Промените тази година

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
mrent
От дъжд на вятър

Мнение от mrent »

Идеята да се влиза сравнително лесно и да се излиза трудо си е добра. Поддържа се по-добро ниво.
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

marrylin: Аз не съм за европейското висше образование. Мисля, че нашето си е даже твърде добро и в този си вид. Имам понятие поне за моята специалност как стоят нещата в другите европейски страни, и съвсем не мисля, че са по-добре. Друг е въпросът, че болшинството не са съгласни, защото:
1. възможностите сам да си избираш предметите (както е на Запад) гъделичкат свободолюбивостта и еманципацията, но това е нож с две остриета. В крайна сметка образованието е именно наливане и натрупване (другото се нарича "умения") и е редно да става на принципа "колкото повече - толкова повече". Аз не влизам в университет, за да уча каквото си искам, както и когато си поискам. Самооброзаванието мога да си го правя и вкъщи с енциклопедиите.
2. мрънкането относно непрактичните знания е абсолютно неоснователно, понеже се пропуска един съществен факт - всяка нормална фирма по света провежда дълго обучение и приобщаване на новите кадри. Някъде даже не те питат какви предмети си учил и какво знаеш, а те обучават по техен си начин да им вършиш работа. Само у нас фирмите искат от първия ти работен ден да си експерт-координатор, и понеже това няма как да стане, обвиняват университетите.
В отговор на въпроса ти - не, въобще не съм за трудни семестриални изпити. Да не говорим за възможния парадокс на тази система, при който минаваш успешно всички изпити, но някой конкретен не ти се удава добре и скъсвайки те, прекъсват цялото ти следване и по другите предмети.
Аватар
marrylin
Да живей словото
Специалност: туризъм
Курс: завършил

Мнение от marrylin »

Александър,благодаря ти за изчерпателния отговор!Сега ми стана много по-ясно какво имаш предвид! :)
Проблемът е точно в стремежа ни да сме "европейци" във всичко.От министерството правят някакви смешни опити да го докарат както в Европа,което само обърква нещата.Имам чувството,че не работят по някакъв план,а всяка година действат различно според нечии "гениални" хрумвания!
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

marrylin написа:Александър,благодаря ти за изчерпателния отговор!Сега ми стана много по-ясно какво имаш предвид! :)
Проблемът е точно в стремежа ни да сме "европейци" във всичко.От министерството правят някакви смешни опити да го докарат както в Европа,което само обърква нещата.Имам чувството,че не работят по някакъв план,а всяка година действат различно според нечии "гениални" хрумвания!
Според нечии ГЕЙ-АНАЛНИ хрумвания :x
Изображение
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

mrent написа:Идеята да се влиза сравнително лесно и да се излиза трудо си е добра. Поддържа се по-добро ниво.
Само дето е съмнителмо доколко ще се изпълни. До добри идеи бол, ама реализацията ... липсва.
Аватар
LFirestorm
В началото бе словото

Мнение от LFirestorm »

Александър написа:За педагогика изобщо не говорим - там по принцип се влиза с ниски балове. Но специалности с традиционен бал 27-28 от тази година да станат 22 - ето това е малоумие.
Не е възможно и няма да направят семестриалните изпити толкова строги. Просто защото това са същите преподаватели, ако и системата да се е променила. Министър Вълчев като е мераклия за въвеждане на европейски почини, да смени целия преподавателски състав с нови лица, които ще режат поне 75% от студентите на изпит. Защото към момента такива почти няма.
Надали ще паднат толкова баловете според мен най-много да паднат от 28,5 примерно на 27,5 - 27,8 ...
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика

Мнение от Бeтон »

Празни дискусии водите.

Първо на първо вие изкарахте изпитите през сесията почти протоколни :shock: :shock: Нещо сте се пообъркали. Тея шибани кандидат-студентски изпити са нищо в сравнение със сесията.

После - хора, които да пишат "аз сам" може да се намерят във всички специалности, включая и най-прехвалените ви.

След това - и аз съм против влизането на много хора във СУ. Няма смисъл от малоумни идиотчета. Няма смисъл и от хора, на които СУ им е безразличен. Има нужда от хора мотивирани и знаещи за какво посещават всяка лекция/упражнение и знаещи за какво излизат на всеки изпит. Има нужда от хора, които милеят за СУ и да работят в насока издигане на имиджа му.

Това е, което мога да кажа.

А таксите - лично за мен не са камара пари, а при това ги отделям за образование, така че при мен проблеми няма. 8)
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Бeтон написа:Първо на първо вие изкарахте изпитите през сесията почти протоколни :shock: :shock: Нещо сте се пообъркали. Тея шибани кандидат-студентски изпити са нищо в сравнение със сесията.
Това зависи от специалността явно. При мен са си протоколни. :roll:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни!Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00,не се отнася за ВУЗ като СУ !Тук винаги ще влизат само хора,представили се добре на изпитите,а не такива с 3-ки (може би , но за по- нежеланите специалности,които са 1-2).Не може да влизат всички,изкарали повече от 2 на изпита.Това е невъзможно! И ще се уверите това лято,когато започнат класиранията!
Аватар
alys
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от alys »

plamKA написа:Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни!Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00,не се отнася за ВУЗ като СУ !Тук винаги ще влизат само хора,представили се добре на изпитите,а не такива с 3-ки (може би , но за по- нежеланите специалности,които са 1-2).Не може да влизат всички,изкарали повече от 2 на изпита.Това е невъзможно! И ще се уверите това лято,когато започнат класиранията!
Напълно подкрепям.
Аватар
marrylin
Да живей словото
Специалност: туризъм

Мнение от marrylin »

Защо сте толкова сигурни за баловете?Увеличаването на приема касае всички университети,така че няма как да знаем какво ни очаква!След като от СУ са решили да запълнят такава бройка,няма нищо невъзможно в това да влизат и тройкаджии!Не може да правим някакви си наши прогнози,след като не знаем до какво ще доведат новите измишльотини на министъра!
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

plamKA написа:Не разбеахте ли,че баловете за най-желаните специалности няма да се променят!Не вярвам,че ще паднат,освен с няколко стотни! Това,което г-н Вълчев заяви за влизането на студенти с 3.00, не се отнася за ВУЗ като СУ!
Ето, добре че в някои теми има поне малко да мислят трезво.
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Ама какво трезво мислене, бе хора. :lol:
Говорим за над 1000 (хиляда) нови студенти! Ако общо приемаха по 20 000-30 000 на година, това би било нищо, но тук става дума за 1000 върху 5000, тоест с 20% повече.
Тука има математици - хайде някой да изчисли с колко трябва да паднат оценките, за да влязат 20% повече хора навсякъде (да, равномерно, тези 1000 няма да ги сложат в нежеланите специалности само).
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Откъде 5 хиляди? Не бяха ли 12-13 хиляди кандидатстващите? Толкова.

Има математици, има оракули :lol: :lol: , ама няма врачки :!:
Изображение
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

12-13 хиляди кандидатстващи, но 5000 приети.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”