Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta
- Гуньо Простия
- Пишете, о, братя
Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
Решението трябва да бъде съобразено и с програмата за европейските стипендии.Ако тя продължи още от тази есен,по-приемливо е леко да се намалят бройките и по-драстично сумите,защото така студентите с много висок успех ще взимат приемлива сума,а тези,кото са се добрали само до държавна стипендия,ще получават нещо като утешителна награда от 50-60 лв.Ако обаче няма европейски стипендии,по-справедливо изглежда да се запазят 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."

- Elitsa Abstract
- Да живей словото
- Специалност: Молекулярна биология
- Курс: трети
Ама те и европейските ли са под въпрос???
Кои са тези специалности?Гуньо Простия написа:...
* * *
... 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
- Гуньо Простия
- Пишете, о, братя
И в момента има специалности,при които бройките са малко,а успехът за взимането на стипендии-висок.Аз имам наблюдение върху Международни отношения,където минималният бал обикновено е около 5.90,а при рязко намаляване на бройките няма да е учудващо ако стане 6.00.Elitsa Abstract написа:Ама те и европейските ли са под въпрос???![]()
Кои са тези специалности?Гуньо Простия написа:...
* * *
... 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
А за европейските аз питах в една от темите и отговорите бяха "аз съм чувал ,че","доколкото знам" и нямаше категоричен отговор от никого.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."

Оставам с впечатлението, че ще бъдат намалени както броят отпускани стипендии, така и техният размер... Ако въпросът е: "С колко?", според мен отговорът е: "С колкото може по-малко да се намали размерът на стипендиите ( по възможност - изобщо) и за да се компенсира - намаление на бройката. Ощетени ще има - това е повече от ясно. Да засегнеш десетки, за да са доволни стотици, е избор, който никой не трябва да прави! Но се налага...
- Elitsa Abstract
- Да живей словото
Ама то за различните специалности различна бройка ли се определя???
Има общ брой отпускани стипендии за целия университет, от който на пропорционален принцип се разпределят по факултети и специалности. Поне това ми е известно.Elitsa Abstract написа:Ама то за различните специалности различна бройка ли се определя???
- Elitsa Abstract
- Да живей словото
Какво ще рече "на пропорционален принцип" ?
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
че броя студенти в една специалност определя и колко бройки стипендии ще има за тази специалност
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
На този етап Комисията по стипендии е на почти категорично мнение, че класацията трябва да се раздели на две. Мислим, че най-важното е да се стимулират хората с "отличен" успех, а след това другите. Вече след като получим информация за изтеклите два семестъра /това ще стане в началото на октомври/ колко човека в Университета имат отличен успех, ще решим колко бройки ще бъдат за първия вид стипнедиия и колко за втория.nieni написа: Разделянето на класациите не обезсмисля ли според вас цялата идея на този коефициент. Когато студентите, чийто успех се пресмята с коефициент, се отделят в друга класация, няма да има значение дали оценката ми е 5 или 5.50 както е с увеличението, защото ще се борят с други студенти с увеличен успех, все едно дали умножаваме или не - чисто математическото отношение между оценките става същото. Както отношението на 12:10 е същото както на 6:5, само дето е посъкратено тук-там, но важното е математическото отношение - същото! Поне аз така го разбирам, а вие? И добре- ако има отделна класация- тя по какви бройки ще се прави, отделна класация- отделни бройки стипендии? Ама да, ама това малко дискриминационно в зависимост отново от пропорциите на разпределението? Защо толкова се усложняват нещата? Има пари - има за всички- няма пари- пак така! Хайде, дано не съм права, оборете ме!
А Вие кажете по-справедливо ли е хора с успех "отличен /5.89/" да не взимат стипендия - това е справка от стипендиите за летен семестър - 2009/2010 за ЮФ, Международни отношения!.
Надяваме се точно така да стане - бройките да се намалят минимално, сумата, която сега се получава да е за единия вид стипендия, а за другия вид ще е намалена, но това ще се мисли в конкретика, когато направим справка за отличниците в СУ и получим отговор от МОМН на писмото ни за допълнително финансиране по перо - стипендии по успех.water написа:Оставам с впечатлението, че ще бъдат намалени както броят отпускани стипендии, така и техният размер... Ако въпросът е: "С колко?", според мен отговорът е: "С колкото може по-малко да се намали размерът на стипендиите ( по възможност - изобщо) и за да се компенсира - намаление на бройката. Ощетени ще има - това е повече от ясно. Да засегнеш десетки, за да са доволни стотици, е избор, който никой не трябва да прави! Но се налага...
П.С. Надяваме се идната седмица да получим повече информация по проекта "Европейски стипендии и награди" по ОП "Развитие на човешките ресурси" и Комисията по европейски стипендии и награди на СУ да я сподели с Вас!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Права си напълно, поне според мен. Разделянето на класацията на две абсолютно обезсмисля наличието на този коефициент. Направо да го анулират ще е все същото. А той е сложен с някаква идея, не е бутнат просто за цвят от хората, измисляли правилата за разпределение за стипендиите. Не е зле това да не се забравя...nieni написа:Според мен обаче не много хора споделят мнението на комисията, аз не останах с това впечатление в хода на дискусията. Разделянето на класациите не обезсмисля ли според вас цялата идея на този коефициент. Когато студентите, чийто успех се пресмята с коефициент, се отделят в друга класация, няма да има значение дали оценката ми е 5 или 5.50 както е с увеличението, защото ще се борят с други студенти с увеличен успех, все едно дали умножаваме или не - чисто математическото отношение между оценките става същото. Както отношението на 12:10 е същото както на 6:5, само дето е посъкратено тук-там, но важното е математическото отношение - същото! Поне аз така го разбирам, а вие? И добре- ако има отделна класация- тя по какви бройки ще се прави, отделна класация - отделни бройки стипендии? Ама да, ама това малко дискриминационно в зависимост отново от пропорциите на разпределението? Защо толкова се усложняват нещата? Има пари - има за всички - няма пари - пак така! Хайде, дано не съм права, оборете ме!
Стискам палци за отговора от МОНМ, дано откликнат, че това на нищо не прилича. Точно между обесването и удавянето се лутаме, както писа mebeth по-рано.
~ Кътчето ~
Agenta, до този момент този лек социален елемент винаги го е имало, от него е имало нужда, преди известно време сам казахте, че коефициентът остава, само се разделят класациите/т.е. доброжелателно/дали?/ от ваша страна не се засяга социалният елемент/, но Вие добре знаете какъв ще бъде ефектът от разделянето- коефициентът се обезсмисля, тогава аз как да си обясня вашето поведение- като желание да не се досетим ли? И как ще се спести с разделянето, как по-точно тази мярка ще доведе до понижаване на разходите за стипендии,как ще помогне да се вместим в бюджета? Знам за това, че студенти с отличен успех остават извън класациите, но такива винаги ще има, все някой ще е с една стотна под линията. И можете ли да твърдите, че оценка 6 в една специалност се равнява на 6 в друга- всичко се свежда до натоварването, изискванията, затова има разделение на стипендиите по специалности, за да не се получават нечестни сравнения, т.е в специалност МО може и 5,89 да е вече ниска оценка, няма значение от числото, всичко се свежда до конкурентната среда и нивото на успеха на всички. И още един въпрос- защо Комисията задава въпроси на студенти на място, на което очевидно няма такава посещаемост- осъзнавате ли, че обсъждаме важен въпрос , засягащ всички студенти от всички специалности, а "заседаваме" 5-6 души, решения не се взимат така, а за коментарът, че комисията почти е решила за разделянето на класациите- аз повтарям, в тази дискусия най-малка подкрепа аз видях точно за тази идея- защо Комисията все пак ни пита, когато решението вече е взето от вас?
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Класацията каквато е в момента е напълно честна. И според мен е най-правилната защото се бориш за стипендия наравно за определени бройки ВЪВ твоята специалност. Кви са тия 2 класации? Всеки с оценка над 4.50 трябва да има правото да се бори ЕДНАКВО за стипендия с другите - ако искаш стипендия се натискаш за високи оценки и тва е. Аз знам какви са минималните балове за стипендия в моята специалност и се стремя да съм над тях. И точно това е нещото, което те амбицира да изкарваш по-високи и по-високи оценки... Кофти е заради 1-2 стотни да не вземеш стипендия, следващият път полагаш усилия да си НАД тези стотни и така.
И между другото - в някои специалност 4.50 си е ОТЛИЧЕН успех.
Тази дискусия е пълен фарс според мен...
Особено като гледам, че някои хора дават смело предложения без изобщо да знаят каква е сегашната система за стипендиите и класациите.... И като виждам, че реално са взети решения, които уж трябва да се съгласуват с нас...
Също е несериозно подобно запитване да се прави САМО във форума, след като целта е мнението на ВСИЧКИ студенти ... форумът може да се посещава от МНОГО хора, но те не са цялото СУ... а темата се чете от още по-малко потребители....
И между другото - в някои специалност 4.50 си е ОТЛИЧЕН успех.
Тази дискусия е пълен фарс според мен...
Особено като гледам, че някои хора дават смело предложения без изобщо да знаят каква е сегашната система за стипендиите и класациите.... И като виждам, че реално са взети решения, които уж трябва да се съгласуват с нас...
Също е несериозно подобно запитване да се прави САМО във форума, след като целта е мнението на ВСИЧКИ студенти ... форумът може да се посещава от МНОГО хора, но те не са цялото СУ... а темата се чете от още по-малко потребители....

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Обратна връзка:
би си дал повече усилия, ако за тези 1-2 стотни вземеш не най-голямата стипендия, а с 20лв по-малко на месец, примерно ;--)Кофти е заради 1-2 стотни да не вземеш стипендия, следващият път полагаш усилия да си НАД тези стотни и така.
- agenta
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Добре, според Вас как ще се реши проблема с орязаните средства по перо стипендии!
Искате да остане сегашната класация и да орежем драстично бройките и парите, защото няма пари или искате да се търси друг по-гъвкав вариант за разпределнието им!
Също така Комисията по стипендии е на мнение, че никъде другаде, оснев в СУ - социалната стипендия не е смесена с тази по успех! Има само стипендия по успех. В някой университети тя е разделена - имащи право да кандидатстват - от 4.50 нагоре за една сума + доказване на доход и над 5.50 нагоре за друга сума + доказване на доход. На други места стипендиите са разделени по прагове - от 4.50 до 4.99, от 5.00 до 5.49 и от 5.50 до 6.00 и трите прага са с разчна сума на стипендията и никъде няма намесен коефицент. Все пак това са стипендии по успех, а не социални плащания!
Доколкото Комисията е запозната за първи път се предтавят нейните да се разискват и за първи път има публичност. Тази Комисия е между чука и наковалнята и отново може да спре да се допитва за идеи и да вземе своите решения в състава, в който е определена от Ректора и накрая да Ви ги съобщи!
Искате да остане сегашната класация и да орежем драстично бройките и парите, защото няма пари или искате да се търси друг по-гъвкав вариант за разпределнието им!
Също така Комисията по стипендии е на мнение, че никъде другаде, оснев в СУ - социалната стипендия не е смесена с тази по успех! Има само стипендия по успех. В някой университети тя е разделена - имащи право да кандидатстват - от 4.50 нагоре за една сума + доказване на доход и над 5.50 нагоре за друга сума + доказване на доход. На други места стипендиите са разделени по прагове - от 4.50 до 4.99, от 5.00 до 5.49 и от 5.50 до 6.00 и трите прага са с разчна сума на стипендията и никъде няма намесен коефицент. Все пак това са стипендии по успех, а не социални плащания!
Доколкото Комисията е запозната за първи път се предтавят нейните да се разискват и за първи път има публичност. Тази Комисия е между чука и наковалнята и отново може да спре да се допитва за идеи и да вземе своите решения в състава, в който е определена от Ректора и накрая да Ви ги съобщи!
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
По-гъвкав начин ще рече с премахване на социалния елемент, защото това не били социални плащания?? Преди да махате нещо, си помислете, че очевидно то е сложено с някаква идея и тя не е да бъде по-малко гъвкаво. Много благодарим, че снизходихте до нас, давайки публичност във форума, сега трябва ли да примираме от благодарност и възхищение, за да не отметнете благоволението си, или можем да изразим несъгласието си без да ни се разсърдваш? Защото нали за това е тази тема, за да си изкажем мнението - било то съвпадащо с вашето или не. Иначе се обезсмисля цялото нещо...
Ако планът е бил да ни съобщиш тази гениална идея с разделяне на класациите, ние да се кимнем в съгласие или поне да не реагираме по никакъв начин, та после да кажете "ето, допитахме се до студентите, те нямаха нищо против, докато имаха време да недоволстват" - съжалявам, че не се е получило. Но ти в първия си пост написа, че искате да чуете какво мислим ние и ето.
Ако планът е бил да ни съобщиш тази гениална идея с разделяне на класациите, ние да се кимнем в съгласие или поне да не реагираме по никакъв начин, та после да кажете "ето, допитахме се до студентите, те нямаха нищо против, докато имаха време да недоволстват" - съжалявам, че не се е получило. Но ти в първия си пост написа, че искате да чуете какво мислим ние и ето.
Последно промяна от Шепот на 19 Сеп 2010, 21:57, променено общо 1 път.
~ Кътчето ~