Как си представяте реализацията си ?

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Re: Как си представяте реализацията си ?

Мнение от streetdog »

Crematory написа:Ще ви светне, ще ви светне :mrgreen:
Нахъсват ме да уча програмиране в момента, че се търсели хора с програмиране и френски :roll:
Не знам дали да се захващам.
Ако не ти харесва как си представяш цял живот да правиш нещо, което не ти е приятно ?
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

В момента правя нещо, което ми е изключително неприятно :roll:
Единственото, което би ми било приятно, би било да си стоя вкъщи и да си гледам 3-4 деца или да съм учителка в детска градина. (от тези, които евентуално сега и на място могат да се случат). Тъй като първото няма да се случи, а за второто няма да ми плащат достатъчно, предпочитам да е нещо, за което поне ще ми плащат добре за разлика от сегашното :roll:
Тимстер, той поне е в ТУ, а аз дори няма да съм от ТУ :( И това предизвиква съмнения в мен, че никъде няма да ме искат по липса на диплома. Т.е. дали има смисъл да се захвана с нещо, което после няма да мога да работя. Поредното такова нещо.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Lord »

Solveig написа: Точно обратното е при мене, аз не искам да стана посланик... по-интересно от преводаческото поприще за мен няма.
Би ми било интересно как ще се отнасяш към превеждането след първата си книга. Има хора с призвание, разбира се, и ти може да си един от малцината избрани, но немалко млади преводачи са отблъснати от еднообразието на професията си.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Книга?
Принципно съм съгласна, особено що се отнася за художествена литература. Намирам, че за това се изисква истински ТАЛАНТ, горе-долу почти същия, колкото и да сътвориш художествена литература на родния си език.
Но, за щастие, преводните текстове съвсееееееем не се изчерпват с книги. Дори личното ми наблюдение е, че много по-рядко се търсят преводачи на книги (а и това по-скоро се отнася към freelance, а не към постоянна работа с договор, нали?), отколкото на технически документи, например.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър

Мнение от Lord »

Просто пред себе си имам преводач на художествена литература, който започна с хъса на много от студентите по филология, но скоро разбра, че работата не му понася. Зависи много и от човека, но е факт, че работата изисква (по мои наблюдения) доста търпение и отдаденост. ;)

Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Аз превеждам книга в момента :) По-интересно ми е, от колкото други преводи.
Но е по-трудно и по-нископлатено :mrgreen:
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Lord написа:
Solveig написа: Точно обратното е при мене, аз не искам да стана посланик... по-интересно от преводаческото поприще за мен няма.
Би ми било интересно как ще се отнасяш към превеждането след първата си книга. Има хора с призвание, разбира се, и ти може да си един от малцината избрани, но немалко млади преводачи са отблъснати от еднообразието на професията си.
На мен също би ми било интересно, т.е. дано има такава първа книга. :nod:s
Ами аз... много уважавам това поприще не само на нивото на художествената литература, макар то да е абсолютният връх за мен - истински добър преводач на художествена литература, ако го достигна, няма какво повече да искам в професионално отношение /поне в момента мисля така/. Именно заради таланта, за който говори MERCES_LETIFER. Един добър превод на литературно произведение е нещо велико. Точно сега за мене е смела мечта.
Същевременно, разбира се, съм наясно, че преводите не се изчерпват с художествената литература, и съм сигурна, че ще превеждам и други, откровено прозаични неща, но това не ме притеснява. Просто много уважавам тази професия, независимо кои сфери на живота обслужва, и се възхищавам на хората, които я вършат добре. Mисля, че имам поне мъничко потенциал да стана една от тях. А че ще трябва да работя много за целта, знам това. Що се отнася до търпението и всеотдайността - ще си проличи с времето дали ги имам в необходимата степен.
Дали ще ми се струва еднообразно... сигурно в даден момент всичко става такова, ако си изкарваш прехраната с него. :lol: В момента обаче, за мен е чисто удоволствие дори когато превеждам неща на скучни за мен теми.
В този ред на мисли - отивам да превеждам прогнозата за времето от норвежки на български!
Аватар
Lord
Легендарен флуудър

Мнение от Lord »

Solveig написа: дано има такава първа книга. :nod:s
О, ще има. "Но трябва доста да вървиш" ;)

Ето нещо надъхващо за всички, които са тръгнали нататък.

Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Висока летва. :bounce:
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Някой от колегите преводачи тук дава ли си сметка, че превеждайки книги всъщност заблуждава невинните хора, които си мислят, че четат Кант(примерно), а в действителност четат само една негова преводаческа интерпретация ? :)
Изображение
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Ми като искат да четат Кант, да научат съответния език. :wink: Ако не искат да четат интерпретации, нека да не четат изобщо и да затъпяват. :lol: И аз искам да мога да чета Мишима в оригинал, ама не стаа. :drunken: Трябва да пробвам де, може да получа откровение и да започна като апостолите да знам всички езици. :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Какво означава "преводаческа интерпретация"? Личните интерпретации при превода, при добрия такъв, трябва да се избягват, нали, каза плахо човекът без никакъв опит... Максимално близко до оригинала предаване на съдържанието със средствата на езика, на който превеждаш - преводачът не би трябвало да преиначава идеите на Кант.
Pазбира се, може streetdog да има нещо съвсем друго предвид, докато стигна до Теория на превода, има да изтече много вода...
Mежду другото, веднъж четох за един преводач, на когото не му харесало, че главният герой носи жълто бомбе, и го превел като черно. :? :lol:
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Е как ще избегнеш ? Няма начин. Почти няма дума в един език, която има точен еквивалент в друг език. Вземи най-малко молитвата "Отче Наш" и виж колко много противоречия има при преводите. Какво е в оригинал, какво е на латински, какво е на български и какво е на английски примерно :) И открий разликите
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Сещам се за част от уводната ни лекция по Теория на превода, че преводът бил изнасилване на текста. И тогава продължих да се чудя, защо тогава учим превод и теория на превода :lol:
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика

Мнение от Catherine »

Аз сега също уча превод. Вярно е, че не можа абсолютно на 100% да се предаде по същия начин, но то затова не всеки, завършил езикова гимназия, може да стане преводач. Има си разни хитрости, разни тънкости, разни закономерсноти, така че да се доближи максимално до оригинала. Ако не се зачитат - went the horse into the river. :lol:
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”