Промените тази година
Модератор: Boromir
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
marrylin: Аз не съм за европейското висше образование. Мисля, че нашето си е даже твърде добро и в този си вид. Имам понятие поне за моята специалност как стоят нещата в другите европейски страни, и съвсем не мисля, че са по-добре. Друг е въпросът, че болшинството не са съгласни, защото:
1. възможностите сам да си избираш предметите (както е на Запад) гъделичкат свободолюбивостта и еманципацията, но това е нож с две остриета. В крайна сметка образованието е именно наливане и натрупване (другото се нарича "умения") и е редно да става на принципа "колкото повече - толкова повече". Аз не влизам в университет, за да уча каквото си искам, както и когато си поискам. Самооброзаванието мога да си го правя и вкъщи с енциклопедиите.
2. мрънкането относно непрактичните знания е абсолютно неоснователно, понеже се пропуска един съществен факт - всяка нормална фирма по света провежда дълго обучение и приобщаване на новите кадри. Някъде даже не те питат какви предмети си учил и какво знаеш, а те обучават по техен си начин да им вършиш работа. Само у нас фирмите искат от първия ти работен ден да си експерт-координатор, и понеже това няма как да стане, обвиняват университетите.
В отговор на въпроса ти - не, въобще не съм за трудни семестриални изпити. Да не говорим за възможния парадокс на тази система, при който минаваш успешно всички изпити, но някой конкретен не ти се удава добре и скъсвайки те, прекъсват цялото ти следване и по другите предмети.
1. възможностите сам да си избираш предметите (както е на Запад) гъделичкат свободолюбивостта и еманципацията, но това е нож с две остриета. В крайна сметка образованието е именно наливане и натрупване (другото се нарича "умения") и е редно да става на принципа "колкото повече - толкова повече". Аз не влизам в университет, за да уча каквото си искам, както и когато си поискам. Самооброзаванието мога да си го правя и вкъщи с енциклопедиите.
2. мрънкането относно непрактичните знания е абсолютно неоснователно, понеже се пропуска един съществен факт - всяка нормална фирма по света провежда дълго обучение и приобщаване на новите кадри. Някъде даже не те питат какви предмети си учил и какво знаеш, а те обучават по техен си начин да им вършиш работа. Само у нас фирмите искат от първия ти работен ден да си експерт-координатор, и понеже това няма как да стане, обвиняват университетите.
В отговор на въпроса ти - не, въобще не съм за трудни семестриални изпити. Да не говорим за възможния парадокс на тази система, при който минаваш успешно всички изпити, но някой конкретен не ти се удава добре и скъсвайки те, прекъсват цялото ти следване и по другите предмети.
- marrylin
- Да живей словото
- Специалност: туризъм
- Курс: завършил
Александър,благодаря ти за изчерпателния отговор!Сега ми стана много по-ясно какво имаш предвид!
Проблемът е точно в стремежа ни да сме "европейци" във всичко.От министерството правят някакви смешни опити да го докарат както в Европа,което само обърква нещата.Имам чувството,че не работят по някакъв план,а всяка година действат различно според нечии "гениални" хрумвания!
Проблемът е точно в стремежа ни да сме "европейци" във всичко.От министерството правят някакви смешни опити да го докарат както в Европа,което само обърква нещата.Имам чувството,че не работят по някакъв план,а всяка година действат различно според нечии "гениални" хрумвания!
- Hedgehog_Kj
- От дъжд на вятър
Според нечии ГЕЙ-АНАЛНИ хрумванияmarrylin написа:Александър,благодаря ти за изчерпателния отговор!Сега ми стана много по-ясно какво имаш предвид!![]()

- LFirestorm
- В началото бе словото
Надали ще паднат толкова баловете според мен най-много да паднат от 28,5 примерно на 27,5 - 27,8 ...Александър написа:За педагогика изобщо не говорим - там по принцип се влиза с ниски балове. Но специалности с традиционен бал 27-28 от тази година да станат 22 - ето това е малоумие.
Не е възможно и няма да направят семестриалните изпити толкова строги. Просто защото това са същите преподаватели, ако и системата да се е променила. Министър Вълчев като е мераклия за въвеждане на европейски почини, да смени целия преподавателски състав с нови лица, които ще режат поне 75% от студентите на изпит. Защото към момента такива почти няма.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
Празни дискусии водите.
Първо на първо вие изкарахте изпитите през сесията почти протоколни
Нещо сте се пообъркали. Тея шибани кандидат-студентски изпити са нищо в сравнение със сесията.
После - хора, които да пишат "аз сам" може да се намерят във всички специалности, включая и най-прехвалените ви.
След това - и аз съм против влизането на много хора във СУ. Няма смисъл от малоумни идиотчета. Няма смисъл и от хора, на които СУ им е безразличен. Има нужда от хора мотивирани и знаещи за какво посещават всяка лекция/упражнение и знаещи за какво излизат на всеки изпит. Има нужда от хора, които милеят за СУ и да работят в насока издигане на имиджа му.
Това е, което мога да кажа.
А таксите - лично за мен не са камара пари, а при това ги отделям за образование, така че при мен проблеми няма.
Първо на първо вие изкарахте изпитите през сесията почти протоколни
После - хора, които да пишат "аз сам" може да се намерят във всички специалности, включая и най-прехвалените ви.
След това - и аз съм против влизането на много хора във СУ. Няма смисъл от малоумни идиотчета. Няма смисъл и от хора, на които СУ им е безразличен. Има нужда от хора мотивирани и знаещи за какво посещават всяка лекция/упражнение и знаещи за какво излизат на всеки изпит. Има нужда от хора, които милеят за СУ и да работят в насока издигане на имиджа му.
Това е, което мога да кажа.
А таксите - лично за мен не са камара пари, а при това ги отделям за образование, така че при мен проблеми няма.

-
Александър
Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни!Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00,не се отнася за ВУЗ като СУ !Тук винаги ще влизат само хора,представили се добре на изпитите,а не такива с 3-ки (може би , но за по- нежеланите специалности,които са 1-2).Не може да влизат всички,изкарали повече от 2 на изпита.Това е невъзможно! И ще се уверите това лято,когато започнат класиранията!
- alys
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Напълно подкрепям.plamKA написа:Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни!Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00,не се отнася за ВУЗ като СУ !Тук винаги ще влизат само хора,представили се добре на изпитите,а не такива с 3-ки (може би , но за по- нежеланите специалности,които са 1-2).Не може да влизат всички,изкарали повече от 2 на изпита.Това е невъзможно! И ще се уверите това лято,когато започнат класиранията!
- marrylin
- Да живей словото
- Специалност: туризъм
Защо сте толкова сигурни за баловете?Увеличаването на приема касае всички университети,така че няма как да знаем какво ни очаква!След като от СУ са решили да запълнят такава бройка,няма нищо невъзможно в това да влизат и тройкаджии!Не може да правим някакви си наши прогнози,след като не знаем до какво ще доведат новите измишльотини на министъра!
-
Александър
Ама какво трезво мислене, бе хора.
Говорим за над 1000 (хиляда) нови студенти! Ако общо приемаха по 20 000-30 000 на година, това би било нищо, но тук става дума за 1000 върху 5000, тоест с 20% повече.
Тука има математици - хайде някой да изчисли с колко трябва да паднат оценките, за да влязат 20% повече хора навсякъде (да, равномерно, тези 1000 няма да ги сложат в нежеланите специалности само).
Говорим за над 1000 (хиляда) нови студенти! Ако общо приемаха по 20 000-30 000 на година, това би било нищо, но тук става дума за 1000 върху 5000, тоест с 20% повече.
Тука има математици - хайде някой да изчисли с колко трябва да паднат оценките, за да влязат 20% повече хора навсякъде (да, равномерно, тези 1000 няма да ги сложат в нежеланите специалности само).
-
Александър