КСК- История 2010/ 2011
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Deska
- В началото бе словото
- Специалност: отказала се Украинистка:)
Re: КСК- История 2010/ 2011
не... неее....теглете Средновековие ! 
There is nothing permanent except change...
-
lacuna_coil
- Писаружяк
В такъв случай трябваше Биляна (sonrisa) отново да се запише за предварителния изпит. Затова пък до 21 май е крайният срок за подаване на документите за редовната сесия.
(P.s. Да, бе, представете си пак 2 теми от Средновековие. Тогава най-добре да затворят СУ.
)
(P.s. Да, бе, представете си пак 2 теми от Средновековие. Тогава най-добре да затворят СУ.
- VelinaShine
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
За какво да го затварят - по-скоро ще е подарък за нас, тъй като сме последните с писане на теми
Бива да ни зарадват със Средновековие,а ?
Бива да ни зарадват със Средновековие,а ?
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
От средновековие печелят тези, които не са добре подготвени или им е трудно да учат като цяло, защото Средновековие е най-трудния раздел.Тези, които са учили, ще спечелят от максимално трудни теми, защото така ще има много скъсани и тези, които не са учили добре (масата)ще бъдат "аут от играта".
Аз така исках да се падне Възраждане или Нова история, точно заради това, въпреки, че Средновековие ми беше най-силния раздел
Аз така исках да се падне Възраждане или Нова история, точно заради това, въпреки, че Средновековие ми беше най-силния раздел
- Deska
- В началото бе словото
- Специалност: отказала се Украинистка:)
междудругото ересите трябва ли да бъдат споменати ? богомилите се споменават при цар Петър, но за другите има отделна тема 
There is nothing permanent except change...
- _sonrisa_
- Флъдзила
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
To за богомилите има и при Борил 
Ако имаш отделна тема за ересите и тн си я прочети информативно - в другите теми може да ги споменеш просто в едно - две изречения, че са се появили, че е имало/ нямало гонения срещу тях и стига толкова
Иначе по-подробничко ( в един абзац) трябва да напишеш за събора против богомилите и Бориловия синодик от 1211 г. в първата част от темата за Иван Асен II ( т.е. при управлението на Борил)
Ако имаш отделна тема за ересите и тн си я прочети информативно - в другите теми може да ги споменеш просто в едно - две изречения, че са се появили, че е имало/ нямало гонения срещу тях и стига толкова
Иначе по-подробничко ( в един абзац) трябва да напишеш за събора против богомилите и Бориловия синодик от 1211 г. в първата част от темата за Иван Асен II ( т.е. при управлението на Борил)
- deliriummm
- Пишете, о, братя
- Курс: първи
Възможно ли е да се падне такава тема-"Социално-икономическо развитие на българските земи през 18-и и 19-и век"
Learn to take life as it comes at you... to make each day count!
- _sonrisa_
- Флъдзила
По спомен аз имах тема, гласяща " Обществено-икономическо развитие на Княжество България"deliriummm написа:Възможно ли е да се падне такава тема-"Социално-икономическо развитие на българските земи през 18-и и 19-и век"
Такава формулировка като твоята е малко вероятна, най-малкото защото не е ясно точно какво се има предвид под "българските земи" - прекалено общо звучи, а това изглежда неподходящо за изпит, при положение, че българските земи в този период са имали различен статус
- deliriummm
- Пишете, о, братя
В книжката на Каймаканова(зелената)така е формулирана първата точка от темата за Ранно българско възраждане и след това е Зараждане на българска национална идеология.И си мислех че като тема може да ни дадът или едната или другата,тъй като при контролните теми гледах,че се е падала тема само за Паисий и Софроний.
- _sonrisa_
- Флъдзила
Първата част от Ранното възраждане.. - тогава нем, това са ти няколко странички само и представлява по-скоро нещо като въведенеи в темата, както аз ги наричам " общи приказки". Така че ако ще е Ранно възраждане, ще са Паисий и Софроний- както беше и миналогодишната контролна тема 
- deliriummm
- Пишете, о, братя
Мерси много..то и аз така си мислех
А според теб дали ще има тема за възрожденската култура..дано не ,защото честно казано тя ми е най-гадна и скучна....
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Теми като култура или социално-икономическо развитие на България за даден прериод не са се падали и няма да се паднат. Поледнете си конспекта.
Дори в темата "Църква и култура през XV-XVII в. Българските земи в контактната зона между християнството и исляма. Църковна организация и манастирска мрежа. Книжовните средища, изкуството, народната култура" акцентът пада не върху културата, а върху църквата, а в "Ранно българско възраждане. Същност, съдържание и хронологически граници на възрожденската епоха. Фактори на Българското възраждане. Нови явления и тенденции в развитието на аграрните отношения в българските земи през XVIII и началото на XIX в. Подем на градското стопанство (занаяти, търговия, наченки на манифактурното производство). Социални промени в българското възрожденско общество. Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански - живот, дело, последователи" акцентът е върху Паисий и Софроний и затова обикновено дават темата само върху тях.
В темата "Изграждане на новобългарската просвета и на възрожденската култура
Движение за новобългарска просвета - предпоставки, основни етапи, дейци. Българската възрожденска култура - предпоставки за развитие; периодичен печат; наука; нови явления и тенденции в областта на литературата, изкуството, архитектурата, художествените занаяти; по-ярки възрожденски творци" културата също е по-второстепенният елемент. Дори като се падна миналата година тази тема, културата беше напълно изключена и се пишеше само за образованието.
Дори в темата "Църква и култура през XV-XVII в. Българските земи в контактната зона между християнството и исляма. Църковна организация и манастирска мрежа. Книжовните средища, изкуството, народната култура" акцентът пада не върху културата, а върху църквата, а в "Ранно българско възраждане. Същност, съдържание и хронологически граници на възрожденската епоха. Фактори на Българското възраждане. Нови явления и тенденции в развитието на аграрните отношения в българските земи през XVIII и началото на XIX в. Подем на градското стопанство (занаяти, търговия, наченки на манифактурното производство). Социални промени в българското възрожденско общество. Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански - живот, дело, последователи" акцентът е върху Паисий и Софроний и затова обикновено дават темата само върху тях.
В темата "Изграждане на новобългарската просвета и на възрожденската култура
Движение за новобългарска просвета - предпоставки, основни етапи, дейци. Българската възрожденска култура - предпоставки за развитие; периодичен печат; наука; нови явления и тенденции в областта на литературата, изкуството, архитектурата, художествените занаяти; по-ярки възрожденски творци" културата също е по-второстепенният елемент. Дори като се падна миналата година тази тема, културата беше напълно изключена и се пишеше само за образованието.
- deliriummm
- Пишете, о, братя
Ясно...Благодаря за отделения труд 
- _sonrisa_
- Флъдзила
Темата "Религия и култура 15-17 век" ( "общество"-то от тая тема е само за УНСС) не се е падала последните 20 години, НО! миналата година беше сложена в изпитните билети! Още повече, че, може би не знаете, но частните учители също си сверяват часовниците с тези от СУ, и миналата година имаше специална лекция-дискусия за тях Точно и Само на Тази тема ( вече не помня кой беше лекторът от СУ, знам само, че беше жена) На лекцията се е говорело именно за същностния характер на тази тема и колко е важна тя не само от историческа гледна точка. Като още едно доказателство, че преподавателите от историческия факултет започват да обръщат специално внимание на кулутурното развитие на българското общество, е и темата, която се падна като последен въпрос на миналогодишния национален кръг на олимпиадата.
Така че ви препоръчвам да не подценявате тази тема, въпреки че ( повярвайте ми знам ) не е от най- приятните за учене. И то според мен по една причина- не че не е готина да си я четеш, но пък е толкова размита по отношение на структура, че просто почти няма за какво да се хванеш, за да запомниш коя точка след коя беше
Така че ви препоръчвам да не подценявате тази тема, въпреки че ( повярвайте ми знам ) не е от най- приятните за учене. И то според мен по една причина- не че не е готина да си я четеш, но пък е толкова размита по отношение на структура, че просто почти няма за какво да се хванеш, за да запомниш коя точка след коя беше