за всички колеги от провинцията-забавни диалекти(26.08.2005)

Архив на всички останали категории.
Публикувай отговор
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Книжовният език е създаден от всички диалекти, няма база основна база. За това на някои места едни неща ги чуваш правилно, на други грешно :D
А относно това защо едни пловдивчани говорим правилно, а други и-кат (бтв няма как да кажеш лигин, редуцира се неудареното е, в случая първото е, удареното няма как да се редуцира - някои казват лигЕн :wink: ) - въпрос на култура и образование. Има и хора в София,които не променят ударенията и не говорят на "ме", има и такива от Перник, с които може да се общува нормално. :wink:
user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

Hobbledehoy написа:
user-1209 написа:Аз ако чуя такава реч слизам от превозното средство и удрям 3 големи, че имаче се депресирам.

Пробвай секс,че ще си изкълчиш китката.
Секс веднага като сляза от автобус - нема да е лошо ама...
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Аватар
Riza - pijama
От дъжд на вятър

Re: за всички колеги от провинцията-и не само;)

Мнение от Riza - pijama »

Облак Огненозелен написа:Братовчедки ми от Русе имат уникални изрази,а за Велико Търново...ох,мале.
Интересно ми е какво си чувал за Велико Търново като няма друго място с толкова чист български. :)
Аватар
smallp0x
В началото бе словото
Местоположение: In your house I long to be. Room by room, patiently
Обратна връзка:

Re: за всички колеги от провинцията-и не само;)

Мнение от smallp0x »

Riza - pijama написа: Интересно ми е какво си чувал за Велико Търново като няма друго място с толкова чист български. :)
Те хората и в бургаско си казват, че говорим много чисто. :)
Нашите "недостатъци" са странните членове, които поставяме - "динкито", "дънкен" например, сега не се сещам за други.

Забележки правят и за "въй", макар аз да не го упротебявам и честно казано не са ми казвали нищо.

В интерес на истината още съвсем в началото на много хора им правеше впечатление, че бургаската/варненската група не говори никак меко.
Опира си до хората. :)
And don't it make you sad to know that life...
Is more than who we are

~ "Name" - The Goo Goo Dolls
magic
В началото бе словото

Мнение от magic »

Леле страшни работи сте написали. Много се смях като ги четях, оправихте ми кофти настроението :D. Относно това дали има място където се говори изцяло книжовен български език, моето скромно мнение е, че такова място няма. Според мен най - чист български език се говори в Плевен, не че и тук си нямаме диалекти, но тук като че ли езикът е най - пощаден от смяната на удъренията, мекото изговаряне на думите и другите известни диалекти.

Да ви каже в момента не се сещам мн. плевенски диалекти, но пък се сещам за някой от Монтана (имам чувството, че там говорят на чужд език :D ):
турта - торта
тетка - леля
любеница - диня
диня - пъпеш (тези последните две винаги са ми се стрували доста странни :? )
"Миг Невнимание, Цял Живот Умрял"(Народна Мъдрост)
SiSeLiNa
В началото бе словото

Мнение от SiSeLiNa »

[Да ви каже в момента не се сещам мн. плевенски диалекти, но пък се сещам за някой от Монтана (имам чувството, че там говорят на чужд език :D ):
турта - торта
тетка - леля
любеница - диня
диня - пъпеш (тези последните две винаги са ми се стрували доста странни :? )[/b][/quote]

В Монтанско като че ли използват доста руски думи... поне такива са ми впечатленията от диалектите които споделяте тук.
А за Плевен също мисля че говорим сравнително правилно,но то всеки ще каже че в родния му град се говори най-правилно... а истината е че навсякаде си има някави диалекти,изкривяване на думите и тем подобни.
ThE BeSt AnD ThE MoSt BeAuTiFuL ThInGs iN ThE WoRlD CaNNoT Be SeeN NoR ToUcHeD,BuT aRe FeLt iN ThE HeArT!!!
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Предлагам да не изказваме предположения къде най-чисто се говори, просто да споделяме интересни думи и фрази от местния ни диалект :wink:
Скъпи Magic в Монтана не говориме на чужд език :lol: :shock: :shock: А в Плевен не говорите чак толкова чисто, колкото си мислиш :wink: За три дни в Плевен това лято научих доста нови думички :lol: :lol: :wink: Просто няма такова място в милата ни България, в което да се говори чист книжовен български :wink:
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Е, аз 5-6-7 поста по-горе какво ви обясних? :)
Аватар
dzenga
От дъжд на вятър

Мнение от dzenga »

Crematory извинявай мислех, че съм прочела всички постове, но някакси твоя не съм :oops: :oops: :shock:
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

А, няма нищо, просто ми стана смешно как съм обяснила нещо и още 3ма след мен го обясняват същото :lol:
nedyko
В началото бе словото

Мнение от nedyko »

Въпреки,4е съм от Монтана,мисля,4е в нашия край говорят наи-грубо и наи-селско от цяла България.А смяната на диня с лобеница и на пъпеша с диня е върха
Аватар
Eve
В началото бе словото

Мнение от Eve »

Сладури, и аз съм от Монтана и обичам града си адски много и се дразня като разправяте такива глупости за монтанци :evil:
Ако вие говорите така това си е ваш проблем, никои мои познат или приятел не говори като "селянин", родителите ми също!
А ако имате впредвид селцата в окръг Монтана тогава съм съгласна, но едно е това, съвсем друго е хората тук във форума да остават с такова ГРЕШНО впечатление за нашия чудесен град :!:
P.S. не обиждам никого, просто искам да накарам съгражданите ми от Монтана да се замислят :roll:
nedyko
В началото бе словото

Мнение от nedyko »

Извинявай,4е не се изразих добре :D Разбира се,4е не вси4ки от Монтана говорят грубо и селско.Много хора от града също не одобряват някои изрази.Но като цяло една 4аст от жителите на Монтана и една голяма 4аст от жителите на региона говорят на типи4ен монтански диалект,грани4ещ със шоския говор и това го знам от ли4ен опит.Все пак живея тук.Но не искам да обиждам никого,наи-малкохората като теб и родителите ти,които не говорят така.А и останалите не са някакжи престапници,просто дори ми е смешен понякога говора им.Критикувам ги,но нищо пове4е
Аватар
Eve
В началото бе словото

Мнение от Eve »

ок няма проблем :wink:
magic
В началото бе словото

Мнение от magic »

Извинявай,4е не се изразих добре Very Happy Разбира се,4е не вси4ки от Монтана говорят грубо и селско.Много хора от града също не одобряват някои изрази.Но като цяло една 4аст от жителите на Монтана и една голяма 4аст от жителите на региона говорят на типи4ен монтански диалект,грани4ещ със шоския говор и това го знам от ли4ен опит.
Съгласна съм с теб и искам и аз да се извиня, не исках никого да обидя като казах, че говорят на чужд език. Просто бях в едно от селата и там ме засипаха с такива диалекти. И да уточня турта значи пита, обърках се без да искам.

P.S. Преди малко пуснах същото мнение, тъй че ако се повтаря някъде нещо съм се объркала, защото в момента не го виждам.Sorry 8) :lol:
"Миг Невнимание, Цял Живот Умрял"(Народна Мъдрост)
Публикувай отговор

Обратно към “Други”