p.S. За книжките от СУ знам и ги имам,питам само за тази граматика
Подготовка за изпита по Английски език
- slvn
- В началото бе словото
Re: Подготовка за изпита по Английски език
Ако не греша, в препоръчителната литература за изпита на страницата на СУ беше дадена синята граматика на Murphy... Някой,който е ходил на изпит или просто е наясно, ще ми каже ли дали наистина е с такава трудност изпита?
Защото на мен много не ми се вярва...Английският ми е 2ри език,но тая граматика я минахме в 9ти клас...
Imfuckinpossible is nothing... =]
- Korelov
- В началото бе словото
Ами не едва ли граматиката ще ти е достатъчна дори и перфектно да я знаеш! Трябва да знаеш как да пишеш есета перфектно (има 2 книжки за есета препоръчани от СУ). На диктовката трябва да имаш супер остър слух и да си на ти с британския акцент. Да не говорим, че речника ти трябва да е адски богат минимум 10 000 думи трябва да знаеш, за да можеш да се справиш + collocations-ите, трябва да знаеш почти всички( и за там мога да ти препоръчам няколко книги едната е скъпа около 80 лева на Oxford Collocation, a другата е на мойта преподавателка доц.Д-р Анна Павлова-речник на collocations-ите). Отделно стои въпроса, че трябва да разбираш езика когато го слушаш и когато четеш текстове, което означава много гледане на Телевизия и четене на книги. Ако с дотук изброените неща си на "ти" считай се за подготвена за изпита по АЕ, ако ли пък не започвай да се подготвяш много здраво, аз вече ти обясних какво трябва да си набавиш останалото е учене и учене........и пак учене!!!
"You see things that do exist and ask WHY? I dream of things that don't exist and ask WHY NOT ?" (Bernard Show)
Хей, хора, как върви подготовката за изпита на този етап? Четете ли книги за обогатяване на речника и какви са те? Хайде, че времето на набор 89 вече започва да попривършва. 
1968 - 1999 - 2008 - ?
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: втори
Мерси, че ме светна, че времето привършва
Колкото до книгите, четох 4-5, но не смятам че си обогатих речника особено. За мен трябва всички компоненти да се тренират постоянно за да успееш... да правиш тестове, да пишеш есета на различни теми, дори и да не са проверени всичките - просто много да се упражняваш... Например на FCE изкарах най-висок резултат на това, на което най-много съм се упражнявала - Use of English...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
- Korelov
- В началото бе словото
Колкото по-малко време остава толкова повече се убеждавам, че няма време за учене а и изпита е много тежък и направо незнам как ще вляза.... 
"You see things that do exist and ask WHY? I dream of things that don't exist and ask WHY NOT ?" (Bernard Show)
-
Cecilia Lisbon
- Легендарен флуудър
Хахаха, я не се излагай
изпита като цяло хич не е труден; съгласна съм единствено, че трудно се изкарва оценка над 5.00
Между другото, какво смятате да кандидатствате само с английски?...
Между другото, какво смятате да кандидатствате само с английски?...
- Korelov
- В началото бе словото
Ами на мене ми трябва за Туризъм ама изпита върви в комплект с Географията 
- bubbly_water
- Легендарен флуудър
- Специалност: културология
- Курс: първи
амиии...аз съм за Културология и Социология, може и някоя фолология....амааа знам ли и други работи са възможни и те също са интересни..още се чудя
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
- slvn
- В началото бе словото
Надявам се да ми помогне за МО,че само с история... 
Imfuckinpossible is nothing... =]
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
Тази първата, предполагам, трябва да се поръча от чужбина? А на А. Павлова може ли да се намери в книжарниците?Korelov написа:... едната е скъпа около 80 лева на Oxford Collocation, a другата е на мойта преподавателка доц.Д-р Анна Павлова-речник на collocations-ите
Обаче много шашнати ми се струвате, хора
Може ли някой да ми препоръча книга за четене, по възможност от по-съвременен автор:) Започнала съм "The Picture of Dorian Grey" и "Little Women", обаче то едни остарели думички вътре... Мъчно вървят, а пък на български бяха толкова интересни.
За телевизия не знам какво гледате, но според мен CNN му е майката. Правилен английски трябва да се слуша, а във филмите, да речем, е разговорен и мен лично много ме обърква. А и няма да ни изпитват на познанията ни по съвременен американски сленг:)) Та аз си гледам CNN.
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: втори
Книгите, които четеш, са си много добри... не знам колко стари думи стещаш, но от Little Women съм попадала на няколко reading-aslvn написа:Започнала съм "The Picture of Dorian Grey" и "Little Women", обаче то едни остарели думички вътре...
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
jolly_f написа:... от Little Women съм попадала на няколко reading-a
Значи тази да не я захвърлям:)) Ще го имам предвид.
Те са страхотни книгите, но ми се струва, че ми трябва нещо с малко по-актуален английски. И да има непознати думи, иначе за какво ми е да ги чета? Пробвах една на Cambridge, някаква поредица за хора, които изучават езика, книжките са съвсем кратки и разделени на нива. Взех си една от level 6, най-високото, и бях озадачена колко елементарно е написана
- Korelov
- В началото бе словото
Ами на Тери Прадчет книгите стават ли за четене ?
- CellarDoor
- Пишете, о, братя
О, винаги:) Не се бях сещала.
BBC World също е доста добре и си заслужава гледането! Иначе аз засега чета главно историческо - философски книги (The World At Arms, Republic, A Short History of Bulgaria, The Balkans, мисля да започна и Anna Karenina) и вадя доста думи. Но май наистина трябва да се ориентирам към нещо по -съвременно. Освен това, на WRITING частта, госпожата често ме предупреждава за употребата на архаизми и май трябва да предприема нещо.
1968 - 1999 - 2008 - ?