Олимпиадата по български език и литература
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Специалност: Журналистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Олимпиадата по български език и литература
Лоша - в смисъл, че те дели нищожна разлика от заветното 5,50, с което се класираш за Националния. Иначе като постигнат резултат си е много добре. 
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Slipaway
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Аз вчера разбрах, че съм се класирал за националния кръг, но и също, че той ще бъде на 12 април, което ме прецаква доста. Трябва да избирам дали да ходя на трети кръг или на предварителен по журналистика в СУ, който вече съм си платил. Разбира се, че бих ги прежалил двайсетте лева, но като прочетох какви ще бъдат изпитните условия на третия гръг (изчетох цялата тема) ми се струва, че по-добре е за мен да отида на изпита по журналистика. Друг въпрос е преди месец колко псувах застъпването на датите в СУ и ВТУ хах. Яд ме е, че се налага да правя този избор пак, но всъщност и преди съм ставал жертва на доста по-големи административни или организационни неуредици. Пожелавам успех на всички останали, които са се класирали и ще се явят, явно чувствайки се по-подготвени от мен за тоя формат ;D
Something more than ink on a page, on a shirt, on the back of my hand.
Something written in stone, words we wrote in stone!
Something written in stone, words we wrote in stone!
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
При мен положението е абсолютно същото.. Днес разбрах, че съм класирана за Националния кръг ( даже все още не си знам оценката...заради бързите реакции на хората от Регионалния инспекторат). И много ме е яд, че трябва да избирам между него и изпита по журналистика... и при положение, че това е първото ми желание.. явно ще се размина с олимпиадата по литература, за което много съжалявам...наистина ми се искаше да отида. 
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
- Scorpion
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
При положение,че кандидатствате Журналистика, за което, доколкото знам, не се полага изпит по БЕЛ, защо се колебаете изобщо? Отивате си на предварителния и да не ви пука. Аз на националния кръг по литература миналата година отидох по задължение, даже стисках палци да съвпадне с предварителния по история, за да имам оправдание да пропусна. Считах, че успехът на областния кръг е максимумът, който можех да постигна. Но не съвпаднаха и трябваше да се явя, иначе учителката по литература щеше да ми намила...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
- Carmilla
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Ами, аз съм си го решила отдавна. Не бих изпуснала предварителния по Журналистика... още когато се явих на първия кръг, тръгнах с ясната мисъл, че на Национален няма да отида. И все пак ми се иска да можех (особено сега, когато съм класирана)... може би защото не го чувствам като задължение.
Успех на всички, които заминават за Пловдив!
Успех на всички, които заминават за Пловдив!
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Миналата година се случи така, че националният кръг по БЕЛ беше на 4 май, а имах предварителен по история на 11 май. Та, по това време хич не ми беше до литература, защото от март месец само история учих и никак не бях уверен за шансовете си за каквото и да било на олимпиадата - никакъв преговор не бях направил, нито пък бях на вълна литература. Само ханове, националноосвободителни движения и войни ми бяха в главата тогаз... Може би точно това допринесе за успеха ми на националния - отидох без никакви претенции/надежди, написах 6 страници за 3 часа и половина и въобще не мислех повече за шансовете ми да стана лауреат. Основният приоритет през онези паметни дни беше историята...
- aviska_
- В началото бе словото
'айде, мис Трагедия е тук отново
ТА, ще се видим в Пловдив. Класирана съм и се надявам да продължавам в същия дух нагоре. Проблемът относно изпит/олимиада е, че на олимпиадата имаш текстовете пред теб и това е огромна помощ, докато на изпита всичко трябва да ти е в главата и шансът да пропуснеш нещо важно, да допуснеш неточност или да се издъниш по някакъв друг начин е наистина голям..
"и поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден,
без там пристанище да зная"
- Rebellion
- В началото бе словото
- Специалност: Английска филология
В София май още не са излезли...или поне не са ги качили на сайта на инспектората 
И аз съм изправен пред дилемата олимпиадата или предварителния по математика,
. Май ще избера литературата.
- aviska_
- В началото бе словото
Олимпиадата е веднъж...а за всичко друго има И редовен изпит (имаш един изстрел - каквото направиш, това ще е
)
"и поглед вечно устремен
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Мисля, че на Националния кръг не е позволено да се използват произведенията.aviska_ написа:'айде, мис Трагедия е тук отновоТА, ще се видим в Пловдив. Класирана съм и се надявам да продължавам в същия дух нагоре. Проблемът относно изпит/олимиада е, че на олимпиадата имаш текстовете пред теб и това е огромна помощ, докато на изпита всичко трябва да ти е в главата и шансът да пропуснеш нещо важно, да допуснеш неточност или да се издъниш по някакъв друг начин е наистина голям..
- aviska_
- В началото бе словото
О..боже..мой...Не ми се ще да го призная, но си права:
"На учениците от VIII, IX, X, XI и XII клас на общинския и на областния кръг се
разрешава ползването на конкретния литературен текст."
..И така...шанс..
P.S. Отивам да се хвърля от някой мост...
"На учениците от VIII, IX, X, XI и XII клас на общинския и на областния кръг се
разрешава ползването на конкретния литературен текст."
..И така...шанс..
P.S. Отивам да се хвърля от някой мост...
"и поглед вечно устремен
Не е позволено използването на текстовете. Но поне ще ни е простено, че цитираме грешно, не сме роботи, за да запомним правилно всички цитати. Авторът не е само един, а са около петнайсет или давйсет. По няколко ключови думи за всяко произведение мисля, че са достатъчни. Две думи, една дума, стихче, все е нещо и е вид доказателство на разсъжденията.
- Scorpion
- Легендарен флуудър
За цитатите не се притеснявайте. Аз на националния кръг не използвах нито един (избрах варианта за обосноваване или опровергаване на литературнокритическа теза). От друга страна, ако решите да пишете по втория вариант - интерпретация на произведение/фрагмент от творба, ви дават лист с текста, който е обект на анализ. Вече ако изберете стандартното интерпретативно съчинение, което е твърде клиширан избор за национален кръг, там ще ви се наложи да си понапрегнете паметта за цитати.
-
martinbgruu
- В началото бе словото
Здравейте! Ходих на областен кръг в Пловдив на олимпиадата и искам да питам някой дали знае къде мога да видя колко имам.