Ще кажа само -muligan-cho написа:Аре, бе BLUSH, се едно държавата не може да си го позволи... толкова, колкото не можеше да си позволи да вдигне заплатите на учителите. Моля ви се, промити мозъци. И за сведение, в Западна Европа, дето все натам гледате всички, образованието е супер уредено, затова няма как да има подобна тема, да.
Държавна поръчка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Re: Държавна поръчка
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.BLUSH написа:А нали се сещащ,че когато нашите родители са били студенти и образованието им е било напълно платено от държавата това да бъдеш студент е било рядкост...Нечовешки балове,малко места..с една дума-касапница...Сега държавата ти плаща 90%,но дава и възможност да повече деца да учат..Не казвам,че в държавата се дават и грешни пари са абсолютно не нужни за обществото неща,но не може и да не се отбележи,че България е доста по-бедна държава от тези в ЗЕmuligan-cho написа:Аре, бе BLUSH, се едно държавата не може да си го позволи... толкова, колкото не можеше да си позволи да вдигне заплатите на учителите. Моля ви се, промити мозъци. И за сведение, в Западна Европа, дето все натам гледате всички, образованието е супер уредено, затова няма как да има подобна тема, да.
И още един пример ще ти дам...Една моя приятелка сега ще учи в Дубай...Нечовешко учене ,за да хване стипендия и да плаща за половин година само (което пак си е цифра)
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Кой е чел по икономика.Scorpion написа:А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
"Това е толкоз просто и логично" - и без да си чел по икономика.babangida написа:Кой е чел по икономика.Scorpion написа:А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.![]()
Така е, ама "търсене" &" предлагане" ми навява спомени.Scorpion написа:"Това е толкоз просто и логично" - и без да си чел по икономика."Това е толкоз просто и логично" - и без да си чел по икономика.babangida написа:Кой е чел по икономика.Scorpion написа:А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.![]()
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Де да беше търсенето на юристи толкова нееластично, колкото някои си мислятbabangida написа: Така е, ама "търсене" &" предлагане" ми навява спомени.
Айде да не навлизаме по-навътре. 
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
На мен не ми пречи да си плащам 10%.+ това проблемът за многото подготвящи се кадри идва от това,че в България има много университет (някой, от който с доста съмнителен характер).Темата тук е за държавна поръчка..След като в СУ има толкова места,значи така е било преценено.Scorpion написа:А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.BLUSH написа:А нали се сещащ,че когато нашите родители са били студенти и образованието им е било напълно платено от държавата това да бъдеш студент е било рядкост...Нечовешки балове,малко места..с една дума-касапница...Сега държавата ти плаща 90%,но дава и възможност да повече деца да учат..Не казвам,че в държавата се дават и грешни пари са абсолютно не нужни за обществото неща,но не може и да не се отбележи,че България е доста по-бедна държава от тези в ЗЕmuligan-cho написа:Аре, бе BLUSH, се едно държавата не може да си го позволи... толкова, колкото не можеше да си позволи да вдигне заплатите на учителите. Моля ви се, промити мозъци. И за сведение, в Западна Европа, дето все натам гледате всички, образованието е супер уредено, затова няма как да има подобна тема, да.
И още един пример ще ти дам...Една моя приятелка сега ще учи в Дубай...Нечовешко учене ,за да хване стипендия и да плаща за половин година само (което пак си е цифра)
На мен лично не ми пречи да уча с повече хора.Аз съм "за" образованието да бъде достъпно до всеки,който иска да учи..А вече кой как ще се реализира е отделен въпрос.Когато вярваш в свойте качестваа и конкурентни способности няма да те интерсува дали в дадена специалност учите 5 или 15 човека.
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Принципно, и двете системи имат предимства и недостатъци
Сегашната система - дава се шанс на повече хора да учат.Високата конкуренция дава предпоставки непрестанно да се подбряват знанията и уменията за да бъдат надвити конкурентите.Така работодателите ще имат възможността да изберът само най-добрите, тоест - ще има по-високо качество на труда.С две думи - пазарна икономика.Но пък си има и недостатъци.При този темп на вишисти, много голяма част от тях няма да могат да си намерят работата по простата причина, че няма толкова работни места искаши висока квалификация.САЩ - първа икономика и най-силно развита държава - едва 3% от населението има магистърска степен.Какво остава за малка България, страна, разчитаща предимно на селското стопанство и леката промишленост...Първо - тези хора ще са си пропилели времето да учат нещо, което никога няма да използват.Второ, държавата ще е наляла милиони в тях за да ги им даде знания, които те няма да ползват.Все едно да си палим камината с пари, същата работа....
При соц модела - предимствата са, че влезеш ли нещо, има голяма вероятност да го работиш.От социална гледна точка, това е изключително благодатно, но от друга - има сериозна липса на конкуренция.Грубо казано, знаеш, че този, който обявява свободно работно място или трябва да те вземе ,независимо колко некъдърен си, или да си стои празно, защотото няма друг кандидат с нуждната квалификация.Соц. моделът икономика видяхте до къде стигна
Това е естествено, грубо казано
Сегашната система - дава се шанс на повече хора да учат.Високата конкуренция дава предпоставки непрестанно да се подбряват знанията и уменията за да бъдат надвити конкурентите.Така работодателите ще имат възможността да изберът само най-добрите, тоест - ще има по-високо качество на труда.С две думи - пазарна икономика.Но пък си има и недостатъци.При този темп на вишисти, много голяма част от тях няма да могат да си намерят работата по простата причина, че няма толкова работни места искаши висока квалификация.САЩ - първа икономика и най-силно развита държава - едва 3% от населението има магистърска степен.Какво остава за малка България, страна, разчитаща предимно на селското стопанство и леката промишленост...Първо - тези хора ще са си пропилели времето да учат нещо, което никога няма да използват.Второ, държавата ще е наляла милиони в тях за да ги им даде знания, които те няма да ползват.Все едно да си палим камината с пари, същата работа....
При соц модела - предимствата са, че влезеш ли нещо, има голяма вероятност да го работиш.От социална гледна точка, това е изключително благодатно, но от друга - има сериозна липса на конкуренция.Грубо казано, знаеш, че този, който обявява свободно работно място или трябва да те вземе ,независимо колко некъдърен си, или да си стои празно, защотото няма друг кандидат с нуждната квалификация.Соц. моделът икономика видяхте до къде стигна
Това е естествено, грубо казано
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Като има повече юристи с дипломи, всеки от тях, пред заплахата да е без работа, се навива за по-ниско заплащане. По-просто не мога да ти го обясня. А това за вярата в собствените умения - сама ще се убедиш нататък.BLUSH написа: На мен не ми пречи да си плащам 10%.+ това проблемът за многото подготвящи се кадри идва от това,че в България има много университет (някой, от който с доста съмнителен характер).Темата тук е за държавна поръчка..След като в СУ има толкова места,значи така е било преценено.
На мен лично не ми пречи да уча с повече хора.Аз съм "за" образованието да бъде достъпно до всеки,който иска да учи..А вече кой как ще се реализира е отделен въпрос.Когато вярваш в свойте качестваа и конкурентни способности няма да те интерсува дали в дадена специалност учите 5 или 15 човека.
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
Scorpion написа:Като има повече юристи с дипломи, всеки от тях, пред заплахата да е без работа, се навива за по-ниско заплащане. По-просто не мога да ти го обясня. А това за вярата в собствените умения - сама ще се убедиш нататък.BLUSH написа: На мен не ми пречи да си плащам 10%.+ това проблемът за многото подготвящи се кадри идва от това,че в България има много университет (някой, от който с доста съмнителен характер).Темата тук е за държавна поръчка..След като в СУ има толкова места,значи така е било преценено.
Ами на мен ми е ясно,че конкуренцията е жестока..Но ако право се учеше само в Су,икономика само в УНСС ,медицина само в МА тогава проблемът нямаше да е толкова голям.Ти също си знаел ,че на година се дипломират "н" на брой юристи и има чеетворно повече вече практикуващи или търсещи работи.Но ти смяташ,че ще можеш да се реализираш на пазара ,в противен случай щеше да учиш нещо друго,с много по-малка конкуренция.
Нека всеки да има възможност да учи..ако му се отдава да завърши...конкуренцията ще те направи по амбициозен,което за мен е положително качество
-
urkn
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Scorpion написа:
А тебе изнася ли ти всеки да е с висше, а в твоята специалност да учат още 500 калпака? На мен не. Трябва да влизат най-добрите, а не "повече деца да учат", вследствие на което предлагането на труд да е по-голямо от търсенето и от това да страда заплащането на способните хора.
А как ще влязат най-добрите?Средното е пълен ташак и целта му не е да извади най-доброто от който и да е от нас,а да създава средностатистически индивиди.Затова и в университетите влизат всички,а излизат по-малко от половината,при все корупция и т.н.Приемните изпити също не са особено обективни - изпитите в СУ по история и литература,примерно,покриват много малка част от материала и едва ли дават реална оценка за знанията и подготовката.Решението на УНСС с тестовете пък е абсурдно и жалко и още повече опорочава нещата,няма какво да се коментира.Решението може би е комплексна оценка на базата на няколко изпита,но едва ли е толкова просто.
Така че,преди да намалят местата и да се затегне приема има доста работа да се свърши извън самите ВУЗ-ове,с която практически не е ясно дали има достатъчно способни хора,които да се заемат и по-важното - дали въобще някой има воля и желание да оправя простотиите в българското образование.
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
АЗ съм напълно съгласна.urkn написа:А как ще влязат най-добрите?Средното е пълен ташак и целта му не е да извади най-доброто от който и да е от нас,а да създава средностатистически индивиди.Затова и в университетите влизат всички,а излизат по-малко от половината,при все корупция и т.н.Приемните изпити също не са особено обективни - изпитите в СУ по история и литература,примерно,покриват много малка част от материала и едва ли дават реална оценка за знанията и подготовката.Решението на УНСС с тестовете пък е абсурдно и жалко и още повече опорочава нещата,няма какво да се коментира.Решението може би е комплексна оценка на базата на няколко изпита,но едва ли е толкова просто.
Така че,преди да намалят местата и да се затегне приема има доста работа да се свърши извън самите ВУЗ-ове,с която практически не е ясно дали има достатъчно способни хора,които да се заемат и по-важното - дали въобще някой има воля и желание да оправя простотиите в българското образование.
А и има и нещо друго..да не си кривим душата.Когато кандидастваме искаме повече места,за да ни е сигурно,че влизаме (сами
знаете като излезна плана на СУ за съкратените места каква паника настъпи),а после като сме студенти примерно си казваме .."а защо пенчо и драганчо да ми влизат и после да ми взимат работата "
Последно промяна от BLUSH на 05 Авг 2009, 22:45, променено общо 1 път.
-
hahaf
- Да живей словото
- Специалност: Кръчмонавтика
Уверен съм, че ако бях висок щях да съм много по-добър човек.
Обикновено така казват джуджетата.
Да се замислят тези, които дават мнения какво-що-как за неща, които/с които още не са учили/няма да учат/не са се сблъсквали.
Обикновено така казват джуджетата.
Да се замислят тези, които дават мнения какво-що-как за неща, които/с които още не са учили/няма да учат/не са се сблъсквали.
Повръщам върху гадните урунгели!
<---- НАЙ-ГОЛЕМИЯТсклт написа:Всичко ще си покаже ,когато излязат резултатите от изпитите за 2011-2012 година.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Все си мисля, че ако човек не може два кандидатстудентски конспекта да пребори, трудно ще превземе правото...