Ау, кандидат-студенти! Същата паника и дилеми бях миналата година
Вече уча журналистика в Софийския и най-адекватните съвети, които мога да ви дам, са:
- влезте с ниски или по-добре направо никакви очаквания за нещо хубаво. После, когато успеете да забележите искрица ентусиазъм от някой преподавател, ще ви се стори като гръм посред бял ден и дори може да ви зарадва.
- запишете журналистика само ако сте сигурни, че искате и можете да се занимавате с това. Никой няма да иска кой знае какво от вас, никой няма да ви преподава кой знае какво, на никого няма да му пука дали сте там, или не сте. Поне в първи курс. Но и от познатите ми нагоре не чувам особено обнадеждаващи факти.
От друга страна, ако сте шибани, надъхани идеалисти, елате да ми правите компания. Няма библиотека във факултета, няма интернет, Медийния панаир се записва на аудиокасетки, думите "онлайн медия" се произнасят като име на митично чудовище и стане ли въпрос за такива, ще учите дефиницията за "спам", но пък конспектите са интересни, книгите не е невъзможно да се намерят и в крайна сметка имате толкова свободно време, че можете да си го запълните с четене на каквото друго ви е интересно - което дава една добра възможност за самообразоване, по думите на един любим ми професор - "Университетът не трябва да ви пречи на висшето образование."