Една интересна статийка...
Модератор: Boromir
Ама вие базикате ли се, унсс дал урок на су , хахах кви са тия простотии. Тестчета, че то и баба ми може да влезе с тестчета, те са направени за тъпите и малоумни, богаташки, глезени дечица само за да си мислят че уж нещо са нравили, че за да ги приемат, направили са дръжки!!! Истината е, че унсс удариха направо дъното с тия тестове, естествено че ще има повече кандидати, догодина като обявят и свободен прием направо 100 000 души ще се явят, су остана един от малкото университети, който все още подбира поне малко хората които да приемат, макар че и тук почнаха вече да влизат сульо и пульо та какво остана за другите вузове. Учат се теми, ами поне се учи нещо, а вие за тестовете я кажете как се готвихте а? Никак! решихме 2-3 тестчета, ама айде стига толкова да не вземе да се преуморим, че трябва да има време и за плаж и за дискотечки налиии. Естествено, че ще е малко приемът колкото по-малко толкова по-добре, ако аз бях ректор по сто човека във факултет щях да приемам, сто ама най-добрите, за какво са ми останалите? То висше не се записва е така, за да ми пише нещо в дипломата, и най-тъпата специалност в су бих избрал пред тея в унсс, а вие там какво си избрахте, или то нема значение важното е да е унсс нищо че е няква си там икономика на на баба ми хвръчилото. Ами пропуснали сте да кажете и за невероятно високият бал в унсс, и колко са умни кандидатите му, то затова няма специалност с бал под 28 нали заради тия хубави тестчета. Айде стига глупости и не ме ядосвайте повече.
한류
Тази тема е толкова безсмислена,колкото е безсмислена и статията,която я породи.Да-УНСС е с по-добра организация за изпитите...но не и с по-добра организация за записването за тях...пътувах 10ч само,за да се запиша за УНСС,второ-имаше неточни въпроси на теста по литература.Що се отнася за многобройните кандидатстуденти 70% от познатите ми,който отидоха на този изпит,отидоха да се 'пробват'.Също така е малко абсурдно да кандидатстваш с тест по литература за икономически специалности.Не казвам,че СУ е перфектен-напротив,но УНСС не е толкова безгрешен колкото го изкарахте вие и тази статия.Въпреки това си мисля,че има специялности,който в УНСС са по-добри от колкото в СУ(МО).Твърдения от сорта на вие мразите УНСС,защото сте комплексари са твърде несериозни.Що се отнася до качествата на образование в 2та вуз-а тепърва ще правим сравнение.
П.С. Не знам кое е по-важно-кога е пуснат първия трамвай или кога се пише пълен и кратък член!
П.С. Не знам кое е по-важно-кога е пуснат първия трамвай или кога се пише пълен и кратък член!
- TimShel_Girl
- Драскач
Нека кажа в началото - нямам нищо против УНСС, кандидатствах там и ме приеха по първо желание журналистика, затова си мисля, че мога да говоря от лични наблюдения. Знам, че тестовете са световна практика, но /който иска да се съгласява/ един тест е 5 пъти по-лесен от една тема..особено за литературата става въпрос. В УНСС имам 5.87, в СУ - 5.25... повече са кандидатите, защото на тест не се изисква стил или талант... а и преписването от другарчето до тебе става без проблеми.... При тема няма как да препишеш от друг.. Познавам много хора, които влязоха журналистика в УНСС именно затова - защото просто се провалиха на темата... Относно писмения по журналистика - темата в УНСС беше по-лесна /нека за това не ми опонират хора, които не са били и на двата изпита/. Устният също беше по-лесен...в УНСС минах точно за 2 мин, като ми зададоха един-единствен сериозен въпрос... в СУ ме разпитваха основно 10 мин и макар, че тоя изпит беше по-голямо предизвикателство, аз предпочитам така... Както виждате не говоря от злоба, че не съм прието в УНСС, напротив - много съм си приета... Но евентуално ще предпочета СУ, защото там нещата ми се струва, че имат по-голяма тежест..
П.С На мен СУ отвън ми прилича на катедрала...някакси достолепно...
Отвътре е малко разбутано - в това отношение УНСС убедително води - но в крайна сметка аз не съм отишла там заради естетическия вед на интериора 
П.С На мен СУ отвън ми прилича на катедрала...някакси достолепно...
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
-
AzoN
- От дъжд на вятър
- Специалност: Право
- Курс: втори
Ама ти вярваш ли си на глупостите, които пишеш? За какво по-точно е мяра повишеният брой кандидат-студенти? За качеството на университета и преподаването, за престижа ли? Аргуменитите са ти несъстоятелни, още повече що се отнася до това, че четворката от дипломата била бариера пред наплива от тъпаци за УНСС и била доказателство за някакви неясни твърдения от рода, че не бил теста "виновен" за всичките тези студенти. Просто УНСС е университетското бижу на България и виждаш ли всички го чувствали този "факт" с шестото си чувство и се юрнали да запълват кръгчета за по половин час. А какво ще кажеш за реалният факт за броя на шестиците, който е силно, ама силно превишен, всъщност липсата на шестица в УНСС е изключение. Или този факт навярно мълчи ? Но от него става достатъчно ясно, че критериите за оценяване са абсурдни, резултатите, опитът и практиката го доказаха, зависят от случайността, налучкването, преписването. Защо не пише в статията, а защо мълчиш и ти за глобалното преписване на изпитите в този университет? Да попълваш кръгчета не е като да пишеш тема. За съставянето на текст е нужно да се напънеш, да помислиш и все нещичко да знаеш и все някакво творчесто да приложил било то в името и на най-безсмисленото съчинение. Виж попълването на кръгчета е достъпна за всяка малоумна глава решила просто да се пробва между другото на изпит. И хоп пак между другото същата глава по някакво недоразумение изкарала петичка или шестичка. Ето го отговора на въпроса защо в УНСС има повече кандидат-студенти.jUVE_FAN написа:Ей, много сте ми забавни в този форум.Пуснах просто статията на един журналист и за отрицателно време изписахте 3 страници и Бог знае още колко.Само чакате някой да ви отправи критика и откачате.Има един комплексарски страх във вас, че някой може да разруши "средновековната ви крепост"(на каквото всъщност прилича ректоратът).Аз също имам приятели, които учат в СУ и те далеч не споделят вашия ентусиазъм.Защото има достойни хора, за които на първо място е истината, а не прословутата приказка за меренето на пишките...Само тръбите наляво и надясно, че СУ е номер едно, но за кого е така?Явно не и за Акредитационната агенция и най-важното:не и за канидат-студентите през тази година.Дори не се намери един от вас, който да изкаже едно аргументирано мнение, без обиди по адрес на УНСС.Безспорен факт е, че тази година УНСС засенчи Алма Матер и по брой на кандидатите, и по организация.Що се отнася до спора за тестовете, СУ рано или късно ще възприеме и тях.Аз не мразя СУ, както вие мразите УНСС.Уважавам и двата вуза, защото смятам, че те прозивеждат най-добрите кадри в България.Омразата и обидите са ми чужди, защото те са оръжие на слабия събеседник без аргументи.А вие си летете в облаците и не мислете за фактите.Те просто нямат място в приказка като вашата...
Това за акредицатията къде го видя - и в сайта на МОН и в сайта на институцията, занимаваща се с тази дейност, е изложена информация, противоречаща на твърденията ти.
Последно промяна от AzoN на 05 Авг 2007, 23:04, променено общо 1 път.
Е по-голяма глупост не бях чувал...Poetessa написа: Много ми е чудно как някои хора са "играели на тото" и после са напраскали 6-теЛеко чудно-а?
Вие май не се чувате кво говорите а?...е така е.Всички спират да мислят трезво покрай КСК-то.
Умното на тестовете в УНСС е, че до колкото аз знам за грешен отговор ти зимат точки...Т.е. на тото трудно можеш да закърпиш и 3.
И наистина УНСС даде урок на повечето унниверситети как трябва да е в бъдеще.И там си го пише ама няма кой да го прочете(или не иска)-колкото по-малък е фактора проверяващ толкоз по-обективни са оценките...В системата на УНСС не одобрявам само наистина лесните модул1 и модул2.Иначе това е начина...ама в тоя форум пишат основно привърженици на СУ така че кво друго да се очаква...
-
b_estranged
- В началото бе словото
- BeHu
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Въздържайте се малко от преливащи от злоба мнения. Това чувство не би трябвало да вилнее с такава сила в душите на интелигентните хорица, запътили се към университет въобще (няма значение СУ или УНСС е).
Като оплювате УНСС, по-хубав ли става СУ? По-умни ли сте от кандидатите на УНСС (нищо, че повечето тук сме кандидати и на двете места)...?
И двата университета си имат недостатъци - дали ще е преписването, безсмисленото зубрене, субективизмът или куп още други.
Дано всеки си намери своето място и се укротят малко страстите....
Като оплювате УНСС, по-хубав ли става СУ? По-умни ли сте от кандидатите на УНСС (нищо, че повечето тук сме кандидати и на двете места)...?
И двата университета си имат недостатъци - дали ще е преписването, безсмисленото зубрене, субективизмът или куп още други.
Дано всеки си намери своето място и се укротят малко страстите....
Not An Ordinary Girl
какво надигате вой срещу унсс, темата е по повод статията във в. монитор, а не да се радваме, че сме влезнали в су, та дай всички останали да ги прекръстим и да ги отритнем от живота.
журналистът според мен е прав в почти всички отношения ( и за тестовете, и за темите, и за оценяването, и корупцията и т.н.). и аз съм в отбора на су, ама университетът определено изостава в някои отншения от останалите вуз-ове
журналистът според мен е прав в почти всички отношения ( и за тестовете, и за темите, и за оценяването, и корупцията и т.н.). и аз съм в отбора на су, ама университетът определено изостава в някои отншения от останалите вуз-ове
-
staro kuche
- В началото бе словото
странично мнение
тези дни имах време и интерес и зачетох форумите в СУ и УНСС ...и какво ми прави впечатление. Първо голям рев и недоволство, я от тестовете и високите балове в УНСС, я от голямата касапница на темите в СУ, а истината е ако искаш нещо трябва просто да си позиционираш задните части за няколко месеца до бюрото в къщи и да четеш здраво, да се съобразиш с исикванията на съответния институт и да учиш по тези правила. А кое висше учебно заведение е по "ВЕЛИКО"..... това е тъпо като тема те са несравними СУ е хуманитарен институт ..УНСС икономически. Аз имам опита на завършил висшето си образования човек и вече с професионален опит зад гърба си и от тази позиция ще ви кажа една истина, която сигурно ще ви се стори УЖАСНО ЕРЕТИЧНА и много от вас ще "подскочат" в защита на най-старото висше учебно заведение. Истината е че с изключение на специалност ПРАВО останалите дават кадри единствено за преводачи и учителки. Всички които така пламенно защитавате традициите и величието на СУ направете си труда да погледнете в саитовете за предлагане на работа и вижте колко специалисти по ФИЛОСОФИЯ, КУЛТУРОЛОГИЯ, ПОЛИТОЛОГИЯ, ЕВРОПЕИСТИКА или скандинавистика или японистика се търсят. Не ме разбирайте погрешно, но погледнете и настрани и бъдете реалисти, а реалността е свободния пазар на труда защото петте години следване ще свършат като един миг и тогава ще попаднете точно в месомелачката на този пазар. Така, че не ругаите така воинствено УНСС и не поставяйте на толкова висок пиедестал СУ истината, е че икономистите са много по търсени специалисти отколкото филолозите или историците.
ПП. Не ми се сърдете това е едно странично мение на строителен инженер реализирал се в своята област. Моя много близка разсъждава точно като вас и тя е кандидат студентка затова следя тези форуми и за нея СУ е номер едно и се опитвам да я приземя в ралноста
ПП. Не ми се сърдете това е едно странично мение на строителен инженер реализирал се в своята област. Моя много близка разсъждава точно като вас и тя е кандидат студентка затова следя тези форуми и за нея СУ е номер едно и се опитвам да я приземя в ралноста
-
staro kuche
- В началото бе словото
отговор
Моята близка като повечето кандидаства с български и история ...естествено дублира СУ и УНСС. А на тема математика предпочитам да не се изказвам защото съм пристрастна математиката и тяхното проложение са ми хоби
( за сведение навремето между СУ -математика и УАСГ избрах УАСГ )
( за сведение навремето между СУ -математика и УАСГ избрах УАСГ )
-
staro kuche
- В началото бе словото
допълнение
Математиката е "чиста " дисциплина, изключен е фактора субективен фактор ( мнение на оценяващия ) ...или си решил задачата или не си я рещил. Но за съжаление математиката в "чистия" и вид такава каквато се изучава в СУ е непроложима в ежедневието и моето мнение е че в специалности като математика и физика в СУ трябва да влизат само хора които са убедени и искат да се занимават с научна работа иначе си стават едни обикновенни учители по математика. Съжалявам, но това е факт имам доста познати които завършиха блестящо специалносто математика и физика в СУ и в момента са учители в гимназии. Несикам да кажа нищо лошо за тях и професията защото макар и ниско платена учителската професия има огромно значение за формиране на следващите поколения. Аз самата имах невероятни учители по математика и затова без никакви частни уроци никакви курсове си реших навремето кандидастуденските задачки като за 6.