Дипломите от кои бълг. университети се признават по света?
Модератор: Boromir
Алекс, нали точно това имах предвид. Да, трябват ти ЗНАНИЯ, за да построиш качествена сграда, а не само диплома. В България не може да не си чувал лафчето "Като знам какъв съм инжинер, ме е страх да отида на доктор!" . Ето това е. Естествено, че не може да завършиш гимназия и да станеш хирург. Нямах това предвид. Мисълта ми беше, че трябва да имаш висше, но в чужбина това далеч не е достатъчно и точно по тази причина там производството, здравеопазването, храната, обслужването и т.н. са много по-качествени. Не отричам висшето - моля, не ми тълкувай грешно думите!
"Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах." Конфуций
Съгласен съм с казаното от Петьо, а и в известна част с Пейдж Б - качеството на продукти и услуги в демократичните държави се определя от пазара, в различие от България, където се определя чрез рестрикции и регулации и именно на това се дължат изтъкнатите, от Пейдж Б, позитиви. Неслучайно в България , съдейки по статистиката от кандидатстудентските кампанни ,най-желана специалност право , мечтата на българския стдент е да стане чиновник - юристът не произвежда никакъв доходPage_B написа:Алекс, нали точно това имах предвид. Да, трябват ти ЗНАНИЯ, за да построиш качествена сграда, а не само диплома. В България не може да не си чувал лафчето "Като знам какъв съм инжинер, ме е страх да отида на доктор!" . Ето това е. Естествено, че не може да завършиш гимназия и да станеш хирург. Нямах това предвид. Мисълта ми беше, че трябва да имаш висше, но в чужбина това далеч не е достатъчно и точно по тази причина там производството, здравеопазването, храната, обслужването и т.н. са много по-качествени. Не отричам висшето - моля, не ми тълкувай грешно думите!
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
- aleksander
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Не ти омръзна нали?Methuselah написа:Да, разбрахме че си разочарован от всичко - не си интересен като се правиш на жертва.
Първо сори за оффтопик-а.
Не се правя на никаква жертва...просто ми олеква като изливам негативната си енергия по форумите(а тя е породена от действителността).И ти не си интересен като спамиш само простотии...нито пишеш по темата нито се изказваш сериозно подкрепен с някакви данни.Ма то тая "ВЕЛИКА" математика май ти е промила малкото мозъче...и си нямаш кво да правиш и си седиииш и си спамиииш.Затва са модераторите ма и на тях май им е омръзнало да се занимават с такива кат теб.
- Methuselah
- Легендарен флуудър
Ами беше ти отговорено - на нито един от изброените не се признават. Вероятно обаче може да се реализираш с математика и високи технологии.aleksander написа:Какво я направихте тзи тема. Аз исках само ако можетъе да ми изредите ВУЗ-овете, на които и се признават дипломата в чужбина.
СУ
Свищов
ТУ-софия
Нов Български
За другите, не видждам какво да се признава - специалност Банкер ли?
Дебелогъзите чиновници изядоха държавата - 840хил. в държавния сектор http://ikonomika.org/?p=559
- Morning Star
- От дъжд на вятър
Доколкото аз знам се признават всички акредитирани университети. Ето и техния списък: http://mon.bg/opencms/opencms/top_menu/ ... istar.html
Изключения правят медицинският и правото, защото програмите им не били съобразени с тези в чужбина. Това е, което знам...
Изключения правят медицинският и правото, защото програмите им не били съобразени с тези в чужбина. Това е, което знам...

Хм, много странно - гърците, завършили Медицинска получават възможност да практикуват, както в собствената си страна, така и в страните от ЕС,а българите не!Morning Star написа:Доколкото аз знам се признават всички акредитирани университети. Ето и техния списък: http://mon.bg/opencms/opencms/top_menu/ ... istar.html
За право естествено - няма как след като българската правораздавателна система се взима за присмех, някой да признава подобно образование.
- Morning Star
- От дъжд на вятър
Да, странно е, но факт, че медицинските ни дипломи не се признават. Това го знам от човек, който в момента кара докторантура в Швеция и е държал приравнителни изпити, за да му признаят дипломата.AlexLevit написа:Хм, много странно - гърците, завършили Медицинска получават възможност да практикуват, както в собствената си страна, така и в страните от ЕС,а българите не!Morning Star написа:Доколкото аз знам се признават всички акредитирани университети. Ето и техния списък: http://mon.bg/opencms/opencms/top_menu/ ... istar.html
За право естествено - няма как след като българската правораздавателна система се взима за присмех, някой да признава подобно образование.
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.

- явор
- Летописец Виртуоз
petio, все едно аз го пиша това... Такива са си и Methuselah, и някои други потребители...petio написа:Не ти омръзна нали?Methuselah написа:Да, разбрахме че си разочарован от всичко - не си интересен като се правиш на жертва.
Първо сори за оффтопик-а.
Не се правя на никаква жертва...просто ми олеква като изливам негативната си енергия по форумите(а тя е породена от действителността).И ти не си интересен като спамиш само простотии...нито пишеш по темата нито се изказваш сериозно подкрепен с някакви данни.Ма то тая "ВЕЛИКА" математика май ти е промила малкото мозъче...и си нямаш кво да правиш и си седиииш и си спамиииш.Затва са модераторите ма и на тях май им е омръзнало да се занимават с такива кат теб.
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- avantgardistka
- В началото бе словото
Я виж колко се "котират" нашите ВУЗ-ове
http://www.webometrics.info/top100_euro ... country=bg
The World is a book, and those who do not travel read only a page.
Saint Augustine
Saint Augustine
-
Vernal_Equinox
- В началото бе словото
Най-добрият вариант, ако толкова много се притеснявате дали ще ви признаят дипломите на Запад е да събирате от сега парички и магистратурата да си я изкарате в някой западен университет.
Иначе колко по-престижно е това, което учите в България (право, медицина и т.н.) толкова повече пречки ще имате в признаването им в други части на света. В Щатите правят проблеми на хора дето във Великобритания са завършили като лекари вие се чудете за нашите келеви университети