За или против новините на турски език по БНТ

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: За или против новините на турски език по БНТ

Мнение от pora_e_priqtel »

Добре, аз ако се чувствам китаец к'во праим?
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Пишеш се китаец, въпреки че никой няма да ти повярва :P Идеята ми е, че правото на самоопределяне е нещо доста гадно в наши дни, тъй като масите са податливи на промивки. Китайците в провинция Тайван се пишат тайванци, българите се пишат македонци, циганите се пишат турци, защото ДПС има повече влияние от циганската партия и т.н. А и да кажем, че на мен не ми се работи, спокойно мога да се пиша циганин и да цоцам от парите на данъкоплатците, въпреки че реално не съм мангале.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Искам да съм канадец. Горката държава няма свои задгранични малцинства и трябва да се чуства много пренебрегната от други по-малки и бедни държави. Така ще създам работа на някого в канадското посолство в София. А има ли такова? :?
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

След кратка проверка в гугъл - няма посолство, има офис на посолството в Букурещ :?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Точно повод да си открият и в София!
Търся още един, който да знае френски, защото само с моя английски не става, а френският ми е, колкото да му разбирам на пи4а :wink: . Трябва да са представени и франкоканадците... :roll:
kykep
В началото бе словото
Специалност: Телекомуникации

Мнение от kykep »

Мразя новините на турски. Защо трябва в държава , в която все още плащам данъци да вървят новни на език, който нито разбирам и който не искам да чувам.
Както каза колегата искам да съм канадец! Вече сериозно съм се заел да си оправям документите.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:shock: Баси, канадците са много бързи и информирани! :shock: Днес минах по Московска и видях открито канадско консулство! :mrgreen:
Аватар
FaMouSe
В началото бе словото
Специалност: руска филология
Курс: първи

Мнение от FaMouSe »

о0о0о0, аз по тази тема ще попиша... Като за начало, искам само да ви кажа, че съм от смесен брак, да не би случайно на някой да му мине през главата, че съм расистка, патриотка или така нататък. Майка ми е рускиня, а баща ми е турчин. Отраснах в град в който основния език за комуникация е турския. Това ме вбесява!!! :evil: Искам само някой да ми обясни как е възможно да живееш в България, 12 години да учиш в българско училище, да имаш българско гражданство подяволите, и да не можеш да говориш на български?! :evil: Сяда един талибан в едно от най-добрите заведения в града и си порачва на турски. И си мисли,че девойката която го обслужва е длъжна да знае турски, защото видиш ли, него го е мързяло да си напрегне пилешкия мозък и да научи езика на държавата в която живее. Е драги турско говорящи - никой не ви е длъжен!!! Както аз съм се научила на български, така и вие можете. И не само можете, а сте длъжни! Вярно аз не мога да говоря на турски, и не го разбирам особено много, което само е в мой минус, но ако един ден реша да се изселя в Турция, ще се постарая да се науча поне да говоря. Как е възможно в елитна гимназия в която можеш да влезеш само ако дипломата ти е над 5.50 80% от учениците не могат да говорят български език, ама като ви казвам, че не могат да говорят - те наистина не могат да говорят :evil: Е как е възможно?! Това е позор! А сега искат и турска реч по БГ телевизии. Някоя турса ТВ да има превод на български език? Нещо не съм чула такова нещо. Осъзнайте се! Докато живеете в България, ще се съобразявате и ще уважавате българската култура!!! :evil:
"Истинското съвършенство на човека се крие не в това, което има, а в това, което е... " Оскар Уайлд
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

kykep написа:Защо трябва в държава , в която все още плащам данъци да вървят новни на език, който нито разбирам и който не искам да чувам.
Международна конвенция за защита на малцинствата(или както и беше точно името), която България е ратифицирала.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Радвам се, че дискусията се възражда...макар и да пишем неща дето сме изписали вече...
Ники, въпросната конвенция защитава малцинствата и гарантира излъчване на новини на техния език...
...интересното е, че колкото и да търся и да питам..и пак да питам и пак да търся...не мога да намеря еднозначен отговор на въпроса Турците...аджеба признато малцинство ли са???
По едно време по телевизия СКАТ (за това не смея да взимам тази теза за чиста монета) казаха, че малцинство по международна дефиниция може да е само компактна група, населяваща територии, които са били завзети от друга държава...сиреч...окупитараме местноста Хикс...населена с турци..и гарантираме права като малцинство...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
kykep
В началото бе словото

Мнение от kykep »

ники написа:
kykep написа:Защо трябва в държава , в която все още плащам данъци да вървят новни на език, който нито разбирам и който не искам да чувам.
Международна конвенция за защита на малцинствата(или както и беше точно името), която България е ратифицирала.
Колега, това, че България е подписала тази конвенция, не значи че съм я подписал аз. Но аз съм потърпевш. Друг е въпроса, че изборите не променят нищо, след като управлението на държавата ще бъде избирано от пенсионери и електорат гласуващ под строй, аз нямам какво да правя в такава държава.
5 години инженерствах в държавна фирма, в сферата на корабните комуникации, но отдела вече го закриха.
От бюрото по труда ми предложиха да отида на курс за да стана заварчик или шофьор. ((( С цялото ми уважение към тези професии!!! ) . Добре че указателя ми в телефона е достатъчно дълъг, и не разчитам да си намеря работа от бюрата по труда...

Някой да каже една причина, заради която да остана в тази държавица , в която все повече се чувствам чужденец??
kykep
В началото бе словото

Мнение от kykep »

Joker написа::shock: Баси, канадците са много бързи и информирани! :shock: Днес минах по Московска и видях открито канадско консулство! :mrgreen:
Можеби някой се дразни от това, че някой друг е по - информиран от него самия...
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Дичоу написа:Радвам се, че дискусията се възражда...макар и да пишем неща дето сме изписали вече...
Ники, въпросната конвенция защитава малцинствата и гарантира излъчване на новини на техния език...
...интересното е, че колкото и да търся и да питам..и пак да питам и пак да търся...не мога да намеря еднозначен отговор на въпроса Турците...аджеба признато малцинство ли са???
По едно време по телевизия СКАТ (за това не смея да взимам тази теза за чиста монета) казаха, че малцинство по международна дефиниция може да е само компактна група, населяваща територии, които са били завзети от друга държава...сиреч...окупитараме местноста Хикс...населена с турци..и гарантираме права като малцинство...
Всички, които не могат да бъдат причислени към българите са етническо малцинство. По принцип знам, че държавата сама определя, кои в нея са малцинство. Не съм толкова запознат, но от някъде ми е останало е главата. Та, турците са признато малцинство.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Няколко члена от конституцията по тази тема или по близки до нея теми:

Чл. 11.
(1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
(3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.

Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Четвъртата алинея на чл. 11 казва, че партии не могат да се образуват на някаква основа.... А имат ли право да не приемат членове, които се самоопределят по някои от тези признаци? Например немюсюлманска партия? :? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “България”