Стипендии (2010-2011)

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
lavidaloca
В началото бе словото
Курс: трети

Re: Стипендии (2010-2011)

Мнение от lavidaloca »

Elitsa Abstract написа:
Йовков написа:Аз би трябвало да получавам, при условие че баща ми разполага с документ от ТЕЛК за постоянна нетрудостопосбност. Или има вероятност даже и студенти в подобна ситуация да бъдат отрязани, :( ?
Не знам, но то в такива случаи не се ли получават някакъв вид социални стипендии? Стипендиите за успех и социалните стипендии не са ли две различни неща? :roll:
Когато родител е нетрудоспособен с експертно решение от ТЕЛК се предполага, че получава някаква пенсия. В такъв случай при кандидатстване за стипендия се представя документ с доходите, които има домакинството. В случаите, когато студент е с над 70 % инвалидизация се освобождава от заплащането на семестриалните такси (без значение каква форма на обучение) и получава стипендия, ако е редовна форма на обучение (мисля, че беше 110лв.)
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

За студентсктите стипендии не си заслужава бъхтенето да учиш по всичко ( е зависи в кой факултет си де. без ЮФ и ФМИ навсякъде другаде е отбий номер )
Но тази фондация еврика е интересно. Пишеш някакво проектче, декларираш, че си ходил някога на някоя олимпиада и бум - 2000 лева годишно. Звучи добре :)
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Chefo
В началото бе словото

Мнение от Chefo »

Хмм, доста интересни неща пишете, но един познат от УНСС ми каза, че поради съкращенията на бюджета, нямало да има стипендии или щели да са за супех с нещо от сорта на 6,00, като това пак не е сигурен критерий.Знаете ли нещо по въпроса или това е само някакъв слух, или нещо което важи само за УНСС?
lavidaloca
В началото бе словото

Мнение от lavidaloca »

Със сигурност социалните стипендии са приоритетни. Така че по-вероятно е да орежат онези по успех, но да оставят социалните.
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Днес си говорех с една моя бивша учителка, която учеше две години в ТУ, докато бях ученик, след това е завършила същата специалност (КТТ) в Англия.
Та ми обясняваше, че оттогава досега стипендиите в България не са мръднали, а там са скочили неколкократно :)
Та си направих поредната сметка за шибаното ни българско студентско ниво :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Chefo
В началото бе словото

Мнение от Chefo »

Ами к'во ти говори самия факт, че кат' е криза и трябват съкращения, откъде другаде Бойко ще търси да взима пари ако не от образованието, което не стига, че е на няк'во адски "високото" ниво ми още се чудят как да го отрежат..
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

lavidaloca написа:Със сигурност социалните стипендии са приоритетни. Така че по-вероятно е да орежат онези по успех, но да оставят социалните.
В СУ социални стипендии изобщо няма. :roll:
А относно размерът - с европейските се взимат общо 200 лева/месец. Не са много, но не са и малко :) ;)
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Уважаеми колеги, тази година ще има коренна промяна в процедурите и правилата по кандидатстване за стипендии! Надяваме се до средата на октомври Комисията по държавните стипендии вече да ги е формулирала окончателно и да Ви ги представи! Все още обмисляме няколко различни варианта!
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

gottalovefmi написа: В СУ социални стипендии изобщо няма. :roll:
Има, и още как. Не говори по въпрос, за който нямаш достатъчно информация.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Etiainen написа:
gottalovefmi написа: В СУ социални стипендии изобщо няма. :roll:
Има, и още как. Не говори по въпрос, за който нямаш достатъчно информация.
Права си, сори :D
A иначе, агенте, ще дадеш ли някаква информация за тези промени - вече 2ри път ги споменаваш. Какво точно смятате да им променяте на процедурите и правилата? :?
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

За държавните стипендии за първи път казвам, че ще има промени, преди месец и нещо казах за европейските, че ще променим вътрешната процедура по кандидатстване!

За промените за държавните стипендии, не мога да кажа нищо конкретно! Обмисляме няколко различни варианта, дискутираме ги в Комисията по държавните стипендии, но все още сме в много ранен етап, когато има нещо по конкретно се надявам да внеса яснота!
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Мнение от Гуньо Простия »

Предполагам,че промените са насочени към намаляване броя на стипендиантите и размера на сумите,както и към усложнена и още-по тромава процедура по кандидатстването :scratch:
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология

Мнение от Elitsa Abstract »

Дано да намалят броя, а не размера на сумата... :? :P
Аватар
Chefo
В началото бе словото

Мнение от Chefo »

Най-добре е нищо да не намалят!Ако питате мен трябва да увеличат и броя и сумата. :D
Аватар
valandin
Живее, за да пише
Специалност: Политология
Курс: втори

Мнение от valandin »

mmmi написа:Вярно е. Можеш да имаш 20 изпита и да не четеш така,както се чете за три изпита. В политология например имат по 7-8 изпита и за всеки един от тях можеш да четеш по-малко от 12 часа, и изкарваш оценки над 4. Така че колеги не е важна бройката, а качеството.

Старо е мнението и аз не съм влизала отдавна във форума, така че едва ли ме познавате...но, хайде без генерализации, взех си изпитите доста трудно и с доста повече четене от 12 часа, не се считам за глупава. Мерси.
New jorney
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”