Интелигентността на българина - мит или реалност
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Като бях в първи курс имах 3-ма колеги от СМГ, влезли по... право (след някакви техни си вътрешни изпити или не знам как точно) без изпит. Точно тогава бяха въвели дисциплина, наречена "Увод в университетската физика" - в общи линии две седмици упражнения, преговор на материала от последните 3 години в училище, специално за хората, влезли с изпит по математика, по диплома, или на въпросното 4-то класиране. Та на един от въпросните колеги от СМГ му се наложи да реши задачата: "Два камъка с еднакви размери, но единият по-тежък от другия, падат във въздух от еднаква височина. Кой ще падне първи и защо?" Колегата не можа да отговори, след което в рамките на 5 мин, с помощта на асистентката, решава m.a = m.g - F спрямо a. Не ми приличаше да се прави на интересен...coup написа:Христо, не знаят квадратни уравнения!![]()
![]()
Не мога да повярвам - не е възможно. Аз четох хоста ти още 3 пъте и трябваше да се пощипна по ръката. Ужас - късай ги всичките! И все пак - това не е ли по-скоро резултат от мързел, отколкото от тъпота.
@Berserker: Интелигентен означава високообразован и начетен. Интелигентните хора изобретиха компютрите, атомните електроцентрали, ракетите и оръжията за масово поразяване (за жалост). Практичните хора се научиха да ги използват. Интелигентен не означава хитър/практичен или умен (в България последните три често пъти съвпадат). Често пъти високоинтелигентните хора трудно се оправят в живота, а умните и практичните не винаги са ужасно интелигентни (сега да не вземе да се обиди някой). Но всичко е въпрос на дефиниции. Може и аз да бъркам, което обаче не променя крайно негативното ми мнение по въпроса.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Айде пак намесвате оценките.Това, че аз имам 3.67 по математика
в дипломата за средното образование, не означава, че съм тъпанар.
Интелигентността си проличава от друго.Има много хора с по две-три
висши и пак не могат да образуват едно свястно изречение.Не могат
да кажат две думи накръст.
Доказателството е, че на изпитите след 7 клас ме приеха да уча, а
някои отличници от класа останаха да сърбат попарата.Едва успяха
да вържат тройките
да вържат тройките
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Пагане, сам си противоречиш.
Сам казваш, че оценките не са белег за интелигентност, а в следващия момент споменаваш изпита след седми клас - веднага ще те попитам този изпит не е ли субективен?Интелигентните хора нямат ли право да се притеснят (по принцип те питам, не конкретно за изпита). Аз също не смятам, че оценкиет са огледало на интелигентността, още малко тези по математика. Някои хора имат такова мислене, други нямат! Но мисля, че тази тема вече така се отклони, ... просто нямам думи.
Образованието куца яко, но то не дава интелигентност, а познания в дадена област. Освен това различни хора имат различни разбирания за интелигентен човек . В тълковния речник пише:
интелигентен - 1. образован, просветен, културен 2. който има подвижен и гъвкав ум
Всеки да уточнява от този момент нататък по кое от двете значения пише, да не се получават безсмислени спорове.
интелигентен - 1. образован, просветен, културен 2. който има подвижен и гъвкав ум
Всеки да уточнява от този момент нататък по кое от двете значения пише, да не се получават безсмислени спорове.
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
-
Паган
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
coup, не мисля че си противореча, защото с това показвам,
че оценките нямат значение.Аз не бях и никога не съм бил отличник,
но пък точно отличниците се осраха.И като казваш, че и те са хора
и се притесняват, аз и другите не сме ли се притеснявали...
А образоваността на човек личи най-много не от това какво е завършил
и колко висши има, а от това, колко книги е прочел, как може да излезе
от дадена ситуация единствено с помощта на акъла си.
И тук бих казал, че тълковния речник греши с първото определение
от точка 1.За да се убедиш в правотата ми (най-вече за последното изречение)
ще ти кажа да погледнеш определението за думата "император" в речника.
То също е грешно и невалидно, тъй като владетелите на Англия
никога не са били императори, въпреки че обединяват десетки
народи под своя скиптър.
че оценките нямат значение.Аз не бях и никога не съм бил отличник,
но пък точно отличниците се осраха.И като казваш, че и те са хора
и се притесняват, аз и другите не сме ли се притеснявали...
А образоваността на човек личи най-много не от това какво е завършил
и колко висши има, а от това, колко книги е прочел, как може да излезе
от дадена ситуация единствено с помощта на акъла си.
И тук бих казал, че тълковния речник греши с първото определение
от точка 1.За да се убедиш в правотата ми (най-вече за последното изречение)
ще ти кажа да погледнеш определението за думата "император" в речника.
То също е грешно и невалидно, тъй като владетелите на Англия
никога не са били императори, въпреки че обединяват десетки
народи под своя скиптър.
Последно промяна от Паган на 29 Мар 2006, 12:33, променено общо 1 път.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!
- icaci
- Да живей словото
- Обратна връзка:
@coup: съгласно дефиниция 1 образованието дава интелект
.
Друг е въпросът, че то дава само искрата, а дали ще лумне буен пламък е друг въпрос. Оценките биха могли да бъдат показател за интелекта, ако се поставят обективно и чрез специално разработени тестове, покриващи голяма част от познанието. Проблемът е, че в България оценката е мярка за способността ти да възпроизведеш дословно заучен материал. По тази и причина по-голямата част от "отличниците" са способни да решат задачи, в които се прилага еднократно шаблон от вида "ако е дадено А, то правим Б". В момента, в който се даде задача, където трябва да използваш правилото 2 или повече пъти, или където се иска поне мъъъъъничак скок на мисълта, ефектът е "Ама ние такива задачи не сме решавали!" и разпределението на оценките се променя драстично. Лошото е, че докато заплатите на преподавателите се определят от бройката ученици/студенти, а не от качеството на преподаването им, то задачите винаги ще бъдат от първия тип.
Едновремешното образование целеше спечелване на съревнованието с "разлагащия се капиталистически строй". От тогава и датира митът за интелигентния българин. С тази разлика, че тогава не е бил мит. В мит се превръща днес, защото днешното образование не цели нищо. По-скоро се работи целенасочено по неговото разлагане. Защото интелигентният човек задава неудобни (на управляващите) въпроси.
Друг е въпросът, че то дава само искрата, а дали ще лумне буен пламък е друг въпрос. Оценките биха могли да бъдат показател за интелекта, ако се поставят обективно и чрез специално разработени тестове, покриващи голяма част от познанието. Проблемът е, че в България оценката е мярка за способността ти да възпроизведеш дословно заучен материал. По тази и причина по-голямата част от "отличниците" са способни да решат задачи, в които се прилага еднократно шаблон от вида "ако е дадено А, то правим Б". В момента, в който се даде задача, където трябва да използваш правилото 2 или повече пъти, или където се иска поне мъъъъъничак скок на мисълта, ефектът е "Ама ние такива задачи не сме решавали!" и разпределението на оценките се променя драстично. Лошото е, че докато заплатите на преподавателите се определят от бройката ученици/студенти, а не от качеството на преподаването им, то задачите винаги ще бъдат от първия тип.
Едновремешното образование целеше спечелване на съревнованието с "разлагащия се капиталистически строй". От тогава и датира митът за интелигентния българин. С тази разлика, че тогава не е бил мит. В мит се превръща днес, защото днешното образование не цели нищо. По-скоро се работи целенасочено по неговото разлагане. Защото интелигентният човек задава неудобни (на управляващите) въпроси.
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Каква е тази злоба към отличниците
?Винаги съм завършвала с 6.00 и по всяка вероятност тази година ще е същото.Това не означава,че съм зубрила/подмазвала се на преподавателите/имам богати или влиятелни родители/не мога да решавам нестандартни задачи.Единственото,което означава,е,че имам добра помет и логична мисъл.Това,че преди 7 клас съм имала шестици,не беше пречка на изпита и теста да имам максимални резултати.Не ми е и попречило да се представям добре на състезания и олимпиади и няма да ми попречи да се представя добре и на изпитите тази година!
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
този път няма да се съглася с теб, Berserker, има си даже много общо - не може да си във Факултета по математика или физика и да не знаеш как се решава квадратно уравнение, това и аз го знам, дето не съм математик. Все едно аз да не знам че не може Наредба да отменя Закон, това са си някакви елементарни базови неща, недей така...Berserker написа:в ред ли сте бе хора?????
завършил съм матем. училище и не ги разбирам уравненията въпреки това съм умен и интелигентен. Eното няма връзка с другото!!!
За всеки си има област, и българина като цяло е интелигентен. Интелигентността не е да си ядрен физик или да смяташ наум колко е 7634765783465*8378923748923784723 или да знаеш наизуст война и мир.
пак ще повторя същото - това че ти нямаш 6 по математика не е критерии, нали искаш да си историк, не математик. мен да не би да ме бърка оценката по биология например. но не може да искаш да учиш история и да имаш тройка по история нали? въпреки че разбира се е възможно учителката ти да е била мацка и нарочно да е искала да те прецакаПаган написа:Айде пак намесвате оценките.Това, че аз имам 3.67 по математика
да вържат тройките
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз не се засягам от това, което ти казваш, да рече че съм си "генерално обидена" на висшето образование в България и по-точно на системата, че допуска хора положили десет пъти по-малко усилия от мен и знаещи сто пъти по-малко неща да вземат същата дипломаxpucmo написа:@nrggirl: Не виждам, защо се засягаш. Аз ти говоря с факти, а не на изуст или по инерция. Да не мислиш, искам да си затварям очите? И аз искам като проверявам контролните и тестовете да пиша реалните оценки, и тези, които не могат да покрият критериите, да отпадат от Университета. И аз искам в моя факултет да не се влиза предимно на 4-то класиране ....
След като висшето образование не е задължително по закон, защо тогава в университетите влизат хора, които НЕ искат (а често и не могат) да учат? Защото е модерно? Защото е "яко" да си висшист? Защото имаш по-добри перспективи?
колкото до това защо всички напират да са студенти - и аз не мога да си го обясня, не виждам никакъв смисъл държавата да се пълни с висшисти, които после да мрънкат че не си работят по специалността и стоят безработни като подчертавам - нямам предвид хората, завършили СУ, а сумата други т.нар. "студенти" от всякъкви измислени елитни и по-малко елитни ВУЗове. Откакто ме приеха студентка се чудя защо хора с откровена и явна незаинтересованост да се образоват се бутат по разни ХТИ-та, МГУ-та и подобни, които - моите уважения, ама това ако е висше...
Но в крайна сметка аз не мога да обвинявам хората за това че искат да имат висше, то си е тяхна работа, не съм аз човека да ги съди. Обвинявам по-скоро системата, която допуска всеки да влезе и да вземе диплома - на практика само който не е поискал, не е влязъл и не е завърил висше, това важи дори за "елитните" специалности на СУ. Ами да, не смятам че е редно. като искат, да приемат по триста човека право, но после трябва да има някакъм подбор, някакво отсяване, не може всеки да става висшист, просто не е редно. А после защо държавата е пълна с некомпетентни "висшисти" - защото системата го допуска. Пак пример - в Германия приемат в един университет близо 400 студента медицина, от тях завършват максимум 100. така държават си осигурява нужната бройка от добри специалисти, а не като у нас, където всеки е висшист и нито има кой до върши по-обикновената работа, нито всички висшисти могат да си намерят работа... И съжалявам, че ще го кажа, не искам да влизам в спор с теб, но за това немалка вина имат преподавателите - ами като го виждаш, че нищо не знае и нищо не е прочел, защо го пускаш? така не му правиш услуга в крайна сметка, не виждам смисъл... Все пак това си е мое мнение, не искам да се карам с никого по тази тема, защото в крайна сметка гледните точки са много и проблема не е едностранчив...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ами да, това е част от проблема. хайде със средното образование няма да се занимавам сега, но за висшето - нали точно това е целта му УЖ, да изкара наяве и развие ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА на човека, не спосдобността му да запомня наизуст текстове. да го накара да мисли, да прави логически връзки, да разбира същността на нещата в цялост без да е задължително да знае дребните детайли. именно по това се разпознават зубърите - чу помнят глупости, знаят нещата в детайли, но не разбират смисъла, цялостта на нещата... това е поредно доказателство, че системата е опорочена. ама щом и лектора ми води лекциите като чете от собствения си учебник, за какво развитие на мисълта можем да говорим. и какъв ми е на мен стимула да мисля, като само зубърите си взимат с отличие изпитите... а оценките мое да не са важни за моята самоувереност и самочувствие, но вътрешната ми убеденост, че знам повече от тях не ми помага, за да ме вземат по-лесно после на работа нали?!?xpucmo написа:@coup: съгласно дефиниция 1 образованието дава интелект.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
няма такова нещо, и аз съм била винаги отличник, поради което често са ме набеждавали за зубър, а аз в живота си не съм наизустявала каквото и да било. злобата не е към отличниците, а към начина по който су пишат оценките и към това, че не е редно за зазубряне да поощряват. Не съм казала, че всеки отличник е зубър...nightwish написа:Каква е тази злоба към отличниците?Винаги съм завършвала с 6.00 и по всяка вероятност тази година ще е същото.Това не означава,че съм зубрила/подмазвала се на преподавателите/имам богати или влиятелни родители/не мога да решавам нестандартни задачи.Единственото,което означава,е,че имам добра помет и логична мисъл.Това,че преди 7 клас съм имала шестици,не беше пречка на изпита и теста да имам максимални резултати.Не ми е и попречило да се представям добре на състезания и олимпиади и няма да ми попречи да се представя добре и на изпитите тази година!
по-скоро е жалко и е проблем, че системата рядко пропуска наистина интелигентните хора, а ако си такъв - веднага те набеждават. но че зубрачеството преуспява си е факт...
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
Тъй като бе повдигнат въпросът за хората,които просто искат да завършат който и да е университет,ще дам пример с един мой съученик.Наскоро го питах дали ще кандидатства и ,ако отговорът е "да",къде.Той ми отговори,че иска да учи в София,без значение университета и специалността.Искал "студентски живот".Попитах го защо не се премести в София и да работи там.Отговорът бе "заради казармата".А преди(5,6,7 клас) взимаше първи места на състезания по математика.Това показва,че не е глупав,точно обратното-за тези състезания няма полза назубрянето,нужна е логическа мисъл.Просто се събра с неподходящи хора
.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
Явно аз не съм се изказала достатъчно точно-събра се с неподходящи хора,спря да учи,сега се бори за тройка по математика,и представа си няма с какво ще кандидатства и къде ще учи...mushroomhead написа:Събрал се е с неподходящи хора и затова не иска да ходи в казармата?!