Баташкото клане било мит

Архив на всички останали категории.
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

Ето една статия на българската сътридничка по този проект свързана с него - http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=334647
Сега като я чета ми се струва доста по-различно от това, което се представи в медиите.
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Горката жена :lol:
А журналистите ни за пореден път доказват, че определението "Четвърта власт" им подхожда много - ми те са същите неграмотници и подлоги като тия в останалите три :lol:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

По принцип имах относително високо мнение за потребителя тамерлан. Но след като изчетох няколко негови мнения в тази тема... блякс...

Абе момче, аз имам загинали роднини в онзи ад. И никой не знае чий точно са тези кости в онази яма. Я си представи, че твой прароднина лежи там, а ти не можеш една свещ да му запалиш на гроба. А може би това не е чак толкова важно и аз преувеличавам, създавайки впечатление за... как мъдро го каза - за несигурност, гузност и глупост, и определено това не е начин да докажа правотата си.
Баси колко съм зле.

Имам и други роднини, загинали явно при нещастен случай по време на несъстоялото се Априлско въстание по същото време, когато това клане не се е случвало, на едно място, което не се намира на 15 км от Батак и не е възпято от Вазов в първия ред на "1876".

Не ми говори за смислен диалог, защото всеки път като ида в Батак - а съм ходил доста пъти там, ми идва да докажа несигурността и гузността си по доста нечовеколюбив начин.

Има неща, които НЕ СЕ коментират, а се пазят като спомен. И когато някой немски капут с продажната му българска курва си заврат мръсните ръце в нашата памет, то ние сме длъжни да я защитим със зъби и нокти, защото паметта ни е опазила по време на несъстоялото се ТУРСКО РОБСТВО.

Така че нека да оставиш разумните дискусии за въпросите, свързани с националния отбор по футбол и да не се правиш на единствения хладен и културен европейски разум сред разпенените от яд националисти с техните примитивни реакции. Моля.
Изображение
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Боромир, препоръчвам ти да прочетеш статията, изведена като линк малко по-горе. Може пък след това да си промениш мнението за Тамерлан (който според мен е най-прозорливият потребител, дал мнение в тази тема. Чак ме учудва :)).
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Аз пък мисля, че бях достатъчно ясен, когато казах, че някои неща НЕ СЕ ровят дори с най-благородна цел, още по-малко с научна такава и СЪВСЕМ не, когато си неуспял културолог, ядящ немски огризки.

И тази празна статия с нищо не може да ме отклони от тезата. Не си направих труда да чета скапаните български вестници, защото за щастие тук ги няма. Но чак до мен на другия край на света стигна възмущението от тази наистина идиотска тема на изследване.

Ако ще и да е искала да прерисува картината (доста добра между другото), тази дама е трябвало тихо, кротко и по научному да се занимава със собствената си некомпетентност и да не се прави на умна, давайки гласност на тъпите си проекти.
Както швабите приеха закон, забраняващ бъзикането на темата за Холокоста и даже пращат хора на съд по него закон, с какво ние да сме по-малко европейци? Баташкото клане и още БЕЗБРОЙ други неща са истина, неоспорима, болезнена, неподлежаща на преразглеждане и НЕПРИГОДНА за безполезни изследвания от безполезни хора истина. Факт.
Изображение
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Ами ако съм разбрал правилно от статията, жената не е искала да поставя под каквото и да е съмнение историческите събития. Развенчаването на "Мита Батак" всъщност е подлагане под съмнение историческата стойност (не казвам "историческата достоверност") на една художествена творба. Piece of art... Piece of shit :lol:
Радвам се, че до снощи не бях изказвал мнение в тази тема, защото сега щях да се чувствам гузен пред съвестта си :lol: Още един полезен урок - никога не се предоверявайте на медиите.
И наистина за нищо на света не бих повярвал, че една българка (пък ако ще да е и най-изпадналата уличница) ще се отрече от историята си за няколко долара повече. Защото всички са ни водили като ученици в Батак и в съзнанието на всеки от нас се е запечатала страшната гледка с препълнената костница в църквата. А тогава, за разлика от сега, на подобни неща не се гледаше просто като на поредния "хот топик" за разчовъркване в медии, форуми и публично пространство.
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Прочетох статията. Според нея изследователите са искали да докажат само неавтентичността на картината на полския художник. Но и тази статия нищо не доказва, защото и тя като всички други преразказва и то отделни моменти от изследването. Тази статия е със същата тежест като статията на вестник "Новинар", която www е качил в началото. В тази на Новинар пък се казва, че са цитирани откъси от самото изследване, които поставят под съмнение не картината, а самата история за Батак
Цитирам:
да се направи "ревизия на националните исторически митове"

Въртим се в кръг!!! А, бе хайде някой да намери това изследване на немски едно към едно, че аз нещо не успявам. Иначе ще си четем български статии до утре и пак в нищо да не сме сигурни. :idea:
Изображение
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

la_cazadora написа: tamerlan, ти за втори път споменаваш, че пиша глупости и всеки път напускаш спора без да се обосновеш.
Странно, аз пък виждам няколко свой поста, в които обяснявам защо смятам тези реакции за глупави и нерационални. Но явно не само заради теб трябва да се повтарям. Първо и основно - идеята, че "някакъв шваба отрича баташкото клане и иска да ни пренапише историята" е ако не чиста проба журналистическа манипулация, то поне твърде съмнително тълкуване на фактите. Малкото пъти, когато на горкия човек му бешедадено да каже нещо, той потвърди тези ми съмнения. Заглавието "Митът Батак" по никакъв начин не е еквивалентно на "Баташкото клане е мит". Вижда ми се унизително да разяснявам този факт на хора, влезли във ВУЗ. Всяка национална история митологизира дадени събития и личности, за да играят определена роля в националната идеология. Във Франция например са митологизирани Жана Д'арк и Революцията. При нас Батак е митологизиран много повече от другите събития по време на въстанието, даже е станал израз в българския език. Боевете при Шипка също са митологизирани, а тези при Плевен - не, Левски е, а Каравелов - не. Това, че някой изследва рационално как точно са се изградили тези митове в националното съзнание по никакъв начин не означава, че ги отрича. И да, научните тези и проекти се представят на научни конференции. Ако на някой не му харесва, изготвя доклад или статия, където ги оборва. Кротко и цивилизовано. Имало е научни конференции, на които полски историци извеждат началото на българската държавност от 9-ти, а не от 7-ми век. Случайно земята да се е продънила? Може би е трябвало да им обявим война? А това, че свеждаш нещата до национално равнище е най-глупавото от всичко, особено като става въпрос за държави, в които свободата на словото е гарантирана. Не се работело така с историята? Че какъв си ти извинявай, че да оценяваш работата на кой и да е? На който му мирише на конспирация, да вземе да се изкъпе :roll:
Боромир - досега нямах никакво мнение за теб, сега имам негативно. Първо, ти явно не осмисляш какво е написал някой, преди да го коментираш. Второ, кой точно те назначи за обща съвест? И как изобщо ти хрумна, че мнението ти по този или който и да е въпрос има общонационална тежест? Кой си ти, че да казваш на някого да не си изказва мнението и да се "прави на умен"? Както се шегувахме като малки - кварталния или горския? А това, че "историята не трябва да се пипа" е най-скодоумното нещо, казано в тази тема. Че нали вече някой я е пипнал, за да ти я представи така? Може би трябва да затворим историческия факултет и всички там да си скъсаме дипломите? Същото вероятно трябва да направят и политолозите, социолозите и спортните журналисти (не, че те имат дипломи), защото в България всичко живо разбира от история, политика и футбол и разни "разбирачи" само дразнят :roll: Или може би право да пипат историята имат само долнопробни популисти и печалбари като Божидар Димитров? Изобщо като гледам какво ни е обществото, се чудя как е оцеляло досега. Всички вдигат гюрюлтия за тази мнима заплаха към националните ценности и кой бил спечелил с измама Вип Брадър, а никой не обръща внимание какви страховити корупционни скандали се вихрят и как превръщат евроизборите в кръчмарска веселба :roll:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

Колкото и да не ни харесва това, което много хора наричат днес история не винаги е точно история. То е "нечия" история. Не говоря за Батак точно, а по принцип. "Историята се пише от победителите" беша казал някой. И от медиите може да се добави вече :lol: А относно забраната за провеждането на конференцията - нямам думи. По-скоро показва страх и диващина отколкото патриотизъм и родолюбие.
Аватар
la_cazadora
Драскач

Мнение от la_cazadora »

Първо отговарям принципно на тамерлан за историческите разкрития:
И да, научните тези и проекти се представят на научни конференции.
Не! Някои научни тези и проекти не трябва да се представят направо на конференции. Тези, които засягат чувствителни въпроси на друга държава, НЕ СЕ хвърлят директно на публиката! Учени, които сериозно твърдят, че са открили някакъв мит в историята на чужда държава и искат мнението им да бъде прието в чуждата държава , трябва без шумни конференции да запознаят първо нейните учени с него и вече с тяхна помощ да го подават на населението. Това е въпрос на дипломация и здрав разум:!: Иначе, ето какво става. (и това не е само защото сме в България)

И да, естествено, че в историята на всяка нация има възвеличаване и така и трябва да бъде :!: Но пак казвам не е това начинът да развенчаеш възвеличеното!
А това, че свеждаш нещата до национално равнище е най-глупавото от всичко, особено като става въпрос за държави, в които свободата на словото е гарантирана.
Нацията се основава на историята! Всичко, което засяга историята, засяга и нацията! Който приема свободата на словото за безгранична що се отнася за история, е или прекален идеалист, или не е чел достатъчно. :roll:

Конкретно по темата:

Иначе и аз признавам :oops: , че журналистите са си за обвиняване от гледна точка на това, че всички направиха своите коментари, а никой от тях не помести истинското изследване. Така и до сега се чудим какво действително пише в него.
Та, отправям още веднъж апел към всички знаещи немски пък и към останалите. Някъде прочетох, че резултатите от проекта са публикувани в официален сайт на немски. Моля ако някой го намери, да ни метне линкче, за да знаем какво обсъждаме в тази тема в крайна сметка.

П.П. Аз като напиша името на немеца ми излизат само турски сайт-ове. http://www.google.bg/search?hl=bg&q=Bru ... atak&meta= Сигурно не го пиша правилно, но ако някой знае турски, нека да ни преведе какво пише в турската преса по въпроса. Може да ни насочи на някъде. :wink: :P
Последно промяна от la_cazadora на 29 Апр 2007, 18:43, променено общо 1 път.
Изображение
Brainless Pirate
Гутенберг

Мнение от Brainless Pirate »

От http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=334303

"Ние се опитваме по научен начин да анализираме как изображенията, като картината на Пьотровски или пък фотографиите, които той е взел като образец, са образували и представите в България за клането, от което всъщност няма оригинални фотографии. Искаме да покажем и как тези представи са се променяли.

Едно от заключенията е, че изображенията са играли важна роля във формирането на представите за Батак. Особено важни са снимките, които Пьотровски е инсценирал в края на 80-те години на XIX век - доста след клането, които впоследствие са възприети за автентични. Друг извод е, че в региона съществува и друга памет, местните мюсюлмани имат друг колективен спомен за последните години от османското владичество, различен от този на християнското население.

Не съм провеждал етнографски проучвания в Батак, те са дело на моя български партньор Мартина Балева, която също ще участва в конференцията. Нейните изследвания показват, че в региона има много различни спомени, което естествено е разбираемо. Спомените на мюсюлманите за онова време са различни от тези на християните

А как според вас могат да се променят стереотипите?

- Мисля, че в страна, в която живеят и големи малцинствени групи, е необходимо да се напише история, която взема предвид и опита на малцинствата. Винаги е имало посегателства от страна на българската държава към малцинствата, но те не са част от колективната памет в България, а от алтернативната на малцинствата. Но и обратно - мюсюлманското малцинство също трябва да види, че и тук е имало престъпления към българското население в името на исляма, на Османската империя.
"

Какво означава това според вас? Аз не мисля, че в България винаги е имало посегателства върху малцинствата, за които ние уж мистериозно не си спомняме...?

Забраняването на конференция не е добър ход :(
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

la_cazadora - или трябва пак да ти кажа, че пишеш глупости, или за n-ти път да повторя каквото казах още в първия си пост.
Аз не мисля, че в България винаги е имало посегателства върху малцинствата, за които ние уж мистериозно не си спомняме...?
Възродителния процес ли не си спомняш? Е да, още едно поколение и никой няма да си го спомня. Както и никой не помни днес погромите над турско население по време на руско-турските войни, насилственото християнизиране в Родопите по време на първата балканска и още много подобни. Те и турчетата учат, че държавата им винаги е била справедлива и толерантна :roll:
Изображение
„Той се смееше в обратнопропорционална зависимост спрямо съдържанието на хумор в ситуацията.“
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Tamerlan-e, Tamerlan-eeee... TAMERLAN-EEEEE!!!! Курво мръсна!!!

И сега едно друго мение:

Мислите ли, драги дами и господа, че БАН и президентът са се
намесили и са изказвали мение по въпроса, без да са проучили
и проверили за какво иде реч?!

Още едно мение:

Tamerlan-eeeee....
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
MZ4
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от MZ4 »

Паган написа:Мислите ли, драги дами и господа, че БАН и президентът са се
Ми честно казано - ДА :roll:
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."
tamerlan
Вазов
Обратна връзка:

Мнение от tamerlan »

Паган написа:Tamerlan-e, Tamerlan-eeee... TAMERLAN-EEEEE!!!! Курво мръсна!!!

И сега едно друго мение:

Мислите ли, драги дами и господа, че БАН и президентът са се

Още едно мение:

Tamerlan-eeeee....
Това не е мнение, мило дете. Ти нямаш мнение :roll:
Изображение
Заключено

Обратно към “Други”