Литература и история - подготовка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Литература и история - подготовка

Мнение от RA[sgB] »

Аз ако трябва да съм честен Вазов дори не ми е любимият български писател,въпреки че казах,че е номер едно...Българският писател,който е най-близко до моята същност е Йовков...този човек е имал най-забележителната душевност и само той и неговите разкази могат да ме накарат да стоя забоден в книгата с часове и да размишлявам :D
Аватар
Bushmen
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Горното е първото мнение, което се доближава до истинска литературна дискусия. Вие си продължихте да си говорите кой е по-добър писател на базата какво е правил на дела. Разберете - колкото и да ви е сложно с толкова пропаганда от Атака и компания -патриотизмът не води до литературни качества. Да това не значи, че Ботев и Вазов нямат и такива - особено Ботев, Вазов по-малко ( лично мнение). Но наистина е смешно да кажете Ботев е най-добрият български поет, защото е умрял геройски за родината. Жан Жак Русо се е прочул с няколко свои труда, един от които е насочен към отглеждането на децата. В него той дава "просвещенски" съвети противоположни на разбирането дотогава - децата не са ваша собственост, не ги бийте, възпитавайте ги като добри хора, образовайте ги и т.н. А самият той е имал 6-7 деца, всяко от които е дал в сиропиталище. Да звучи много лицемерно, но не влияе много над мнението за творбата ( която в случая не е и литературна). Този факт трябва да ви влияе зле на мнението за Русо като човек, но като философ имат значение само неговите трудове. Още по-силно се изразява това в художествената литература. Това е ФИКЦИЯ. Никой не иска от писателите да притежават нравствените качества и да извършват действията, за които говорят. Те могат да са страхливци, чревоугодници, егоисти, дезертьори, каквото искат. Но ако имат творчески гений, това не бива да бъде оспорвано. Замислям се аз кого мога да определя ако не като най-голям български писател/поет то поне като такъв, който за мен си е такъв. Може би е Яворов. Да ще кажете, че и той е бил патриот и дори е участвал 1903 във въстанията. Но след това напълно се е отрекъл от това. Станал е част от елита и е почнал да живее за собствените си удоволствия и страсти. А с отдаването на този житейски егоизъм и изглеждаща поне на пръв поглед деградация, поезията му според мен става по-добра. Така че нещата са доста по-сложни от "Точно битието на Ботев го издига над всички други поети и писатели! "
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Всичко,което казвам е според моето виждане! Твоето е друго и готово! Всеки е повлиян и се влияе от нещо и някой. Това води до едно определение, че никой не е обективен, всички сме субективни! Разберете го!
Аз лично от Атака не се влияя, даже са ми смешни!
Ако мислиш ще разбереш!
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

По този въпрос, който ти въведе - за обективността, която според мен не съществува, може да се говори много, ама много!
Тъй ти давам един пример и смятам ще разбереш смисъла!
Дори под хралупа да живее, дори да не вижда, дори да не чува, дори да не усеща вкус, дори да не усеща топлина, той пак ще бъде повлиян от влизащата в него храна и вода чрез системи в кръвта.
butterbutter
Пишете, о, братя
Курс: първи

Мнение от butterbutter »

Bushmen написа:Но наистина е смешно да кажете Ботев е най-добрият български поет, защото е умрял геройски за родината. "
Не сме казвали такова нещо. :D Всъщност сравнявахме Вазов и Ботев (доколкото това е възможно) и достигнахме до извода, че на всеки му допада различна творческа личност. Ние, ботевистите :lol: , харесваме Ботев, защото е еднакво силен на думи и дела. За Вазов - ок, той си е професионален писател. Но ти като че ли отричаш връзката творец-личност и казваш, че няма значение характера, действията, биографията и т.н. А те оказват влияние върху мислите и вдъхновението на човека (твореца).С други думи, има значение какъв човек е творецът. :) А за любимия ти поет Яворов - неговите творби от втория период илюстрират това, което казах - връзката между света на твореца и човека :)
Аватар
marrriq
Пишете, о, братя

Мнение от marrriq »

О, нито Вазов, нито Ботев са ми сред любимите автори, макар че харесвам ботевския темперамент, вероятно защото и аз съм доста "огнена" натура :) Но определено повече ме грабват Яворов и Вапцаров.
kaloyand
От дъжд на вятър

Мнение от kaloyand »

marrriq написа:О, нито Вазов, нито Ботев са ми сред любимите автори, макар че харесвам ботевския темперамент, вероятно защото и аз съм доста "огнена" натура :) Но определено повече ме грабват Яворов и Вапцаров.

аз също подкрепям мнението ти за Вапцаров-на мен той ми е любимият,а Яворов е човек с много лабилна психика.Иначе Йовков е човекът,чиито разкази могат да те отнесат в друг свят,да те накарат да се замислиш над толкова много неща.Именно поради това той е номер 1 сред бългаските автори
Право,3 курс,13гр
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

Абе какво става с резултатите? :О
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Amberglow написа:Абе какво става с резултатите? :О
Да бе, тва верно на гавра мяза вече ..... :evil:
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

Спокич така правят винаги-журналситите чакахме 16 дена,сиаторията и те толкзо..Обикновенно сле дпразник ги псукат-не се надявайте днес да излязат все пак е 25 :lol: :wink:
Може би до ден,два ще ги имаме-въпроса не е в това кога ще излязат,а какви ще са :mrgreen:
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
Inchetoo
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Inchetoo »

Излязоха резултатите. :bounce: :compress:

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА - ПРЕДВАРИТЕЛЕН ИЗПИТ
Оценка 5.00
по-висока оценка 64 ( 4.1 %)
равна оценка 38 ( 2.4 %)
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

3,50
102 момчета пред мен
25 с равна оценка
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

4.50 с тази грешка за Дебелянов, без нея щеше да е 5.25 - 5.50.

За общо 3 часа учене сериозно е добре, другото отмина в четене отгоре-отгоре.
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Аха, а аз с нито един час сериозно учене, пък изкарах 3.50!

Сериозно, несериозни са подобни изказвания как не сте въобще учили, то си се вижда в крайна сметка кой колко е учил!
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

Фениксе, сериозно ти го казвам това. Супер ми е смешно как по история винаги си давам зор, а в УНСС на нея изкарах най-малко, а тук разликата ми е от 0.25 стотни.

Може би защото литературата ми е в кръвта и пиша - не ми е нужно толкова учене /затова съм и сериозен като ти го казвам това, може да питаш колежката WickedWitches ако не вярваш/. : )
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”