Скандинавистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Re: Скандинавистика

Мнение от Norwegian Wood »

Знам, знам... ама мислех, че ще ги спра принудително. Точно преди да замина, се изкушавах от циганките на Женския пазар. Тия, дето продават стекове имам предвид. :mrgreen:
Ама това действа де, донякъде. Най-голямата наркокомуна в света се казва Норвегия
..Айде познай в кой норвежки град пишат най-много на nynorsk. :P
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

А хората в този норвежки град използват ли често nynorsk в ежедневната реч?
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Ми... използват Осло-диалект. :P
Засега съм останал с впечатлението, че повечето са си konservative språkbrukere, но има и някои с доста... кхъм, разчупен диалект. :mrgreen:

Иначе четох, че, нАучно погледнато, по-голямата част от диалектите лежали по-близо до nynorsk. Примерно онова чудо диалект, дето го говорят в Trøndelag . Ама пък там пишат масово букмол. :roll:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

И аз така си помислих.
Това за диалектите е логично, защото nynorsk е основан на западнонорвежки диалекти.
А колкото и да е разчупен диалектът, не може да е като по Западното крайбрежие. Ако беше там, щеше да изживееш голям шок в началото. Учителят на моята група още първия ден ни направи списък с най-важните диалектни думи от своя си регион и си говори на вестландски до края /както и всички останали учители/. Оттогава това ни е любимият диалект на всички... Да не говорим, че дори официалните съобщения бяха на диалект. Едно е да прочетеш, че е равнопоставен с книжовната норма, друго е да го видиш на практика - много трудно го възприемаш като нещо нормално. При вас поне това го няма.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Дам. Обаче правихме едно упражненийце - събрани разни диалекти от цяла Норвегия - текст. И да кажем според нас кой е най-, ама най-близо до nynorsk. На nynorsk курса това. Аз си харесах някакъв, дето се оказа тьельемаркски и е точно на границата между изтока и запада, пък и други си бяха харесали аустландски текстове. Влияние от източните диалекти със сигурност има, но това от западните сто на сто е по-силно.
Самият Ивар Осен (амин!) е ценял най-високо три диалекта, единият беше от Согн, другите два не ги помня кои бяха...
А на север Осен е ходил само веднъж, така че едва ли ги е изучил чак толкова там...
Аватар
Heilagr
В началото бе словото
Специалност: Скандинавистика
Курс: четвърти

Мнение от Heilagr »

Друго си е вестландската еклектика - консервативен bokmål с "eg" и "ikkje" + увуларното R. TRVE CVLT!!! :) :) :)
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Нали! :cheers:
Duchess
В началото бе словото

Мнение от Duchess »

И аз ще пиша Скандинавистиката като първо желание...
Даже започнах да се готвя от сега, въпреки че ми остава още 1 година :roll:
sara
В началото бе словото

Мнение от sara »

мога ли да питам някого от форума... знаете ли къде мога да тръгна на уроци по фински?
Аватар
Nattevandrer
Да живей словото
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Nattevandrer »

Norwegian Wood написа:Знам, знам... ама мислех, че ще ги спра принудително. Точно преди да замина, се изкушавах от циганките на Женския пазар. Тия, дето продават стекове имам предвид. :mrgreen:
Ама това действа де, донякъде. Най-голямата наркокомуна в света се казва Норвегия
..Айде познай в кой норвежки град пишат най-много на nynorsk. :P
Hur står det till i Ушлу? ;Д
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

sara написа:мога ли да питам някого от форума... знаете ли къде мога да тръгна на уроци по фински?
В Норд студео.
Добре е, благодаря. Иначе ми е интересно колегата в Берген как я кара...
Аватар
Heilagr
В началото бе словото

Мнение от Heilagr »

Kolegata v Bergen ya kara veldig bRa. Izvinyavam se za latinicata, ama me marzi da kalva bukvite ot online klaviaturata :) Ne govoryat nerazbiraemo, kakto si misleh, dazhe naprotiv. Mnogo me radva akcentat im. Sega ni tormozyat s uvod v nynorsk i dialektite. Dori imame taya sedmica literaturen seminar na nynorsk, maka mi e :lol: Prepodavat ni na bokmål s hardangersko proiznoshenie. Scepva se da vali :lol: Ne moga da se oplacha ot nishto :D
Аватар
kaamos
В началото бе словото
Курс: завършил

Мнение от kaamos »

Ka? DeRhRe læRhRaaa østnoRsk!? KatastRhRofe!
Хахаха, Митко, именно в Тьеельеемарк, където миналата година спахме в един много "ekte" gård, почти нямаше книги на bokmål.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Heilagr написа:Kolegata v Bergen ya kara veldig bRa. Izvinyavam se za latinicata, ama me marzi da kalva bukvite ot online klaviaturata :) Ne govoryat nerazbiraemo, kakto si misleh, dazhe naprotiv. Mnogo me radva akcentat im. Sega ni tormozyat s uvod v nynorsk i dialektite. Dori imame taya sedmica literaturen seminar na nynorsk, maka mi e :lol: Prepodavat ni na bokmål s hardangersko proiznoshenie. Scepva se da vali :lol: Ne moga da se oplacha ot nishto :D
Браво, браво, а този семинар, като го мине човек, обикновено заобичва nynorsk, така че мъките си струват. И се снимай с таралежа, ей! Обещал си. :D
Даг ли ти преподава?
Аватар
Heilagr
В началото бе словото

Мнение от Heilagr »

Dag taya godina go nyama. Prepodava mi Aasne fra Hardanger. A kude e toya taralezh? :shock: Nikade ne go namerih. Obikalyah kato lud Sydneshaugen - bez rezultat. :o
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”