Аз имам един друг въпрос - за четиризначните таблици. Какви са разрешени за ползване на кандидат-студентския изпит? Има ли си специален справочник на СУ, който да е единствения разрешен или може със всякакъв. Мойте четиризначи таблици са едни жълти стари ^^
КСК 2009 - Математика
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: КСК 2009 - Математика
Привет от Варна ^^
Аз имам един друг въпрос - за четиризначните таблици. Какви са разрешени за ползване на кандидат-студентския изпит? Има ли си специален справочник на СУ, който да е единствения разрешен или може със всякакъв. Мойте четиризначи таблици са едни жълти стари ^^
-
Shanel
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
СУ си има издаден справочник,един червен. То е единственото разрешено пособие на КСИ по математика в СУ. Аз си го закупих от книжарницата на ФМИ,но може да го има и другаде.
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Странното, което забелязах, е че в справочника няма таблица на квадратите на числата от 1 до 100. Лелее, сега какво ще правя 
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Ако си решавал повечко задачи, ще трябва да ги знаеш. Ако ли не, сядаш и ги учиш или ги смяташ по време на изпита.Etiainen написа:Странното, което забелязах, е че в справочника няма таблица на квадратите на числата от 1 до 100. Лелее, сега какво ще правя
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
- TheXFiles
- От дъжд на вятър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
Какво точно те притеснява това? Не можеш да умножиш 87*87 ли.. Ако се търси корен, с 2-3 опита се открива. Плюс това в СУ най-много да се падне 1 задача с подобни сметки т.е. ще ти отнеме незначително малко време да изчислиш нещо подобно. Според мен е безумие да се учат степени на числа до 100.
- quanchi
- Писаружяк
- Специалност: Информационни системи
- Курс: първи
e тва ме убиEtiainen написа:Странното, което забелязах, е че в справочника няма таблица на квадратите на числата от 1 до 100. Лелее, сега какво ще правя
-
Frogsy
- В началото бе словото
- Специалност: Софтуерно инженерство
- Курс: първи
- Обратна връзка:
A след като живна малко темата, кажете кой на къде се е насочил? Каква специалност сте си избрали? ^_^
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Аз ги знам от 1 до 20 квадратите, не че ако излезе някакво гадно число не мога да му нацеля корена, ама все пак.
П.С. Аз съм за икономика с английски.
П.С. Аз съм за икономика с английски.
For a moment your eyes open and you know
Мерси за отговора - поръчах си справочника по интернет ^^. Аз ги знам до 30 :Р. Да видим кой няма социален живот, а :Д
-
bleedthefreak
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Аз ще пробвам у Информатиката и Компютърните науки.
Пък к'вото стане.
Дано няма много изтрещяли задачи тази година. Хубавото за всяка следваща година кандидат-студентските задачи стават все по-лесни. Така поне забелязвам, може и да бъркам, ама едва ли. Кофтито е, че като стават по-лесни задачите, близко е до ума, че нивото спада. Следователно във ФМИ може и да се пръкнат дебили, ама от ония, където като ги питаш: "Под моста на Марица коя река тече?", те те гледат като изкопаемо.
Както и да е.
ФМИ е сакралното място за всеки алкохолен левент, изтрещял тип, компютърен гиик, както и комбинациите между тях. Аз поне се радвам на такива хора. Дано остане готино местенце, макар и според някои хич да не е готино.
Хоп.
Пък к'вото стане.
Дано няма много изтрещяли задачи тази година. Хубавото за всяка следваща година кандидат-студентските задачи стават все по-лесни. Така поне забелязвам, може и да бъркам, ама едва ли. Кофтито е, че като стават по-лесни задачите, близко е до ума, че нивото спада. Следователно във ФМИ може и да се пръкнат дебили, ама от ония, където като ги питаш: "Под моста на Марица коя река тече?", те те гледат като изкопаемо.
Както и да е.
ФМИ е сакралното място за всеки алкохолен левент, изтрещял тип, компютърен гиик, както и комбинациите между тях. Аз поне се радвам на такива хора. Дано остане готино местенце, макар и според някои хич да не е готино.
Хоп.
Ще кандидатствам с математика и съм се насочил към СИ, КН и ИС от ФМИ. По принцип подготовката върви добре и се надявам на що годе добра оценка на предварителния, но самите задачи малко ме притесняват. Като цяло всяка година броят на абитуриентите намалява, а местата в университетите остават същите или се увеличават. Така че, който има желание да учи би трябвало да го приемат някъде, но цаката е да те приемат това, което искаш да учиш. Чудех се как се оценяват изпитите по математика, дали всяка задача е определен брои точки или всичко зависи от проверяващите и колко горе-долу задачи биха ми осигурили място в желаната специалност? Дайте някакви съвети 
- TheXFiles
- От дъжд на вятър
- Специалност: Информатика
- Курс: втори
Всяка задача е 0.40 от оценката, като се почва от 2. Прегледай баловете от предишните години и си направи сметката, за къде колко задачи ще трябва да решиш.
Между другото, ако искаш да учиш програмиране, не ти препоръчвам ИС.
Между другото, ако искаш да учиш програмиране, не ти препоръчвам ИС.
Мерси за отговора. Ами честно казано НЕ се ориентирам към програмирането с уговорката че не съм особено запознат с програмата на всички прециалности, но би трябвало във всяка компютърна специалност малко или много да се учи програмиране.
Последно промяна от bespo на 26 Мар 2009, 16:52, променено общо 1 път.
- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
Ако искаш да учиш сериозно програмиране ти препоръчвам Информатика. Без цел да обиждам колегите, другите специалности ми се струват малко измислени.
Относно оценяването, трябва да знаеш, че проверяващите са доста взискателни и не дават лесно точки.
Относно оценяването, трябва да знаеш, че проверяващите са доста взискателни и не дават лесно точки.
Цветелин Биков
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Колега, само не уточни, какво разбираш под "взискателни".
Аз говоря, та говоря на учениците, демонстрирам им, показвам им - описвайте, изградете си алгоритъм в главата за решаване на задачата, после действайте по него, много са важни логическите връзки...
Диктувам задача - окръжност с радиус r, трапец с основи еди какви си, вписан в окръжността...
Веднага скачат (което е хубаво) - трапецът е равнобедрен. Чудесно, такава съобразителност още в началото решава до голяма степен задачата. Но ако не опишеш "откритието си", а само нахвърлиш там нещо отгоре-отгоре - много ясно, че така не се вземат пълните точки.
Това не го наричам взискателност.
Аз говоря, та говоря на учениците, демонстрирам им, показвам им - описвайте, изградете си алгоритъм в главата за решаване на задачата, после действайте по него, много са важни логическите връзки...
Диктувам задача - окръжност с радиус r, трапец с основи еди какви си, вписан в окръжността...
Веднага скачат (което е хубаво) - трапецът е равнобедрен. Чудесно, такава съобразителност още в началото решава до голяма степен задачата. Но ако не опишеш "откритието си", а само нахвърлиш там нещо отгоре-отгоре - много ясно, че така не се вземат пълните точки.
Това не го наричам взискателност.