителния!!! Хаахаха :lol: Не мисля, че има имате правото да се оплаквате!! В крайна сметка, който е учил ще получи висока оценка!!!
Да, лесни бяха темитеее, ииии кво от това???? Ако сте ходили на изпита и претендирате, че сте учили многооо би следвало да имате оценки над 5 примерно. Всеки един от нас, който се е явил на изпита е учил....малко или много, но това е отделен въпрос...

И аз бях на предварителния, писах за Асеневци 20 стр. и накрая имах 4.75. Като ходих да си видя работата и се оказа, че пропуски нямам, задраскано- нищо, и защо имам 4.75...
дори много ясно си личеше как са написали с букви "отл." ( по инерциа ли ?! :lol: ), но изведнъж то станало "мн.добър" 4.75...нищо не мога да кажа тука..Но можеха поне една рецензия да ми напишат, за да знам защо имам толковааа!!! :x
Както и да е, минало-заминалооо. :lol: :lol:
" ...тая трагедия на естествения свят, която е трагедия само за ония, които умират в борбата. За онези, които оставаха живи, тя не беше трагедия, а тържество на осъщественото желание."
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

Batbayan написа: Човек, разбирам че се чувстваш предаден, ощетен, прецакан, но не може да има такива разминавания между проверяването.Темите според правилника за изпит и заложения материал се считат за равностойни.Ако има разлика то тя трябва да бъде отразена в регламента.Иначе едно такова различие в оценяването става незаконно и може да настане небивал скандал.
Недостатъци има при всяка една изпитна система, като мисля, че е крайно време да се въведе някакъв вид разграничение между отделните подвъпроси в кандидатсудентския конспект. Това не го мисля от 16 юли, а от доста по-рано, защото винаги съм имал едно наум, че доста хора с качествени и добри знания могат да паднат в капана на тази равнопоставеност. Едва ли има някой, който да поставя знак за равенство между всички теми. Или форматът на изпита трябва да претърпи някакви реформи, или да се въведе наистина някакво разграничение във вид на коефициент за всяка тема. Откакто въведоха тегленето и избора измежду 2 теми за всеки изпит тези слабости изпъкват още по-ярко. Форматът от националналната олимпиада изглежда далеч по-удачен.
Batbayan написа:Имай предвид също, че това където много хора знаят по-добре темата за Симеон или за Иван-Асен Втори не значи че въпросните теми са леки.Просто са популярни и затова много хора ги знаят.Да не говорим, че хората изкарали добри оценки на предварителните би следвало да знаят добре материала и да се справят за 5.50 до 6.00 на тези две теми и пак да си осигурят желания бал.
За Симеон донякъде, но за Иван Асен II не виждам какво му е объркващото, дискусионното и подвеждащото. По-праволинейна тема едва ли има от нея. Не забравяйте, че и двете бяха поднесени в доста орязан и олекотен вид, защото нито културата на Симеон, нито икономиката на Асен II присъстваше. Нямаше как да има по-голям Божи дар, освен може би темата за възхода на страната през IX век. Всякакъв тип оправдания за тези теми са абсурдни.
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие
Специалност: Право-редовно
Курс: първи

Мнение от mihaela_a »

Аз забравих втората битка при Катасирти,т.е чудех се дали е там и не я писах..В единия цитат не написах "Симеон,в Христа Бога самодържец на всички българи и ромеи" ами "Симеон,в Христа Бога император на всички българи и ромеи" и за събора,където е официален богослужебен и църковен става старобългарският литературен език,написах-официален и богослужебен става старобългарският литературен език.Иначе доста анализи,кой какво бил казал,оценки на историци,11 листа тема,от която 9 за битките и 2 за Златния век.Очаквам този път над 5.25.На предварителния с объркани 3-4 основни неща,имам 5.00 :oops: Чакамееее :cheers:
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
Аватар
Chimera
В началото бе словото

Мнение от Chimera »

Хах аз досега нямах представа, че има 2 битки при Катасирти, ОМГ :shock: :lol: Според мен при теб няма да го отчетат като кой знае каква грешка, а пък за останалото да не говорим - това са много дребни неща (: Аз като не съм споменала за Арпад и Кусан, не съм писала нито за Одрин, нито за Лампсак (въпреки че пообясних за Дарданелите...), абе изобщо пълна мъгла ми беше м/у Катасирти и качването на Лакапин, после м/у това и Пиги, както и от Пиги до мирния договор с византийците... :scratch: Изобщо не знаех как се стига от едното събитие до другото, за точни дати и последователност да не говорим, ама ги навързах по някакъв магически начин :lol: Пък и си пофантазирах на моменти... На 2-3 пъти се чудих Симеон къде точно е на поход и все писах, че е пред стените на Цариград :D Имам един-единствен извор - Наръшкия надпис, и май никакви цитати :? За сръбските владетели писах накуп, в един параграф... И даже самите думи "Златен век" не фигурират в темата ми, въпреки че съм писала около половин страница за "Златния век" :lol: Ама увода и заключението много си ги харесвам ПЪК 8) А темата ми е 7 листа и половина... Очаквам доста да ме поорежат за тези и други глупости :|, но въпреки всичко гледам оптимистично на нещата :profileleft: Във всеки случай дадох всичко от себе си и няма да се оплаквам... Каквото станало - станало, още малко и ще разберем (:
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

леле, половината от нещата, дето ги споменавате не съм ги и чувал О.о
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Chimera При мен е същото положение... :lol:
Аватар
THEZOGGO
В началото бе словото

Мнение от THEZOGGO »

Малии с какви неща се занимавате какви неща ви вълнуват ;П :) ;)
ScionOfStorm написа:леле, половината от нещата, дето ги споменавате не съм ги и чувал О.о
АхахаххаАХхаХХАхахХАхАХАхаХ вЕрнО ЛИ?
ахахаххахах
Така е чалгата и дискотеките не прощават никому, аааа щях да забравя и компютърните игри ;П
netstat -a
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

@gbog

Голяма част тук не са наясно изобщо за какво става въпрос.За душички с 2ки и 3ки от предварителният, тези теми идват като гълъб с маслинова клонка.Ако се беше паднало Нова история и Възраждане, 2/3 от щяха да си излязат на момента и щеше да си бъде просто една кандидат-студентска кампания в СУ :lol:

"Много от тези, които се опитаха да просветлят другите я свъшиха по травопостовете" има една такава мисъл на съвременен философ
Аватар
THEZOGGO
В началото бе словото

Мнение от THEZOGGO »

Тюх, треаше да се падне нещо от новата история, малииии е те тогава да видите за ко иде реч ;п
netstat -a
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

THEZOGGO написа:Тюх, треаше да се падне нещо от новата история, малииии е те тогава да видите за ко иде реч ;п
Можеше и да имам шанс тогава :(
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
Аватар
xRainx
Стенограф

Мнение от xRainx »

THEZOGGO написа:
ScionOfStorm написа:леле, половината от нещата, дето ги споменавате не съм ги и чувал О.о
АхахаххаАХхаХХАхахХАхАХАхаХ вЕрнО ЛИ?
ахахаххахах
Така е чалгата и дискотеките не прощават никому, аааа щях да забравя и компютърните игри ;П
обърни на другия полюс, щото нищо не уцели ;) то като гледам и на теб не са ти простили : p~

ей колко мразим 'се правят на интересни со прибързани заключения, ей.
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”