П.С. посвещавам ти стотния си пост
Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Обратна връзка:
Re: Как се готвите за изпита по Литература? Как протича изпитът?
Що си прецака профила бе? 
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
- Бавария
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право - редовно
- Курс: трети
- Обратна връзка:
временно.
Don't look back, 'cause you know what you might see
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени." Of Mice and Men
здравейте
първо искам да попитам как едни които пишат между 4-7 листа имат хубави оценки и не са направили а други които са се трудили и са написали между 15 и 40 листа като онова момиче мгат да имат ниски оценки , кажете ми как става тази работа.
Но да се върнен на въпроса освен произведенията на мен ми бяха казали че трябва да се зане и биографията на самият автор за да можеш да какво и защо иска да каже и покаже автора с тази си творба.
първо искам да попитам как едни които пишат между 4-7 листа имат хубави оценки и не са направили а други които са се трудили и са написали между 15 и 40 листа като онова момиче мгат да имат ниски оценки , кажете ми как става тази работа.
Но да се върнен на въпроса освен произведенията на мен ми бяха казали че трябва да се зане и биографията на самият автор за да можеш да какво и защо иска да каже и покаже автора с тази си творба.
"Само две неща са безкрайни, вселената и човешката глупост, и аз не съм сигурен кое е първо. "
- Алберт Айнщайн (1879-1955)
- Алберт Айнщайн (1879-1955)
-
Pisobella
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами много просто пич :")
Някои пишат плява за 20 листа,други пишат квото трябва в 5. Важно е кой те оценява, важно е как си структурирал темите,важно е колко си грамотен, важно е на какво обръщаш внимание и къде са акцентите, важно е какви фактологически грешки допускаш и купища още неща.
Така че оценката се базира на много много неща..... многото обем не е гаранция за по-добър резултат....
И да - хубаво е да знаеш историята на писателя. Ама да знаеш какви са били времената,в които е живял,и какво се е случвало,че да го накара да напише нещо. Всъщност сухите дати и факти реално не са ти нужни,а тези, които имат отношение към творчеството му. Например Йовков и войните,в които е преживял, и редицата разкази с военна тематика. Ето я връзката между част от биографията на автора и неговите произведения.
Бавария по-лесно ми е да имам всичко в една тема,отколкото в 10 :") По-лесно ми е да си преглеждам после нещата и да си ги чета и още много неща. Не знам защо да е грешно вместо в 5 различни да ги имам на едно място. Просто навързваш нещата едно с друго вместо да пиша 5 различни увода и заключения.
Някои пишат плява за 20 листа,други пишат квото трябва в 5. Важно е кой те оценява, важно е как си структурирал темите,важно е колко си грамотен, важно е на какво обръщаш внимание и къде са акцентите, важно е какви фактологически грешки допускаш и купища още неща.
Така че оценката се базира на много много неща..... многото обем не е гаранция за по-добър резултат....
И да - хубаво е да знаеш историята на писателя. Ама да знаеш какви са били времената,в които е живял,и какво се е случвало,че да го накара да напише нещо. Всъщност сухите дати и факти реално не са ти нужни,а тези, които имат отношение към творчеството му. Например Йовков и войните,в които е преживял, и редицата разкази с военна тематика. Ето я връзката между част от биографията на автора и неговите произведения.
Бавария по-лесно ми е да имам всичко в една тема,отколкото в 10 :") По-лесно ми е да си преглеждам после нещата и да си ги чета и още много неща. Не знам защо да е грешно вместо в 5 различни да ги имам на едно място. Просто навързваш нещата едно с друго вместо да пиша 5 различни увода и заключения.

"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
- Scarface
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Обратна връзка:
Честно казано за биографиите изобщо не съм се замислял, но може би имат нещо общо. Аз си ги знаех, понеже в гимназията с тях започвахме всеки автор. А отговорът на въпроса ти за обема е много прост - всичко е субективно и няма никва гаранция, че ако си написал 10 листа ше имаш прилична оценка...
I was born to be United, daddy told me when I was just a baby...
-
Angel of Sin~
- В началото бе словото
Дам,така си е.Както казва моят господин- зависи дали проверителят се е наспал добре
Сухата датировка не е толкова важна за самата тема, но трябва да се спомене периодът, през който е писал даден автор. Все пак тя оказва пряко влияние върху формулирането на темите и проблемите му. Не става въпрос за това, къде е живял, какво е учил и т.н.
Едно момиче може да чака правилния мъж,
но това не значи,че не може да си прекарва добре
времето и с грешните.
времето и с грешните.
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Точно така. Това, което трябва да се знае като "биографични данни", са тези факти, които оказват влияние върху творчеството на дадения автор. Например: Вазов и изгнаничеството му в Одеса ("Под игото"), пътуванията на Алеко по изложения в чужбина, Яворов, разрива му с Яне Сандански през 1903 и "душевния потрес" на поета след въстанието... Почти за всеки автор има такива неща, които трябва да се знаят, защото са определящи за характера на творчеството. Според мен е важно като години да знаеш кога са издавани съответните стихосбирки, най-важните текстове, романи - с други думи творческата история на произведенията. Но определено не помага да се напълни темата с фактология, поне според мен, защото целта е анализ и аргументация. За фактологията си има изпит по история 
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Sun Shine
- Драскач
Аз много се чудя дали да се явя да се пробвам щото никакви теми не съм писала.Знам много факти чета мн анализи но не съм писала теми....
Може да ида да се пробвам.Ако се падне някакъв готин автор 
Е трябва поне някоя готова тема да си понаучила...Sun Shine написа:Аз много се чудя дали да се явя да се пробвам щото никакви теми не съм писала.Знам много факти чета мн анализи но не съм писала теми....Може да ида да се пробвам.Ако се падне някакъв готин автор
-
Angel of Sin~
- В началото бе словото
Литература не се учи само с четене, трябва и писане- така се изгражда стил, макар и повлиян от Никола Георгиев,Милена Цанева и да не забравим- Валери Стефанов 
Едно момиче може да чака правилния мъж,
времето и с грешните.
времето и с грешните.
- aozora
- От дъжд на вятър
- Специалност: Японистика
- Курс: завършил
Страшно интересна тема, ще ми се да имаше такива неща, когато кандидатствах и аз.
За мен пример за тема винаги е била учителката ми по литература в гимназията, която е влезнала с 6.00 за 5 стр. тема.
Моята беше около 5-6 стр. с цитатите, темата беше Дебелянов (любим...), но беше формулирана доста глуповато. Имах 4.75, като ми бяха отнели точки за сгрешен цитат и още нещо.
И съм съгласна с Angel of Sin~ за това, че за този изпит човек не се подготвя само с четене, нужно е и да попише малко, а и да намери някой, който да го коментира с мярка.
Успех на всички изпити от мен!
За мен пример за тема винаги е била учителката ми по литература в гимназията, която е влезнала с 6.00 за 5 стр. тема.
Моята беше около 5-6 стр. с цитатите, темата беше Дебелянов (любим...), но беше формулирана доста глуповато. Имах 4.75, като ми бяха отнели точки за сгрешен цитат и още нещо.
И съм съгласна с Angel of Sin~ за това, че за този изпит човек не се подготвя само с четене, нужно е и да попише малко, а и да намери някой, който да го коментира с мярка.
Успех на всички изпити от мен!
晴耕雨読
Моята тема на миналогодишния изпит по литература за Йовков завърши с мисълта:
"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният". И естествено моята гениалност ме порязя и ми писаха 3.00. Опитах се да излезна от клишетата на анализите и да вкарам главно мои мисли, обачееееее не се получи.
Бавария ти случайно не учиш ли право задочно. И ква е тая оценка по литература 3.75.Колко си искарал на историята, та ти е стигнало да се класираш. И аз се бъхтам тая година за задочно.
"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният". И естествено моята гениалност ме порязя и ми писаха 3.00. Опитах се да излезна от клишетата на анализите и да вкарам главно мои мисли, обачееееее не се получи.
Бавария ти случайно не учиш ли право задочно. И ква е тая оценка по литература 3.75.Колко си искарал на историята, та ти е стигнало да се класираш. И аз се бъхтам тая година за задочно.
- jolly_f
- Да живей словото
- Специалност: Английска филология
- Курс: втори
Наистина ли мислиш, че това е гениално????kornomana написа:"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният"
"We live in an age that reads too much to be wise, and that thinks too much to be beautiful" Oscar Wilde
- Amellie
- Постоянно присъствие
jolly_f написа:Наистина ли мислиш, че това е гениално????kornomana написа:"Ако любовта е първият истински оргазъм в живота на човека, то смъртта е последният"
Сигурно е гениално, щом е останало недооценено...
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.