колко е важно да бъдем отличници (пълни) (21.08.2005)
Аз също не съм съгласна! Останала съм удивена как родителите ми и повечето на тяхната възраст, по-възрастните дори...си спомнят една огромна част от лириката на българските класици..Това обаче не съм го забелязала при нашите връстници...Признавам, и аз не мога да цитирам много. Вярно, това е учене на изуст, но се възхищавам, че те са го правели качествено 
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Е,разбира се,това също си е лично мнение.Но познавам десетки хора,които през живота си не са научили нито едно стихотворение наизуст,но са абсолютно грамотни и което е по-важно-изключително способни,трудолюбиви и всеотдайни.Познавам също десетки случаи,в които ученик,учещ по 10 часа на ден безмислени уроци,решаващ по още 5 часа на ден едни и същи задачи,си остава същия малоумник,на когото ако му зададеш един въпрос единственото ,което отоваря е "хлъц,това не го пише в учебника".
И да ме прощават биолозите,но какъв е смисълът да изпапкаш целия учебник по биология,да знаеш имената на всички не знам си какви киселини в ДНК-то на никому неизвестно насекомо,а да не знаеш да речем как да се предпазиш от болести предавани по полов път.Щото и такива има!!!
И да ме прощават биолозите,но какъв е смисълът да изпапкаш целия учебник по биология,да знаеш имената на всички не знам си какви киселини в ДНК-то на никому неизвестно насекомо,а да не знаеш да речем как да се предпазиш от болести предавани по полов път.Щото и такива има!!!
бай дъ уей
само да вметна че според скромното ми мнение предишните поколения са били доста по-ограничени, доста по-неинформирани и заблудени. А това че са били по-грамотни-те са ги ПРИНУЖДАВАЛИ пък и живота тогава не е включвал разни неща като кино, заведения, дискотеки и д.р. Струва ми се че просто в нашето ежедневие остава малко време за учене-има толкова неща, които трябва да се свършат....

- dimo
- Site Admin
- Специалност: РСМТ, магистратура
- Курс: семестриално завършил
- Адрес в галерията на СУ: http://gallery.uni-sofia.bg/index.php?cat=10001
- Обратна връзка:
Е, въпросът е точно в културата и интелекта, голяма част от които е общата култура. Вярно е, че за един специалист е важно да е добър най-вече в това, което прави и за един ученик - в това което трябва да научи. Но рано или късно нещата опират и до проблеми, които не са споменати в уребниците за 1-12 клас, 1-5 курс. А само със сериали, чат, игри... тези проблеми трудно се решават.
За политическите проблеми едно време можем всички да се съгласим, че не са били идеалната среда за живеене, но точно "нещата за вършене", които сега не ни оставят време една книга да прочетем, си мисля че са пълна глупост. Все си мисля, че когато съм на 12 ми е по-полезно да прочета нещо, отколкото да бързам за първия секс, първата седмица без изтрезняване/прибиране, първата цигара, първата доза. На всяко нещо му идва времето, но за някои неща е по-добре да се поизчака някоя година.
За политическите проблеми едно време можем всички да се съгласим, че не са били идеалната среда за живеене, но точно "нещата за вършене", които сега не ни оставят време една книга да прочетем, си мисля че са пълна глупост. Все си мисля, че когато съм на 12 ми е по-полезно да прочета нещо, отколкото да бързам за първия секс, първата седмица без изтрезняване/прибиране, първата цигара, първата доза. На всяко нещо му идва времето, но за някои неща е по-добре да се поизчака някоя година.
Много вярно.Подкрепям твърдението , че нашите родители , въобще тези преди нас , са с много по - качествено образование.Гадно ми е да го призная , но е факт! Та нас в училище не се ни научили на нищо...( говоря за болшинството , гении винаги има ).а дори и да сме учили като луди , за да влезнем в най- престижния университет - това не е наваксване на пропуснатите 12 г.
1 година се чудим къде да учим допълнително , за да покрием някакъв си конспект...а хабер си нямаме от история и литература като науки , да речем.баща ми е инженер по образование и хич не уважава последните 2 , но ги знае по-добре от мен , честно!!! И то само от ученето в училище. И се чуди как не знаем очевидни неща...А относно това , че ни промиват мозъците с " разни по-приятни неща за вършене" - то жалкото си е за нас , не за някой друг.Простия човек винаги ще е манипулиран - жалко...много жалко...
еххххх знаех си че "приятните неща за вършене" много ще ви харесат
А някай дали се замисля че днес е доста по-трудно да се реализираш в професионален план и учил.неучил в училище или университета някой ден ще ти се наложи здраво да залягаш над бумагите. Има наистина и аз го признавам неща от обща култура които младите не знаят-география и история например. Едно че може би ги е мързяло да ги научат друго-че самие преподаватели са демотивирани да си дават какъвто и да е зор (кво я интересува госпожа Х че не знаеш къде е Венецуела-никой няма да я поощри по какъвто и да е начин че те е "светнала") . Само че днес си СВОБОДЕН-да избираш за какво да се информираш, какво да учиш, къде да ходиш и т.н. Преди ако никой не беше чувал за Майорка например днес всеки може да си позволи да отиде-нищо (почти
) не е толкова скъпо че да не можеш да си го позволишл Въпросът е да си намериш място в джунглата 
Свободен?
Къде да отидеш , къде да се информираш?Не бих казала.Трябва да имаш пари , за да го направиш...Дори и не всички имат свободата да избират какво да учат .
влизат където ги приемат - нали някой трябва да ти плати за НБУ иначе.Да не говорим колко хора у нас имат възможност да пътуват...Това ми е болна тема.А за информацията - каквото ти предлагат - това харесваш.Нещата , които са неудобни - просто НЕ СЕ КАЗВАТ и толкоз...уж имаш избор ама само на теория...Кучето си лае , кервана си върви... 
- Extraordinary
- В началото бе словото
Да се вмъкна и аз с някое разсъждение: В наши дни информационният поток е огромен, имам предвид наистина извън възможностите на човека (бил той и гений), дори когато не вземаме предвид половината информация, която е помия. От тук произлиза и най-големият проблем (според мен) бъркането на информираността със зананията.
Според мен да си добре информиран не е еквивалентно на това да знаеш нещо. Всеки може да да си напише доклада или курсовата работа като се възползва от неограничената информация по Интернет. Но дали влага този някой някаква доза истински знания и разсъждения, е съвсем друг въпрос. Затова младото покаление си мисли, че знае много повече.
От друга страна, за да получиш истински знания си трябва здрав труд (под това не разбирайте зубрене, при което след два дни нищо не е останало в главата). Точно на този труд не са готови да се "жертват" много хора - за тях това е губене на време. Както казват "Кучето скача според летвата" и ако можеш да минеш метър, защо не.
Много са малко хората, които осъзнават какво всъщност им предлага информационният поток в днешно време: неограничени възможности, които могат да се използват за самоосъвършенстване, а не само за самоцелно плагиатстване. Хубаво е някоя чужда идея да те вдъхнови, но според мен не и да те накара да я откраднеш, въпреки че някой беше казал "The good artists create, the real artists steal" или нещо подобно.
Мога да пиша много за образованието и проблемите му, но все си мисля, че все още не можем да се приспособим към новият начин, по който ни се предлагат знанията. Просто физиологически и анатомически еволюцията не се е погрижила за бързото развирие на мозъка ни до такава степен, че да получаваме всичко от света около нас - ние сме тези, които избират дискотеката или книгата. След време ще има много добре информирани хора, но много малко ще са знаещите - т.е. ще се получи нещо като парадокс на информацията...
Хайде стига толкова съм се отплесвал
Според мен да си добре информиран не е еквивалентно на това да знаеш нещо. Всеки може да да си напише доклада или курсовата работа като се възползва от неограничената информация по Интернет. Но дали влага този някой някаква доза истински знания и разсъждения, е съвсем друг въпрос. Затова младото покаление си мисли, че знае много повече.
От друга страна, за да получиш истински знания си трябва здрав труд (под това не разбирайте зубрене, при което след два дни нищо не е останало в главата). Точно на този труд не са готови да се "жертват" много хора - за тях това е губене на време. Както казват "Кучето скача според летвата" и ако можеш да минеш метър, защо не.
Много са малко хората, които осъзнават какво всъщност им предлага информационният поток в днешно време: неограничени възможности, които могат да се използват за самоосъвършенстване, а не само за самоцелно плагиатстване. Хубаво е някоя чужда идея да те вдъхнови, но според мен не и да те накара да я откраднеш, въпреки че някой беше казал "The good artists create, the real artists steal" или нещо подобно.
Мога да пиша много за образованието и проблемите му, но все си мисля, че все още не можем да се приспособим към новият начин, по който ни се предлагат знанията. Просто физиологически и анатомически еволюцията не се е погрижила за бързото развирие на мозъка ни до такава степен, че да получаваме всичко от света около нас - ние сме тези, които избират дискотеката или книгата. След време ще има много добре информирани хора, но много малко ще са знаещите - т.е. ще се получи нещо като парадокс на информацията...
Хайде стига толкова съм се отплесвал
The real God taketh heed lest a sparrow fall; but the God created from human vanity sees no difference between an eagle and a sparrow.
caramele - прекалено едностранчиво разсъждаваш! Пренебрежението ти към предното поколение и подобни излизат от един и същи "кош" - хаха дори знам какво още има там! Бъди по-критична! Какво значи принуда? Нима родителите ни и обществото не ни учат да се самокотролираме? Да това има допирни точки с принудата, но обратната страна на медала не е свободата! Защото свобода е да вземеш решение, да се принудиш, да победиш мързела , а и не само - в себе си! Колкото до многото информация днес - четох изследвания - едно на БиБиСи и едно от Япония - (хвани се здраво за клавиатирата!!) - според тях по време на потока от излишна информия - интернет, смс, тв и т.н. се наблюдава спад на КИ с 15-25 %, а в дългосрочен план и до необратима невъзможност човек да отделя важната информация - което пък е основна характеристика на интелигентността.
За мнението ти "1.Да" - няма аргументация за да го оспорвам. А и най-точния отговор беше даден от една интересна дама - "момчетата са по-прецакани в гимназиите" ... и това е така. 1. развитието на момичетата и момчетата не върви с еднакъв темп - "нежният пол" израства по-бързо. освен това учителите са склонни да толерират момичетата - за това има изследвания - факт е например че момчетата ги удрят и наказват много повече. Абе... дълга тема в която сега не ми се задълбава преди някой да изръси, че момичета само трябва да учат във ВУЗ или подобна простоия - и то по прикритието на "права на човека".
За корупцията в КСК ! Нямах предвид точно СУ! Въпреки че когато кандидатствахме една позната твърдеше че знае темата за изпита! А един колега в залата ни преписваше (според вас трябваше ли да го издам????)
Говоря главно за икономическите ВУЗ
... но и тук информацията ми е само от клюки 
За мнението ти "1.Да" - няма аргументация за да го оспорвам. А и най-точния отговор беше даден от една интересна дама - "момчетата са по-прецакани в гимназиите" ... и това е така. 1. развитието на момичетата и момчетата не върви с еднакъв темп - "нежният пол" израства по-бързо. освен това учителите са склонни да толерират момичетата - за това има изследвания - факт е например че момчетата ги удрят и наказват много повече. Абе... дълга тема в която сега не ми се задълбава преди някой да изръси, че момичета само трябва да учат във ВУЗ или подобна простоия - и то по прикритието на "права на човека".
За корупцията в КСК ! Нямах предвид точно СУ! Въпреки че когато кандидатствахме една позната твърдеше че знае темата за изпита! А един колега в залата ни преписваше (според вас трябваше ли да го издам????)
Говоря главно за икономическите ВУЗ
Ах,това май ще да съм азFilosoff написа:А и най-точния отговор беше даден от една интересна дама
Да,много момичета оспорват това,но аз не мога да кажа на черното бяло.
Несъмнено в българското образование има редица парадоксални проблеми,но ще продължавам да твърдя,че в сравнение с образованието в много от развитите страни,нашето си е на доста високо ниво.Който иска да спори за това.Колкото до темата,струва ми се,че доста хора не разбират всъщност за какво става въпрос.Светът днес,за разлика от света преди 15 години,предлага много повече възможности,много от които въобще не се свързват с учене и образование.Аз съм избрала такава,за която е необходимо доста да се учи,но има хора,които не са.Това не ги прави половин-човеци,ограничени или глупави.Информираността ни помага повече отколкото ни пречи.Пък и в крайна сметка,който иска ще учи,който не-няма.Това е демокрацията-от нея следват редица проблеми,не само в сферата на образованието и все пак е по-добрият вариант(лично мнение).Аз като съм умна и многостранно развита личност с широк светоглед,нека някой да ми каже копче,че не съм учила безмислените редове в някой неразбираем учебник.
Така е - образованието ни е на добро ниво, но главно заради таланта на студентите и заради (не)обяснимото желание на няой български учени на световно ниво да работят без пари.
Много неща могат да се подобрят, а други да се възстановят поне до нивото отпреди нас.
Не съм казал, че съм авторитета който ще реши какво точно да се промени! Правя това което мога -предизвиквам дискусия.
Много неща могат да се подобрят, а други да се възстановят поне до нивото отпреди нас.
Не съм казал, че съм авторитета който ще реши какво точно да се промени! Правя това което мога -предизвиквам дискусия.
Проблемът се състои в това че никак даже не разсъждавам едностранчиво. Може и така да си е помислил някой защото всичко при мен е добре обмислено и планирано-училищер гимназия университет...Мързела може и да те е налегнал ако все още те издържат родителите но аз от доста време го правя сама и въпреки всичко се справям доста добре (со фар
) Тези от вас които работят може би ще ме разберат по-добре-всеки ден е борба за да се доказваш АМА ВСЕКИл Преди време работих в една фирма и имах две колежки от старото поколение които по цял ден кафе цигари и клюки и постоянно мрънкаха че не им дават достатъчно пари а аз търчах нагоре-надолеу да върша всичко. Проблемът е в това че днес НЕ ТЕ ТРЯБВА ДА ТИ ДАВАТ ПОВЕЧЕ А ТИ ДА ИЗКАРВАШ ПОВЕЧЕ
. Голяма част от сериозните фирми искат резултати а не просто висене от 9 до 6 но да не се разсейвам. Кой е виновен за това че сестра ми в девети клас търси цяла седмица 18 песен на Илиада в http://www.mp3-bg.com а?? Ми да така е-учителката им казала да я "намерят" и децата търсят...А хайде малко и за чалгичката а? За да не каже някой че пак мисля "едностранчиво". Според мен има огромно влияние върху младото поколение (преди някой да е скочил на бой-не става въпрос за това кой слуша и кой не-всички щат не щат слушат щото ТЯ е навсякъде). Проблемът основния на младото поколение е че не умее да поема отговорност-защото всичко им е прекалено опростено-както каза някой "за какво да уча за 6 като и 4 ме устройва" примерно българската история. Ама то било срамота да не си знаеш родната история и блаа-блаа-и да я научиш кво от това да не би някой да те потупа по рамото?!?!?!? Не знам може би говоря само за себе си защото не се страхувам да поемам отговорности но....Едва когато ти се натрупат няколко "дини" под една мишница и всички са ти ценни разбираш че времето е най-ценния ти ресурс и тогава просто няма време за мързел и лигавщини. А другата стана на медала за мен си е точно свободата-да можеш да изхарчиш парите си за каквото си искаш, да правиш каквото си искаш, да си обогатяваш културката с хубави неща като скъпи и интересни книжки, добра музика, интересна храна, някоя и друга екскурзийка.... а не да се чудиш откъде м..а му с...а да вземеш 1000 лева за да си купиш "оная нокиа"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
п.с. Философ двете изследвания кои части от планетата разглеждат за какъв период от време и по колко души са включени в тях?
p.s.2 Не се стряскам от изследвания особено пък само от две
п.с. Философ двете изследвания кои части от планетата разглеждат за какъв период от време и по колко души са включени в тях?
p.s.2 Не се стряскам от изследвания особено пък само от две
-
Облак Огненозелен
- В началото бе словото
Изследванията не са само две. Две съм разгледал лично. И точно тях защото две то най-равитите техологично държави критикуват потока излишна, безсмилена и затормозяваща информация, в противовес с "одите" за информационното общество. А още Рей Бредбъри е разгледа лпроблема доста оригиналнмо. Темата може да се продължи зашото е голяма - аргумента ми тук е вън от дискусия - тъй като изследванията са факт, както и резултатите им. Вече тема за дезинформацоята пак може да има но не е за тук де 
Да се превърне човек в роб на неплатените си сметчици може да ограничи свободата, но купуването на нокия никак даже не е свобода
Някой ще каже ли колко хора нямт геесем? Има някакви си рекламки - те ни казват КУПИИИИ - и хоп всички тичкаме да купим
Свобода а! Много много отначало трябва да се почне дискусията за свободата.
За история на България въобще няма да почвам да говоря! човек няма как да се самоусъвършенства ако го прави заради потупването по рамото!
Да се превърне човек в роб на неплатените си сметчици може да ограничи свободата, но купуването на нокия никак даже не е свобода
За история на България въобще няма да почвам да говоря! човек няма как да се самоусъвършенства ако го прави заради потупването по рамото!