Атака срещу Софийския университет
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Re: Атака срещу Софийския университет
KsGCo, не може да си пропуснал/а, че
в СУ всяка инициатива, дори и много
хубава да е, се изпълнява през куп за
грош и в крайна сметка, ползата клони
към минус 0. В този смисъл, на мен ми
се иска да се зарадвам, че нещо ще се
прави, но не мога, когато виждам, че
всъщност всичко се прави през пръсти.
Пример: Усилена смяна на дограма в
Ректората (в началото на учебната година
след цяло проспано лято, но нейсе),
първо дограмата е от най-ниско качество,
второ - бяла на кафевите дървени облицовки
(впоследствие започнаха да слагат кафява)
и трето - месец по-късно много от механизмите,
които служат за затваряне не работеха и то
без вандалщини от страна на студентите,
просто ниско качество. Ето един провален
проект и зле похарчени пари, кое да ни (ме)
накара да мислим/я, че и със сигурността
няма да е същото?
в СУ всяка инициатива, дори и много
хубава да е, се изпълнява през куп за
грош и в крайна сметка, ползата клони
към минус 0. В този смисъл, на мен ми
се иска да се зарадвам, че нещо ще се
прави, но не мога, когато виждам, че
всъщност всичко се прави през пръсти.
Пример: Усилена смяна на дограма в
Ректората (в началото на учебната година
след цяло проспано лято, но нейсе),
първо дограмата е от най-ниско качество,
второ - бяла на кафевите дървени облицовки
(впоследствие започнаха да слагат кафява)
и трето - месец по-късно много от механизмите,
които служат за затваряне не работеха и то
без вандалщини от страна на студентите,
просто ниско качество. Ето един провален
проект и зле похарчени пари, кое да ни (ме)
накара да мислим/я, че и със сигурността
няма да е същото?
Леле толкова глупости на едно място не бях чел.
Човек който е против правилната охрана на личността и вещите на студентите според мен е явно заинтересуван да нарушава правата на последните...Какви са тия измислени аргументи - щяло да струва пари - ми то и храната струва пари ама ядеш, нали?
Гост-лекторите щели да имат проблеми - смешно ама не се ли замисли, че за тях ще се намери разрешение?
Заснемането нарушавало правата на хората - голяма грешка.Когато е с цел охрана и то на публична институция тези права ги няма защото не се нарушава личния живот на лицето ( те. камерата не са ти я сложили в твоя дом, нито в тоалетната).Записите по закон се унищожават в 30-дневен срок удостоверено с протокол, освен ако няма извършено престъпление на записа и тогава последния се предава на органите на реда.
В училищата има камери.По пътищата има камери.В центъра на София има уеб камери.В банките има камери.В министерствата има камери.Да продължавам ли???
Аз като студент в тази учебна институция държа на моята сигурност и аргументи като, че личната ми сигурност струвала пари и затова дай да я пропуснем не минават.На който не му харесва да бъде заснеман и да има магнитни карти да се отпише от университета, да напусне и София ( щото в града е бъкано с охранителни камери които ни заснемат), и да си ходи на село.В някои села ток няма камо ли камери.
Ако има некачествено изпълнен проект ръководството ще си понесе последиците, защото тия неща се забелязват.Но пак аргументи от рода на "ако нещата не са на ниво тооо... най-вероятнооо... " и тем подобни шитни.
Тука говорим за една общополезна и добра идея, нещо което лично на мен като студент в университета ми е правило проблем и ме е притеснявало - а именно, че сградата е като разграден двор и всеки си ходи навсякъде.Това със съвременните реалности е недопустимо.Може би по комунистическо време не е било проблем, но тогава времената са били спокойни от гледна точка на сигурността - хората не са си заключвали къщите и колите дори.В днешно време това звучи абсурдно.
Да не говорим, че е имало инциденти, че има студенти които искат по-засилени мерки за сигурност, така че колкото и да протестирате нещата ще се осъществят а на който не му харесва да си взема дипломата от ОТдел студенти и прав му път към някое неохранявано учебно заведение, където е изложен на по-голям риск.

Гост-лекторите щели да имат проблеми - смешно ама не се ли замисли, че за тях ще се намери разрешение?
Заснемането нарушавало правата на хората - голяма грешка.Когато е с цел охрана и то на публична институция тези права ги няма защото не се нарушава личния живот на лицето ( те. камерата не са ти я сложили в твоя дом, нито в тоалетната).Записите по закон се унищожават в 30-дневен срок удостоверено с протокол, освен ако няма извършено престъпление на записа и тогава последния се предава на органите на реда.
В училищата има камери.По пътищата има камери.В центъра на София има уеб камери.В банките има камери.В министерствата има камери.Да продължавам ли???
Аз като студент в тази учебна институция държа на моята сигурност и аргументи като, че личната ми сигурност струвала пари и затова дай да я пропуснем не минават.На който не му харесва да бъде заснеман и да има магнитни карти да се отпише от университета, да напусне и София ( щото в града е бъкано с охранителни камери които ни заснемат), и да си ходи на село.В някои села ток няма камо ли камери.
Ако има некачествено изпълнен проект ръководството ще си понесе последиците, защото тия неща се забелязват.Но пак аргументи от рода на "ако нещата не са на ниво тооо... най-вероятнооо... " и тем подобни шитни.
Тука говорим за една общополезна и добра идея, нещо което лично на мен като студент в университета ми е правило проблем и ме е притеснявало - а именно, че сградата е като разграден двор и всеки си ходи навсякъде.Това със съвременните реалности е недопустимо.Може би по комунистическо време не е било проблем, но тогава времената са били спокойни от гледна точка на сигурността - хората не са си заключвали къщите и колите дори.В днешно време това звучи абсурдно.
Да не говорим, че е имало инциденти, че има студенти които искат по-засилени мерки за сигурност, така че колкото и да протестирате нещата ще се осъществят а на който не му харесва да си взема дипломата от ОТдел студенти и прав му път към някое неохранявано учебно заведение, където е изложен на по-голям риск.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Батбаян, ти сещаш ли се за случай, в
който ръководството е понесло последици
за зле свършена работа по проект или
нещо в този дух? Аз не. Всеки опит да се
потърси сметка и отговорност се тълкува
като "атака", от това изхождат моите съмнения.
който ръководството е понесло последици
за зле свършена работа по проект или
нещо в този дух? Аз не. Всеки опит да се
потърси сметка и отговорност се тълкува
като "атака", от това изхождат моите съмнения.
Ами ако има такива неща - тогава протестирайте, но за нещо конкретно, с конкретни аргументи, а не с хипотетични приказки още преди да сме видяли за какво става дума.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
по отношение на дограмата - тия неща първо се правят (уж) с търг и второ имат гаранция. като има толкова бързо износване в помещенията, които ползвате, вместо да си бъркате в носа, отивате на точното място и споделяте. ако не ви чуят, е тогава се правят фейсбук групи и протести и се ходи по вестниците! да се хейтва идеята да се увеличи сигурността на су е, струва ми се, безумно.
Не твърдя че не мисля наивно. Но да се говори за ползи за студентите, в университет разследван по редица дела касаещи възлагането на поръчки и изпълнението на проекти, също е повече от наивно.
Но ето само един аргументиран пример. Май никой от тук разтягащите локуми не е поглеждал около вратите на аудиториите в ректората и ФМИ
Там са и изведените точки за включване на тази така сигурна система за картов достъп и видеонаблюдението. Изведени по проект за структурно окабеляване на университета, без специфични изисквания и съответно невкопани в стените, а пуснати свободно по тях... Повече от покана за компрометиране на системите. И това е само началото на несигурността в сигурността на системата.
Но ето само един аргументиран пример. Май никой от тук разтягащите локуми не е поглеждал около вратите на аудиториите в ректората и ФМИ
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Обратна връзка:
Аз не хейтвам тази идея, ако не се е
забелязало, да го кажа директно.
Оплакали сме се на декана на факултета,
който беше и наш преподавател, лично
потърпевш от дограмата, е, нищо не се случи.
За 10-тина дръжки на черчевета няма кой да
се занимава. За инсталираните автомати за
кафе, които гълтат пари и не дават кафе -
също. Просто така стоят нещата, или не ги
забелязваш или си пращиш от нерви, но няма
ефект. Оплакваш се, казват, ще видим тая
работа, нещата се оправят временно или хич
и толкова.
забелязало, да го кажа директно.
Оплакали сме се на декана на факултета,
който беше и наш преподавател, лично
потърпевш от дограмата, е, нищо не се случи.
За 10-тина дръжки на черчевета няма кой да
се занимава. За инсталираните автомати за
кафе, които гълтат пари и не дават кафе -
също. Просто така стоят нещата, или не ги
забелязваш или си пращиш от нерви, но няма
ефект. Оплакваш се, казват, ще видим тая
работа, нещата се оправят временно или хич
и толкова.
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Прегледах едно обръщение на ректора относно едни дрънканици на в. "Телеграф". Там ректорът казва, че е имало случаи колеги да са заплашвани с огнестрелно и хладно оръжие. Вярвам, че проф. Илчев не си измисля. Не разбирам за какво толкова протестирате? Живата охрана е ненадеждна. Пенсионерите недовиждат, недочуват, не им се работи здравата. Заяждат се понякога. Аз не планирам да пласирам дрога, да крада или да е*а по коридорите, така че не ме бърка че ще ме снимат. Спомням си, че и ние в средното преди да сложат камери протестирахме. Ама след месец свикнахме. И определено смятам, че е по-добре. Не знам дали знаете, но в Брюксел, в сградите на европейските институции, има картов достъп. Там на входа ти издават една карта и си маркиран като "гост". Влизаш си където ти е разрешено като гост на институцията. Примерно да се направи нещо такова и в СУ. На гостите да се издава такава карта за 30 секунди и да си влизат където искат в СУ, без специализираните кабинети. Просто и ясно. При пожар и земетресение просто се отключват всички врати като част от системата за безопастност и всеки си излиза нормално. При бедствие като се изключат магнитните ключалки и вратата се "превръща" в най-обикновена.
Относно многото пари - сигурността винаги е добра инвестиция. Добри инвестиции са също образованието и облекчаването на труда. А когато човек знае, че зад стените на Алма Матер е на сигурно място - няма да го окрадат или някой да го заплашва с оръжие, тогава и учението ще се подобри и като цяло атмосферата. А колко качествена ще е поръчката - това вече е наша отговорност, на студентите. Ние да си следим, да отбелязваме грешките и да искаме промени. Друг начин няма.
Относно многото пари - сигурността винаги е добра инвестиция. Добри инвестиции са също образованието и облекчаването на труда. А когато човек знае, че зад стените на Алма Матер е на сигурно място - няма да го окрадат или някой да го заплашва с оръжие, тогава и учението ще се подобри и като цяло атмосферата. А колко качествена ще е поръчката - това вече е наша отговорност, на студентите. Ние да си следим, да отбелязваме грешките и да искаме промени. Друг начин няма.
Съгласенgeorge.merlin написа:Прегледах едно обръщение на ректора относно едни дрънканици на в. "Телеграф". Там ректорът казва, че е имало случаи колеги да са заплашвани с огнестрелно и хладно оръжие. Вярвам, че проф. Илчев не си измисля. Не разбирам за какво толкова протестирате? Живата охрана е ненадеждна. Пенсионерите недовиждат, недочуват, не им се работи здравата. Заяждат се понякога. Аз не планирам да пласирам дрога, да крада или да е*а по коридорите, така че не ме бърка че ще ме снимат. Спомням си, че и ние в средното преди да сложат камери протестирахме. Ама след месец свикнахме. И определено смятам, че е по-добре. Не знам дали знаете, но в Брюксел, в сградите на европейските институции, има картов достъп. Там на входа ти издават една карта и си маркиран като "гост". Влизаш си където ти е разрешено като гост на институцията. Примерно да се направи нещо такова и в СУ. На гостите да се издава такава карта за 30 секунди и да си влизат където искат в СУ, без специализираните кабинети. Просто и ясно. При пожар и земетресение просто се отключват всички врати като част от системата за безопастност и всеки си излиза нормално. При бедствие като се изключат магнитните ключалки и вратата се "превръща" в най-обикновена.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Леко доуточнение - аз не протестирам към стремежа за повишаване на сигурността в СУ. Протестирам срещу начина по който се ръководството на СУ се опитва да излъже че ще се постигне това повишаване. С видеонаблюдението няма да се намалят кражбите на техника, пари и данни от университета. А с картовият достъп, изпълнен по начинът по който се готви да бъде изпълнен, ще имаме една фалшива система, вярата в която ще довлече само повече проблеми на университета.
Както по-рано казах, имам солидни съмнения (далеч не само описаното по-горе за невкопаните в стените кабели, които при подобни системи е повече от задължително да се защитят), да смятам че системата ще подлежи на компрометиране. А веднъж случи ли се това, какво ще кажете в своя защита, когато се окаже че с вашата карта, която не е бивала открадната, е влизано в помещение от което е задигната скъпа апаратура? А видеозаписа от камерите е мистериозно изчезнал, или просто такъв не е имало, поради простата причина че не е имало нает човек който да следи постоянно дали камерите в момента са активни
Оставащите в СУ (защото проекта ще отнеме време да се изпълни) ще са свидетели на доста смешки.
Както по-рано казах, имам солидни съмнения (далеч не само описаното по-горе за невкопаните в стените кабели, които при подобни системи е повече от задължително да се защитят), да смятам че системата ще подлежи на компрометиране. А веднъж случи ли се това, какво ще кажете в своя защита, когато се окаже че с вашата карта, която не е бивала открадната, е влизано в помещение от което е задигната скъпа апаратура? А видеозаписа от камерите е мистериозно изчезнал, или просто такъв не е имало, поради простата причина че не е имало нает човек който да следи постоянно дали камерите в момента са активни
Братле ти не знам в какви конспирации започна да влизаш - кражби,индикации от системата за карти, липсващи записи и т.н.
Стига с тая теория на конспирацията - това глупости...
Стига с тая теория на конспирацията - това глупости...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
- Курс: трети
Ами не знам дали ще е възможно да се разбива толкова лесно системата. Не смея да твърдя, че ще може лесно да се компрометира система за сигурност, която дори още не е изградена. С видео наблюдение директно няма да се намалят кражбите, но когато някой се опита да открадне нещо и после чрез записа го хванат, така вече ще се намалят кражбите.
Не знам кой е толкова заинтересуван да краде техника от СУ, че чак да хаква системи, да трие записи, да създава фалшиви улики и т.н. Ако съм "влизал" някъде докато съм бил в другия край на страната, примерно, има си свидетели и алибита. Ако в СУ има толкова скъпа техника, то тя вече щеше да бъде открадната. Дори без да се разбиват системи за сигурност, да се трият запиши, а само с един шперц. Не съм чел какъв е проектът за системата, ако някой го има, моля да ми го даде да го прочета, но все ще оставят някой дето да следи дали работят камерите. Поне би трябвало.
Не знам кой е толкова заинтересуван да краде техника от СУ, че чак да хаква системи, да трие записи, да създава фалшиви улики и т.н. Ако съм "влизал" някъде докато съм бил в другия край на страната, примерно, има си свидетели и алибита. Ако в СУ има толкова скъпа техника, то тя вече щеше да бъде открадната. Дори без да се разбиват системи за сигурност, да се трият запиши, а само с един шперц. Не съм чел какъв е проектът за системата, ако някой го има, моля да ми го даде да го прочета, но все ще оставят някой дето да следи дали работят камерите. Поне би трябвало.
Стига глупости с теория на конспирациите. Никакъв проблем не е да се взломи незащитен сървър с неактуализирана операционна система (в СУ си се случва за част от безхаберно-администрираните такива). Да не говорим че има още много много много варианти за компрометиране на точно подобна картова система.
А иначе, нека някой ми обясни как си представя влизане в 10:10 (след-кафяно време) в Ректората през таралежи с картов достъп, или във сградата на ФМИ (реално два използвани входа).
Настрана от тези вреди, ето ви един хубав цитат от Бенджамин Франклин - Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
А иначе, нека някой ми обясни как си представя влизане в 10:10 (след-кафяно време) в Ректората през таралежи с картов достъп, или във сградата на ФМИ (реално два използвани входа).
Настрана от тези вреди, ето ви един хубав цитат от Бенджамин Франклин - Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety
Почти off-topic - може ли някой да ми обясни какво в сигурността на средно-статистическият студент ще се подобри от подобни системи? Ще може да влиза спокоен, че в университета няма да има терористичен атентат, или че никой от хилядите други студенти / гости на университета няма да му свие портфейла в лавката? Или сериозно вярва че ще има кой и как да прегледа видео записите и да търси съответният виновник?
Човек, ходи си на село там камери и пропусквателен режим няма...Едно поле, няколко кошари и свободаааааа.........
Ако пък искаш да учиш в СУ ще трябва да се съобразиш с разумните решения, които се вземат и толкоз.
Ако пък искаш да учиш в СУ ще трябва да се съобразиш с разумните решения, които се вземат и толкоз.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside