2-ри курс Право (2009-2010)
Re: 2-ри курс Право (2009-2010)
Скорпион, по принцип би трябвало да си прав за фикцията, защото така го пише напр. в М.П. Аз обаче не мога да разбера какво точно се фингира. По-скоро, както пише Таджер, става въпрос за висящо състояние, т.е. незавършен ФС, което обаче някак си не се вмества в дадените отговори. Още повече, че Русчев имаше особено мнение по въпроса. Почти съм сигурен, че отричаше характера на фикция на конкретната норма.
Второ, за оборимите презумпции. Оборимите презумпции урежда правно положение, въвеждат някакъв ЮФ, т.е. би трябвало да са част от материалното право, а не от процесуалното, което урежда процедурата и реда по защита на дадено право. Те явно имат голяма връзка по отношение на самият процес, но според мен това не значи, че са част от процесуалното право. Още повече, че напр. оборимите презумпции са въведени чрез ЗЗД, който е материалноправен източник, а не процесуален, въпреки че последното не е сигурен критерий. Според мен е А.
Второ, за оборимите презумпции. Оборимите презумпции урежда правно положение, въвеждат някакъв ЮФ, т.е. би трябвало да са част от материалното право, а не от процесуалното, което урежда процедурата и реда по защита на дадено право. Те явно имат голяма връзка по отношение на самият процес, но според мен това не значи, че са част от процесуалното право. Още повече, че напр. оборимите презумпции са въведени чрез ЗЗД, който е материалноправен източник, а не процесуален, въпреки че последното не е сигурен критерий. Според мен е А.
Утре пак ще има извънредна лекция по ГП- от 9:00 до 13:00 в 272- това остава ли си така? Не видях нито бележка в университета, нито обявление в сайта....значи ли това, че остава? 
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
За фикцията - това е единственият вероятно правилен отговор от изброените. И аз не смятам, че има фикция, но другите опции са съвсем абсурдни.kapac написа:Скорпион, по принцип би трябвало да си прав за фикцията, защото така го пише напр. в М.П. Аз обаче не мога да разбера какво точно се фингира. По-скоро, както пише Таджер, става въпрос за висящо състояние, т.е. незавършен ФС, което обаче някак си не се вмества в дадените отговори. Още повече, че Русчев имаше особено мнение по въпроса. Почти съм сигурен, че отричаше характера на фикция на конкретната норма.
Относно оборимите презумпции - пак не си прав, но няма да си играя да обяснявам защо.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
При положение, че си най-големият спамер тук, това прозвуча малко странно. Успех на изпита и адвокатската практика 
- Bushmen
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Ами мисля си, че презумпциите са по принцип с процесуалноправно значение - всеки се смята за невинен до доказване на противното, актовете за гражданско състояние се смятат за действителни до доказване на противното. Къде пък това доказване? - ами в само в съда може да се оборят презумпциите
Всъщност, без да го приемаш като заяждане, според мен ти не си прав и ще си поиграя да ти обясня защо. По мое мнение верният отговор е, че това е диспозитивна норма с процесуален характер.Scorpion написа: Относно оборимите презумпции - пак не си прав, но няма да си играя да обяснявам защо.
Обяснението е следното:
диспозитивна е, защото създава материално-правни права и задължения "в случай, че не е уговорено друго" или както там е формулирано.
има процесуален характер, защото урежда тежестта за доказване.
Колкото до примера с невинен до доказване на противното отново се вижда, че става дума за материално-правно положение - невинен.
Процесуална норма е, че всеки трябва да докаже фактите, от които черпи права.
На другия въпрос моят отговор е - г), само че самия отговор е сбъркан - става дума за чл. 1 ЗЛС, а не за ЗН
Обяснението
презумпция не е - нито оборима, нито необорима
не е и фикция
Последно промяна от centara на 28 Май 2010, 23:18, променено общо 1 път.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Твърдиш, че норма, която определя разпределението на доказателствената тежест, може да бъде предмет на договорна свобода? 
Аз пък се учудвам, че ти се учудвашScorpion написа:Твърдиш, че норма, която определя разпределението на доказателствената тежест, може да бъде предмет на договорна свобода?
Я погледни чл. 70 ЗЗД
Чл. 70. Срокът се смята уговорен в полза на длъжника, ако не следва друго от волята на страните или от естеството на задължението.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Втори курс съм още. Приемам примера с чл. 70 ЗЗД, но считам, че не следва диспозитивният характер да се абсолютизира като белег на всички оборими презумпции.
По принцип е така. Но ставаше въпрос за верния отговор на конкретен въпрос, който е доста куцо зададен, но нейсе. Я се разрови из процесуалните закони и виж колко презумпции ще откриешScorpion написа:.... но считам, че не следва диспозитивният характер да се абсолютизира като белег на всички оборими презумпции.
- aahz
- Пишете, о, братя
Хммм, защо пък аз си мисля, че специално тази норма от ЗН е фикция? Все пак към един юридически факт се привързани последиците на друг юридически факт, което си е учебникарска дефиниция за фикция. А и ако ще е изключение от правилата на ЗЛС, то ще е от разпоредбата на чл. 1, а не чл. 13.
За оборимите презумпции - дам, могат да бъдат диспозитивни, но редом с това могат да бъдат и императивни (например чл. 135, ал.2 пак от ЗЗД), а тъй като се търси обща дефиниция според мен верният отговор е, че са процесуални норми.
За оборимите презумпции - дам, могат да бъдат диспозитивни, но редом с това могат да бъдат и императивни (например чл. 135, ал.2 пак от ЗЗД), а тъй като се търси обща дефиниция според мен верният отговор е, че са процесуални норми.
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Относно първия въпрос мисля че в учебника на Павлова беше дадено като фикция, а и май доста хора така го приемат. Всъщност май е отговор г) - изключение от правилото на чл. 1 ЗН, а именно че кръгът на наследниците се определя към момента на откриване на наследството.kapac написа:Отново си прав
5. Чл. 2, ал. 1, от Закона за наследството "Не може да наследява нито по закон, нито по завещание:
а) който не е заченат при откриване на наследството"
урежда
а) оборима презумпция
б) фикция
в) необорима презумпция
г) изключение от правилото на чл.1 от Закона за наследството
10. Оборимите презумпции:
а) са норми на материалното гражданско право
б) са норми на гражданското процесуално право
в) особени диспозитивни норми с
процесуален характер
г) са несамосотятелни правни норми
Тук ?
По втория въпрос съм сигурна, че оборимите резумпции са норми на гражданското процесуално право, те са адресирани до правоприлагащия орган, например: чл.42, ал. 5 ЗЗД "Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното" - тя посочва какво следва да бъде поведението на съда, какво следва да приеме той, ако заинтересованата страна не докаже, това което твърди, в случая, че е действал невиновно.
Don't think about the problem, think about the decision...
(...)
Получих отговор на въпроса си, прощавайте за спама.
Получих отговор на въпроса си, прощавайте за спама.
Искам и аз да вметна нещо друго. Според мен нормата от чл. 70 не нито диспозитивна, нито оборима презумпция. Структурата на правната норма е следната:
хипотеза: ако не следва друго от волята на страните или от естеството на задължението;
диспозиция: срокът се смята уговорен в полза на длъжника;
Не виждам къде тук имате възможност да се отклонявате от диспозитива на нормата. Това, че има възможност страните да уговорят срока по свое усмотрение, е съдържание на съвсем друга норма, но определено не е нито хипотеза, нито диспозиция на посочената. Според мен смесвате двете норми, които могат да се изведат от разпоредбата. Втората ще гласи:
хипотеза: ако страните сключват договор;
диспозиция: те могат да определят свободно срока на задължението;
Тоест презумпцията си е необорима.Още повече, че тя няма нищо общо производството, което е характерно за оборимите презумпции. Относно диспозитивния и характер можем да направим една логическа съпоставка между "диспозитивна" и "необорима". Поне според мен няма как да съществуват заедно и така н. диспозитивна необорима презумпция да има възможност и смисъл да съществува в такова състояние. Ако някой може да даде пример...
Относно процесуалния им характер. На практика всяка норма може да бъде сведена в ситуацията на процесуалното и приложение. Ако тръгнем по тази логика всяка норма касаеща унищожаемостта ще бъде норма на процесуалното право. Такава ще бъде по този път и чл.55: Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Поне за мен не са такива.
Определено е ясно защо се наричат "процесуални презумпции", но това че имат значение в процеса не значи че са задължително норми на процесуалното право. Все пак трябва да искаме мнението на Русчев, защото все пак той го е мъдрил този въпрос.
хипотеза: ако не следва друго от волята на страните или от естеството на задължението;
диспозиция: срокът се смята уговорен в полза на длъжника;
Не виждам къде тук имате възможност да се отклонявате от диспозитива на нормата. Това, че има възможност страните да уговорят срока по свое усмотрение, е съдържание на съвсем друга норма, но определено не е нито хипотеза, нито диспозиция на посочената. Според мен смесвате двете норми, които могат да се изведат от разпоредбата. Втората ще гласи:
хипотеза: ако страните сключват договор;
диспозиция: те могат да определят свободно срока на задължението;
Тоест презумпцията си е необорима.Още повече, че тя няма нищо общо производството, което е характерно за оборимите презумпции. Относно диспозитивния и характер можем да направим една логическа съпоставка между "диспозитивна" и "необорима". Поне според мен няма как да съществуват заедно и така н. диспозитивна необорима презумпция да има възможност и смисъл да съществува в такова състояние. Ако някой може да даде пример...
Относно процесуалния им характер. На практика всяка норма може да бъде сведена в ситуацията на процесуалното и приложение. Ако тръгнем по тази логика всяка норма касаеща унищожаемостта ще бъде норма на процесуалното право. Такава ще бъде по този път и чл.55: Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Поне за мен не са такива.
Определено е ясно защо се наричат "процесуални презумпции", но това че имат значение в процеса не значи че са задължително норми на процесуалното право. Все пак трябва да искаме мнението на Русчев, защото все пак той го е мъдрил този въпрос.