За родителството

Най-романтичните места и заведения в града

Модератори: FloWersOfEviL, Мила, Търговецът на кристал

Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: За родителството

Мнение от Crematory »

Моята гледна точка относно ЕБХ и многократните пелени всъщност е, че това е едно много по-екологично отглеждане от памперсите, които са страшен замърсител, не се разграждат, пълни са с химия и прочие... :? Не ми се ще тая химия да докосва кожата на детето ми. Също така от най-ранна възраст ги възпитава на масовата консуматорска култура тип - купи-ползвай-изхвърли. :|
Абе колкото по-естествено успея да го отгледам, толкова по-добре.
Относно възрастта - при жените пиковият период на плодовитост е 20-25. 25-35 застой, след 35 започва спад, след 40 рязко намалява. И, да, след 35 бременностите се водят рискови дори всичко да е наред. Бременностите с близнаци, ако ще на 22 да си, пак се водят рискови. А, да, другото нещо. Нашето поколение в момента има много висок процент на стерилитет, спонтанни аборти и прочие. Заради Чернобил и ефектите :| Така че никога не се знае дали въобще ще има шанс да се получи бебе по естествен път. И при мъжете, и при жените е проблем.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Е, Боби, чак пък да се разваля... Но си прав, че тези неща вероятно оказват влияние.

Дъждовна, то си е до човека. Аз искам да имам дете и макар да съм съвсем наясно, че ми е много рано, бих имала едно на ум, когато стана на 30. Просто защото моите родители са се оженили, когато се били на 23/24 години (съответно мама и татко). Искали са дете от самото начало. Е да, ама нещата невинаги стават по поръчка. Аз съм се родила, когато са били на 29/30 години. Т.е. те 6 години не са имали деца, без да има установен конкретен репродуктивен проблем.
Представете си същата ситуация, ако опитите започнат на около 30 години, когато и шанса за забременяване намалява с всеки изминал ден, а рисковете за здравето на плода се увеличават.
Разбира се, никой не казва, че късните бебета задължително имат здравословни проблеми (познавам няколко такива и са си все "в ред"), но е факт, че при тях те се срещат по-често.

А колкото до подходящия момент да имаш дете - то не знам дали наистина има такъв. Или не си осигурен материално, или пък вече си, но искаш да си поживееш, или пък ще ти пречи на кариерата... Изобщо, ако се чака идеален момент, е твърде вероятно да не се дочака.
Което пък не значи, че трябва да се юрнеш да правиш деца, докато мама и татко те издържат или не си представяш петъчната вечер другаде, освен в дискотеката и с другиго, освен с "тайфата".
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

Crematory съгласна съм с теб за консуматорското и за екологията също, обаче до колко едно дете разбира, че памерса му се хвърля на боклука след като е ползван? (говоря за бебетата) И за рисковите бременности съм съгласна, просто казвам, че ако човек не е готов да има деца, то това не трябва да стане на всяка цена, поемайки си риска да не може да има. Колкото до подходящия момент, според мен все някога идва и зависи по скоро от вътрешната нагласа, отколкото от паричното състояние. Другото са само оправдания и ако ги търсиш, значи просто не си готов. Аз искам да имам деца, но това ще стане когато намеря подходящия човек и когато се почувствам напълно завършена като личност, ако не стане преди да стана на 30 или на 40 и едно на ум да имам няма как да се получи насила. Естествено надявам се да е по-рано, но човек трябва да е готов за всякакви изненади от съдбата.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Просто му даваш лош пример, Дъжд, който то не осъзнава, но запаметява.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Аз да си допълня за памперсите и пелените, че до един момент бебето не ходи, не комуникира толкова активно и тогава нека да е с памперси/пелени, уатевър, тогава няма значение от гледна точка на смяна, пране и т.н. Обаче в един момент детето почва да пълзи, да ходи, да говори, а родителите продължават да го държат с памперса на дупето и то си върши нуждите там, когато му скимне, а ти после минаваш и сменяш, а изразходваният памперс отива на боклука. Мисля, че е много по-редно, щом детето започне да се движи що-годе свободно и е в състояние с жест, звук или думичка да си каже, че му се прави нещо, то не трябва да е вече с памперс, а просто да се отнася до гърнето, където да си свърши работата и да се научи, че това е правилото - такива неща се вършат на това място, а не в гащите. Чувала съм, че колкото по-рано се научи детето, толкова по-лесно е. Много съм далече от родителската тема, ама с майка ми сме си говорили достатъчно, така че да имам представа що е то майчинство. А и аз съм "късно дете" - мама на 30, тате на 40 :geek: Пък вижте какво генийче излязох :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Мама е била на 22, тати на 27, пък и аз съм генийче 8)
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от inc »

Хм, това с внушаването на лош пример с "консуматорските" памперси ми идва леко в повечко. Но ениуей. :D Това с ранно и късно родителство има не само генетични и чисто биологични последици. ЕСТЕСТВЕНО, че си до човек, но я си представете татко или мама, навлезли в критическата, където нервите им са опънати до скъсване без видима причина в допълнение на ежедневните грижи вкъщи и на работа... И едно прекрасно отроче на възраст, твърде ранна, за да може да съобрази, че то не е виновно, когато му се карат за щяло и нещяло; или не дай си боже, ако и то навлзе в деликата възраст по това време... Е, не е никаква трагедия и не е задължително да остави жестоки душевни травми, но ако си го видял някъде, знаеш, че не искаш да се случва това и на твоето дете. Още една причина да се замислиш за горния възрастов праг на родителството. Мен мама ме е родила на 37, и хич не се оплаквам от драматични семейни войни, ама вече съм се научила, че не можеш да мериш всички с твоя аршин. Независимо от икономическите условия, обществените порядки и личните любовни терзания, за всеки човек организмът си подсказва кога настъпват повратните моменти в биологичния часовник. За себе си мога да кажа, че с най-важните си решения до момента съм се справяла така, сякаш винаги съм знаела, че точно така трябва да бъде. Вярвам, че и с децата е така. има неща, които се усещат. Пък и кой може да каже какво ще му минава през главата, сърцето и всички останали органи десет години по-късно... Камо ли пък повече за някои от нас. :)
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Факт е, че една бременност след 35 носи много рискове. По този начин едното ми братче има алергия към 2/3 от света около себе си, а другото се роди с двустранна пневмония и няколко седмици се бориха, за да го спасят.

Най-благоприятната възраст за една жена да има дете е 20-25 години и това е твърдение единствено на биологията. Естествено, тъй като ние сме си усложнили живота и на тази възраст още учим и тепърва започваме да се реализираме в собствения си самостоятелен живот, малко е трудно да ти мине през ума да гледаш дете по това време.

Но нищо не ти пречи да тръгнеш с определена нагласа към биологичния си часовник и към факта, че до 30 години е добре вече да си родила първото си дете. Напълно отделен въпрос е това, че ако родиш по-късно, в един момент ще се окажеш в прекрасната ситуация на майка в критическа и дете в пубертет.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
sientelo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от sientelo »

Абсолютно точно, напълно подкрепям това мнение :cheers: Другото което мога да кажа е,че в момента е много модерно и лесно да си живеем живота и да не ни интересуват другите неща, но идва момент когато всеки трябва да поеме някаква отговорност за своя живот, а не да мисли само за себе си,което си е напълно в реда на нещата.Това за късното родителство е много вярно и с течение на годините толерантността и разбирането на родителите спрямо децата рязко спада. Пък и човек не трябва да върви срещу природните закони, които определят възрастта от 26 години за горната допустима нормална граница за първото раждане на една жена, пък всеки сам си решава вече.
Като птичка в небесата :)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

sientelo написа:Това за късното родителство е много вярно и с течение на годините толерантността и разбирането на родителите спрямо децата рязко спада.
Аз пък съм чувала точно обратното - че като цяло по-възрастните родители са по-всеотдайни и в състояние дори да разглезят детето си (не, че това спада към добрите страни), от младите такива, които предпочитат все още да си живеят живота и обвързването с деца не им е особен приоритет. Сега да не ми наскачат хората с млади родители, просто като цяло такива са ми впечатленията и това съм чувала и от други хора като впечатления. Факт е, че майка ми като е родила брат ми на 20 си е имала съвсем други приоритети, гледала си е образованието, професията и т.н. И като резултат брат ми са го отгледали основно бабите. Мен ме е родила на 30 и се е посветила изцяло на мен, понеже вече майчинският и инстинкт е бил във вихъра си най-вероятно. Цял живот живея с угризения, че брат ми е бил ощетен за разлика от мен, но какво да направя - родени сме в прекалено различни периоди. :|
Изображение
Аватар
kokteil_molotow
Легендарен флуудър

Мнение от kokteil_molotow »

Каква интересна дискусия сте развихрили тука :) От обеците на девойчетата та до кога е добре да раждаме и колко лоши са младите родители :)

Аз като млад и май единствен родител във форума ще кажа: тези неща не стават с планове и срокове. Не стават и с обещанията "аз ще храня детето си така, аз ще му говоря само на чужд език...". Когато бебето е факт, всичките ти стереотипи и очаквания се преобръщат и свикваш с нуждите на бебето...
Когато детето ми се роди, бях на 21, а мъжът ми на 22.
За всички около нас това беше е*ати драмата именно защото били сме млади, злелни, недоживели и бла бла бла, пък кариера няма да имаме, пък чудо...
Детето ни вече е на 2 години, гледаме си го изцяло сами. Няма баби, няма стринки.
Няма ходи ми се на дискотека, спи ми се до късно. Всичко се подчинява на нъждите на детето.
И не е жертва,защото си е наш личен избор в живота.
Детето ни порасна здраво, будно, умно, контактно дете- сега и учителките в градината го признават и отбелязват.
Та затова,че съм го родила толкова млада не смятам да се чувствам виновна, даже напротив :wink:
Защото докато моите връстнички все още драматизират на теми от сорта "той не ми се обади, или нямам дрехи за тая дискотека", аз драматизирам, когато детето ми е с 40 градуса тепература например....
И не ни е зле.
Кариерата е последното нещо, на което може да "пречи" детето. И дипломите си взехме с мъжа ми, и работа си работим... Не е било лесно, но то пък никой не е обещавал да е лесно :wink: Не сме се моткали по заведения и насам-натам, но това ве4е опира до личните възприятия на човека и нуждите..Не ни й липсва. Предпочитаме да се забавляваме с детето. Водили сме го на концерти, с приятели на заведения, дори на 1 купон ( на неопушени и със силна музика места) но не мисля,че това е престъпление, напротив :D
http://www.vbox7.com/play:2f02c5ff -ИСТИНАТА,КОЯТО ЗАБРАВЯМЕ!
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Коктейлче, твоето включване чаках!
Много се радвам на мнението ти, честно!
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

kokteil_molotow, евала за мнението! :salute: Няма какво да добавя, аз още съм в период недоизживяно детство, но определено не смятам, че ходенето по купони и дискотеки, и "изживяването" на "младостта" трябва да са приоритет в живота. Възхищавам ти се искрено! :cheers:
Изображение
Аватар
kokteil_molotow
Легендарен флуудър

Мнение от kokteil_molotow »

Catherine написа:kokteil_molotow, евала за мнението! :salute: Няма какво да добавя, аз още съм в период недоизживяно детство, но определено не смятам, че ходенето по купони и дискотеки, и "изживяването" на "младостта" трябва да са приоритет в живота. Възхищавам ти се искрено! :cheers:
Благодаря ти :D Всяка майка прави това за детето си. В момента, в който се появи човечето, не си важен вече ти и твоите нужди, а само то. Въпросът е дали си готов да се поставиш на най-най- заден план и да се посветиш на друг човек и да го направиш човек от нищото...Мен никой не ме попита дали съм "готова" и аз самата незнаех, но като го поех в ръцете си с инстинктите си знаех какво да правя- как да го храня , мия, държа , без да съм чела много много...Хората казват : " Когато се роди детето, тогава се раждат и родителите " :) , така че спокойно !

И понеже мярнах някъде някой написа, че иска да "моделира" детето си и да го "направи" по свой представи (или нещо подобно беше...), това никой няма право да го прави.В смисъл- децата ни не са наша собственост :) Имаме човешкия дълг да ги отгледаме, възпитаме, да им дадем някаква морална "база данни" според която да преценяват кое е добре и кое не, от там нататък- те си правят изборите, грешките, учат се от последствията, правят си изводи.
И на мен няма да ми е весело ако детето ми си надупчи пиърсинги , където се сети или пък пропуши...но ако е на достатъчно разумна възраст и вече знае кое е редно и кое не, свободно е да избира живота си, пък ние сме длъжни да помагаме, когато трябва :wink:
http://www.vbox7.com/play:2f02c5ff -ИСТИНАТА,КОЯТО ЗАБРАВЯМЕ!
Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия

Мнение от Mira »

Под "моделирам" ставаше въпрос баш за възпитанието :roll:
Иначе в темата, както и в повечето други теми, всичко е индивидуално. Има хора, които още от малки си мечтаят за семейство и деца. Има и други хора, които се изприщват само от идеята. Или още са незрели, други са им приоритетите (не е задължително да бъдат купони и дискотеки), по-големи егоисти са, трудно се приспособяват към изненадите и предпочитат да вървят по план и т.н. А самият факт, че си родила бебето, говори само, че психически си била готова, била си достатъчно зряла, дори да не е било планирано. Поне така мисля. :D Все пак не сме от малцинствата - прекрасно знаем и как да се предпазваме, и каква отговорност поемаме, раждайки.
Последно промяна от Mira на 03 Ное 2009, 16:11, променено общо 1 път.
Изображение
Изображение
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Любов, романтика...”