Скандинавистика '09

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Arsena
От дъжд на вятър
Курс: друг

Re: Скандинавистика '09

Мнение от Arsena »

Жалко че не можем сами да си изберем и основния език :D Но и така е добре.
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

Защо не можете? :scratch:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Norwegian Wood написа:Което не значи, че балът не е респектиращ. :D
За "приложението" - не, няма приложение. Като завършиш, ставаш клошар или в най-добрия случай продаваш домати на Женския пазар. :P
Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавист :lol:

@gletcher, ми така са решили :Р СУ - това стига като отговор.
Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Vaskes написа:Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавист :lol:
Те, преподавателите, се шегуват понякога.
Факт е, че ако сме на правилното място и приемем следването си сериозно от самото начало, имаме възможности за работа по специалността. Mного хора, всъщност повечето хора, не полагат усилия и затова се стига до гореспоменатата ситуация. Но това важи за коя да е специалност и в никакъв случай не е запазена марка на скандинавистиката и на филологията по принцип.
Vaskes написа: Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.
Ако някой си умира за шведски/норвежки като първи език, а му се налага да учи респективно норвежки/шведски, винаги може да избере съответния език през втората година и да го научи добре, защото в четвърти курс часовете се изравняват.
Аватар
Steinn
В началото бе словото
Специалност: Социология
Курс: четвърти

Мнение от Steinn »

Извинявам се за прекъсването, но в ето този сайт: http://skandinavistika.hit.bg/learnbg.htm във втория абзац пише, че вторият Скандинавски език може да е Норвежки, Датски или Исландски. :drunken:
Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Steinn написа:Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?
Не. Исландски се учи само за кратко в четвърти курс, доколкото знам. Всъщност тази страница е малко стара. :lol:
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата :oops:
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех! :P
Аватар
Steinn
В началото бе словото

Мнение от Steinn »

Ясно. :) Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления. :lol:
Аватар
Steinn
В началото бе словото

Мнение от Steinn »

arthaz написа:Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата :oops:
Вярно е това. В учебния план на Скандинавистиката в UCL (University College London), примерно, даже е споменато, че се учи и Old Norse, което също би било хубаво. :) Нещо като Латинския, при другите филологии.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Steinn написа:Ясно. :) Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления. :lol:
За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле... :lol: Сега си давам сметка, че не е имало причина, даже напротив, трябвало е да се радвам, както сега. Но по принцип не е приятно.

Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.
Аватар
Steinn
В началото бе словото

Мнение от Steinn »

Solveig написа: За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле... :lol: Сега си давам сметка, че не е имало причина, даже напротив, трябвало е да се радвам, както сега. Но по принцип не е приятно.
Да, наистина. :)
Иначе, не бих имал нищо против основният език да е Норвежки, дори Датски, въпреки пройзношението. :lol:
Solveig написа:Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.
Може би. Явно след като са сложили запознаване с Исландския, не са сметнали за нужно да сложат Old Norse, доколкото знам, доста си приличат. :)
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

pink floyd написа:Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех! :P
Леко с тая брадва, Генчо (;

Моят въпрос е: изучава ли се на някакъв етап нещо свързано с руните? Това ми е безкрайно интересно..
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Да, в първи курс ще ги споменете по Културна история на Скандинавския север /I-я семестър/ и ще се задълбочите по Староскандинавска литература и митология /II-я семестър/. С рунология обаче няма да се занимавате.
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Исландски се учи само за един семестър в трети курс и то по една лекция седмично, така че правете си сметка колко се научава (: Но преподавателят е пич :Р
Всъщност, доколкото той ни е казвал, исландците и да ги заговориш на исландски те превключват на английски, щото чужденец говори ли им на исландски не го разбират :lol:

Иначе да, езикът не се е променил кой знае колко от староскандинавския.

А латински се учи и тук, не само в другите филологии ;)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”