Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
-
gabi..gabi
- В началото бе словото
Re: Олимпиадата по български език и литература
И аз съм една от тези 120 души 
Доколкото разбрах, ще ни откарат в някаква хуманитарна гимназия за финалния кръг. Във времето, докато ние се бъхтим над темите, учителите ще бъдат разведени из града да поогледат, така пишеше в писмото. Да се надявам да е Вазов, много ми се пише върху поезията му, интерпретираща разочароващите процеси в следосвобожденската действителност, напоследък съм се вманиачил на тази тема и събирам всевъзможни материали по нея. И Ботев няма да е зле, даже ще е супер, ако се падне той в някой от трите варианта за разработки. Късмет в неделя,
.
Искам да те питам още нещо, Йовков. Според моите груби сметки и онова, което беше казал за близо 60-те отхвърлени... Да разбирам ли, че около 90 души се явяват на национален кръг? Тоест доста под лимита?
Питам не за друго, ами защото ми се иска да не се чувствам така, сякаш съм отнела нечия възможност да се изяви, ако се откажа да ходя на третия кръг... Просто съвпада с една друга олимпиада, на която съм класирана, и аз бих предпочела нея. До последно се надявах, че от Министерството ще си приберат вересиите и ще има начин да се явя и на трите олимпиади, но не би. Явно трябва да избирам.
И така, нали не съм чудовище?
(=Нали са 90 души?)
Питам не за друго, ами защото ми се иска да не се чувствам така, сякаш съм отнела нечия възможност да се изяви, ако се откажа да ходя на третия кръг... Просто съвпада с една друга олимпиада, на която съм класирана, и аз бих предпочела нея. До последно се надявах, че от Министерството ще си приберат вересиите и ще има начин да се явя и на трите олимпиади, но не би. Явно трябва да избирам.
И така, нали не съм чудовище?
- aviska_
- В началото бе словото
Добре че имам над 5.50, иначе щях мнооооооооооого да се шашна...аз тез' дни се готвя ( ако препрочитането на темите се брои) и изобщо нямам идея какво искам да пиша...НО повече от едното четене - Тц, не мисля да правя! А падне ли се Вазов пишете ме застреляна - даже не съм го поглеждала...последните години
Та желаещи за БезистенЪ ('айде, хора!
)
Та желаещи за БезистенЪ ('айде, хора!
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
Ама вие, професионално интересуващите се от предмета български език и литература, сте странни птици... Четене на теми... Събиране на материали... Никога не съм вярвала, че това е идеята. Потискате ме
Отидете с момичето на БезистенЪ, че още повече ще ме потиснете!
Отидете с момичето на БезистенЪ, че още повече ще ме потиснете!
Онези, които ще ходят на националния, са малко над сто. Това забелязах в писмото от МОН.
Супер! Не са 120. (20 си е множко
) Така че не съм чудовище. Най-обикновено малко елфче.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ, да ви се паднат теми, които да отключат творческото ви въображение!
УСПЕХ НА ВСИЧКИ, да ви се паднат теми, които да отключат творческото ви въображение!
Аз искрено се надявам да се падне тема за следосвобожденската действителност в поезията на Вазов, защото това го знам много добре и мога да пиша страници и страници. Ще се радвам и ако се паднат Ботев, Далчев или Славейков.
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Е айде да не е пак Вазов,че ми е скучен до болка.Иначе за другите не е толкова проблем,но той точно.....
Не че не го уважавам за творчеството му,но просто никак не ме вдъхновява
Е, дано ако е нещо ново, поне да е приятно за писане, аз съм добре подготвен върху Вазов и концепциите му за следосвобожденския период (а и от него знам разни цитати), но няма да се разсърдя и на Ботев (от когото помня най-много цитати впрочем), Далчев или Смирненски.
- aviska_
- В началото бе словото
..всички разбрахме
А аз официално се отказвам от вас
Никой не му се ходи на хубаво място в събота вечерта...Какво, да не мислите да преговаряте теми
?!?
"и поглед вечно устремен
- Rebellion
- В началото бе словото
Не,не мисля да чета,но имам намерение да се наспя хубаво(колко странно,нали).Освен това не мисля че идеята за кръчме преди олимпиада е особено сполучлива,все едно ще имаме адски много време или пък в София няма по-заслужаващи си места.Но "Разни хора,разни идеали"
(не че искам да се падне де )
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Преди олимпиадата ходих на бар, гледах за майтап един мач и после в стаята си говорехме доста време с другарчето. Опитах се да спя, но не би - при емоциите покрай предстоящия ден нямаше никакъв шанс. Ако вие можете да заспите - браво на вас, в противен случай кафе-две на сутринта оправят ситуацията. Не следва естествено да пиете алкохол (и аз не съм) вечерта, но не се пренавивайте с военен режим - подходете освободено.Rebellion написа:Освен това не мисля че идеята за кръчме преди олимпиада е особено сполучлива
---
Какво ли си е помислил инспекторът ни по литература: вечерта с един приятел-олимпиец си тръгваме малко след началото на официалната вечеря и естествено към девет той не ни намира в стаята. Сутринта пък излизаме на закуска по-рано и той пак не ни открива. Вижда ни в ресторанта на хотела с два кена досущ като бирени (в действителност кафе), а после в рейса приятелчето намери една празна бутилка от мастика и я размаха гордо пред учителите...
Бъркаш - казвам го не защото идвате именно в моя град. Помисли защо хората предприемат пътувания до нови места.Rebellion написа: или пък в София няма по-заслужаващи си места.
- Rebellion
- В началото бе словото
Виж сега,никой не говори за военен режим.Въпроса е там че всеки си познава организма,силите и т.н. Едва ли ще му ударя здрав сън,но разчитам на поне 1-2 часа,защото наливането с кафе не ми понася особено.Освен това не разбирам какъв толкова е проблема,ние ще сме в Пловдив една вечер,а не адски много време през което да няма какво да се прави.Иначе в никакъв случай не подценявам града,напротив.Но просто човек ако е отишъл за кефа естествено,че ще си го направи.Мое мнение,всеки сам си преценява

- aviska_
- В началото бе словото
pink floyd написа: подходете освободено.
A и никога не съм възприемала идеята, че "работа" трябва да е строго различно от "приятно прекарване". Не отивам само заради кефа..но защо пък не
Това прерасна с мини личен спор. Ще се радвам всички да изкараме добре, кой както го възприема. За жалост си нямам "другарче по стая" -> именно заради това си търся компания. Засега (отново за жалост) безуспешно... Надявам се, че на място ще мога да намеря някой "от моята порода" . . .

"и поглед вечно устремен