[КСК 2013] Математика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: [КСК 2013] Математика
Първо трябва да се регистрираш в тоя сайт,който ще дадат и след това да отидеш да потвърдиш тази информация! Много тъпо измислено..
- vilitsaneva
- В началото бе словото
Значи,мили хора, в СИ и в КН първата година се учи едно и също и първият, и вторият семестър.Единственото различно първата година е името на предмета Дискретни структури 2,който в КН е на Автомати,езици и изчислимост. И колкото до преподавателите- и при едните и другите има препъни камъни за всички,но ако си седнеш и си научиш каквото се очаква,се взимат. Никой не е казал,че ще е лесно все пак. Второ, комуникативните умения и другите подобни на този предмет,икономики и т.н. които се изучават в СИ,и за които толкова много се вайкате,как така ще се учат,а няма да има повече програмиране,а ги няма в КН *за сметка пък на това там има други дисциплини* са заради насочеността на СИ като цяло. Гореизброените предмети се изучават защото в даден момент ще се наложи да си представиш проекта,да убедиш хората,че си по-добър от останалите 100 човека,ще се наложи да си част от екип,да мениджър по даден проект или във фирма и т.н. Неща,които в часовете на тези дисциплини ще наблегнат на това как точно трябва да подходиш към тях и т.н. Не първо да те отхвърлят от 5 6 интервюта и да се вайкаш после -ама те защо не ми казаха това и това.За добавка-не казвайте,че КН учат повече от СИ каквото и да било,или обратното. И от двете специалности като цяло се излиза добър програмист,стига да се занимаваш както се очаква от теб. Само че СИ са насочени повече към бизнес страната, т.е. програмиране + бизнес грубо казано,а КН са почти изцяло насочени в програмирането. Така че спрете с това в едното учат глупости,а в другото не. В едните има яки преподаватели,в другите не. Детинско е.
This moment, we own it...
- Iliyan.Yakimov
- В началото бе словото
Едно изключително добро мнение !vilitsaneva написа:Значи,мили хора, в СИ и в КН първата година се учи едно и също и първият, и вторият семестър.Единственото различно първата година е името на предмета Дискретни структури 2,който в КН е на Автомати,езици и изчислимост. И колкото до преподавателите- и при едните и другите има препъни камъни за всички,но ако си седнеш и си научиш каквото се очаква,се взимат. Никой не е казал,че ще е лесно все пак. Второ, комуникативните умения и другите подобни на този предмет,икономики и т.н. които се изучават в СИ,и за които толкова много се вайкате,как така ще се учат,а няма да има повече програмиране,а ги няма в КН *за сметка пък на това там има други дисциплини* са заради насочеността на СИ като цяло. Гореизброените предмети се изучават защото в даден момент ще се наложи да си представиш проекта,да убедиш хората,че си по-добър от останалите 100 човека,ще се наложи да си част от екип,да мениджър по даден проект или във фирма и т.н. Неща,които в часовете на тези дисциплини ще наблегнат на това как точно трябва да подходиш към тях и т.н. Не първо да те отхвърлят от 5 6 интервюта и да се вайкаш после -ама те защо не ми казаха това и това.За добавка-не казвайте,че КН учат повече от СИ каквото и да било,или обратното. И от двете специалности като цяло се излиза добър програмист,стига да се занимаваш както се очаква от теб. Само че СИ са насочени повече към бизнес страната, т.е. програмиране + бизнес грубо казано,а КН са почти изцяло насочени в програмирането. Така че спрете с това в едното учат глупости,а в другото не. В едните има яки преподаватели,в другите не. Детинско е.
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. /Алберт Айнщайн/
- vilitsaneva
- В началото бе словото
Така,колкото до това какви възможности би имала ако учиш съответното едното или другото...Като отидеш на интервю за работа,няма да те питат коя от всичките специалности си завършил.Ще те питат на кои езици можеш да програмираш,занимаваш ли се извън университета с нещо,имаш ли собствени проекти и т.н.И от трите специалности се излиза добър програмист,както бях казала някъде преди в тази тема.Въпросът е ти с какво искаш да се занимаваш-дали да пишеш на JAVA или C++ и т.н.Всичко зависи от теб,не от специалността. И в трите се учат почти еднакви неща с някои малки разлики. За СИ и КН мога да ти кажа по-точно,че СИ е насочена повече програмиране+бизнес.КН почти изцяло насочена в програмирането.И трите специалности се занимават с програмиране,а това до каква степен ще го умеш,не зависи от преподавателите толкова,колкото от теб,дали ще седнеш да четеш и занимаваш сам или не.Ако разчиташ само на университета да те подготви така че да те вземат на работа,лъжеш се. Повечето от горните курсове *става въпрос за СИ* ще ти казват Дискретните структури1,2 Анализ 1,2 и всичките други математика няма да ти трябват въобще или съвсем малко.Всички мрънкат от тях.Но и в трите специалности се учат първия курс,направи си извода.Вярно има и голяма част ненужни неща,но.. Дискретните след това ще ти трябват най-много,анализът - ако се занимаваш след това с компресиране на файлове и неща от този сорт, геометрията - ако искаш да се занимаваш примерно с графичен дизайн, създаване на 3D обекти и т.н. А колкото до алгебрата тя пък ти трябва за в геометрията и анализа с пресмятането на детерминанти и решаване на уравнения и т.н. Най-общо това е за математиките. Така че не ги подценявайте.Не случайно са ви набутани във всички специалности. Колкото до програмирането-едни ще ти кажат : тук се учи повече,там не .. а истината е,че ако не седнеш сам да се занимаваш шанс няма да се научиш и развиеш.Четеш допълнително,учиш различни езици,развиваш се. Колкото до това дали в следващите години става по-лесно или не. Навсякъде иамш определен брой задължителни предмети на семестър. Когато си взимаш изпитите по тях получаваш съответно кредити. Те се сумират накрая и трябва да получиш достатъчен брой,за да може да завършиш. Ако се оставиш само на задължителните няма да получиш достатъчно кредити. Затова се записват изборни.Някъде около 13 за целият период на обучение се събират *поне за СИ е толкова*. Така че това дали е лесно или не е относително. Ако попаднеш на преподавател на изборните,който да не те изцежда да му разбираш предмета от до-минаваш лесно и не го мислиш.Почти никой не посещава всичките лекции,те не са и задължителни-ти си преценяваш на кои кога. Затова имаш и свободата да работиш дори от първи курс. Твоя воля. Работата е там,че накрая трябва и да завършиш,а за това се искат взети изпити и кредити. Надявам се поне малко яснота да съм хвърлила по тези въпроси. :]]vixenn написа:Здравейте!Имам познати и в софийски и в технически, които се оплакват от това, което учат в момента. Предполагам всеки си има собствено мнение и не можем да бъдем сигурни, че нечие друго ще съвпадне с нашето, затова според мен всеки трябва сам да си прецени. Затова няма да искам мнения кой университет според вас е по-добър, но бих била признателна, ако някой ми обясни какви възможности за работа бих имала, ако уча съответно КН, СИ или ИС (или ако някой ми каже откъде бих могла да прочета това). Благодаря предварително
P.S. забелязах, че някои от пишещите във форума се чудят дали имат шанс да влязат с дадена оценка в университета с дадена специалност; според мен е по-добре да погледнат колко хора имат по-високи оценки от тях и колко приемат в дадената специалност; не всички преди тях ще желаят същата специалност, но според мен това е по-добър ориентир, понеже всяка година минималният бал се променя в зависимост от представянето на учениците.
-
mkaDGr
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Наистина помогна доста 
А дали би имала нещо против да изкажеш едно бързо мнение за ИС и И ?
А дали би имала нещо против да изкажеш едно бързо мнение за ИС и И ?
- vilitsaneva
- В началото бе словото
Против нямам
стига да бях наясно наистина с тези специалности какво точно учат и как учат и на какво обръщат внимание. Уча СИ и мога да помогна най-вече с въпроси относно СИ и малко от КН,защото двете специалности се препокриват в много отношения. Но ако друг добър човек учи ИС или И, и му се занимава той да даде мнение. 
-
impossible
- В началото бе словото
А как е по-добре да се наредят желанията за класиране? Това, което искаме повече или това, за което ще ни стигне балът? Първо СИ или първо КН (имайки предвид, че балът ми може да не стигне за КН)?
P.S. - vilitsaneva, благодаря за информацията
P.S. - vilitsaneva, благодаря за информацията
"He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past."
- Mondscreen
- Паисий
Разбира се, че това което искаш най-много ще ти е първо желание. Какъв е смисълът да сложиш най-отгоре нещо, за което знаеш, че ще ти стигне балът, но не е мечтаната специалност? Сложи го на второ, така и така ще влезеш в него... Винаги се бори за това, което най-много искаш. 
И щом на устните ми затрепери, от поколения скандиран вик,
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
в живота си аз пак откривам смисъл, щастлив съм само в този кратък миг!
И все напред ще продължавам, щом имам хилядите си мечти
и нося най-голямото богатство, сърцето синьо в моите гърди!
- vilitsaneva
- В началото бе словото
Значи историята с приемането е следната.Аз например бях записала СИ,КН,ИС,И.. ако не се лъжа.На първо класиране,съответно ти вече си знаеш бала,та на първо класиране да речем имаш бал 19,25.Но балът за СИ да речем е 19,50,а за КН 19,20. *давам примери,да не скочи някой и си ги подредил СИ,КН...* Следователно на първо класиране си приет специалност КН.Но не искаш там,а искаш СИ,което на по-предна позиция.В такъв случай депозираш дипломата си-оригинал и попълваш декларация,че искаш да участваш в следващото класиране,за да бъдеш приет на по-предно желание,ако балът падне.Но задължително в сроковете,защото иначе гориш.Второто класиране-балът съответно пада и ти си приет и в специалността на първо желание *в случая СИ*. Харесва ти-подаваш документи и се записваш.Втори вариант-балът не е паднал- решаваш,че няма да чакаш повече и записваш КН.Трети вариант-отново подаваш документите и чакаш трето класиране дали ще падне балът.Процедурата е същата.С депозирането на дипломата и декларацията-си запазваш мястото! Да не се притесняваш дали няма да изгориш.Но следете сроковете! А до това как да ги подредиш-направи така както на теб ти харесва.Смисъл,имам позната,която искаше да запише СИ,но по-миналата година балът за момичета е бил висок и тя реши да сложи КН,СИ и т.н. като се надяваше тази година балът да е нисък за СИ и да бъде приета още на първо класиране.Да,ама не.Балът й стигна за КН и тъй като КН беше на първо място по желание,тя имаше само два избора-или да не запише,или да запише КН,защото друг вариант няма.КН беше в случая на първо място.Така че пишете ги както ви харесват специалностите,не се водете по това за кое ще ви стигне бала.Това обикновено играе лоша шега.Винаги има второ и трето класиране,където балът може да падне и да се запишеш там,където искаш.Но все пак ваша воля. 
- vilitsaneva
- В началото бе словото
И защото на много места чета,математиките са страшни,програмирането било такова,онакова...Ситуацията е следната.Математиката навсякъде се започва от нивото в края на 12 клас и то от учебниците за профилирана подготовка.Затова на тези,които не са имали *честта* да се занимават по 7-8 часа седмично,ще им се види зор.И най-вече става въпрос по отношение на анализа. Започва се теория на реалните и естествени числа,редици,граници,интеграли. Трябва общо взето сериозно да седнеш и да си учиш,защото иначе спасение няма.То е напълно ясно,че ученето започва малко преди сесията и т.н. но си е зор.Дискретните структури са нещо напълно непознато и ново за всички,освен ако не си се занимавал с програмиране преди това по-сериозно,защото първият семестър се учат дървета,графи...а вторият- граматики,езици,автомати.По алгебра историята е следната-това което сте учили до решаване на системи с 2-3 макс 4 уравнения с еди колко си неизвестни се надгражда,стига се до момента на вектори,матрици и детерминанти.В геометрията се започва от вектори от това,което сте учили в училище и се надгражда,стигайки до момента,когато ще се занимавате и с пространството и ще го изследвате математически. Колкото до програмирането-започва се от нулата,учи се от остарели учебници,което те навежда на мисълта,че ако не се занимаваш и сам с това,няма как да се развиеш. Минава се много бързо материалът под предтескт че няма време
Но се започва от нулата! Както в програмирането първия семестър,така и в математиката скоростта на преподаване е бясна. И пак казвам,винаги можеш да си вземеш изпитите,стига само да се отнесеш отговорно и да не ги подценяваш,защото веднъж започнеш ли да го влачеш трудно се взима-идват ти други грижи на главата.Така че не подценявайте нито едното,нито другото.
П.П. Ако има други въпроси,питайте
П.П. Ако има други въпроси,питайте
- lamptz
- В началото бе словото
След като ще отговаряш на въпроси, ето ти един-разрешено ли е използването на лаптопи по време на лекциите и на упражненията в СИ или това допълнително се регламентира?
- vilitsaneva
- В началото бе словото
Разрешено е.
Искаш,носиш си го.Никой няма да ти пречи да го използваш както на лекции,така и на упражнения.Поне в СИ е така 
-
impossible
- В началото бе словото
Качили са разпределенията по зали за изпитите в неделя. 842 души за Математика II (не гарантирам
) 
Ректорат-северно крило; зала 218; 20 души - скромно
Ректорат-северно крило; зала 218; 20 души - скромно
"He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past."
-
mkaDGr
- В началото бе словото
Ректорат-южно крило, етаж 1, зала 21-20 души също 
- niki_mitev
- В началото бе словото
Само аз ли съм в същата зала, в която бях и на предварителния?
(Ректорат-южно крило, етаж 3, зала 65)