Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Мнение от Kristo »

Умния бунтар знае как да бъда чут и разбран, и дори да наложи мнението си.

Масовия бунтар е глупав и ходи да протестира или да прави живи вериги или гражданско неподчинение.

Познайте от 2 пъти, кои успяват да запазят и различията си и доброто отношение от обществото към тях....
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Катрин,

Не съм съгласен. Не се накърняват ничии права. Учениците сами си правят избора, къде да учат. Аз мога ли сега да почна да протестирам, че в СУ е забранено пушенето. Не мога, макар че искам да е разрешено. Аз съм нясно, че такива са правилата. Личните ми потребности не са от значение тук. Да, пушенето е вредно за околните, но мога да дам и друг пример. В съда не ме пускат да вляза по къси гащи и си имат основание хората. Същото е положението и в училище. В дискотеката на слънчев бряг не пускат, защото съм с джапанки, следователно отивам и се преобувам. Тук личните ми права нямат нищо общо. Поставя ми се алтернатива. Те, ако толква държат на дългите си коси, да напуснат училище, а не да протестират. Имат си пълното право на избор. Да, напускането ще доведе до негативни последици, но това не променя факта, че те имат избор. Протестът в конкретния случай показва само, че те не се съобразяват с правилата на училището. Нямало да влизат в час. Еми ок, като си натрупат отсъствията, да ги гонят, а не да се чудят, как да им угодят.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Правилата са прекрасно нещо. Обаче аз предпочитам да има по-малко, но смислени правила, отколкото едно чудо правила, 2/3 от които нямат никакво основание и са правила само защото на някого с повечко власт му е скимнало на момента. Напълно против съм да се подчиняваме сляпо на нещо, защото било "правило", при положение, че в него няма никакъв резон. Все пак сме хора, а не стадо овце, които вървят, накъдето замахне тоягата. Правилата са наложени от хора като нас и ако ние усетим, че те не са добри, имаме право да протестираме.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Виж сега, за теб няма резон, за мен и за директорката има. Нека не обобщаваме. Всички сме на ясно, че личното ни мнение не съвпада с това на 100% от българите. Аз подкрепям мерките, даже смятам, че трябва още.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Директорът не е "хора като нас", т.е. като учениците. Щом има законово право да налага правила, келешите ще ги спазват! Като не им харесва: друм широк! Да ходят да учат другаде!
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

2/3 от които нямат никакво основание и са правила само защото на някого с повечко власт му е скимнало на момента.
Ще ме прощаваш, ама баш тези правила за външния вид в училище са си напълно на основание, че е училище, а не цирк. Има го по цял свят. В Япония и Китай е правило. В САЩ е привилегия на богатите училища. В БГ е кой както си реши и гласува.

Какъв е проблема да се спазват малко елементарни правила? Индивидуалността не се ограничава с външен вид, тя е вътре в човека. Ако искаш да си различен, ти мислиш различно, а не се обличаш различно...

Дори и да ме накарат в СУ да се обличам с униформа, аз пак ще съм уникален, но тези които преди са идвали с куп странни дрехи няма да са уникални, защото тяхната причина или по-скоро техния начин да са уникални са външния вид, което говори зле за тях.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Добре де, резонът си проличава много добре, когато се опиташ да дадеш обяснение. Под резон нямам предвид "на мене ми харесва едно и затова то има резон, а пък на Гошо и на Тошо им харесва друго и за тях то има резон". Пример: Момичетата да не ходят с оскъдно облекло, защото: с това демонстрират крещяща сексуалност, която подтиква към сексуални помисли и действия, следователно не е подходяща за учебната среда.
А сега чакам обяснение за това какъв е резонът младеж с коса над 10 см. да не е допускан до часове.
И правото на избор да отиде в друго училище също е доста глупава работа. Ами той може да е държал изпити, както казаха по-назад в темата, може да се е борил и със собствения си труд, мозъчен багаж и потенциал да си е спечелил това място в точно това училище, откъде накъде ще му поставят ултиматум да напусне или да си отреже косата? Да са измислили това правило още когато хората са кандидатствали там, да си знаят от самото начало. Как така в 12ти клас изведнъж - ново 20!

А специално за Япония - там при всичките им правила, голям процент от момчетата са с дълга коса. Ех, ама колко глупави тез японци, да не се сетят за това златно правило. :P
А специално за директорите, повечето така са се уяли и самозабравили, че точно пък тях за авторитет да ми ги дават, докато имам глава на раменете си да преценявам - не, мерси!
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Цял живот правилата ще се променят в ход и е добре да го научат още в училище!
Иначе, едно време е имало студентска униформа. В къщи имам студентска шапка, а съм виждал и снимки с нещо като шинели, барети, фуражки....
А представяте ли си преподавателите да ходят по лекции и упражнения с тоги, като в белите държави и в големите университети? :mrgreen:
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Catherine написа:Добре де, резонът си проличава много добре, когато се опиташ да дадеш обяснение. Под резон нямам предвид "на мене ми харесва едно и затова то има резон, а пък на Гошо и на Тошо им харесва друго и за тях то има резон". Пример: Момичетата да не ходят с оскъдно облекло, защото: с това демонстрират крещяща сексуалност, която подтиква към сексуални помисли и действия, следователно не е подходяща за учебната среда.
А сега чакам обяснение за това какъв е резонът младеж с коса над 10 см. да не е допускан до часове.
И правото на избор да отиде в друго училище също е доста глупава работа. Ами той може да е държал изпити, както казаха по-назад в темата, може да се е борил и със собствения си труд, мозъчен багаж и потенциал да си е спечелил това място в точно това училище, откъде накъде ще му поставят ултиматум да напусне или да си отреже косата? Да са измислили това правило още когато хората са кандидатствали там, да си знаят от самото начало. Как така в 12ти клас изведнъж - ново 20!
По тази логика, дай да не спазваме законите, щото са измислени след като ние сме се родили, а не преди тва и да изберем дали да се родим в България или не...

Ето ти проста логика - момичетата в твърде крещящо облекло влияят на авторитета на училището зле, същото е и за момчетата с дълга коса, НО според логиката на тези които са гласували правилото. Защото примерно можеше да е обратното - да дават на момичетата да идват полуголи, а на момчетата с дълги коси - не. С времето се е наложил стереотипа момчетата с къси коси, момичетата да не показват пъпчета и т.н. Щом са го измислили, значи има конкретна причина. Бас държа, че не им идват от Космоса тези идеи.... Това че ние тука у форума, не виждаме конкретната идея, не значи че няма такава. Да, резона за едното ти се вижда основателен, а за другото не. Ето ти контра-пример - аз искам момичетата да идват полу-голи, ама не ще да гледам момчета с дълги коси, че ми се струва неестесвено и ги бъркам с момичета, като са в гръб... Трябва ли да спазим моя вкус, вместо твоя? Не, нали. Но защо да спазим твоя вместо моя?

Затова хората, които имат право да решават, си решават, както те си искат и както смятат, че ще е правилно. Кои сме ние да ги съдим?
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Дългата коса е символ на така наречената рок култура. Повечето хора с дълга коса са метъли, чиято коса символизира принаджелността им към метъл културата с всичките и негативи. Сега, за да не скочите, ще кажа, че и чалга културата си има негативи и тази чалга култура се изразява също в някои неща - къси поли примерно. АЗ обичам да гледам момичета с къси полоии дълбоки декултета, но не е възпитателно. Няма да скоча да ги защитавам, ако нарушават конкретното правило. Та явно от училищното настоятелство са направили връзка между дългата коса и някои лоши страни на метъл културата, от които вероятно и са препатили.
Последно промяна от ники на 23 Ное 2008, 22:09, променено общо 1 път.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

До Жокера: Ами съжалявам, ама така не се създават хора, а мекотели! Лично мнение. Докато не слезе Дядо Боже от небето да ми каже "Чедо, Аз съм Висшият Интелект и ти казвам - така трябва, така не трябва" аз съм в пълното си право да подлагам на съмнение всяко правило, в което според мен има нещо нередно. Човек съм, а не чифтокопитно. И ако виждам, че налагащият правила е с умствен потенциал на чифтокопитно, ако ще да е The king of the world, ще му кажа :fubar:s

Пак бъркате това нещо да ти харесва или да ти е антипатично ей-така с това реално да прецениш, че има нещо крещящо, с което даден външен вид е вреден. А горкичките дългокоси, дето не са метъли, те пък за какво ще го отнесат? Айде, метълите "лоши" били, кофти пример и причие булшит. Ами другите?

А, да. Докато не съм забравила - ако са препатили от метъли някакви, като им отрежат косите, какво? Освен, ако въпросните метъли не са обесили някого на косите си, не виждам с какво ще вредят. А даже с къси коси, те пак ще са си метъли, и то едни доста бесни метъли, с каквито никой не иска да си има работа. :twisted: Това, което казвам, е, че те няма как да им абранят да са метъли, а като им отрежат косите "лекуват симптома". ЧОвек може да си е наркоман и вандал без оглед на косата.
Последно промяна от Catherine на 23 Ное 2008, 22:16, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Е да, ама някои работи ги определя обществото и са се наложили като стереотипи. Кристо го е казал чудесно, просто великолепно. Аз само ще добавя, че щом има забрана, значи има и причина за нея. Защо не са забранили момчетата да ходят с дълги панталони? Не е толкова нелогично, колкото изглежда, нали? Горе съм опитал да обоснова решението на директорката, изхождайки от личното си мнение по въпроса.
Аватар
rueva
Пишеща машина
Специалност: Книгоиздаване
Курс: четвърти

Мнение от rueva »

хаха, то и в моето училище имаше безброи изисквания за облеклото и външния вид. даже си спомням, че директорката беше върнала моя съученичка, защото имаше пеперуда от паиети отзад на дънките хахаха но като цяло не се спазваха правилата, слава богу
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Catherine написа:До Жокера:
Точно обратното е, дете мое! :wink:
Човек трябва да се учи на самоограничения! Дори когато не ги разбира понякога. Става дума за обществения ред, който пречи на всеки от нас, но помага на обществото и на всички негови членове да оцелеят! Иначе много хора може да сме абсолютно убедени, че някой не трябва да живее, но обществото чрез закона го пази, както и всички ни! :)
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Joker написа:
Catherine написа:До Жокера:
Точно обратното е, дете мое! :wink:
Oh, Jesus! :lol:
Ако родителите си бяха на мястото да възпитат децата, а не сега училището да се хвърля в отчаяни мерки, за да оправи изпуснатата работа по доста абсурден начин, децата щяха да растат с реалната представа какво може, какво не може, на какво да се подчиняват и да приемат за нормално и какво да подлагат под съмнение. Не бива да се борим срещу всичко и всички, но и да се подчиняваме на чисти абсурди не е правилно.
А във връзка с правилата и конкретните причини, сещам се в учебника по английски едно време имаше списък с абсурдни закони от САЩ, като например: в щата Х е забранено от закона в 5 сутринта да се стреля от втория етаж на мотел по стадо преминаващи бизони с пушка Х-ти калибър. :lol: Перефразирам. Та и тази работа с косите... :lol:
Изображение
Заключено

Обратно към “Други”