Биология - КСК - 2007

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

antpanic написа:begemot_ nqma li da ni nadyha6 ne6to za MB....kaji sega si ni padnal kak e...s kakvo po-to4no smqta6 da se zanimava6 kato zavyr6i6...ima li gotini kolegi...za6to MB a ne BT ( na tova nikoi ne iska da mi otgovori :( )....
аз възнамерявам да кандидатствам за магистратура в чужбина, uk или usa, защото искам да се занимавам с научна работа, а там е меката на модерните биологични науки. интересите ми се въртят около биохимия, молекулярна генетика, молекулярна клетъчна биология, молекулярна невроимуноендокринология - клетъчна сигнализация и т.н. естествено най-интересна ми е биологията на развитието -молекулните механизми на клетъчната диференциация и сигнализацията. обаче в практиката предпочитам да се занимавам с ракови клетки, тоест генетика, биохимия, физиология на раковите клетки. другата ми страст - невробиологията, май ще си остане само личен интерес.
молекулярната биология обхваща всякакви курсове, част от които мен ако питате - безмислени. интересните неща идват 3ти и 4ти курс, като най-важното е сами да си четете каквото ви интересува - публикации, английски учебници и т.н. по сериозните предмети като биохимия, генетика, ензимология и т.н. няма български учебници, а караме по тези които се четат в целия свят. можеш да погледнеш на сайта ми съм качила само по няколко предмета (от 2-3 курс).

за колегите - аз бях приятно изненадана и съм изключително доволна от курса си /е, винаги има малки изключения/; общо взето ходя в БФ не заради лекциите а заради упражненията (които са задължителни, имаме заверки :!: , така че ще сте ангажирани през седмицата) и за да се видя с колегите :) в групи сме от по около 10 души и аз много си харесвам групата, разбирам се чудесно с всички и си помагаме - разменяме лекции, протоколи, помагаме си на изпити; излизаме понякога заено и т.н. смея да твърдя че намерих много приятели. биотехнолозите не ги познавам всичките, но тези, които познавам са много свестни хора също.
преподавателите: има чудесни преподаватели , но за съжаление има и такива които не се харесват особено на студентите... същото се отнся и за асистените.
материалната база е супер зле, няма какво да се заблуждаваме, което е много дразнещо.
защо мб, а не бт - не зная, зависи от интересите ти. на 100 места съм казала, че според мен едното е по-научно ориентирано, а другото - по-практически, макар че нещата са заменяеми. така или иначе само с бакалавър за никъде не си ако ще се занимаваш с наука, много е важна магистратурата. 2те специалности могат да запишат сходни магистратури, само че с молекулярна биология ще си по-подготвен в някои области, понеже учим повече неща( включително повече глупости - общобиологичните дисциплини например на мен са ми излишни - зоологии, ботаники и т.н. (те и биотехнолозите ги минават ама съвсем повърхностно)).
съветвам всички преди да изберат специалности ВИЖТЕ УЧЕБНИТЕ ПЛАНОВЕ!!!!!!там пише всичко кой семестър какво се учи.

не знам колко добра подготовка дава бф на фона на чуждите унивеситети (останалите български е ясно че няма място за сравнение), но като погледнах например GRE материала който фигурира го учим, значи имаме необходимото ниво (е, поне тези които четат сериозно). теоретично сме добре, но практиката много куца поради липса на необходимото оборудване това е положението
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
micalenio
В началото бе словото

Мнение от micalenio »

мисля че всякакъв спор относно МУ и су е безсмислен, , всички знаем че су си е дълбоката резерва за всички дет кандидатстват с биология.така,че скъпи ми колеги и колежжки от су,успокойте малко страстите и комплексираните си душици!
P.S всички,които ще кандидатстват в МУ-надявам се да се видим септември
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

вие тъпи ли сте? който не иска да учи биология да НЕ кандидатства биология? какъв резервен вариянт? какъв е смисъла да те приемат нещо което не искаш? пишете само едно желание медицина и това е!!!

и не мога да разбера защо във форума на СУ въобще се обсъжда МУ!!!

Изображение
Аватар
justnik
В началото бе словото
Специалност: Биотехнологии
Курс: втори

Мнение от justnik »

учебните планове не се отварят в сайта...
Имах страхотна леля, която казваше, че ако прекалено дълго гледаш красиво момиче, се вцепеняваш. От части беше права...
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да няма ги в сайта. трябва да се видят от библиотеката на факултета.

Изображение
Аватар
simona_baby
От дъжд на вятър

Мнение от simona_baby »

begemot_ написа:да няма ги в сайта. трябва да се видят от библиотеката на факултета.
Библиотеката на факултета има ли сайт?ако има напиши го моля те :)
Не е лесно да успееш в живота,но кой е казал,че трябва да ти е лесно?
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

не не :) хахаха. шегуваш ли се. нищо няма сайт.
отиваш във факултета влизаш в библиотеката и искаш учебен план

Изображение
kacana
В началото бе словото

Мнение от kacana »

Traqn`` написа:begemot_
почнхме да се кълнем а :)

prokazaa за медицина или стоматология си :) щото ако си за медицина не си ми конкуренция :)
Не забравяи за фармацията.
Hallowed are the ori.
The power and the greatness of the Ori cannot be denied.
Аватар
antpanic
В началото бе словото

Мнение от antpanic »

begemot_ mersi za infoto....dokolkoto razbiram mai e po-dobre ne samo da si zavyr6i6 magistraturata v 4ujbina ami i da ostane6 da raboti6 tam ....v bg ako izob6to ima pari za nau4na rabota to te idvat pak ot 4ujdestranni investicii mi se struva...."eto vi pari da ni izmislite edi kvo si 6toto ste umni pyk nie 6te si go patentovame" :D ....po-prakti4eskoto sqka6 men li4no me vle4e pove4e noooo......ima vreme da go izmislq ;)
And as the walls come down and
As I look in your eyes
My fear begins to fade
Recalling all of the times
I have died
and will die.
It's all right.
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

не е точно така и в бг можеш да си работиш може да се кандидатства за финансиране по различни проекти phare разни други на ЕС сега фонда за научи изледвания за какво е. не е невъзможно да се работи в българия но хората ги мързи и само пищят че са им ниски заплатите. ами като не правят нищо по цял ден какво искат... обаче има институти, в които наистина се работи, всичко си зависи
ето сега например центъра по молекулна медицина към майчин дом си беше кандидатствал по програма, дадоха им пари, купиха си оборудване и си работят хората. това е положението. да чакаш висока държавна заплата е все едно да чакаш от умрял писмо. всъщност всички читави институти и в чужбина се самофинансират, имат си спонсори и т.н., не са държавни

Изображение
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

Аntpanic, може ли да пишеш на кирилица.
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.
Изображение
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

Честно ви казвам,знам че не съм направил нищо на тоя изпит и въпреки всичко се притеснявам :D Не мога да си я махна тази мисъл от главата-Колко ли съм изкарал?Ами ако е над 4?Може би е 2-ка?Знам ли може и над 5 да е?Направо се побърквам :x Колкото по-малко дни остават до публикуването на резултатите,толкова по-бавно минава времето :evil: :evil: Не мога да се концентрирам в съществените неща в момента-учене,учене,учене... и т.н. :read2: :read2: :read2:
Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да бе голяма тъпотия са изпитите, и кск, и нормалните. трябва да ви кажа че причиняват необратими психически травми, а като влезеш просто ще видиш за каква глупост си си хабил нервите. трябва да се премахне тая практика даже хора на стари години са ми разправяли как сънуват че са на изпит - е кажете ми не е ли травма това.
споко don't worry be happy животът ти не зависи от това а и вие имате още 1 шанс!! (ние нямахме, мрън)

Изображение
Аватар
antpanic
В началото бе словото

Мнение от antpanic »

не виждам какъв е проблема с латиницата ама нали съм добричка.... :angel7: .....иначе това чакане е много изнервящо наистина и аз не мога да седна да уча като хората....най-тъпото е че даже не излизам ами ей така си седя над учебниците в нас и си мисля за 819713 други глупости ама не и за биология, което е още по-тъжно :(
And as the walls come down and
As I look in your eyes
My fear begins to fade
Recalling all of the times
I have died
and will die.
It's all right.
Аватар
fosilka
От дъжд на вятър

Мнение от fosilka »

Hedgehog_Kj написа:Честно ви казвам,знам че не съм направил нищо на тоя изпит и въпреки всичко се притеснявам :D Не мога да си я махна тази мисъл от главата-Колко ли съм изкарал?Ами ако е над 4?Може би е 2-ка?Знам ли може и над 5 да е?Направо се побърквам :x Колкото по-малко дни остават до публикуването на резултатите,толкова по-бавно минава времето :evil: :evil: Не мога да се концентрирам в съществените неща в момента-учене,учене,учене... и т.н. :read2: :read2: :read2:
:thumbright: И аз съм така :lol: Обаче вече взе да не ми пука колко ще имам :mrgreen:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”