Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от Zahariev »

gam написа: Както си се готвил една година само с математика и задачи и после.. хвани тея учебници, тая суха материя.
Ми да. Тя математиката си е известна като разчупена материя, а тея учебници и развиването на теми са си безобразно суха материя. :mrgreen:

The names of the future are stamping of impatience.
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

Ахаха, point taken ! :D Аз затова казах, че зависи от човека и интересите му :)
Аватар
blz
Да живей словото
Специалност: Икономика с англ.
Курс: четвърти

Мнение от blz »

gam стига бе...В УНСС може и да е една година, но в СтФ 1вата година има висша математика 1 и 2, следващата година статистика, 3-тата година иконометрия, а после записваш някаква магистратура и така цял живот математика. :mrgreen:
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

О да, усещам отношението. :| Спокойно, знам си програмата. Видях темата, запитването на момчето и реших, като човек вече минал по този път, да изкажа моето мнение и впечатления. Просто се опитах да помогна.
purity
В началото бе словото

Мнение от purity »

Здравейте!
Аз съм 11клас в ПМГ паралелка информатика с английски език, но също така уча и матекатика като профил. Но математиката ми куца и не искам за напред да я уча, поне не усилено. Биологията ми е супер интересна. До преди време исках медицина да уча, но сега се колебая. Ще трябва и химия да уча, имам и матура по БЕЛ и 2-ра матура по английски мислех да е за да не си намаля успеха по химия и биология.
Друг предмет, който много ми харесва е английския. Но с английски може даскал да стана или преводач, то и преводачи особено по английски много станаха. Даскала по английски вика европеистиката хубава специалност била, тука различни мнения прочетох и съвсем се обърках. Иначе знам 3 езика - български, английски, турски и малко немски, но с него не мога да боравя добре все още. Мисля география и английски да уча но не знам каква специалност да си избера.
Чудех се дали можета да ме посъветвате какво свързано с биология или английски да си избера, какво може да работя след това, долу-горе какво възнаграждение да очаквам от професията. Не ми се ще да уча толкова и после да взимам заплата, с която едвам да вържа двата края.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Ми ей я къде е турция малко на юг, там не са ли по-добре? А и с английски можеш да отидеш навсякъде другаде, всъщност май само руски ти остава и наситина можеш да отидеш навсякъде където си поискаш!!! Какво по дяволите ще правиш в България?!?!?!

Един език да знаех освен български, веднага хващам пътя !!! Нямам познати които да знаят език и да учат в БГ... Кой учил немски е в Германия, кой учил английски е в Англия или където си поиска...

Приема обикновенно е само по диплома и сертификата за съответния език. То не че и тук не стана същата излагация, чак се чудя за какво държа изпит, като не мога да се боря с вашите подарени оценки и за капак и матурите са такива... Фащай се здраво за хубавата диплома, нищо че не знаеш нищо, важното е че друго пише в нея, а и че ти се отдават езиците, друго не ти трябва... Най-лошото образование в чужбина е по-добро от най-доброто у нас... Много жалко, но факт!!!

И не на последно място, там напрактика е безплатно... Почти навсякъде държавата те субсидира напълно и безвъзмездно!!! А тук са едни зверски цигании... Иначе уж по някога е много по-евтино, друг път не чак толкова, но в крайна сметка нямаш никакви начини за адекватно финансиране, освен ако не лежиш на чужд гръб или си решил да работиш, т.е. да не учиш...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Значи, след като си 11 клас имаш още една година, за да разбереш своето призвание. След година обучение ще разбереш това, което ти се учи. Най-важното е да следваш сърцето си, защото то знае отговора и също да не се влияеш от чужди мнения! Нека мине едната година и балът ти, след което разгледай какво ти предлага Университета като цяло и реши :) Успех!
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Я пак? В България можеш да следваш сърцето си?!

Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

purity написа:Здравейте!
Аз съм 11клас в ПМГ паралелка информатика с английски език, но също така уча и матекатика като профил. Но математиката ми куца и не искам за напред да я уча, поне не усилено. Биологията ми е супер интересна. До преди време исках медицина да уча, но сега се колебая. Ще трябва и химия да уча, имам и матура по БЕЛ и 2-ра матура по английски мислех да е за да не си намаля успеха по химия и биология.
Друг предмет, който много ми харесва е английския. Но с английски може даскал да стана или преводач, то и преводачи особено по английски много станаха. Даскала по английски вика европеистиката хубава специалност била, тука различни мнения прочетох и съвсем се обърках. Иначе знам 3 езика - български, английски, турски и малко немски, но с него не мога да боравя добре все още. Мисля география и английски да уча но не знам каква специалност да си избера.
Чудех се дали можета да ме посъветвате какво свързано с биология или английски да си избера, какво може да работя след това, долу-горе какво възнаграждение да очаквам от професията. Не ми се ще да уча толкова и после да взимам заплата, с която едвам да вържа двата края.

Туризъм и европеистика са добри варианти. За специалности с биология не мога да ти кажа, защото е доста "далеч" от мен.

За възнагражденията бих те посъветвал да не търсиш информация, защото е безкрайно субективно и зависи от много неща. Никой няма сигурно възнаграждение, каквото и да следва.

А възможностите да си преводач и учител също не са лоши. И в двете сфери може да се реализираш добре. Това са митове и легенди, че учителите не получават добри пари. В България все още има възможности за избор, но както каза айсбрейкър ... просто си прецени какво ти се учи и какво ще ти е на душа. Пари има навсякъде, въпросът е човек да се чувства добре, докато ги изкарва.

The names of the future are stamping of impatience.
purity
В началото бе словото

Мнение от purity »

Благодаря много за отговорите!
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

FMI написа:Ми ей я къде е турция малко на юг, там не са ли по-добре? А и с английски можеш да отидеш навсякъде другаде, всъщност май само руски ти остава и наситина можеш да отидеш навсякъде където си поискаш!!! Какво по дяволите ще правиш в България?!?!?!

Един език да знаех освен български, веднага хващам пътя !!! Нямам познати които да знаят език и да учат в БГ... Кой учил немски е в Германия, кой учил английски е в Англия или където си поиска...
Абе ФМИ, стига си писал подобни глупости. Като толкова не ти харесва тук, научи език и се махай...к'во само се оплакваш...
Аз пък нямам такива проблеми и съм изключително доволен от избора си да остана в България и да уча в Исторически факултет.
purityм, екологията е супер яка специалност и ти дава доста възможности за развитие после (ако е важно това за теб). Предполагам и че би ти била доста интересна, щом те кефи биологията.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Айде да си говорим пак, когато се реализираш тук с тази специалност?

mi__gr
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от mi__gr »

Здравейте :) Присъединявам се към клуба на обърканите бъдещи кандидат-студенти :) Много ми се иска да попитам дали в Университета има бакалавърска програма, в която да се учат успоредно 2 езика(1 със сигурност английски, а втори не съм решила).Чувала съм, че в ПУ или специалност приложна лингвистика, но не знам за СУ.Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете да си изясня въпроса. Благодаря предварително :)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

mi__gr, по принцип всяка филология в СУ предлага възможност за изучаване на втори, че и трети език. Да, обаче тук вече се намесва факторът доколко се учи този втори или трети език. Ако в училище си учила втори език, в университета положението е сходно. Вторият език е горе-долу за пълнеж и колкото да хванеш нещо там. Но пък за специалност, в която да се учат два езика успоредно и на еднакво ниво, не съм чувала. Може и да има, ама... знам ли.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Re: Какво да уча - съвети?ои

Мнение от Deschain »

mi__gr, в Минало и съвремие на Югоизточна Европа се учат два езика едновременно - един западен (по избор) и един балкански (по избор - сръбски, гръцки или турски), от 3-ти курс започваш да учиш и втори балкански език.:)
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”