На мен не ми се вярва да дадат някаква изключително непозната тема, но пък ще поживеем - ще видимDeni_ написа:Как мислите дали ще се падне тема, която не е давана досега?
КСК 2008 - САМО история
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: КСК 2008 - САМО история
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Ами ако се падне "Създаване и укрепване..." до къде трчбва да я напишен? В смисъл кризата включва ли се?
- Clandestine
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Тя е при 9-ти векGarbage написа:Ами ако се падне "Създаване и укрепване..." до къде трчбва да я напишен? В смисъл кризата включва ли се?
Come, my raven, it could be a lark.
Е как, мойта тема "Създаване и укрепване на БД" свършва с настъпилата криза и преодоляването и при хановете Телериг и Кардам.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
lovelysarah написа:Не искам да споря с никого, но Кирил и Методий си влизат заедно с учениците им, темата се казва "Създаване и разпространение на славянската писменост." това е един възможен вариант за задаването й, въпреки че досега не се е падала и не дай боже да се падне.kaamos написа:Благодаря ви много за насоките за Асен и Петър![]()
Честно казано доста се депресирах вчера като влязох в тоя форум и всички ми се сторихте толкова подготвени
Аааа аз за кво ги учихinna написа:И Кирил и Методий ли ви карат да учите?![]()
Изобщо няма нито тема, нито точка за тях...![]()
За Кирил и Методий знам мн повече отколкото за учениците - там имам по половин страничка за пристигането им в Б-я, за Наум, за Климент и толкоз. Вие ще пишете ли за някакви други книжовни деятели?
не знам кой ви е карал да учите тема за славянската писменост, но тя не присъства в конспекта за СУ...за Телериг и Кардам да не говорим...
nadejda_mitova написа:Темата за Кирил и Методий не е отделна, но се пише заедно с покръстването, освен ако изрично не е посочено в заглавието, че е само за покръстването, но в противен случай си се пише и за мисиите им и тн, приситигане в Б-я.
да, пише се за мисиите не заради друго, а само за да се направи преход към пристигането на учениците в България.
nadejda_mitova написа:е, да, ама това си е половин тема, не може без него.
не е изобщо половин тема, а само една точка...
При мен темата е "Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина"
Отначало се говори за предпоставките за създаването й, след това дейността на Кирил и Методий(около 1 лист), още около лист и половина за учениците на К. и М. и накрая една страница за формирането на българската народност. Общо темата е 7 старници.
Отначало се говори за предпоставките за създаването й, след това дейността на Кирил и Методий(около 1 лист), още около лист и половина за учениците на К. и М. и накрая една страница за формирането на българската народност. Общо темата е 7 старници.
Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече
Ами в твойта тема има ли за народността, щото то, ако се пише само за дейността на учениците, ще бъде много кратка тема.inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече![]()
Добре де, в крайна сметка с Борис ли ще бъде тази тема, няма я или какво?inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече![]()
explorer написа:Няма защо, затова сме тук - за да си помагаме кой с каквото можеЗа политическата обстановка - добре е да напишеш каква е ситуацията в началото на управлението на Борис, за вдъхновения от Карл Плешиви съюз между Ростислав и Борис, после за войната с Немското кралство, в която българите са разбити. Ама можеш да го направиш спокойно в рамките на половин страница, по-синтезирано. После казваш за войната на Византия с България 855-856, за съюза българи-франки, контактите на Ростислав с Византия и накрая "дълбокия мир" с Византия. Тези неща вече би трябвало по-подробно да ги дадеш - при мен всичкото, което ти казах, е около 5 страници, но като се съкратят цитатите от съчинението на Константин VII Багренородни и някои други автори за войната на Борис с Търпимир и др. събития, става за написване
По принцип си е важно това изясняване, тъй че не го пренебрегвай!
Франки ? А Търпимир кой е ?
Хърватския княз. За да изолира моравските славяни от България, немският крал Людовик подтиква хърватите начело с Търпимир да нападнат българите.
На мен са ми споменати само сръбските жупани Строимир, Гойник и Мутимир за войната със Сърбия.babangida написа:Хърватския княз. За да изолира моравските славяни от България, немският крал Людовик подтиква хърватите начело с Търпимир да нападнат българите.
- explorer
- Да живей словото
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Това е вярно. Темата не се дава така, пък и не се е и давала. Това разделяне е безсмислено, защото, както вече споменах, дейността на Кирил и Методий и учениците им е неизменна част от темата за християнизацията на България, защото нуждата от литургична книжнина вплита тяхното дело в нашата история. И наистина може да се обясни накратко. Аз също нямам отделна тема за славянската писменост и култура и съм питал изрично дали ще я отделят като самостоятелна тема. Отговорът беше "не".inna написа:Определено използваме различни теми, аз просто исках да помогна- такава тема Създаване и разпространение на славянската писменост и книжнина" няма в конспекта вече![]()
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група