Журналисти 2010

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2010

Мнение от Borisg »

Becksy написа:Искам да ви попитам за съвет...Класирана съм на национално ниво на олимпиадата по БЕЛ,обаче тя е в рамките на 10-11 април и ми се засича с няколко дни на курса във ФЖМК,а точно тогава ще обявяват оценките от писаното есе.Какво да правя-да ходя ли изобщо на курса ( той е от 6 април до 10 април)?Да се откажа ли от олимпиадата?Да се опитам ли да съчетая и двете,но така хем ще пиша есе,хем няма да си знам оценката от него?Кажете какво мислите... :)
Отивай на олимпиадата :profileleft:
След което си завери оценката от РИО-то и си пази служебната бележка. С такава бележка имаш възможност занапред (дай боже) да кандидатстваш за стипендия за чуждестранно обучение :)
Успех.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
magusha
В началото бе словото
Специалност: Биология
Курс: първи

Мнение от magusha »

И аз знам, от една приятелка , която учи филология, че не ти трябва много висока оценка. Тя е влязла с 4 и нещо, а е имало и други влезли и с 3ки ..
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от city_glam »

Becksy написа:
п.с: Каква тройка и се влиза бълг.филология????Мислех,че 6 и 50 трябва да изкарам,за да влезна това...Все пак,нали учител ставаш в този случай,трябва да си перфектен в областта,поне аз така си мисля....
Еми и аз мисля, че трябва да се влиза с по-висока оценка, но факт е, че с 3ка си вътре :lol: не искам да знам какви ще са следващите поколения учители по БЕЛ, а и по каквото и да било, аз лично ще кандидатствам и с литература - честно казано българската филология ще я пиша след ПР и журналистика, все пак масово журналистите са завършили икономика, филология и разни други, а не точно журналистика, ако мога да стане редактор на някое издание - цена няма да имам, а за това мисля, че си трябва точно бг филология, да не говорим колко приятни изпити имат - детска литература например, голям кеф - да четеш "Алиса в страната на чудесата" за изпит :lol:
Обувката е единственото нещо, с което някои хора оставят следи... :connie_29:
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

Не мисля, че такова нещо като "философски" стил съществува въобще. Кое е общото между Аристотел, Кант и Айн Ранд? Мисля, че имаш предвид "научен" по-скоро, но това ни се отнася към изпита по БЕЛ, с термините и тъй натам.

А писането в стихове е (еаsy, кога ще спра да съм съгласна с теб?) чиста проба оригиналничене. Ако тръгнем така, всеки може да си прасне един списък на постиженията, забравяйки, че ние сме там, не за да пишем празни приказки и да се доказваме колко сме добри в двайсет различни жанра, а за да действаме. Всеки път, за всеки текст, пред всеки лист, все едно е единствен опит.

Впрочем, градска легенда ли е историята за темата "Защо?", на която бил предаден лист с единствения текст "Защо не?".

А "Алиса" е детска книжка толкова, колкото и приказките на Оскар Уайлд.
Everyone is king when there's no one left to pawn
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Не, нямам предвид научен - чувала ли си за "философстване" ( не го възприемай като това, което говорят философите) - мисля, че точно това правим ние на тоя изпит, както казах цитирам, не съм го измислила аз това нещо :wink:

не съм нарекла "Алиса" детска книжка, казах, че се изучава по детска литература :wink: а че не е детска книжка, тук две мнения няма :wink:

А аз пък съм чувала, че имало тема "Какво е смелост" или нещо подобно и някой предал празен лист и написал "ето това е смелост" и му писали 6ца :lol: :lol: :lol:
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

И все пак ми се струва неуместна думата "философстване". (:
А това за смелостта също съм го чувала, да. xD
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

Becksy написа:
city_glam написа:Първо - честито, че си се класирала! :cheers: Второ, според мен трябва сама да си решиш - лошото е, че олимпиадата се зачита само при определена оценка ( все забравям пълно 6 ли беше или над 5,50) пък и нея май не ти я зачитат във всеки факултет доколкото знам, аз лично бих отишла на курса във ФЖМК ако бях на твое място :wink: все пак българска филология се влиза с тройка ( до сега поне беше така)
Благодаря! :) Във ФЖМК не мога да влезна с тази оценка,то се знае,но примерно една философия ( в случай,че не ме вземат ФЖМК),ми е супер достатъчна! хехе :)
п.с: Каква тройка и се влиза бълг.филология????Мислех,че 6 и 50 трябва да изкарам,за да влезна това...Все пак,нали учител ставаш в този случай,трябва да си перфектен в областта,поне аз така си мисля....
3,50 ти стига ;) Няма желаещи, има места- сама се сещай с колко приемат ;)
Иначе не мога да ти дам точен съвет в случая, но според мен е по-добре да идеш на олимпиадата..... Може и да изкараш 5,50... Под такава оценка не ти върши работа(тъй, като няма да я зачетат за философията да речем...)... Както вече споменах обаче освен риска да нямаш 5,50 има и друго- има 2 изпита по БЕЛ, с оценки от порядъка на 4- 4,50 до 5 си влязла философия на 10000%......
Иначе от курса не очаквай много- може и изобщо да не ти кажат оценката, проверяват работите отгоре, отгоре....За там единствен фактор може да са дадените вече пари и съответно да не те е яд....
За мерената реч- ако искате да сте си пропилели няколко часа в залата, няколко дни в чакане на оценката(1000000%- ва двойка) и 30 лева- пишете в мерена реч ;)

Пълни измислици са това с празните листи ;) Поне в СУ, ако искате пробвайте в УНСС :mrgreen:
Няма да има по-голямо щастие за тях от това да ви пишат две, че дори може и да ви отговорят на опита за оригиналност ;)
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Някой знае ли дали ден преди изпита в персоналната информация ще има данни за сградата и залата, в която ще бъде проведен?
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Maeve
Легендарен флуудър

Мнение от Maeve »

Е, няма да ви разпределят в деня на изпита. :) Така че със сигурност ден преди него ще има. А може и по-рано. :)
Не свършва нещото, което непрекъснато започва.
Becksy
От дъжд на вятър
Специалност: Неформално образование

Мнение от Becksy »

Borisg написа:Някой знае ли дали ден преди изпита в персоналната информация ще има данни за сградата и залата, в която ще бъде проведен?
http://ksk.uni-sofia.bg/ Мисля,че тук можеш да видиш имфо за стаята ден-два преди изпита.
kinda like you crazy написа:Не мисля, че такова нещо като "философски" стил съществува въобще. Кое е общото между Аристотел, Кант и Айн Ранд? Мисля, че имаш предвид "научен" по-скоро, но това ни се отнася към изпита по БЕЛ, с термините и тъй натам.

А писането в стихове е (еаsy, кога ще спра да съм съгласна с теб?) чиста проба оригиналничене. Ако тръгнем така, всеки може да си прасне един списък на постиженията, забравяйки, че ние сме там, не за да пишем празни приказки и да се доказваме колко сме добри в двайсет различни жанра, а за да действаме. Всеки път, за всеки текст, пред всеки лист, все едно е единствен опит.

Впрочем, градска легенда ли е историята за темата "Защо?", на която бил предаден лист с единствения текст "Защо не?".

А "Алиса" е детска книжка толкова, колкото и приказките на Оскар Уайлд.
Има "стил" философско есе.Не знам дали точно затова говорите,но на олимпиадата по философия ,ми искаха точно това,поне това ми изискваха...Единствените философски неща,които бях включила бяха за хората тип "Дас Ман" и идеите на Карл Маркс-70 точки ми дадоха и съм на 2-ро място на областното.За оригиналност имах пълен брой точки-30,а за философско мислене 20 от възможни 40.Това не знам защо ви го казвам...,но има философско есе.Изискват се собствени размисли,идеи на философи ,цитати и т.н.
Има всякакъв вид есета,хора.Това е нааай-свободният стил и колкото и хора да са се опитали да кажат какво всъщност е есето,не са пожънали големи успехи или само са маркирали понятието...

Не съм се записвала още за курса и може и да не ходя,все пак 400-500 лв (толкова ще ми отидат с билети и престой) са си пари...Ако някой е ходил на миналия вече курс-кажете.Има ли смисъл да ходя,ще науча ли нещо,което да ми е от полза ,или само ще ми хвалят ФЖМК?То се знае,че съм проучила г/д всичко,за да искам да уча точно там ...Казвайте-има ли смисъл? :)
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Аватар
city_glam
От дъжд на вятър

Мнение от city_glam »

Няма значение как се води стила, в който пишем, всички знаем горе долу какво се очаква от нас - все пак аз години наред "умело коментирах поетиката" (учителката ми във всяка рецензия го пишеше това) на различни произведения, а наскоро (преди година примерно) разбрах какво всъщност значи терминът "поетика" (преди гледах тъпо рецензиите и се чудех защо някакво прозаическо произведение ще съдържа поетика - звучеше ми като нещо, свързано с лириката :lol: :lol: :lol: )
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Бекси, стил, не жанр. (: Философски есета и аз писах миналата година, като ходих на олимпиада =D Впрочем, извинявам се, ако е прозвучало сякаш се заяждам, нямах намерение.

А за курса и на мен ми е интересно да чуя мнения, въпреки че няма да ходя. (:
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

Kурса не е нещо особено- по мое мнение може да минете и без него.. Ще ви кажат какво ще учите,ако влезете, ше ви дадат някакви минимални насоки и т.н... Единствената полза е творческото писане, но както вече написах и него гледат да претупат отгоре, отгоре..... Това, че сте ходили на курс по никакъв начин не значи, че ще влезете....
За мен са си(миналата година бяха 300 лева, тази не знам колко са )пари на вятъра ;) Но вие си преценявате....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Becksy
От дъжд на вятър
Специалност: Неформално образование

Мнение от Becksy »

kinda like you crazy написа:Бекси, стил, не жанр. (: Философски есета и аз писах миналата година, като ходих на олимпиада =D Впрочем, извинявам се, ако е прозвучало сякаш се заяждам, нямах намерение.

А за курса и на мен ми е интересно да чуя мнения, въпреки че няма да ходя. (:
Ооо,далече съм от мисълта да приемам ,че някой се заяжда или аз да споря.Тук сме всеки да даде мнение,инфо и т.н. и да си помогнем,колкото можем.
Вижте тука---> http://www.banker-school.com/?p=22&m=21&sm=52 може да ви свърши работа.
Главният жанр е есе,а самото есе се разделя на видове.Може да е научно,философско,журналистическо.Журналистическото есе е с наченки на репортаж.Аз така го разбирам.Отново казвам -не споря.
Варненец написа:Kурса не е нещо особено- по мое мнение може да минете и без него.. Ще ви кажат какво ще учите,ако влезете, ше ви дадат някакви минимални насоки и т.н... Единствената полза е творческото писане, но както вече написах и него гледат да претупат отгоре, отгоре..... Това, че сте ходили на курс по никакъв начин не значи, че ще влезете....
За мен са си(миналата година бяха 300 лева, тази не знам колко са )пари на вятъра ;) Но вие си преценявате....
Май ме убеди... И други приятели,които са влезнали във ФЖМК ми казват ,че не е голяма ползата от курса.
Щом за нежни думи вече късно е,идва ред на...мръсните!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Курсът - поне според мен - е напълно лишен от смисъл. В общи линии, Здравко Райков ще ви обяснява колко е яко да бъдете пиари и колко пари ще изкарвате.
Аз самата не съм ходила, но много от колегите го разправяха това, когато мернехме обяви за курса из ФЖМК през годините.

Единствената полза, която виждам от него, е по време на устния изпит да сте по-спокойни, ако разпознаете някой от преподавателите от курса в комисията. Поне малко да знаете какво да очаквате.
Ама вие нямате устен, така че... :roll:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”