КСК 2008 - САМО история
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- explorer
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: КСК 2008 - САМО история
Значи при Борис е възможно да отпадне делото на Кирил и Методий, т.е. да стане само покръстване на българите при кан Борис. Иначе със Симеон няма начин да го дадат, а Симеон без Златен век аз си мисля, че не може да се даде... На този етап мога да кажа, че 99% темата за падането на България под византийско владичество ще бъде без Петър, т.е. комитопулите и самостоятелно управление на Самуил. Борбата за просвета и култура през Възраждането ще е без културата, т.е. само за училищата се пише. В темата за БЗНС - ще се даде "Самостоятелно управление на БЗНС (1920-1923)", т.е. не се пише излизането на България от 1 св. война, Ньойския договор и т.н. (включват се като кратък увод).
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Понеже виждам, че има интерес към това, което написах, освен това се говори за Златния век,най-общо ще кажа: очаква се Златният век изобщо да не фигурира като отделна тема, както беше предвидено, за него ще се пишат само няколко изр. в темата за Симеон
- Clandestine
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Потвърждавам. Информация от СУ.inna написа:Понеже виждам, че има интерес към това, което написах, освен това се говори за Златния век,най-общо ще кажа: очаква се Златният век изобщо да не фигурира като отделна тема, както беше предвидено, за него ще се пишат само няколко изр. в темата за Симеон![]()
Come, my raven, it could be a lark.
А ако успеем да напишем повечко от две три изречения за Златния век, проблем ли ще е. Да не би нещо да отрежат от оценката заради това или може ли да е бонус примерно, ако успееш да напишеш нещо допълнително.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
babangida написа:А ако успеем да напишем повечко от две три изречения за Златния век, проблем ли ще е. Да не би нещо да отрежат от оценката заради това или може ли да е бонус примерно, ако успееш да напишеш нещо допълнително.
Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея
- sweet_green
- В началото бе словото
Пак благодаря!

Ако ми остане време ще ги прегледам пак Кирил и Методий, но нещо ме съмнява...дано не се пада тяхната тема... И да - мързелът е велика сила, за съжаление...за Кирил и Методий трябва да се пишат биографични факти и мисиите им - най-вече Великоморавската, разбира се, защото тя има пряко отношение с нашата история. Аз лично от цялата тема имам 8 листа за Борис и 4 за Кирил и Методий и учениците им, което прави една прилична 12-листова тема, която с някои съкращения се реализира за 4 часа...
It's not what you look at that matters - it's what you see...
И Кирил и Методий ли ви карат да учите?
Изобщо няма нито тема, нито точка за тях...
inna написа:Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея Според мен отклонение от темата би било да пишеш за Борис, ако имаш за Симеон, например...тогава могат и да ти вземат точки, могат и да не ти вземат...но със сигурност няма да ти дадат. Но специално за Златния век според мен биха дали бонусче за повече информация...и все пак не трябва да е половината тема
Еми да ти кажа то при мен май така се получава, щото 2 листа и малко са за възкачването на Симеон на престола и неговите войни и още почти 2 листа за Златния век.
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
Неее...2 листа за Златния век са наистина много...Не знам, при мен си имаше отделна тема за културния подем и отделна за политиката на Симеон, като първата отпада от конспекта, т.е. сега остава само политиката на Симеон. Разбира се, преди това си го има дългия увод с Владимир Расате и Преславския събор, който може да ти е 2 листа, но после Златния век само се споменава в периода 904г. - 912г., когато има затишие в външнополитически планbabangida написа:inna написа:Със сигурност ще е бонус...това дори няма да е отклонение от темата, все пак е свързано с нея Според мен отклонение от темата би било да пишеш за Борис, ако имаш за Симеон, например...тогава могат и да ти вземат точки, могат и да не ти вземат...но със сигурност няма да ти дадат. Но специално за Златния век според мен биха дали бонусче за повече информация...и все пак не трябва да е половината тема
Еми да ти кажа то при мен май така се получава, щото 2 листа и малко са за възкачването на Симеон на престола и неговите войни и още почти 2 листа за Златния век.
- kaamos
- В началото бе словото
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
Благодаря ви много за насоките за Асен и Петър
Честно казано доста се депресирах вчера като влязох в тоя форум и всички ми се сторихте толкова подготвени
За Кирил и Методий знам мн повече отколкото за учениците - там имам по половин страничка за пристигането им в Б-я, за Наум, за Климент и толкоз. Вие ще пишете ли за някакви други книжовни деятели?
Честно казано доста се депресирах вчера като влязох в тоя форум и всички ми се сторихте толкова подготвени
Аааа аз за кво ги учихinna написа:И Кирил и Методий ли ви карат да учите?![]()
За Кирил и Методий знам мн повече отколкото за учениците - там имам по половин страничка за пристигането им в Б-я, за Наум, за Климент и толкоз. Вие ще пишете ли за някакви други книжовни деятели?
Последно промяна от kaamos на 05 Май 2008, 18:49, променено общо 2 пъти.
абе какъв е тоя златен век ??? Аз в темата за Симеон нищо не пише за златен век
Иначе сичко си има от 889 до 927 ама ако ми формулират темата с това златен век ( с златения век или без него ) много ще се объркам. Да не би златения век за започва след 904г. ?
- Freckles
- В началото бе словото
Сега гледам в конспекта темата "Политически и съпротивителни движения на българите" ...какво трябва да значи "европейският свят и българите" ?
You know when you're a kid and catch bugs and put them
in a jar, you poke breather holes in the lid...
So I figured that maybe the stars above us in the darkness
aren't stars but breather holes in a much larger jar...
Право, 2-ри курс, 13-та група
- explorer
- Да живей словото
- Обратна връзка:
Е как може да питате какво е Златен век - става въпрос за развитието на културата на Първата българска държава, най-вече през управлението на Симеон. Условно може да се каже, че обхваща времето 886-968, но в темата за Симеон се споменава за архитектурата в Преслав, Преславската рисувана керамика, книжовната дейност на К.Преславски, Черноризец Докс, Йоан Екзарх и други средновековни автори. Темата, освен ако изрично не е формулирана политическа хегемония на Симеон, трябва да включва, макар и в много съкратен и аналитичен вариант, сведения за Златния век, а както посочи и inna, може да се включи и в затишието между 904-912 г., макар че аз лично съм го извел след Симеоновата смърт, а при затишието обяснявам кристализирането на идеята за България като заместник на Византия и културното й наследство. А за българите и европейския свят - има се предвид през първи и трети период на антиосманската съпротива връзките на българските въстания с общия политически фон, тъй като те са пряко подчинени (в първия период на кръстоносците на Сигизмунд и Владислав III Ягело и Янош Хунияди, а в третия - на войната между Хабсбургската империя 1688 - 1699 г., до Карловацкия мир, доколкото си спомням в тоя късен час
) на действията на европейските християнски държави срещу Турция...
"Do you know what's extremely rare in the world of computers? Finding one that will cross against the light."
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
Наблюдателница
Правист, I курс, 1 група
- Freckles
- В началото бе словото
Така може...тая формулировка "Европейският свят и българите" звучи по-сложна, отколкото еexplorer написа: А за българите и европейския свят - има се предвид през първи и трети период на антиосманската съпротива връзките на българските въстания с общия политически фон, тъй като те са пряко подчинени (в първия период на кръстоносците на Сигизмунд и Владислав III Ягело и Янош Хунияди, а в третия - на войната между Хабсбургската империя 1688 - 1699 г., до Карловацкия мир, доколкото си спомням в тоя късен часна действията на европейските християнски държави срещу Турция...
You know when you're a kid and catch bugs and put them
-
lovelysarah
- В началото бе словото
Мисля ,че това представлява темата за българското общество XV - Vll век и българите в контактната зона на цивилизациите.Freckles написа:Сега гледам в конспекта темата "Политически и съпротивителни движения на българите" ...какво трябва да значи "европейският свят и българите" ?